Samas selline Facebookiteade Tulevalt:
"Aitäh kõigile, kes märku andsid, et Eesti riikliku pensioniregistri infosüsteem näib nüüd olevat üldse maha kukkunud ja ilmselt seetõttu on ka internetipankadel probleeme. Tuleva on ka varem korduvalt Rahandusministeeriumi ja teisi asjaosalisi teavitanud murest registripidaja, AS Eesti Väärtpaberikeskuse võimekuse osas. Loodame, et lõpuks võetakse midagi ette ja asjad saavad ruttu korda - seni vabandame kõigi ees ebamugavuste pärast."
Nüüdsest on loodetavasti EVK poolsed probleemid leevenenud, ning nii SEB, Swedbanki, LHV kui ka Pensionikeskuse kaudu on võimalik taaskord avaldusi esitada, et pensionivara soovi korral üle tuua.
Seis pärast esimest päeva
Tuleva Maailma Aktsiate Pensionifond: 1 150 aktiivset investorit (juba teisipäeva õhtul liitus 99)
Tuleva Maailma Võlakirjade Pensionifond: 23 aktiivset investorit (juba teisipäeva õhtul liitus 2)
https://www.pensionikeskus.ee/statistika/ii-sammas/kogumispensioni-fondide-vahetus/
Tuleva Maailma Aktsiate Pensionifond: 1 150 aktiivset investorit (juba teisipäeva õhtul liitus 99)
Tuleva Maailma Võlakirjade Pensionifond: 23 aktiivset investorit (juba teisipäeva õhtul liitus 2)
https://www.pensionikeskus.ee/statistika/ii-sammas/kogumispensioni-fondide-vahetus/
Peagem meeles kõige suuremaid aktiivselt juhitud fonde ja nende tasusid.
Swedbank K3
Maht 805 MEUR, Swedi tasu 0,92%, ehk kuskil 7,4 MEUR aastas
LHV L
Maht 471 MEUR, LHVi tasu 1,33%, ehk kuskil 6,3 MEUR aastas
SEB Progressiivne
Maht 492 MEUR, SEBi tasu 1,17% ehk kuskil 5,8 MEUR aastas
Tõsi need fondid on aktiivselt juhitud (=suuremate kuludega), ja muidugi tuleb neid edaspidi võrrelda Tuleva aktsiafondi tootlusega.
Seevastu ei saa öelda, et fondide kulud on proportsionaalsed fondide suurusega, ehk imelik, et antud protsendinumbrid on endiselt nii kõrged kuigi fondid nüüd nii suureks kasvanud. Pidid ju langema.
Aga Tuleval on oma väljakutsed, et kõik saab õigeks tehtud algusest peale.
Swedbank K3
Maht 805 MEUR, Swedi tasu 0,92%, ehk kuskil 7,4 MEUR aastas
LHV L
Maht 471 MEUR, LHVi tasu 1,33%, ehk kuskil 6,3 MEUR aastas
SEB Progressiivne
Maht 492 MEUR, SEBi tasu 1,17% ehk kuskil 5,8 MEUR aastas
Tõsi need fondid on aktiivselt juhitud (=suuremate kuludega), ja muidugi tuleb neid edaspidi võrrelda Tuleva aktsiafondi tootlusega.
Seevastu ei saa öelda, et fondide kulud on proportsionaalsed fondide suurusega, ehk imelik, et antud protsendinumbrid on endiselt nii kõrged kuigi fondid nüüd nii suureks kasvanud. Pidid ju langema.
Aga Tuleval on oma väljakutsed, et kõik saab õigeks tehtud algusest peale.
hhjjk
Tuleva teema pealkirja võiks muuta "Tuleva pensionifondid 0,34%".
Veel fonde üle 100 MEUR mahuga:
Swedbank K2
280 MEUR, tasu 0,87%
LHV 50
225 MEUR, tasu 1,23%
Nordea A
210 MEUR, tasu 1,47%
LHV XL
118 MEUR, tasu 1,33%
Swedbank K4
204 MEUR, tasu 0,92%
=> ehk seal kus raha on, on tasud endiselt väga kõrged
Swedbank K2
280 MEUR, tasu 0,87%
LHV 50
225 MEUR, tasu 1,23%
Nordea A
210 MEUR, tasu 1,47%
LHV XL
118 MEUR, tasu 1,33%
Swedbank K4
204 MEUR, tasu 0,92%
=> ehk seal kus raha on, on tasud endiselt väga kõrged
TauriA
Tuleva teema pealkirja võiks muuta "Tuleva pensionifondid 0,34%".
