Totalitaarne Eesti

Täiesti kindel! Mina ilmselt, isegi kui peatuks, siis kui läbi ukseklaasi pole võimalik tegelase legaalsust tuvastada, saadaksin jalga puhkama. Ja üldse, milles peaks väljenduma see erandjuhus? Kes selle üle otsustab?

1 Like

… pädevuse töus toob kaasa vastutuse töusu, ag nauding vöimust ja kehtestamisöigusest jääb samaks… miks nad peax…

Eestis on GigaHaigla juba olemas – Asub Mustamäel, Sütiste tee 19. Seda tuleks laiendada ja uued korpused ehitada, mitte aga ei tule hakata rajama teist GigaHaiglat teise linnaotsa.

Tõepoolest, väikesi raviasutusi peaks olema üle linna, et väiksemate terviseprobleemidega inimestel oleks võimalik kiirelt saada arsti juurde, aga tõsiste raskete haiguste ravimisega tegelevad kogu maailmas suured haiglad ja Tallinn koos oma lähimaakondadega ei ole nii suur, et 2 suurt haiglat on vaja.

Miks nõukogude okupatsiooniajal haiglavõrk üle linna laiali ehitati, selle kohta oskavad ehk mõned arhiivdokumendid midagi tarka öelda. Tol ajal oli vist selline kord, et iga nõukogudeaegne silotorn ehitas endale oma haigla, nagu rajas igaüks omale ka muud tootmist (umbes nii, et näiteks “Talleks” ehitas endale kuhugi maale sigala, et töölissööklasse liha saada).

1 Like

Kas me kujutame ette kui see üks suur haigla saab “pommitabamuse” või tekib mõni muu kogu töö halvav olukord. Kui on mitu väiksemat on riskid väiksemad.

1 Like

Okei aga aeg on edasi läinud, “haigla” mis varem sisaldas kõiki komponente korraga (töötajad, maja, patsiendid, infosüsteemid, infra jne) ei pea seda ju enam tegema? Äkki defineeriks kõigepealt väga selgelt probleemi ning alles seejärel asuks hindama, kas seda lahendab kinnisvara, protsess, infosüsteemi arendus…

Üldiselt senikaua, kui ei suudeta lahendada ära isegi selliseid väikeseid probleeme nagu nt raseduse kajastamine terviseportaalis, ei soovi ma midagi kuulda ka mingitest “ühendamiste vajadustest” kinnisvara tasemel.

1 Like

Kui sul on linnas 1 haigla ja see saab pommitabamuse… Kui sul on linnas 4 haiglat, siis need 4 saavad pommitabamuse… Kui sul on linnas 20 haiglat, siis need 20 saavad pommitabamuse… Seega: … Haiglaid peab olema rohkem kui vaenlasel pomme, siis mõni haigla jääb ka terveks.
Äkki oleks mõttekam sisustada rohkem pommitabamuse-kindlamad ruumid kuhugi sügavale maa alla erakorralisteks operatsioonideks sõja ajal? Neid ei pea rahuajal üldse kasutama, vaid need oleks konserveeritud. Tuleks ehk odavam ja kindlam?
Ühtlasi viimast rakendades saaks peast ära visata ka selle mõtte, et mida rohkem haiglaid, seda “riskivabam” on sõjaajal olukord?

2 Likes

Ei saa päris kogu elu kah maa-alustesse punkritesse viia nagu Hitler elas viimase aasta.
Ja isegi see punker oleks kaasaegsete punkripurustuspommidega sodiks lastud . Aadul vedas, et venelastel tollal neid ei olnud.
Sai surra ta oma tingimustel.

Mingis Tšehhovi näidendis üks kangelane ütleb imetledes ilusat päikselist kevadilma, linnulaulu ja maamõisa idülli : Täna on suurepärane päev, et end maha lasta

Ja hästi ei mäleta, vist laskiski end maha

1 Like

Seda olukorda on kõvasti juba defineeritud.

Kas sa tahaks sattuda patsiendina haiglasse, kus pole töötajaid, maja, infosüsteeme, infrat jne?

See pommitabamuse jaoks haigla mitmesse majja jagamise jutt on üldse jama.

Vaata, töötajad saavad näiteks liikuda mitme maja vahel. Infosüsteemid saavad toimida kas keskselt või hajusalt koos, majadest sõltumata. Samasugust infrat ei ole võibolla vaja IGASSE haiglasse jne. Igat probleemi ei pea ju lahendama betooni valamisega.

