Millest selline hala? Ma mõtlesin, et sa oled kõva motomees ja lane-splittija.
Üldiselt, proovi mõni sügis-talv-kevad natuke pikemalt jala käia linnas, see võtab seda tunnet vähemaks, et autojuhid on kõige tagakiusatum klass ![]()
Millest selline hala? Ma mõtlesin, et sa oled kõva motomees ja lane-splittija.
Üldiselt, proovi mõni sügis-talv-kevad natuke pikemalt jala käia linnas, see võtab seda tunnet vähemaks, et autojuhid on kõige tagakiusatum klass ![]()
Mismoodi jala käimine võtab seda tunnet vähemaks? Ma olen käinud üsna tihti jala, ei ole küll tabanud, et see tunne väheneks. Autod ja nende juhid on kõige tagakiusatum klass.
Ja lisaks sellele veel ka valge, keskealine ja söön liha. Ei usu võuklemisse, sotsialismi, LGBTIQ+ ideoloogiasse, DEI-sse ega PC-sse. Sõidan auto ja mootorrataga (mõlemad töötavad bensiiniga) ja evin tehnilist haridust – ühesõnaga Public Enemy nr. 1 – kõige hea, ilusa ja progressiivse vastand. Nii… sellega saime ühele poole. Edasi?
Ma ei tea, mis neil hoiakutel liiklusega seost on. Kui mootorratas ja tehn.haridus välja arvata, ei ole ise ka väga erinev sellest. Ei tunne, et keegi mind autoga sõitmise pärast vihkaks, kuigi c02 põhine automaks tundub kohati ebaõiglaselt tehtud. Autoga on kindlasti Tallinnas meeldivam liigelda kui teised vormid. Istud vaikses salongis, õhk on filtreeritud. Teised väljas hingavad teetolmu ja heitgaase, tammuvad talvel soola sees. See, et autoga liiklejate osakaal on Tallinnas pidevalt tõusnud, ka ei toeta seda kõige kiusatuma klassi narratiivi. Kui oma jalgsi käigud saaks alati läbi parkide või metsade sättida, siis oleks küll meeldiv, aga kesklinn on natuke teistlaadi maastik jalakäija või rattaga sõitja jaoks.
Esiteks, olin ma lihtsalt sarkastiline. Ja teiseks on mind see “p…sepugemise” kultuur ära tüüdanud. Ei, mitte Teie kirjutisega seoses vaid üleüldse. Oh, me oleme nii “tolereerivad” ja “teistega arvestavad” ja “mõtlege ikka … peale”. Fak? Milleks? Meil on olemas asjad nimega “valimised” ja “esindusdemokraatia” ja “kohalikud” ja muud omavalitsused. Riigikogu ja seadused takkapihta. On terve hulk inimesi, kes saavad PALKA selle eest, et leida “kompromiss”. Miks kurat MINA peaks nende tööd tegema.
Ei, mina vaatan ainult seda, kuidas on MUGAVAM minul. Ja jalgrattur või hoovipikendaja vaatab, kuidas on mugavam temal. Ja siis on valimised ja valitakse ESINDAJAD ja nemad leiavad (loodetavasti) kompromissi ja kehtestavad REEGLID, mis (loodetavasti) kõigi huvidega võrdsel määral arvestavad.
Mulle ei meeldi, kui supermarket määrib mulle kaela “kassapidaja töö tegemise” ja mulle ei meeldi, kui Riik määrib mulle kaela “valitud esindaja töö tegemise”.
Ma soovin asja vaadata “ainult oma mätta otsast” ja “ainult oma kitsastest huvidest lähtuvalt” kellegi teisega arvestamise peale mitte grammigi mõtlemata. Ja delegeerin “kompromissi leidmise” oma valitud rahvaesindajale. Ja siis arvestan NENDE REEGLITEGA, mis “ülevalt poolt kehtestatakse” ja arvestan “kellegi teise huvidega” ulatuses ja määral, mis on ühiselu reeglitega kehtestatud. (ja mõnikord võivad need ka “sootsiumi” ja “kirjutamata reeglid” olla). Aga ma ei hakka ette mõtlema, kuidas olla võimalikult tolerantne ja kellegi “paremale inimesele” p…se pugeda oma huvid tahaplaanile jättes. EI.
Vot selle pärast olengi sarkastiline, et minult justkui EELDATAKSE et ma vabatahtlikult oma huvid kus see ja teine jätaksin. Kogu see väntjalgsete ja igasugu paremate inimeste retoorika käib pidevalt sinna auku.
Asi on linnaliikluses väga lihtne – kui autojuhtidel on liikluses mugav, lihtne, hea, suurepärane, tore, vaba, ummikutevaba, mitte kallis ringi sõita, siis muutub olukord paremaks ka kõigil neil kes sõidavad ühistranspordiga, rattaga, käivad jalgsi jne. Sest majandus läheb paremaks, inimesed liiguvad kiiremalt asukohast ära, seega autosid ja autojuhte hakkab olema mingis ruumiühikus (pindalaühikus) vähem jne.
Kas autojuhtide piinamine linnaviletsuse poolt on toonud linna (kasti)ratturite rahulolumõmina ja kiituse? Ei! Ratturid (ja eriti kastiratturid) kurdavad, pahandavad, sõimavad jne linnavalitsust varasemast veelgi rohkem!
Teatavasti riputati Tallinna vanalinnas kommunist Smuuli mälestava bareljeefi kõrvale ENSV punalipp 2025a suvel. Aktsioon oli päris kõnekas ning intrigeeriv.
Jaak Valge mõisteti Harju Maakohtus õigeks - kui poliitilis-ühiskondlik protestiaktsioon ei ole destruktiivne ning samas ühtib ühiskonnas toimuvate aruteludega ja kui kontekst on sobiv, siis ei pea alati Politsei trahvi kaela määrama, kuigi ehk seadusandluse kaudu saaks nii teha.
Antud kohtuotsus tähistab laiemalt seda, et me siiski elame jätkuvalt suhteliselt VABAS ÜHISKONNAS.
https://www.delfi.ee/artikkel/120572204/kirjanike-maja-seinale-ensv-lipu-heisanud-jaak-valge-sai-jalle-kohtus-ppa-ule-seljavoidu
Minu arust tuleks see bareljeef viia sinna, kuhu on viidud ka kõik teised punamonumendid - Maarjamäele.
Ehk siis kui haigutad teeb auto pilti ja see pannakse andmekokku vms.
See peaks enamvähem selline füüsika ja statistika olema, et
+20% kiirust (50 → 60)
→ ~+44% kokkupõrke energia
→ märgatavalt pikem pidurdusteekond
→ mitu korda suurem raskete vigastuste/surma risk
Vana hea koroonamask aitab.
Kuidas see asjasse puutub?
Võtan laenutusest auto, keeran lennujaama juurest Tartu maanteele, et Lõuna-Eestisse sõita, tee on keskmiselt umbes ja liigub alla piirkiiruse, ja enne Jüri ringi, praktiliselt veel Tallinnas hakkab Toyota piiksuma ja vilgutama, et “Oled kaua sõitnud ja väsinud, on aeg kohvipausiks!”
See on 20 a. vana tech ju, MB ja Volvo olid esimesed. Midagi selle infoga peale pole muidugi hakata ja vigu teeb ta kah. Klikid OK ja sõidad edasi.