Totalitaarne Eesti

Jah, on täiesti tavaline. Jah, on igal pool maailmas levinud. Jah, Eesti aretab mingit oma lähenemist. Eks tuleb Liisa käest küsida, mis värk on :slight_smile:

1 Like

Ei pea nii kaugele minema. Lätis tuli selline teavitusi, kui ilm tormiseks keeras. Lambist hakkas telefon taskus karjuma ja kuvas vastava hoiatuse.

Kas oli probleem selles, et eesti mobiilifirmad tahtsid korraliku pappi selle juurutamise eest aga appi saad ilma mobiilifirmadele maksmata teha. Samas saaks ju seadusega neid sundida seda kasutusele võtma nagu muidki asju on sunnitud.

Ei, probleem oli erakordselt suures suurte isemõtlejate kontsentratsioonis PPA-s ja TTJA-s.

Originaalses teavituste riigihanke tingimustes oli kõigepealt päringute tegemine positsioneerimaks, kes asuvad mingis vaba käega joonistatud piirkonnas ning siis kõigile nendele individuaalse hoiatussõnumi saatmine.

Tüüpiline hanke koostamise lugu, kus igaüks kes sellele näpu külge paneb kirjutab sinna juurde järjest fääntsimaid ja järjest mõttetumaid tingimusi.

1 Like

Eks igasugu asju võib olla, äkki olekski mõistlik avalikkusele selgeid sõnumeid edastada, et ei jääks natuke kohtlane mulje?

Ootamatu ohuteavitus peaks tähendama ikkagi seda, et see tuleb (ettenähtud kuupäeval) teadmata ajal, jõuab kõigini ning tegelikult annab ka võimaluse läbi mõelda varjeplaanid jne.

Taavi, mis olid argumendid selle esmase püstituse vastu (kui saad jagada)? Tundub ekstreemselt jabur mõte ehitada üldkommunikatsioonile mingeid tõkkeid ette, eriti kui see on maailmas levinud lahendus…

Ei tea tegelikult, olen ainult tagantjärgi riigihanke dokumente lugenud. Ja tagantjärgi peale esimest ebeõnnestumist veidi konsulteerinud, kuidas päris mobiilivõrk töötab.

Dokumentide lugemise järgi tundub, et kellelgi oli arvamus - teavituse saajaid peab miskil põhjusel saama eriti täpselt segmenteerida. A’la Liivalaia vasakul poolel saab teavitusi, paremal on ohutu. Kindlasti on ka selliseid kasutusjuhte olemas, aga kas need on olulised ja valdavad on iseküsimus.

Sellise liiga täpse segmenteerimise ning siis individuaalse teavituse mure on see, et reaalne mobiilivõrk seda lähenemist põhimõtteliselt ei toeta. Ja nii saavadki hetke teavitussüsteemiga osad adressaadid teate 3 tundi hiljem.

Ahha, ma loen siis huvi pärast ka. Huvitav, miks see täpne teavitus oluline on. Sisuliselt on taskusireen ju lihtsalt krapp, aga “post mille otsas on krapp” on digimoondunud “postiks mis kiirgab läbi 100,000 taskus oleva krapi”

Tundub, et siin kellelgi 2 äpist pole ühtegi installitud? Täna just mingi test ja ülehomme sireenid (ja sõnumid?). ERR

Mul mõlemad nimetet äpid telefonis ja hommikul tuli neid testhoiatusi kohe mitu tükki. Ei olnud mingit ohuteavituse heli. Tavaline sõnumi saabumise piuks lihtsalt.

Android korjab ju õiguseid maha kui mingit appi pikalt ei kasuta, siis ei saa teavitusi ka.

Minu riik minuga ei suhtle? Ei kohalikul ega rahvusvahelisel tasandil :face_with_raised_eyebrow:

Kui on olemas standardlahendus “protokollis sisalduv, nagu SMS, aga mitte SMS”, mida OS tehaseseadetes nagunii toetab, midapekki sinna otsa veel midagi ehitama peab? Mul on vana nuppudega nokia, mingeid äppe ei tunne, töötab suurepäraselt, aga valitsus otsustas, et minusugused hoolitsegu ise enda eest, kui tuleb torm/uputus/tsunami/supostaadi rakett?

