Tulumaks väärtpaberitelt

On väga lihtne sisestada maksuraporti koondid, aga tunduvalt tüütum ja aeganõudvam on kogu evk baasilt eeltäidetud ridade ükshaaval kustutamine.
Maksuamet võiks tekitada väärtpaberi tulude deklareerimise juurde võimaluse eeltäidetud väärtpaberitehingute info kustutamiseks.
Kas tulu puudumisel tuleb samuti mingeid raporteid esitada?
kui on Eesti väärtpaberid, siis saad ISIN koodi ka EVK lehelt otsida http://statistics.e-register.ee/emitentide_nimekiri/?lang=et
(ehkki see peaks sul ka konto vv-lt nähtuma)
ISIN koodi leidmiseks soovitan kasutada nt. google-t.
Täpselt. Googelda: ' "Teo LT" ISIN' ja vastus tuleb
Välismaiste optsioonide puhul ISIN koodi panema ei pea. ISIN koodi lahtrisse tuleb panna riik, nt UNITED STATES
Kas tõesti ei saa enam väärtusetult lõppenud optsioonitehingutega saadud kahjumit deklareerida? Kui mu mälu mind ei peta, vanasti sai. St kas on võetud mingi uus seisukoht, et võõrandamist ei toimu ja seega ei ole ka õigus maha arvata vms? Kõlab ebavõrdse kohtlemisena...
LPL, millele tuginedes sa seda väidad? Kui optsiooni soetusmaksumus on nt. x kr ja müügihind 0 kr (seda ka juhul, kui reaalset müüki ei toimunud), siis on väärtpaberitehingust saadud kahjum x kr. See peaks olema ära toodud ka LHV maksuraportis.
Probleem väärtusetute optsioonidega on siiski olemas (loodetavasti siiski ainult tehniline). Kui üritasin EMTA lehel sektsioonis 8.2 kirja panna optsiooni "müügi/turuhind" 0, siis selle peale sain erinevaid veateateid, näiteks sellise "Peab olema korrektne arv" (ehk siis väärtus 0 ei sobinud).
kala
Võib sisestada 0.001.
EMTA vastus nende koduleheküljel olevast foorumist väärtusetute optsioonide kohta ( minu jaoks tekitab see vastus ainult segadust ) :

Väärtpaberite puhul on lisaks maksustamisperioodil saadud kasule võimalik arvesse võtta ka väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju.Optsiooni preemiat saab arvesse võtta aktsia soetusmaksumuse hulgas, kui optsiooniga omandatud aktsiad võõrandatakse. Kui optsioon ei realiseeru s.t optsiooni alusvara ei osteta või ei müüda, siis optsiooni preemiat arvesse võtta ei saa.(võõrandamist ei toimu). Võõrandamine on tehing, mille sisuks on asja või õiguse üleandmine teise isiku omandisse. Ka soetamismaksumust saab näidata ainult siis, kui väärtpaber võõrandatakse. Optsioonide puhul ei saa optsioonikulu näidata enne kui optsioon realiseeritakse. Kui optsioon jääb realiseerimata, siis optsioonikulu ei saa ka näidata.
Mul oli optsioonidega ühel aastal sama jama- kutsuti välja ja puha. Tädi seletas, et optsiooni lossi ei saa arvestada. Ma siis ütlesin, et olgu nii nagu tahate- ma võtan siis välja ka müüdud aga realiseerimata jäänud optsioonide kasumid (mida oli kordades rohkem). Lõpuks jõudsime Black Scholesini välja ja siis jooksis tädil kett maha ja ütles, et las parem jääb nii nagu mul alguses oli. Bottom line- nad ise ka ei tea maksuametis kuidas talitada.
Tegelikult teab maksuamet targemal tasemel väga hästi, kuidas selle optsioonide teemaga talitada:

"Residentide tulumaksustamise põhimõtted rajanevad tulude avatud loetelule ja maksuvabastuste suletud loetelule. Kuna selline tululiik nagu tulu rahast väljas lõppeva optsiooni väljakirjutamisest pole maksuvabastuste loetelus, maksustatakse seda nagu mis iganes teist tulu, mille kohta pole sätestatud maksuvabastust."
Ka minu mäletamist mööda olen ma kunagi teinud nii, nagu toun ülalpool kirjutab. Aga enam vist ei saa. Või...? Kahju, et ametnik tolle ülalviidatud teemajupi lukku on pannud, küllap tema arvates oli kõik selge. Jüri poolt toodud seletus on selgelt intelligentsem, kuid naljakas on, et kui kasvõi sendiga müüd, saad kahjumit kajastada. Aga tõepoolest, võõrandamine siis ju toimub, kui kirjasõnasse klammerduda... Samas, ilmselt LHV omal ajal sai mingi ametliku vastuse/kinnituse oma lähenemise õigsuse kohta. Seega olen pika jutuga alguses tagasi, kas tõesti on EMTA seisukohta muutnud v on siiski tegu vaid arusaamatusega?
Teemaks siis Tallink Grupi aktsiad, mis on mul aastast 2005-2006.
Ostetud sai nii IPO-lt kui ka turult mitmes osas. Kui juulis 2016 makstud 2 senti oli tavalised dividendid, siis nüüd olen foorumit lugedes ja EMTA-ga konsulteerides aru saanud, et detsembris 2016 makstud 6 senti ei olnud tavapärane dividend, vaid seotud aktsiakapitali vähendamisega ja seetõttu väljamakse.
Ostes mul ei olnud investeerimiskontot, vahepeal sai ilma rahalise makseta kantud paariks kuuks endaga seotud inimese arvele (2010), märkides hinnaks enam-vähem turuhinna, ja siis enda arvele samamoodi tagasi ja siis tehtud ka invenesteerimiskonto. Vahepeal ma aktsiaid müünud ei ole, dividendid on laekunud ja ka see viimane 6 senti väljamakse arveldusarvele.
Nüüd olen aru saanud, et oleks pidanud nende detsembris makstud 6 sendi kohta tegema tuludeklaratsiooni, muidu mul muid tulusid ei ole. Käisin ka EMTA-s konsulteerimas kuskil märtsi keskel 2017, et kuidas seda teha - soovitati panna soetusmaksumuseks sama summa, mis TD tuluna oli aktsiatelt. 21. märtsil kukkusin käeluu mitmeks osaks (EMO tõend) ja unustasin teema, nüüdseks alles paranes.
Nüüd kaks küsimust:
1. Kas ma pean tegema tagantjärele tuludeklaratsiooni, mis andmed sinna kandma (oli kirjas aktsiatelt saadud tulu - 6 senti x aktsiate arv, soetusmaksumus tühi) ja kui siis kuidas seda ja kus vormistada? See ju puudutab tuhandeid aktsionäre ja kas siis kõik seda tegid? Kuidas on teemaga seotud investeerimiskonto?
2. Kas tulevikus võetakse aktsiad müües soetusmaksumuseks see keskmine hind millega ostsin aastatel 2005-2006 või see hind, mille näitasin (pangas öeldi et mingi hinna peab kindlasti panema) seotud isikult enda kontole aktsiaid kandes? Raha ju teg ei liikunud ja keegi kasu-kahju ei saanud.
Seda uurisin ka EMTA-st aastal 2011, et kas ma pean deklareerima siis aktsiaid teisele inimesele kandes kahju, sest näidatud hind oli väiksem soetamismaksumusest ja et kas seotud isik peab maksma tulumaks, sest tema kontol olles aktsiate väärtus kasvas. Siis (2011) öeldi, et kuna raha ei liikunud, siis keegi kahju-kasu ei saanud, pole vaja kummalgi deklareerida. Nüüd öeldi, et minul võetakse aluseks see hind, millise näitasin enda kontole kandes.
Mida ma pean edasi tegema, põlev teema esialgu küsimus 1? Vb on kellelgi olnud sama teema ja palun kommenteerige eriti maksualaselt pädevad foorumlased.
Tänan juba ette neid, kes on nõuks võtnud süveneda teemasse ja pikka juttu lugeda, analüüsida. Loodan häid ettepanekuid ja probleemidele lahendust.
Alustuseks disclaimer, et allolev on minu parim arusaam investeerimismaksustamisest, mis ei pruugi ühtida EMTA omaga.

