Väärtpaberitulu deklareerimine

No ei saa selgust majja selles asjas. Fjot, millise piirkonna maksuameti spets väitis et müügi komisjoni ei saa kasumist maha arvata?
Teemat on pikalt arutatud, LHV maksuspets võiks olukorda selgitada ja kasvõi puust ja punaselt ette teha,
ise pole veel viitsinud asjaga tegelema hakata.
Tallinna. Myygi komisjoni saab KASUST maha arvata, kahjut komisjoni võrra aga suurendada ei saa. Kui sa vaatad neid e-maksuameti vormi lahtreid, siis seal on "soetusmaksumus", "võõrandamisega seotud kulud" ja "müügihind või turuväärtus". Kui soetusväärtus on koos komisjoniga, siis müügihind ei ole ja müügi komisjon tuleb panna võõrandamisega seotud kulude lahtrisse. LHV maksuraport annab müügihinna kus komisjon on juba maha arvestatud (kuna minul kahjumit pole, siis ma ei tea mida maksuraport kahjumi puhul teeb), aga komisjon on vaja eraldi panna. Kui tehingust saadi kahju, siis e-maksuamet kahjumit komisjoni võrra ei suurenda.
fjot,
kas sinu infost võib välja lugeda järgmist:

Maksuameti spetsialisti ütlust mööda on e-maksuamet vigane.

Kui nii, siis miks ei ole viga parandatud? Kuidas õiglus jalule seada?
riskija:
ei või, aga kui ikkagi loed, siis loe nii, et keegi teada ei saaks.. ;)
Väikese uurimistöö tulemusel selgus:

Maksuamet omavolitseb maksumaksja arvel, seaduse sgrammatiline sisu ja
deklaratsiooni tõlgendus näitavad ühte ja sama 2001 aasta kahjumlikelt tehingutelt
jääb müügikulu maksu alla..

Jääb soovida, et keegi kirjutab õiguskantslerile kaebekirja sätte põhiseadusega vastuolus
olevaks tunnistada. :(
To:

rekka Re: 11/03/02 12:02

Ma ei tea, kas teil on selliseid kogemusi, kuid millise EVP-de kursi peab võtma aluseks aktsiate müügil? Kas aktsia ostmispäeva oma või siis müügipäeva?

Kui pidasid silmas evp-de eest soetatud aktsiaid, siisi ostmisel on aktsiahind sõltub - keskmine
evp hind ostupäeval (turuhind kohalik pank või börsikurss)
müügil on aktsia müügihind turul..

P.s Meeldiv on tõdeda traderite õiglast ja õiguspärast võrdse kohtlemise printsiibi austamist!

Teen väikse OÜ ja olen maksudest prii kuna reinvesteerin üle lombi.
Küsimus. Kui on pankrotistunud USA firma aktsiad käes, siis kuidas maksurapordis kajastatakse lossi?
riskija - niipalju kui mina aru olen saanud, ei saa pankrotiprotsessi käigus kuidagi neid kahjudeks deklareerida, olgu protsess kui lootusetu tahes. alles hetkel kui pankrotiprotsess on lõppenud ja ettevõtte likvideeritud jõuab Sinu osaluse väärtus selles nulli, vahepeal võib piisavalt väikese nõuete kogusumma juures Sulle kui (raha saajate nimekirjas küll viimasena, aga siiski paiknevale) aktsionärile pisut raha tilkuda.

see seletab ka miks möödunud aastal liikus 1 EEK eest suuri maapanga aktsiapakke (maa)poliitikute käest nende lähisugulastele: niimoodi saab kahjumi kiiremini sisse võtta kui protsessi lõppu ootama jäädes.

seega, tee onupojaga diili?
Huvitav kas teil internetis deklareerimise puhul ka maksuamet ei tunnista oktoober 2001 kuupäeva. Panin mina seda 3 korda sisse tulemus ikka oktoober 0001 ja sellise aasta valuutakurssi ei leidnud see vaene maksuamet kuskilt...
Mõned tähelepanekud, mis on tuludeklaratsiooni täitmisel tekkinud...

1. Paistab, et LHV maksuraportis konverteeritakse aktsiate ostuhind kroonidesse ostutehingu kuupäeva ning müügihind vastavalt müügipäeva kursiga. Tuludeklaratsioonis arvutatakse nii ostu- kui müügihind müügitehingu kuupäeva valuutakursiga.