1 Like

… kas väljalülitatud telefoni saab samal tehnoloogial ka enne sisse lülitada ja siis sireenima panna?

Ei, ei saa.

Eeldus on et telefon on suhtluses võrguga st. mobiili moodem (ja mobiilvõrguga suhtlemise stack) on sisse lülitatud ja aktiivne.

Leitud FBSt:
" “Terviseandmed on digiloos ju olemas, sinna võiks juurde liita ka näiteks pulsikella andmed. Pole midagi lihtsamat, kui tehisintellekt jälgib ja ütleb, et nüüd peaksid sa tegema näiteks kompleksvereproovi, et saada kinnitust, kas sinu verenäit on läinud paremaks, halvemaks või jäänud samaks. Eriti kui sul on riskipiiril olev verenäit. Selliseid kohti, kus me saame kodaniku vaates asja märksa paremini teha, on meil küll ja veel.”

M. Noormaa, Eesti Päevaleht 20.03 (tasuline)

Loodetavasti ei ole kaugel ka aeg, kui tehisintellekt ennetavalt sekkub, kui ma parajasti hakkan varvast ära lüües valjusti jumalat teotama, paha maitset suus tundes trotuaari äärele sülitama või koguni punase tule alt üle tühja tänava lonkima. Ja üldse… aga selle on mitmedki düstoopiakirjanikud juba ammu enne mind ja palju paremini kirja pannud.

Õrn lootus justkui on, et auväärsel peadirektoril oli ülaltoodud tsitaati sõnastades pisikegi jupike keelt põses."

Ja noh muidugi, tahame ju parimat. Kõik inimese heaks, kõik inimese nimelt. Aga välja kukub miskipärast alati Range Režiimiga Parandusasutus Kõigile.

3 Likes

Terviseandmete kasutamine hetkel kõige aktuaalsem, sest tänu nutikelladele jms. juba väga suur hulk inimesi kogub neid, ilma et selleks peaks eraldi mingeid suuniseid andma.

Aga kuna terviseandmed on eriliigilised, siis see kadalipp nende kasutamiseks isegi riigiasutuse poolt on lihtsalt võimatu nõusolekute küsimise rägastiku tõttu.

Kui andmekaitse ja privaatsus kõrvale jätta, siis objektiivselt häid kasutusvõimalusi oleks rohkem kui küll.

Mulle ikkagi tundub, et kui Kõrge Ametnik tm tuleb tõsimeeli välja mõttega, et inimese terviseseisundit võiks 24/7 monitoorida, siis pole sealt kaugel järgmine samm, et inimese NÕUSOLEKUT ei pea selleks küsima ja sealt edasi on kukesamm mõtteni, et häirete korral tuleks inimene sundkorras arsti juurde suunata, pidevate häirete korral uurida, kas inime ikka peab tervislikest eluviisidest kinni ja vajadusel teda veidi “motiveerida” tervisekindlustusmaksega. Ja sealt veel kukesammuke oleks “häire” korral igaks juhuks politseipatrulli ja kiirabi kohale saatmine. Põrgutee ongi teadupoolest sillutatud hääde kavatsustega ja algab alati esimesest sammust.

2 Likes

Jou, mul pmst poleks midagi selle vastu, tegelikult. KUNI see on minu vaba valik, mitte kohustuslik tärnikesega täidetud väli. JA mul peab olema võimalus seda igal mulle sobival hetkel välja lülitada. Elus tuleb ette olukordi, kus tahaks perekaga suhelda nt vaid andmete- juhiste vahendusel mingi aeg, ja kui olukord normaliseerub, klikk ja kogu jooksev info jälle vaid minu oma.

1 Like

Vaktsineerimine oli (on jätkuvalt) täiesti vabatahtlik. Ainult et vaktsineerimisvastased muudeti ühiskonna silmis paariateks.

1 Like