Tulumaks väärtpaberitelt

TellerTibi ühispanga kontoris ka väitis et kõik tehingud jäävad näha kui ka kauplemiskonto kinni panna mis loomulikult ei vastanud tõele. Ise kasutan õnneks ka ise rahamajandamis tarkvara kuhu oma tehingud käsitsi sisse toksin.
Ei LHV, Hansa ega ka keegi teine ei saada maksuametile deklaratsiooni jaoks väärtpaberitehingute andmeid, kuna maksuamet seda ei soovi/võimalda. Eesti väärtpaberite kohta võetakse deklaratsioonile müügipoole andmed väärtpaberite keskregistrist, kuid välisväärtpaberite andmed tuleb alati täies mahus ise sisestada. Hansa soovitus andmeid e-register.ee aadressilt vaadata ei päde väga ka eesti väärtpaberite kohta, kuna e-register.ee ei tea mitte midagi makstud tehingutasudest.
Nii, ok, käisin ja võtsin Hansa kontorist suletud väärtpaberikonto väljavõtte. Aga sealt ei leia eekudesse ümber arvutatud teingusummasid... Mis siis tuleks arvesse võtta: kas väärtuspäeva või tehingupäeva kurss ja missugune kurss, kas see, mis Hansa müüb ja ostab või hoopis Eesti Panga kurss? Nt kui ostsin, siis korrutan oma tehingumaksumuse ja teenustasu müügikursiga ja müügihinna ja müügiteenustasu ostuhinnaga? Või hoopis arvestan ka seda nt, kui ma juba paar päeva varem vahetasin oma eegud dollariteks? Igatahes mingitmoodi arvestasin oma summa kokku ja tulu ei ületa koos LHV-s teenitud omaga 15 k. Kas maksab mul neile üldse oma andmeid esitada? 2005. aastal sain Tallinkiga kahjumit ja siis küll ei tahtnud keegi mult deklaratsiooni esitamist. Tõsi, Tallinki tehing jäi alla 20 k.
MIks sa seda maksuameti infoliinilt ei küsi?
to rivo20:
Eesti Panga kurss väärtuspäeval
Sobivat deklaratsiooni täitmise ajal kehtiv kurss.
Järjekordselt soovitan lugeda LHV poolt üllitatud tuludeklaratsiooni täitmise juhendit ning palun asjaga mitte kursis olevatel inimestel mitte segadust tekitada. Eraisikute väärtpaberitehingud tuleb deklareerida tehingu väärtuspäeval (T+3) kehtinud Eesti Panga kurssidega. Igasugused konverteerimised ja muud rahaliigutamised ei kuulu väärtpaberitulude koosseisu ning maksuametit need ei huvita. Miks tuleb kasutada väärtuspäeva, mitte tehingupäeva kurssi? Sest eraisikute tulusid arvestatakse rahade liikumise järgi ning väärtpaberitehingutega seotud rahad liiguvad väärtuspäeval.
Võõrandamisega seotud kulud = tehingutasud ? (üritan tuluteklaratsiooni täita)
lisaks on siin punktid

"Seotud isikuga sooritatud tehing" ja "§ 39 lõikes 1¹ nimetatud tehing"

Täiendasime LHV Maksuraportit ja Maksuraporti täitmise juhendit.

Muudatused füüsilise isiku 2007. aasta väärtpaberitulu deklareerimisel võrreldes 2006. aastaga

Vormile 6.1 on lisandunud veerud „3. Väärtpaberi ISIN kood“ ja „5. Võõrandamise kuupäev“ ning vormile 8.2 on veerg „4. Võõrandamise kuupäev“. Vastavad täiendused on tehtud ka LHV Maksuraportis. Vormidel 6.1 ja 8.2 tuleb täiendavalt määrata, kas tegemist on „Seotud isikuga sooritatud tehingu“ või „§ 39 lõikes 1¹ nimetatud tehinguga“.

Tulumaksuseaduse § 39 lõike 1 järgi maksumaksjaga seotud isikule väärtpaberite võõrandamisel või seotud isikult turuhinnast kõrgema hinnaga omandamisel tekkinud kahju ei ole lubatud arvesse võtta, mistõttu selliste tehingute korral ei saa märkida soetamismaksumust ja müügikulu kokku suuremas summas kui on müügihind.

