Arutelu Eesti majandusest

Ära sa ütle, ma küll palju teraseid 90-ndatest kohanud tööalal, kõrgharidusega muidugi.

Pensionifondide teemas vanaduseks kogumise mõttetust argumenteerides käis arvamus, et meil saavad varsti isegi siibri-vahetajad otsa.

Küsimus pole selles, et terast GenZ poleks olemas. On küll. On tublid, on töökad, on terased, on asjalikud. On kuldsete kätega Oskar, kes laob puhast vuuki nagu joonlaua järgi ja imekiiresti, on kuldsete kätega Kalle, kes paneb ka kõigu surnuma mootorratta jälle perutama, on Ralf, Ken ja Kerli, kes progevad roboteid niiet vagu taga, on Kevin kes teeb “märgasid ruume” nii, et need ei hallita ja kõik vuugid on sirged. … on veel 4 noort tubli ja tarka ja terast…
Aga nende 10 kohta (k.a. need neli, kes jäid “nimeliselt” ja “ametiliselt” täpsustamata). On Onlyfänsi-Olga, Kullakevuri-Kerli, Suhkruisside-Susan, Youtube-Juula ja veel loendamatud beeshaad, roosabanaanid, andreizevaakinid, mallukad, kallukad, kellukad, sukad sokid ja muud loomad. Nii umbes 90 tükki kokku. Ja nad kõik tahaks feimi ja sulli… gucci kotti ja esinduse Porschet mis neile lihtsalt “antakse kasutada” (ja reklaamida) lihsalt ilus ja olemas olemise eest ja sooja õhu suust välja puhumise eest.
Probleem pole selles, et GenZ teravad pliiatsid oleks kuidagi lollimad. Probleem on selles, et iga Terava Pliiatsi kohta tuleb suhtarv “masendavalt palju” neid kes a) ei oska b) EI TAHA ja c) EI NÄE MÕTET TAHTA.
Näide elust. Ma olen palju suhelnud 1980ndate “legendaarsete punkarite” ja muidu omamoodi tegelastega. Näiteks kadunud Liisi Ojamaa (lahkunud) või Villu Tamme on intelligentsed, palju lugenud, mitmekülgse silmaringiga inimesed. Eks neid “karvaseid” ole ka nii ja naasuguseid muidugi. Omajagu on elatud Tartus, kantud kampsunit ja pikki juukseid ja targutatud mh. üsna tarkade inimestega.
Ja siis lähed täna Ülase 12 pungikontserdile ja kuulad mida noorem pungipõlvkond suitsunurgas räägib. Kes flipib purksi, kes rullib pizzat, kes töötab ehitusel (mis muidugi on vajalik amet kahtlemata). Ja avastad, et “No Future” ongi tõeks saanud. Sest parim mida osatakse soovida on "saaks Saksamaale (Berliini) baaritaamiks v. saaks Põhjamaadesse ehitama, korraliku palga peale. KUI vahel satubki mõni bakatudengi moodi loomake vahele, siis peamiselt Tallinna Sotsialistliku Ülikooli kasvandik… siniste juustega.
P.S. ja suuremat eluvõõrust, jaburust, absoluutselt kusagil “pilvedes hõljumist” ja “küll VC-d raha annavad” ättitjuudi ei ole ma näinud mujal kui seminaridel, kus osalevad tulevased IT Ju(hm)id ja tulevased Äriarhitektid. Kui ikka “kastid” ja “nooled” on õigesti veetud ja õiges UMLis siis võib kokku jahuda mistahes fantastikat projektidest mis maksavad öljardi ja neelavad igas kuus veel natuke-väkisema-öljardi ja kasumisse ei kuku kunagi. A huu keers, eks ole. Väga korrektselt Enerp. Architektis joonistatud skeem on. Ja ilusti on väja toodud SWOT ja HROT ja HUIJEBJOT… *
Eks ma olen kahtlemata ka vana, tige, loomult pessimistlik ja skeptiline. Aga mina ütlen seda suhet vaadates; “Väheeeee, seltsimehed, väheeeeee…”

1 Like

Kas nii ei anna olla, et sinna Ülase 12 koleda muusikaga üritusele koguneb No Future seltskond ning need keda sa seal kohata tahaks käivad aastal 2025 kusagil teistsuguses seltskonnas?

