Tänaseks on kùll enamustel sooja- ja veetootjatel avariigrneraatorid olemas, isegi väikestes alevikes enamustes olemas, ja on paljudel kùladelgi oma avariigrneraatorid, et veevarustus tagada näiteks.
Ma kahtlustan, et kortermajades peab olema omaenda survetõste, et vesi ikka üles välja tõuseks. Kortermajadel tüüpiliselt ei ole oma avariigeneraatoreid. Ja märkimisväärne osa elanikkonnast elab kortermajades.
Umbes 70%.
Aga siis aus vastus on ka järelikult, et Tallinna elanikkonna evakuatsiooniplaanis tuleb sellega vajadusel arvestada. Et isegi need, kellel on maakodu, kuhu minna, ja sõiduk, millega minna, võivad hädaolukorra tekkides olla äkitselt sama abitud kui liikumispuudega üksik vanur, sest neil võib paak tühi olla ja elektrit ka pole, et laadida ning kumbagi pole nende jaoks ette nähtud.
Pealegi, kas see on Tallinna väljavenitatud kikilipsukuju puhul ikka optimaalne, et niigi vähestest avariitanklatest enamik asuvad Lasnamäel? Samal ajal kui haiglad, näiteks, ei asu üldse sealkandis.
Kas keegi on oma ihusilmaga näinud üksikasjalikku Tallinna elanikkonna evakuatsiooniplaani?
Selliste olukordade valmisolekutaseme tõstmiseks ongi viimastel aastatel igal pool jagatud elanikkonnale juhiseid, kuidas peaks kriisiolukordades käituma ja mida inimene ise saab selleks ära teha. Inimene ei saa olla nii äpu, et riik peab talle kõik ette ja taha ära tegema ja kanaemana palukesi noka vahele toppima.
See ei tohiks olla küll suur probleem, et enamus suuremaid klienditeenidusega tanklatest varustada generaatoriga, mille saab vajadusel käivitada.
Utilitas on peamine Tallinna soojaga varustaja, kas neil on avariigeneraatorid, mis talvel elektrikatkestuse korral pannakse tööle, et majades torud lõhki ei külmuks.
Utilitasel on isegi et elektrijaam ![]()
vt. https://utilitas.ee/utilitas-laiendas-vao-energiakompleksi/
Sõõrukas müüs ju selle elektrijaama prantslastele, kes müüs osaluse omakorda hiljem Utilitasele.
Just täpselt, ega kogu elanikkonda pole ka vaja toita 14 päeva, nagu riik planeeris, ainult seda 10% äpusid, kes seda tõesti väärivad. EVK mõtleb ka nii. Ülejäänud vaadaku, kuidas ise saavad, näiteks mingu rüüstama seda esimest 10% kui nälg majas.
Ei, aga ma tean oma 100 korteriga KÜ kriisiplaani, mis pandi juba paar aastat tagasi paika. Esimees teatas koosolekul, et mingeid generaatoreid ega varjendeid me ei vaja, sest “kõigil on ju koht, kuhu minna, onju, ja sõja ajal jäävad ainult lollid linna”. Probleem lahendatud.
Nii COOP bank, päris huvitav oleks panga poolset versiooni kuulda , miks siis kliendi 5 milli tal kasutada võimalik pole?
Huvitav millise tasemega vennad töötavad COOP panga rahapesu vastase võitluse alal , et ei suuda 3 ülekannet kindlaks teha? Kui papp laekub Olybetilt? Või peavad kõik kliendid mures olema? Et oleme jõudnud olukorda kus pangad saavad kliendi raha teadmata ajaks omaenese kasuks üleöö deposiiti panna mitmeks kuuks? Kes siis protsendi ikkagi saab taolistel keissidel?
Kas homme siis lähme kõik sulli välja võtma või vahendeid väljamaale kandma? Õõvastav…
Ma vaatasin ka seda Lusti saadet 11 miljonit võitnud vennast, kellel 5 miljonit on COOP pangas kinni, aga registreerisin ära selle, kui ma nüüd ei eksi, et kui see vend oli pangakontoris oma raha sulas välja nõudmas, siis oli kaadris korraks seletamas ka see kuulus Evemaa Argo - ja küsimus, mida tegi seal Evemaa Argo? Kuidas tema mahub antud konteksti?
See on sama nagu sügiskünni ajal kajakate parv traktori taga, kõik nad teavad, et sahk pöörab vihmaussi lagedale.
Sellise paraadiga kuulutab oma võidu välja, et sellel mehel pole lähemal ajal “ekspertide” piiramisrõngast väljapääsu ja lisaks kõik tuttavad ja sugulased hakkavad käima uksele koputama, kui “veab” võivad ka mitte sugulased hakata käima uksele koputama.
Tüüp, kelle esimesed kaks mõtet on (mitte lihtsalt suksutada, vaid) astuda Silvia Ilvesega püsisuhtesse ja (mitte liisida, vaid) osta endale uus Mersu, on misiganes rahatarkuse rongist juba ammu maha jäänud.
Tõsi, kortermajades on soojusvahetid/kiirboilerid ja küttetrassi vesi ei jõua radiaatoritesse vaid on teine ring oma pumpadega.
Nii huvi pärast… miks rahatarkuse mõttes on asju mõistlikum liisida selmet neid omada?
Liisingu intressist parema tulemuse saavutamine investeerides ei tohiks olla eriline võlukunst.
Hmm, ma pakun, et sel juhul polnud mingi optimeerimine küll prioriteet? Mina nt samuti pigem ostan asjad võimalusel välja, mitte ei korja kohustusi. Ka mitte odavaid kohustusi.
Eks inimesed ongi erinevad. Ma pigem laenaks ~100.000€ 3% intressiga ja saavutaks oma allesjäänud raha investeerides parema tulemuse kui kohe 300.000€ väärtust kaotava vara alla magama pannes. Samas ma ei kujuta, kui kõvaks selle 300.000€ väljakäimine kellelgi ajab. Different strokes.