Arutelu Eesti majandusest

Värk on väga lihtne. Need taadid, kes kimavad Vasaloppetit või jalgratast, toimetavad ringi, jagavad ülikoolis oma elukogemust võivad pikalt teravad olla ja kukkuda “jala pealt” kusagil ametipostil. Süda tavaliselt. Ja nad on teravad. Palju teravamad kui tiktokerist GenZ.
Mu naise vanaisa oli selline metallitöö-mehhaanikakäpp, ehitas veel viimasel elupäeval oma (iseehitatud) traktoorile uutmoodi haakeriista, läks magama, hommikul enam ei ärganud. Süda. Legendaarne Aleksander Elango juhendas magistritöid ja tegi teadust… lahkus “töölaua taga” 90+
Aga kui pensionlle jäädes on kaabel-TV, väike BOCK sinna kõrvale, diivan ja non-activity, siis toimub raugastumine-nüristumine-allakäik imekiiresti.

2 Likes

See on jah see tüüpiline riigiametniku nägemus Eesti väikeettevõtjast, tegelikkuses rabab enamus neid omanikke kõrvuti oma töölistega ja õhtul peale tööd teevad paberitöid. See riigiametnike silmaklapilisus on ikka hämmastust tekitav

6 Likes

Ma selles mõttes oleks ettevaatlik, et siin on teatav survivorship bias. Nende 80-ste tragide ja asjalike kõrval on 3-4 eakaaslast, kes on väetid ja voodihaiged.
Aga sellega olen küll nõus, et keskmiselt hakkab inimese aktiivne vanus (sh. panustamine tööturul) nihkuma ~60 aasta pealt ~70 aasta peale.

1 Like

No eks ma ka vahest tegelen heategevusega, aga kindlasti ei ole selleks kuuspaki kobedama õlle raha eest oma auto suvalistele tüüpidele trööbata andmine.

Ilmselgelt see 15 eurot ei korva ära ju kulunud aega auto üleandmisele-vastuvõtmisele-rendijärgsele koristusele + miskit peab ju veel pudenema hooldusfondi ning ka lõppude lõpuks ka sulle.

2 Likes

Seal ei ole mingi vahet, kas 70ne on suuteline piloteerima lennukit. Fakt on, et midagi on ta suuteline tegema ja ühiskonnana ei ole me peagi enam võimelised kinni maksma seda, et ta ei tee midagi. Pole miskit parata, kui tööealine elanikkond hakkab võrdsustuma pensioneerunud elanikkonnaga, siis on ainus lahendus pensioniea tõstmine. Sõltumata sellest, kui ebamugav see on.

5 Likes

Jäta see minu otsustada, mis tasub ära ja mis ei tasu. Loomulikult on hea kui teiste arvates asi ära ei tasu, ongi konkurente vähem. Mul ei ole ainult see üks õnnetu auto, mida välja rendin. Loomulikult see üksi ei toida. Lisaks üürin välja paari kinnisvaraobjekti, s.h. on üürnik selles garaazis, kus ettevõtegi tegutseb. Pisut koguneb siit, pisut sealt ja pisut ka kolmandast kohast.
Vabandan varasema teema katkestamise pärast. Teil oli siin väga hea arutelu pooleli.

1 Like

No majandusfoorum ikkagi ning me siin Kükametsas poetaga näppudel veits kalkuleerisime, aga lahendust kokku ei saanud. Moodne ettevõtlus on pahatihti tõesti investeeritud raha heleda leegiga põletamine, aga me siin ei mõhkanud ära, miks keegi iseenda raha põletama peaks.

4 Likes

Ma jäin mõtlema korraks, et kus need vanuritele sobivad töökohad olla võiks?

Täna on juba ammu niikuinii suvalisel KOV-il ca kolmandik-neljandik töökohadest mingid sotsiaalsed töökohad, sinna vaevalt midagi väga juurde toppida annaks.

Erasektoris jällegi seitsmekümbine kolmekümbisega sammu ei pea ei vaimses ega füüsilises plaanis ning tihke konkurents ei luba mingeid sotsiaalseid töökohti luua, sest langenud effektiivsus karistatakse kiirelt ära.