Paistab, et pungi-scene on kõvasti muutunud. Pakun, et 1980-datel laineid löönud punkarid ei läheks iial sellisesse vasak-punasesse kohta nagu “Sotsiaalkeskus Ülase12”.

1 Like

Foorurmlased!

Austan kõiki, kes siin sõna võtavad, parteide, valitsuse liikmed, pankurid, investorid, lumehelbekesed ja muidu huvitavad inimesed ))))

Vabandan ette, kui see tekst kedagi solvab …

Moded võivad muidugi liigutada selle teksti teise kohta, kuhu tahavad ))))
Minu lugupidamine kõigile, kes oma arvamust suudavad ja tahavad avaldada.
Argumenteerin, kui oskan ja tahan.)))

Seoses kopteri õnnetustega kirjutan …eks see ka natuke nagu meie majandus )))) Hukkunute omastele avaldan kaastunnet (((

Seoses tegevusega ühes kohas, just jagasin sõpradele infi.Venemaa…
Seal oli, kas elad, või sured mentaalselt esialgu ))) (((
See tekst võib olla nalja teha, aga see nii oligi minu elus ….majandustegevus kui selline toimis )))

Ma siin seoses kopteri õnnetusega kirjutasin tuttavatele……

Kirjutan ka oma kogemustest pilootidega…neil ka majanuslikud huvid )))

Minu teada peaks olema kohustuslik kõikidel kopteritel, lennukitel, nn must kast.
Lihtsalt räige reeglite rikkumine, est kopteri pilootide poolt.
See nagu minöör eksib üks kord. Tekivad v erinevad õhuvoolud.

Venelastel on range kohustus ilmselt ka läänes, et piloot ei tohi üle teatud aja lennata.
Ma lihtsalt ei tea, mis on täna ajaliselt uuesti samale hävitajale istumise pilootide nö paus ehk puhkuse aeg.
Rf on piloodi õpetus hävitajal kuskil 4-5 aastat, sõltub isikust. Ukridele f16 lendamiseks nn kiirkursused. )))
F 16 on tegelikult vana 1970ndate tehnoloogia, kuigi neid moditakse pidevalt. Tõrklased toodavad ise.

Tähelepanu hakkab teatud aja piirist järsult hajuma nagu auto roolis liiga kaua olles, aga see toimub oluliselt kiiremini. Vahe on ka tsiviillenuritel ja armeelenduritel.

Ma ei tea, kuidas täna venelastel praegu on. Kunagi olen ka kosmonautidega rääkinud Msk, siseminni peahospital, v ok tüübid olid.
Osadel olid suvilad Keila-Joa sektoris.

Sellist söökla/resto teenindust (Msk, alluvuses tetud õksus)) ei ole ma Eestis kohanud. Beib jälgib isiklikult, et sul hea hea oleks…kas tahad seljankat kohe, kõlma, sooja, kuuma 10 min pärast ))).

Laua peal olid nimesildid, aga ilma auastmeteta, nii igal söögikorral )) lauas seltskond vahetus, ega seal ei teadnud kunagi, kellega ühes lauas istud. )))

See sektor asub msk idas Jaroslavi mnt ääres, ümberringi kaitsevad seda venelaste 2 diviisi. Üks allub siseminnile, teine kam minnile.

Ma võiks mudugi jätkata kui see teema üldse kedagi huvitab.
Asjad olid paigas )))

Ütlen kohe, olen lennenud ka Ashabad Msk lennuki pagassis )))

Altkäemaksu eest. Viimasena läksin peale, viimasena tulin maha ))

Domodedovo lennuväli )))) olen piiteris Pulkovos põrandal maganud 48h, miilits valvas, ikkagi kamraadid )))) Sisemin ))) Kõik väga ok )))

Muidu hullu ei olnud, ainult start ja maandumine, sest turvavöösid ei olnud )))

Mul paari tuhande, high, peal tuleb lihtsalt uni peale ja ärkan samuti ))))

See tekst võib olla nalja teha, aga see nii oligi minu elus ….))