Mina loodaksin, et Tuleva seda numbrit langetab, siis kui fondid on mõne kümne MEUR suuruseks kasvanud.
Kuna hetke seisuga on Tuleva Maailma Võlakirjade Pensionifondis 1 investor ja fondi maht 0,1M EUR, siis tuleb eeldada, et 100 000 EUR on fondivalitseja omaosalus?
Ja Tuleva Maailma Aktsiate pensionifondis on 98 investorit 0,75M EUR summas ... palju sellest summast on omaosalus?
Ja Tuleva Maailma Aktsiate pensionifondis on 98 investorit 0,75M EUR summas ... palju sellest summast on omaosalus?
Hetkel on seis pigem parem. Vähemalt Tuleva pani FB'sse üles pildi:

Siin ka lugemist: http://www.pensionikeskus.ee/statistika/ii-sammas/kogumispensioni-fondide-vahetus/

Siin ka lugemist: http://www.pensionikeskus.ee/statistika/ii-sammas/kogumispensioni-fondide-vahetus/
1500 investorit oli neil kell 13:40, ehk tõenäoliselt umbes 2000 praegu. Kuna liikmete arv on kuskil 3400 (vähemalt oli nii enne millegipärast www.tuleva.ee lehel hakkas näitama 1492), siis võib arvata, et ka homme saab olema intensiivne päev.
Tuleva fondivalitseja ostis eile omaosalusena 750 000 euro eest aktsiafondi osakuid ja 100 000 euro eest võlakirjafondi osakuid. Kui ma täna kontorist lahkusin peale 6pm siis oli fondidega liitunud natuke alla 1800 inimese. Tulevaga liitumisavalduse esitanute arv on ka 3340 juures - parandame kohe vahepeal valeks läinud lugeja leheküljel ära.
stefan
Seis pärast esimest päeva
Seis pärast teist päeva:
Tuleva Maailma Aktsiate Pensionifond: 1 941
Tuleva Maailma Võlakirjade Pensionifond: 66
Henno Viires
Kuna hetke seisuga on Tuleva Maailma Võlakirjade Pensionifondis 1 investor ja fondi maht 0,1M EUR, siis tuleb eeldada, et 100 000 EUR on fondivalitseja omaosalus?
tonup
Tuleva fondivalitseja ostis eile omaosalusena 750 000 euro eest aktsiafondi osakuid ja 100 000 euro eest võlakirjafondi osakuid. Kui ma täna kontorist lahkusin peale 6pm siis oli fondidega liitunud natuke alla 1800 inimese. Tulevaga liitumisavalduse esitanute arv on ka 3340 juures - parandame kohe vahepeal valeks läinud lugeja leheküljel ära.
Miks see omaosalus on võlakirjafondi puhul kui 1 investori osalus ja aktsiafondi puhul kui 98 investori osalus?
Numbrid siit - kas Pensionikeskuse statistikas on viga?
Tere, Henno!
Praegu on statistikas näha vaid omaosalust, sest avalduse esitanud inimeste pensionivara ei liigu päevapealt Tulevasse vaid viitega. Uued maksed hakkavad laekuma alles järgmisest maksest (ehk aprilli kuu algusest kui inimesed palka saavad) ning kogunenud vara ületoomisel on seaduse järgi kuuajane ooteperiood - ületoomine rakendub reaalsuses 02.05.
Praegu on statistikas näha vaid omaosalust, sest avalduse esitanud inimeste pensionivara ei liigu päevapealt Tulevasse vaid viitega. Uued maksed hakkavad laekuma alles järgmisest maksest (ehk aprilli kuu algusest kui inimesed palka saavad) ning kogunenud vara ületoomisel on seaduse järgi kuuajane ooteperiood - ületoomine rakendub reaalsuses 02.05.
