Selle “ei vasta kokkuleppimata kõnedele” filosoofiaga käib kenasti kaasa mõte, et “ei anna suvajorssidele teada kus mu kodu on ja millal ma seal olen”. Tolle hind on muidugi vajadus ise kohati mõnel pakil kuskil poes järel käia, aga nt minu jaoks on asi seda väärt, sest jällegi- saan seda teha minule sobival ajal.
Tavaliselt telefon näitab, et helistab Selevri kuller või Omniva kuller vms. Kui kõnele vastata ütleb ta reeglina, et jõuab mõne minuti pärast. Kindlasti saab pahalane ka lasta telefonil näidata, et helistab kuller aga ma ei ole kunagi proovinud kullerile pin koode ette vursitada, nad lõpetavad kõne nii ruttu. Ise ikka peaks teadma kas on kullerit oodata või ei. Ükskord küll aaastaid tagasi oli juhus, et helistas (vist) DPD ja ütles, et on kuller ja toob paki. Mul polnud miskit aimu aga kohale jõudes ütles ta kellelt pakk on ja kõik oli korras (oli Jõuluvana Läti esindajalt)…
Politsei kurtis uudistes, et nendepoolse tutvustamise peale vistakse nüüd toru tihti hargile. Minul oli nende abi viimati vaja kui mind parklas korralikult kinni pargiti. Vastava auto numbri ütlemisel oldi lahkelt nõus omanikule helistama. Ei kujutagi sellele rahumeelseid alternatiive, kui nüüd massiliselt võõraid või politsei kõnesid ignoreerima hakatakse.
Riigiasutustel on nüüd helistades võimalik kuvada kust kohast helistatakse. Näiteks haiglast kõnet saades on mobiiliekraanil ilusasti haigla nimi. Ei, see ei ole mul mobiili salvestatud number.
Politsei peaks selle asja kindlasti ette võtma, et kõik ametnikud ja töötajad, olgu neil mobiiltelefon või lauatelefon, kui nad kellelegi helistavad, siis kuvatakse asutuse (parem piirkondliku asutuse) nime.
Selleks peaks mobiilioperaatorid tagama, et seda “vassida” ei saa. Muidu läheb asi veel rohkem käest. Helistaja numbriga juba on kehvad lood.
Kivi operaatorite kapsaaeda. Miks on helistaja number võltsitav? Miks ei võiks saada sedasi nime näitamist ainult siis kui operaatoril ja asutusel/firmal on selline kokkulepe, muidu seda selliselt ei näidata?
See on täiesti elementaarne tegevus.
Kahjuks ei ole päris elementaarne ![]()
Vt. Signalling System No. 7 - Wikipedia
See on siiani kasutuses, küll mõningate lisandustega, aga protokoll ise pärineb ajast kui teist osapoolt sai usaldada. See tänapäeval kahjuks enam ei kehti. Ja head alternatiivi ei ole. Analoogia SMTP protokolliga. Sellele on nüüd küll mitu kihti selga ehitatud selle asemel, et midagi mõistlikumat disainida…
Pikem lugu on Veritasiumilt sellel teemal. Kurja juur on arendaja kontod ja roaming.
https://www.youtube.com/watch?v=wVyu7NB7W6Y
Rahvastikumurede teemast siia, Offf postitas:
Mida konkreetselt selle kvartsiga täpsemalt tehakse, seoses just nende CPU-de tootmisega?
Milleks tappa Offfi tüütutele küsimustele vastamisega, kui seda võib teha AI.
Ma andsin AI-le sõna-sõnalt sinu esitatud küsimuse, mis oli küll natuke segane, aga sain sellele väga põhjaliku ning ammendava vastuse.
Päris huvitav:
Anthropic.
Claude Opus 4.6
IGV ja PANW kukkumine selle taga.