Ma ei ole vähemalt tänase õhtuni aru saanud, kust kohast peaks Eesti majanduskasv tulema )))) Mina ei tea seda, vs Lietuva )))

Veelkord vabandan, aga nii oli …Lugedes neid kõiki viimase aja uudiseid, majandusest ))))

äkki tahtsid täis peaga teemasse kirjutada?

4 Likes

ok, jõin õlut, mälestused hakkasid piinama, see võib meie kõigiga mingil hetkel juhtuda… samas siin, saab arutada majandusest huvitavais teemasid ja neid erinevate nurkade alt lahata…

1 Like

Jah, pungi scene on muutnud, aga muud kolemuusika kohta meil eriti ei ole. Kurjam ehk käib vahel ka veidi “tsivliseeritumates” kohtades esinemas. Aga neid kõikse rajumaid asju kuuleb-näeb ainult “keldris”.

Ma läehn sinna rohkem kolemuusikat nautima. Seltskond… on nagu on.

Itimaailmas on probleem endiselt mitte optimeerimine, vaid tellija “ma ei tea, ma tahan, et oleks nupp, et kui ma vajutan sinna, siis saan VASTUSE” kujul esitatud soovidest koodi tekitamine.
Optimeerimine… viimaseid postitusi, mis tegelesid kompilaatorist efektiivsema masinkoodi loomisega, lugesin umbes aastal 1999. Sealt edasi sai masin ise piisavalt hästi hakkama.

IT alal on juba ammu nii, et nende tühjas kohas lõõtsuvate tujutuulte baasilt igapäevaste imede tekitajate sissetulek on kordi suurem kui filigraansete masinapikenduste oma, kes suudavad kvaliteetset tööd teha ainult peensusteni täpsete sisend-instruktsioonide maailmas. Võimalik, et natuke venitatud analoogia, aga taksoga aadressile x sõites ei eelda ju keegi, et tellija peaks koostama täpse marsruudikaardi ning lisama juurde nimekirja käikudest ja kiirustest, millega igat konkreetset tänavajuppi läbima peaks.

See asjaolu, et üks matsujagamisvõimeta grafomaan suudab riigipalgal vegeteerides igapäevaselt pool foorumit täis kirjutada, ei muuda objektiivset kapitalistlikku reaalsust, vaid ainult maskeerib seda.

3 Likes

Point on siin täiesti olemas. Aga meil on pisikene vastuolu. Arvuti teeb jätkuvalt seda mida kästakse teha. Paremat pole veel keegi leiutanud. Ja kõige madalamal tasemel on robotile ütelda “ära sõida posti otsa” üpris kummaline algoritm, mis räägib sisenditest, kuhu registrisse pista vahetulemused, mida nendega edasi teha, kuhu mootori juhtimisse pista mis voldid jne. äärmiselt erinev ja üsna kauge juhisest “ära sõida posti otsa”.
Seega, peavad inimesed, kes selle algoritmi robotile suudavad genereerida, “mõtlema nagu masin” – masina arhitektuuri ja võimete järgi. Ja samal ajal ei kipu hästi välja tulema “suhtlemine inimestega”. – ära sõida posti otsa, kurat, ma ütlesin! Seetõttu on seal vahel veel päris mitu “vahekihti” – müügimees, projektijuht, arhitekt, tiimijuht jne. jne. jne. Ja see teeb kogu protsessi mõnevõrra kalliks ja mõnevõrra kohmakaks. Sest igas kommunikatsioonikihis “läheb midagi kaduma” ja paratamatult tekivad vead ja moonutused. Inimene on küll äärmiselt paindlik, aga mitte NII paindlik, et suudaks korraga olla äripool tellijale ja assembleri progeja robotile.
Ega nad väga ei taha ka. Kurnav oleks.
Selleks, et “see asi” töötaks ongi vaja iga Steve Wozniaki ette Steve Jobsi kliendiga suhtlema ja kliendi soove insenerile arusaadavasse keelde tõlkima. Nii on. Kuni keegi leiutab parema abstraktsioonikhi, kus saab lihsalt otse ütelda “ära sõida posti otsa”… ja ISEGI SIIS peab keegi olema suuteline seda abstraktsioonikihti haldama ja paigaldama ja selle vigu ja tõrkeid debuugima :slight_smile:
Senikaua kuni arvuti arvutab kahendsüsteemis ja oskab kolme loogikatehet (AND, OR, NOT) ja “kogu maailma keerukus” tuleb “tõlkida” lõpuks 0, 1, And, Or, Not keelde nii on ja nii jääb. Midagi teha ei ole. Unistused ei muuda reaalsust.