Kristi Saare
Tere, Henno!
Mind huvitab konkreetne tehniline nüanss, et miks omaosalus on ühe fondis kajastatud 1 investori osalusena ja teises fondis 98 investori osalusena? Summad klapivad omaosalusega (nagu Tõnu ka eespool ütles, siis fondivalitseja ostis 100 000 ja 750 000 eest osakuid), aga mis värk selle investorite arvuga on?
Kas võib olla, et üleeilse seisuga oli juba 97 inimest veel liitunud ja suunanud oma tulevased maksed sinna fondi? Raha reaalselt laekub hiljem, nagu Kristi kommenteeris.
Täna on siis (selleks neljakuuperioodiks) viimane päev oma pensioniosakud kolida. Valdav enamus Eesti rahvast istub osakutega mis alustab iga uue aastaga kuskil 1-1,5% miinuses, ehk sellised on vanade fondide tasud. Kui normaalne aastane tootlus börsidel on isegi 5%, siis võtavad nende fondide puhul (1,5% tasu juures) pangad järelikult 30% tootlusest endale tasuna, kuni teie lähete pensioni.
Minu soovitus:
Valige kas Swedi, LHVi, SEBi indeksifond, või Tuleva aktsiafond!
Minu soovitus:
Valige kas Swedi, LHVi, SEBi indeksifond, või Tuleva aktsiafond!
Olgu öeldud, et ilma Tulevata tõenäoliselt ei eksisteeriks antud indeksfondid (minu hinnang). Nad tulid üks ühe järel kui Tuleva oli turule tulemas. Teie KOHUSTUSLIK pensionimakse oleks siis pidanud minema vanadele fondidele. See tõstab minu jaoks Tuleva usaldusväärsus märgatavalt konkurentide kõrval. Olgu siiski öeldud, et LHV reageeris kiirem kui Swed ja SEB, ja olgu öeldud, et Swedi fond K1 on hetkel kõige madalama tasuga fond.
Arvutasin 2017 detsembri lõpus oma II samba fondide tootluse läbi. Arvestasin kõiki sisenemistasusid, haldustasusid, jälgisin ka tasude muutusi ajas olenevalt fondi mahu suurenemisele jne.
Tulemused: Danske Pension 50 ehk siis täna LHV50 Pensionifond (periood 2002 -2006 maksin raha sisse), siis vahetasin fondi aga osakud jäid alles. Fond on teeninud sellel ajal tulu 31,66% ja mulle jäi 68,34% rahast.
Järgnevalt siis valisin LHV Pensionifond L. (periood 2007 - 2014 maksin raha sisse), siis vahetasin jälle fondi aga kõik vanad osakud jäid alles. Fond on teeninud sellel ajal tulu 28,39% ja mulle jäi 71,61%
Siit liikusin edasi Nordea Pensionifond Aktsiad 100 juurde (periood 2015 - tänaseni). Fond on teeninud sellel ajal tulu 27,35% ja mulle jäi 72,65%
Kokkuvõtteks minu reaalse kogemuse näitel stefani väide "pangad järelikult võtavad 30% tootlusest endale tasuna, kuni teie lähete pensioni" on vägagi õige.
Tulemused: Danske Pension 50 ehk siis täna LHV50 Pensionifond (periood 2002 -2006 maksin raha sisse), siis vahetasin fondi aga osakud jäid alles. Fond on teeninud sellel ajal tulu 31,66% ja mulle jäi 68,34% rahast.
Järgnevalt siis valisin LHV Pensionifond L. (periood 2007 - 2014 maksin raha sisse), siis vahetasin jälle fondi aga kõik vanad osakud jäid alles. Fond on teeninud sellel ajal tulu 28,39% ja mulle jäi 71,61%
Siit liikusin edasi Nordea Pensionifond Aktsiad 100 juurde (periood 2015 - tänaseni). Fond on teeninud sellel ajal tulu 27,35% ja mulle jäi 72,65%
Kokkuvõtteks minu reaalse kogemuse näitel stefani väide "pangad järelikult võtavad 30% tootlusest endale tasuna, kuni teie lähete pensioni" on vägagi õige.