Esimene teema on siin see 2010a vangerdus. Kuna müügi hetkel oli aktsia vist odavam kui IPO, siis sellega TM kohustust ei saanud kaasneda.
Ma saan kirjast aru, et sa ostsid need tagasi tavalisele arvele ja siis hiljem kandsid need investeerimiskontole.
Kui nii, siis on tuleviku mõistes oluline info, mis hinnaga need aktsiad investeerimiskontole läksid, selle pealt maksad hiljem tulumaksu. Selle jaoks oli vaja see fikseerida selle aja tuludeklaratsioonis.

Edasi on asi lihtne. Mingit maksustamist investeerimiskonto tehingute pealt ei tule seni kuni sealt väljamaksed ei ületa sinna tehtud sissemakseid.
Mida on aga vaja teha, on tehingud iga-aastaselt deklareerida, sissemaksed, väljamaksed ja tehingud finantsvaraga. See 6 senti on neist finantsvaratehing, 2 senti dividendi kvalifitseerub investeerimiskonto sissemakseks.

Aga kõige olulisem teema on hoopis see, et sa mainid, et dividendid laekuvad su arveldusarvele. Võimalik, et see on terminoloogia küsimus, ent investeerimiskonto süsteemis liigub raha läbi eraldiseisva investeerimiskonto, mitte läbi tavalise arveldusarve. Kui dividendid laekuvad su arveldusarvele, siis need aktsiad ei ole investeerimiskonto all ja maksustamine/aruandlus on hoopis teine.

Ma soovitan alustada puntra harutamist viimasest küsimusest teha selgeks, kas aktsiad on sul tavalisel kontol või investeerimiskontol, sest sellest sõltuvad kõik edasised tegevused.
Kui aktsiad on investeerimiskonto süsteemis siis hea uudis on see, et selle 6 sendi pealt sa midagi maksma ei pea. Halb uudis on aga see, et sa vist ei ole investeerimisdeklaratsioone üldse esitanud(?)
Kui selgub, et aktsiad on siiski tavalisel arveldusarvel, siis on asi lihtsam, sa saad viimase aasta tuludeklaratsiooni uuesti esitada ja tehakse tasaarveldus. Ma ei oska öelda, milliseks loetakse siinkohal aktsiate soetusväärtust (see vangerduse teema).

Soovitaks konsulteerida oma panga ja mõne päris-spetsialistiga.
Minu pank ongi LHV ja vb peaks Sanderiga siis ühendust võtma.
Ilmselt ei ole aktsiad siis investeerimiskontol, sest selle tegin siis kui aktsiad 2010 teisest pangast seotud isiku arvelt LHV-sse tõin - st konto on olemas aga aktsiad seal siis vist ei ole. Millised sanktsioonid ja finantsilised tagajärjed mind (ja tuhandeid teisi mittedeklareerinuid) ees ootavad, kui ma nö tuima panen ja ka tagantjärele midagi ei deklareeri (kas seda saab nüüd kuu hiljem üldse teha), sest muid tulusid mul 2016 ei olnud mida deklareerida? Kas kogu väljamakse maksustatakse 20 protsendiga? Kas EMO tõend (et käeluu katki) aitab et tagantjärele deklareerida? Kust ma üldse pidin aru saama, et 2 senti olid dividendid ja 6 senti väljamakse seoses aktsiakapitali vähendamisega? Kuidas edasi käituda - aktsiad on kõvasti vee all peale 11 aastast hoidmist, tahaks lahendust, mis veelgi olukorda ei halvendaks.
Investeerimiskontosid võib olla mitu ja sa võid enamvähem suvalise konto deklareerida investeerimiskontona va arvelduskonto, millega igapäevatoiminguid teed.