Seotud isikuteks loetakse abikaasat, otsejoones sugulasi, õde või venda, õe või venna alanejaid sugulasi, abikaasa otsejoones sugulasi, abikaasa õde või venda, samuti maksumaksjaga seotud juriidilist isikut tulumaksuseaduse §-s 8 sätestatud tingimustel.

Tulumaksuseaduse § 39 lõike 11 järgi ei saa dividendi saamise õiguse andva väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju maha arvata muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust, kui väärtpaber omandati 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise kuupäeva ja võõrandati 30 päeva jooksul pärast eelnimetatud kuupäeva. Kui eelmistel aastatel tuli selline kahjuga väärtpaberitehing tuludeklaratsiooni vormilt 6.1 eemaldada, siis nüüd tuleb see deklareerida koos teiste tehingutega ning lisaks märkida, et tegemist on § 39 lõikes 1¹ nimetatud tehinguga.

LHV Maksuraport väärtpaberitehingute juures dividendide kuupäevasid automaatselt ei arvesta ehk klient peab kõnealused tehinguid ise eristama. Soovitame selleks kasutada dividendide laekumise väljavõtet, kuid tähele tuleb panna, et oluline ei ole mitte dividendi laekumise kuupäev vaid dividendiõiguslike isikute määramise kuupäev. § 39 lõiget 11 rakendatakse samadel alustel nii Eesti kui ka välisväärtpaberite puhul. Samas juhul, kui välisriigist saadud dividendide puhul tulumaksu kinni peetud ei ole, deklareeritakse see tavaviisil vormil 8.1 ning makstakse tulumaksu vastavalt Eestis kehtivale määrale.

siseminej6ud,

Võõrandamisega seotud kulud on võõrandamise ehk müügi tehingutasud.
Ostu tehingutasud lähevad soetamismaksumuse hulka.
tänud.. sain ise hakkama :)
Teema teemaks, ma olen kõiksugu pabereid lugenud, aga kuhu (st. mis vormile) ma märgin oma ETLAT dividendid? Kõik see muu asi on juba täidetud ja abiks, aga nimetet tehingut ei oska kuskile panna.

Ja kui palju on "väga palju", st. alates mitmest tehingust on maksuametile aktsepteeritav LHV Maksuraport?
dividende pole vaja kuskile märkida, nende pealt on Telekom dividendid juba ära maksnud ja sina enam ei pea midagi maksma ega tagasi küsima.
No siis on suurepärane, tänud.
Vormile 8.2 on lisandunud veerg „4. Võõrandamise kuupäev".
Kahjuks deklaratsiooni täites ja kasutades nn. LHV Maksuraport koondvarianti ei saa ennem andmeid salvestada, kui mingi võõrandamise kuupäev on sisestatud. See on üksikuid tehinguid sisestades normaalne aga koondvarianti kasutades lamp.
Mina sisestasin viimase tehingu võõrandamise kuupäeva, no lihtsalt ei viitsi ükshaaval sellepärast neid tehinguid sisestada.
Ise panin sinna kuupäevaks 01.01.2007, eks siis näis, mis MA selle kohta kostab.
Igatahes hansapank suutis mind küll üllatada. Alustuseks tuli koju paberkandjal aktsiatehingute väljavõte. Seejärel, kui tuludeklaratsiooni hakkasin tegema, oli hanzanetis samuti tehigute väljavõte - erines summaarselt ikka päris kõvasti paberkandjal saadetust. Seega - et mitte ennast p..est tõmmata lasta, sain konto väljavõtetes korralikult tuhnides veel kolmanda versiooni, mille andmed siis deklaratsiooni toksisingi. Eks näis - maksuamet lintšib ära kas minu või hansapanga. Arvestades, et olen pangast pisem, siis tõenäolisim on, et ikka mind. Või siis parimal juhul piirdub asi kohitsemisega :(
daman
sama lugu
Maksuameti poolt öeldi, et kui on väärtpaberitehingud deklareeritud ühe koondreaga, siis võib kuupäevaks panna 31.12.2007.