3 Likes

MadisM on oma artiklis samuti käsitlenud seda raha põletamise teemat, aga erinevus meie ja Ameerikamaa vahel on see, et siin on see raha, mis põleb, kellegi oma, Ameerikas paistab aga, et mitte. Lihtsalt seal on suur ja rikas riik ja seega on seal ka suur hulk rahamassi mis on niisama ripakil vedelemas, mida vastuoksa meil aga pole.

Vaata hea Kükametsa kodanik, vähemalt mõnel on, mida heledalt põletada! :wink:

Välismaa arvetele tollimaks Trumpi moodi.

Ega sa unustanud ole, et Eesti on Euroopa Liidu liikmesriik?

Liidu sees saab kontrollida kasusaajaid.

Ja mida see kasusaajate kontrollimine annab?

jajah, saab saab

Needsamad õpetajad. Ei pea 80ne olema, aga miks 65 ei sobi õpetama? Arstid samamoodi - võib-olla eakal kirurgil võtab käe natuke värisema, aga see ei võta ära tema kogemust diagnoosimisel.
Teeninduse töökohad, kusjuures nii erasektoris kui ka riigiametites. Vaadake korra ringi, kes seal dokumendi väljastamise või juhilubade taotlemise või tuludeklaratsioonidega tegeleb, kuni raamatukoguhoidjateni välja . Riigiametites ja KOVides on sellistel esmatasandi ametnike kohtadel väga palju eakaid.

Ühel hetkel kindlasti ka IT. Ma ei üllatuks kui 2040 on kusagil endiselt vaja Offfi kursusekaaslasi, kes oskavad päriselt programmeerida ja koodi optimeerida ja on 80-90ndate IT-tarkusega üles kasvanud.

Neist samustest poolsotsiaalsetest riigitöökohtadest ma just rääkisingi mida sa kirjeldasid. Kuna tööpanus pole seal kontimurdev ning ega seda ka keegi väga pingsalt jälgi, siis tiksutaksegi oma ametipostil kuni tervis veel kannatab või minnase jalad ees. Kohe aga kui me hakkaks rääkima riigisektori effektiivsemaks muutmiseks võiks rahumeeli veerandi kuni kolmandiku sellest tädiarmeest ära koondada.

Erasektoris niiviisi päeva õhtusse lasta paraku ei saa, mis tähendab, et enamus ongi pensionieaks oma vaimse ja füüsilise tervisega sealmaal, et on tööks võimetud.

2 Likes

Tänane 7kümbine ehk ei pea, aga 5 kümbine peab küll. Tänane 5 kümbine on 20 aasta pärast seitsmekümbine ja siis on sul lisaks temale tööturult valida “GenZ tiktokkerid” ja “GenZ infljuensserid”. “Misasja, kohale tulemisest ei piisa, ma pean veel midagi TEGEMA ka?” ja “Äää… kell kaheksa on liiga vara, ma tõusen tavaliselt kell 10”. Siis oled sa õnnelik seitsmekümbise üle, kes midagi oskab ka lisaks fa-fa-faaa-le.

3 Likes

Minu matemaatika näitab, et odavam on riigil saata inimene pensionile, kui vanapapile veel mitte midagi tegemise eest kõrget palka maksta.
Selles mõttes on eripension lausa geniaalne asi. Milleks kulutada palgafondi selleks, et mingid vanad peerud saaksid niisama lõugu laksutada. Saadame nad parem varakult eripensile ja hoiame kokku nii põhipalgalt, kui sotsiaalmaksu…

2 Likes

Te olete jätkuvalt väga optimistlilikud tänaste 15-16-20 ealiste võimes tööturul midagi lähema 5-10-15 aasta pärast korda saata. Kahtlemata on ka päris teraseid tegelasi, aga vaadates seda üldist massi. Istudes intervjuudel ja vaadates, kuidas sõelale jäävad sünniaastad 197x, 198x … Vahel v. harva satub ka mõni 199x ette. Ma ei oleks väga optimistlik, tuleviku suhtes.

4 Likes