See on sul kahtlemata tore paroodia, aga … 386ga WiFisse ülidselt on
võimalik minna (On muide võimalik ka Amiga, Commodore 64 / 128, Atari ja MSX II mis on veel vanemad ja tunduvalt tunduvalt lahjemad platvormid).
ja teoorias on võimalik isegi moodsa veebilehe pilt ette saada, aga see ei ole ei ODAV ega lihtne.
Ja täiendavat tehnikat ja toetavat taristut kulub selle peale nii oma 200-300 EURi eest. Kust ma tean. Sest ma olen seda teinud. Bcause I can.
Odavam oleks Pääsküla jäätmejaamast kasutatud 3. põlvkonna i5 ära tassida. Sinna vahel mõni ettevõte veab neid euroaluste kaupa :slight_smile:

elu täpselt nagu nõuka ajal, kes tollal veel lapsepõlve/noorukiiga ei elanud siis selle ENSV seriaali Paavo on nagu Kaur79

1 Like

ei hakka guruga vaidlema, aga mul oli kunagi, aastat 15-20 tagasi linnakodu köögis, mitte vist küll enam päris 386, aga igaljuhul üks vana ja kuulikindel delli kast, millele käis tahaauku mingi väike usbihiire mooduli sarnane vilkuv huioobin, mille kaudu siis see uunikum kaugemal asuva ruuteriga õhu kaudu ühtis. kõik toimis, torrentid ja mõõduka kvaliteediga striimid liikusid sirinal.

Aastat 15-20 tagasi oli meil 2005-2010. Core2Duo ja co. Windows 7 või 10. Üldiselt, peaaegu kõigele, mis on toodetud pärast 2006 saab istutada selga täitsa moodsa Win7 või Win10 või Linuxi ja kõik on “nagu päris”. Isegi WindowsXP ja 2000 on “nagu päris” (mõningate eranditega).
386 ruulis 1985-1989. See on kardinaalselt teistsugune (ja hulka rohkem käsitsitööd nõudev) setup. Millisega, loodetavasti, on võimalus lähipäevil taas tegeleda :slight_smile:
Te olete lihtsalt unustanud, milline MÜRIAAD mugavus- ajaviite ja produktsioonilist kraami teile koos OS-iga tänapäeval “karbiga kaasa pannakse”.
Võrgustäkk. DOS ja Win3.11 ajal tuli see eraldi osta. See oli toode… 30-50 dollalit litsents. Browser. Eraldi programm. Litsents umbes 15 dollarit. Ah multimeedia ka. Muidugi, raha eest. Kusjuures meedia MÄNGIJA ja dekooder-algoritm sinu lemmik formaadi lugemiuseks olid ka eraldi litsenseeritavad tarkvarad. Tahad pilte vaadata. Palun. Osta programm. Jne. jne. Kõik see kraam, mida me oleme harjunud “isensesest mõistetavaks” pidama… USB tugi. Palun, osta Windows 95 uuendus või Windows 98 uuendus. Bluetoothi tahad ka kasutada. BT stäkk, IBMi tehtud. Ainuke TÖÖTAV stäkk kuni Windows 2K ajani välja. 35 daala. Sõidame.
WiFi graafilie haldur, kus saab võrke valida. Palun. Raha eest. Alles XP-ga tuli võrguhaldur.
Alguses oli Riistvara tühi ja paljas. Ja Tõelised Programeerijad kirjutasid masinkoodis rakendusi. Ja jumal ütles – Saagu OS. Ja OS sai. Aga esialgu oskas OS hädapärast tegeleda mälu haldamise, mõne üksiku periffeerimaseadmega (nagu printer) ja ketaste ja falisüsteemiga. Kõik. Vsjo. Bare minimum. Kogu ülejäänud tarkvara tuli eraldi soetada ja paigaldada ja raha maksta.
Kuni umbes WinXP turule tulekuni müüdi sulle mitte “valmis keskkond kus saab tavalised asjad ära teha, kui su nõuded just väga suured pole” vaid sulle müüdi “absoluutselt minimaalne platvorm mis võimaldas sul alles ise töökeskkonda EHITAMA hakata”.
Ajad on muutunud.
Inimesed, kes päriselt teavad, mis I5,P220,D7 tähendab, hakkavad varsti juba käimisraami järele vaatama.