2. Teiseks erinevuseks on müügikulude kohatine arvestamise ja kohatine mittearvestamisega tuludeklaratsioonis.

3. e-Maksuameti abiinfo ja tegelik sisu ei ole kooskõlas! Abis on selline tekst: "Kasu või kahju vara müügist on müüdud vara soetamismaksumuse ja müügihinna vahe." Selline lause on täiesti ebakorrektne!
riskija, Sinu poolt toodud teises näites ei arvesta e-Maksuamet kasumiks mitte -4 krooni, vaid 0 krooni.

4. Ebaoluline, aga USA väärtpaberite vormil teisendatakse kõik summad täiskroonidesse, Eesti väärtpaberite vormil saab kõigil sisestustel kaugelt üle 2 komakoha kasutada (ja ka lõppsummad arvutatakse komakohtadega).

5. Maksuameti arvutitegelased on huvitava tiitli pannud e-Maksuameti lehekülgedele: "Maksuameti asi!"

6. LHV maksuraportis ja realiseeritud tulu/kulu väljavõttes võiks kuvada ka ostutehingu (ja lühikeseks müümise) kuupäeva, mitte ainult müügitehingu (pos. katmise) oma.
Mis konverteerimisest te räägite, ja kustkohast te selle võtsite, et välismaalt saadud tulu väärtpaberite võõrandamisest rahvusvaluutas täita tuleb? Mina lugesin deklaratsioonist, kus selges Eesti keeles oli kirjutatud: "Välismaalt saadud tulu (välisvaluutas)".

Või on siin deklareerimisel suur vahe sellel, kas broker on registreeritud ja tegutseb Eestis või välisriigis? Siit edasi minnes, et kui broker tegutseb Eestis (ja arveldused EEK'des), siis on kliendi tulu saadud Eestist ja kas siis ei tuleks need aktsiad hoopis vormis 6.1 kajastada? Kuna vormis 8.2 tuleb kajastada "Välismaalt saadud tulu (välisvaluutas)".
Kuidas tuleb käituda, kui esineb allpooltoodud näitega analoogne olukord:

Veerg 4; Soetamismaksumus: 100.-
Veerg 5; Võõrandamisega seotud kulu: 10.-
Veerg 6; Müügihind või turuhind: 105,-

Veerg 7; Kasu (+): veerg 6 -veerg 4 -veerg 5; Kahju (-): veerg 6 -veerg 4
Ei saa kumbagi valemit kasutada, kuna:

105-100-10=-5 (- märk, mis tähendab, et esimest valemit ei tohi rakendada)
105-100=5 (+ märk, mis tähendab, et teist valemit ei tohi rakendada)

Nagu blondiini anektoot, et tühjale lehele on mõlemale poole kirjutatud "vaata lehe teist poolt"
guru, vähemalt e-Maksuamet kirjutab "kasu" väljale 0 sellise tehingu korral.

Tehingu andmed tulebki sisestada välisvaluutas, mis hiljem teisendatakse müügipäeva kursiga kroonidesse.
fun, LHV maksuraportis on suhteliselt raske ostutehingu kuupäeva näidata, kuna müüdud positsioon võib olla seotatud erinevates osades erinevatel kuupäevadel.
to guru

kas ei ole nii et 105-100=5 seega on see 5 eeku kasu ja siis tohib lahutada veel 10eeku(vööranduskulu) ja saame juba kahjumi(mida edasi kanda järgnevasse aastasse). mis aga pole vale kuna ennel vōōranduskulude lahutamist oli kasum positiivne.

st kui soetushind-myygihind= a)positiivne(kasum) b)negatiivne(kahjum), siis a puhul vähendab e-Maksuamet kasumit vööranduskulu vōrra(isegi kui vōōranduskulu on ületab kasumi) ja b puhul läheb vōōranduskulu korstnasse.
Mida teha dividendidega? St. kui on saadud dividende 2001 aastal, oletame 10k. Kui on muidu aktsiatega kahjum ntx 15k, kas siis saab dividendide pealt makstud tulumaksu tagasi. Peaks ju olema nii, et mulle makstud 10k dividendide pealt on makstud tulumaksu 10k * 26/74 = 3513,5.
Kas ma pean dividendid deklareerima muu tulu all ja saan sealt tulumaksu tagasi?
Aga kuidas deklareerida aktsiates saadud dividende? Põhimõtteliselt, kui ei ole aktsiaid müüdud, siis ei ole ju ka tulu saadud..
Nublu, mis ajast tehinguid, kus soetushind ületab müügihinna, kasumlikeks on hakatud pidama? Mina olen seni ikka vastupidisel arvamusel olnud... :)

Kui ma sellist tehingut e-Maksuametis sisestasin, kus soetushind=100, võõrandamisega seotud kulud=10, müügihind=105, siis arvutab e-Maksuamet kasu reale "0", mitte "-5" nagu Sina väidad.