Aga betooni valamisega saab väga hästi lahendada sidrunivaeguse probleemi.

1 Like

Ma pakun välja, et mingi MRI masin või röntgen ei ole väga selline asi mis “liigub vabalt majade vahel”

kas keegi võiks välisministrile meeldetuletada, et alati on olemas võimalus ka vait olla, mida kinnitab ka eesti rahvatarkus - rääkimine hõbe, vaikimine kuld!
arvamusavalduse ajendiks on err’i uudisnupuke

5 Likes

Hansol tuleb huvitav päev vist homme. Et seletada, kuhu HKP juhtkond Eesti VM nägemuse järgi peaks asetuma, kas taevasse, põrgusse või vanglasse.

2 Likes

Röntgeniaparaadi hind on ca 100k (võib ka vähem või rohkem). Mobiilsed liiguvad majas sees, aga majade vahel ma ei tea, et seda tehtaks — mõistlikum ikka kohapeale osta. Kui meditsiinipunktis on olemas juba UH ja röntgeni võimekus, siis kombineerituna laboriga (hemogrammid jms) on diagnostika juba päris hea. Röntgen ei ole päris see võimepuudus, mida gigahaigla ultra pro max lahendada püüdma peaks.

Minister Tsahkna poolt korraldatud ja meedias üleskiidetud evakueerimislend Omaanist lükati järgmisesse päeva. Kas hiinlaste käsi on mängus?

Suur segadus lennujaamas. Nagu kohalviibijad ka kinnitavad.

mul ei ole kahju, et umbes miljoni maksumaksja euroga koolivaheaja päevitajad koju tuuakse, aga lugedes viimaste päevade kajastusi sotsiaalmeedias ja ajakirjanduses - kaheksa tuhande euroste lennupiletitega põgenemisi, meeleheidet, haiglast ärevust, pettumust eesti riigis, paanikahoogusid, kogu seda irratsionaalset tõmblemist, hala, hirmu ja õudust, siis … niipalju kui olen aru saanud, siis emiraatides midagi eluohtlikku pole olnud ja naftakunnid maksavad meie puhkusereisijate majutuse ka kinni, aga …: a) ära mine reisile, kui sa oled nii vaene, et endale mõnepäevast reisi pikenemist ei materiaalselt, ega ajaliselt lubada ei saa; b) ära mine reisile, kui su närvikava ootamatuid olukordi ei talu; c) ära mine reisile, kui sa oled abitu ja loll ))

14 Likes

Käib valdkonda ”ära osta autot, mille liisingumakse sunnib peret purgitoite sööma”.
Looda sa, et tüüpiline ”naabrist parem” selle mõtte juures paariks sekundikski pidama jääb. Yolo ja need muud kaunid sõnad.

5 Likes

On olemas muide ka premium reisikindlustusi, mis katavad muuhulgas medevaci, looduskatastroofid, sõjad (ja garanteeritakse kohene turvaline evakuatsioon), mida maksab volatiilsetesse kohtadesse reisides kasutada.

Filosoofilisemas mõttes eks kodakondsus ole ju ka omamoodi reisikindlustus — need inimesed samamoodi maksumaksjad jne ja puht moraalselt mulle sobib see mõte, et riik oma inimesed ohuolukorrast ära evakueerib, kui see on sedavõrd kollektiivne. Kuigi ma saaksin aru ka vastupidisest otsusest (või 100% piletitasust jne).

Või noh, ütleme et mulle ei meeldi see mõte, et riik hakkab hindama, kas päästmist väärivad inimesed on liialt pursuid. See riigikord võiks läbi olla.

Küll aga: need inimesed, kes siiani räägivad Dubai ohu üllatuslikkusest (jah, sina, Hanno!) ütlen ma ikkagi, et isegi kui seda ei saanud ette näha et Iraan Burj Al Arabile droone pilduma hakkab, siis õhuruumi häire pidi küll olema vägagi ette prognoositav võimalus ning siin oleks võinud mingi backup plan eksisteerida küll.

Ja muidugi saab 2 asja korraga ka tõsi olla — jah, olid rumal. Jah, aitame su koju.

Eesti kindlustusfirmad ja seekord teevad vist erandi: Trip.ee | Uudised