Väiksem käibemaksumäär ei tähenda automaatselt madalamaid toiduhindu.
Muidugi ei tähenda see, et toidu hinda ei saa maksuerisustega alandada, kuid olulisemat rolli mängivad muud riigispetsiifilised asjaolud, nagu turu suurus, tootmiskulude tase, konkurentsi tihedus, importtoodangu osakaal, jaemüügivõrgu ülesehitus, kogu väärtusahela osaliste kasumlikkus jne.
Jooniselt on näha, et kehtiv käibemaksumäär (valged ruudud) ja toidukaupade hinnatase (sinised tulbad) ei korreleeru. Pole näha seost, et madalam käibemaksumäär tähendaks odavamaid või kõrgem kallimaid hindu.REPLIIK JA JOONISED | Rasmus Kattai: väiksem käibemaksumäär ei tähenda madalamaid toiduhindu - Eesti Päevaleht

Samas Neivelt kirjutab, et meie maksudest moodustavad tarbimismaksud liiga suure osakaalu, varamaksud aga liiga väikese. Tõenäoliselt on tal õigus, samas tasuks meenutada, et ka automaksu loetakse varamaksuks. :slightly_smiling_face: Indrek Neivelt: regressiivne maksusüsteem on kinni jooksnud | Arvamus | ERR Indrek Neivelt: regressiivne maksusüsteem on kinni jooksnud | Arvamus | ERR

1 Like

Ma ei oska kaasa rääkida kõigis valdkondades, kuid noorte (pean silmas praeguste 20 - 30 aastaste) huvi sinikrae tööde vastu on üsna leige. Sealjuures ka üle poole neist unistavad kuidagi passiivse sissetulekuni jõuda - krüpto, üüriga, investeerimise jne. Ühesõnaga teevad seda tööd seni, kuni sinna jõuavad.

Millega jõuamegi selle foorumi ühe suurima paradoksi juurde. Ühes teemas unistatakse passiivse sissetulekust ning II samba pensionist lahedalt äraelamisest, teises teemas tõdetakse, et nii jätkates pole varsti inimesi, kes isegi elementaarseid teenuseid oleks võimelised pakkuma.

4 Likes

Individuaalsest vaatevinklist on ju kõik õige. Unistused on õiged.
Miks peaks keegi tahtma teha halbades tingimustes rasket füüsilist tööd, kus pead kindlasti kellast kellani kohapeal viibima, isegi kui palk on viisakas?

Sellepärast see onlyfans ja influentsimine ka nii populaarsed ongi: noored inimesed otsivad selliseid sissetulekuvõimalusi, mis ei sunni sind kellegi teise kasumi nimel ebameeldivat tööd tegema.
Keskealised võivad ju muiata, et minimaalse pingutusega tahetakse ratsa rikkaks saada, aga teistpidi: kes ei tahaks?

Ühiskonna vaatenurgast võime ju kurta, et näe, meil on vaja neid päris töö tegijaid ka. Ja ongi vaja, aga need erialad kus palgatöö sissetuleku lagi jääb kuhugi sinna keskmise palga lähedale ja mingit paindlikkust töö tegemise aja ja koha suhtes ei ole, ei hakka tõenäoliselt olema kunagi eriti atraktiivsed.