Totalitaarne Eesti

Kui see ära kaotada, siis ei saa ju valikuliselt opositsiooni uurimise alla hoida ja naeruväärsete summade eest kohtusse saata.

3 Likes

Paistab, et mitte virutada enam variandina arvesse ei lähe.
Hirmus ülekohus küll, kui kuluhüvitiste oma tasku ajamise eest piku näppe antakse.

4 Likes

Kui nii vaadata, siis kuluhüvitised on väga vajalik vahend, et sikke lammastest eraldada. Saab kergelt igasugused Grünthalid ja Kert Kingod poliitikast minema saata.
Ei olnud nad poliitikutena ja/või ministritena midagi väärt, aga ei olnud lisaks ka aususe-vallas midagi väärt. Need omadused käivad vist käsikäes?
Tegelikult ma eksin siinkohal – puhta loodusliku huumori väärtus oli väga kõrge, mida sealt sai.

3 Likes

Mitte, et ma Grünthalist midagi positiivset arvaks aga siin on tal oma point sees, sest LGBTQI++++ koos liberaalidega ise ju ütlevad, et võid kellena iganes ennast identifitseerimida.

4 Likes

Valikuliselt ei lähe.

1 Like

Hetkel on tegemist halli alaga, kus saab valikuliselt süüdi mõista. Samuti ei saa Eesti puhul süüdistatav ennast kaitsta pretsedendipõhiselt.

Õige oleks siiski kuluhüvitised lihtsalt RK palgale lisada. Et palk niigi suur? No siis valige sinna inimesi kelledest tõepoolest kasu on ja kes seda palka väärivad.

1 Like

Ettevaatust - UKs juba pannakse vangi kui väita, et meestel ja naistel on erinev luustik, näiteks vaagen.

1 Like

Kert Kingo läks riigikohtuni välja. Asi (juhtumi süüdistus) oli minu arust igati puhas - Riigi (maksumaksja) raha pandi valdkonda mis polnud seotud Kert Kingo riigikogu-tööga. Ta oleks võinud selle kõik ka oma palgast kinni maksta, aga ta otsustas maksta rahast, mis oli riigi oma ja mida poleks ehk kulutatud, kui poleks sellist kulutamise-juhumit olnud.

Grünthali puhul paistab asi olevat samamoodi. Isegi EKRE-partei sai sellest aru ja tüüp aeti fraktsioonist välja akna alla.

Vastukaaluks toome et Riigikogus on ka liikmeid kes üldse kuluhüvitisi ei kuluta või kulutavad neid osaliselt. Või on kuluhüvitised kulutatud asja eest. Või oskavad seda raha kulutada nii, et vahele ei jää.

Veel tuleb üks isik meelde - Kalle Laanet - kes ületas sugulusastme piire mis on seotud isiku korruptsiooniga või ma ei tea mis seaduspügalaga ta vahele jäi.

Inimesed peavad olema suutelised oma peaga arvutama ja arvama, et mis kulud on kasulik teha oma taskust või mis kulutused kuluhüvitiste eest. Arvutama - kas on kasulikum raisata kuluhüvitisi või on kasulikum saada stabiilset poliitiku-palka ja ka tulevikus seda veelgi saada. Kui aga pea kere otsas on ihule nuhtluseks, siis ongi nii, et tuleb maksta väga kallist hinda - eemaldamist poliitikast. Süsteemi on vähemalt mingigi puhastuse-mehhanism sisse ehitatud.

1 Like

” Ma küsin Riigikogu liikme staatuse seaduse kohta: § 185 “Riigikogu liikme immuniteedi äravõtmise taotlus”. Riigikogu liikme suhtes menetlustoimingu tegemiseks või süüdistustakti koostamiseks nõusoleku saamiseks esitab õiguskantsler või riigi peaprokurör põhjendatud taotluse, milles näidatakse veenvalt, miks muul viisil ei ole võimalik eesmärki saavutada. Ma tõesti püüdes aru saada, kuidas see asi käib, kui meil on näiteid ajaloost, kus – siin on nimesid juba nimetatud, olgu see Ivi Eenmaa, kelle summa, ma saan aru, mille üle vaidlus käis, oli suurem kui see tänane kaasus, ja Kadri Talil oli väiksem –, aga siiski on näiteid, kus muul viisil saavutati eesmärk ja öeldi, et maksa tagasi. Äkki teie niimoodi õiguseksperdina või õiguskantslerina oskate mulle seletada, et kuna pretsedendid muust viisist on olemas ja on osutunud võimalikuks muul viisil asju lahendada, miks siis aeg-ajalt otsustatakse kriminaalmenetluse kasuks?”

Õiguskantsler teatas, et tema ei saa midagi teha: “See on väga õige küsimus, aga jällegi: see on riigi peaprokurörile, mitte minule. Mina ei saa kahjuks öelda riigi peaprokurörile, et ta võtaks kahtlustuse tagasi, ei saa peaprokurörile öelda, mis asjaoludel ta tohib kahtlustust esitada või mitte.”

1 Like

Ma ei viitsi selles suhtes eriti enam vaielda.

Kuluhüvitised on hall ala ja isegi näiteks Kingo asjas nii kohus ja prokuratuur ütlesid seda.

Selle vältimiseks tulekski kuluhüvitised ära kaotada. Ei ole mitte mingit mõtet hoida alles kuskilt nõukaajast pärit süsteemi bensiini omastamiseks.

Eestis kahjuks kasutatakse kõiki vahendeid, et inimestele kriminaalkaristusi või kafkalikke protsesse pähe määrida.

Oled sa ikka kindel, et prokuratuur ja kapo ei tea, et sa oma naist peksad?

1 Like

To: raulir

On hall ala. Selleks peabki olema normaalne pea kere otsas ja peab olema suuteline erinevatel asjadel vahet tegema ja tegelikult ka tajuma kust läheb piir.

Ma saaks aru kui Grünthal ja Kingo oleksid hallid riigikogu-hiirekesed, kes pälvisid oma elus esmakordselt tähelepanu alles kuluhüvitise-skandaaliga. Aga nii ei olnud - kumbki oli vägagi pika ja korraliku huumoripagasiga ja kummagi puhul on tekitatud juba varem küsimus, et kas mõistus peas ikka kohal on. Ehk siis mõlemad nähtused on korrelatsioonis omavahel.

Kuluhüvitised ei ole kohustus. See on riigikoguja enda vabatahtlik otsus, et kas riigikogulane riskib või mitte. Enamus ei riski.

Ma ei näe siin ühtegi nõiaprotsessi. Sellistel juhtumitel on ikka nii, et omad vitsad peksavad - ära lihtsalt kuluta kuluhüvitisi ja keegi ei saa sulle kõrri karata. Või ära vähemalt kasuta kuluhüvitisi hallidel aladel. Ka mul kõrvaltvaatajana on asi üsna selge, et kuluhüvitisi ei kasutatud õigel eesmärgil.

Nagu see kesik Toobali kahe auto üheaegne tankimine… jah, ka see oleks võinud riigikohtuni välja minna.

4 Likes

Nagu mäletame, tagus Stalnuhhin 8 aastat maksumaksja raha autoliisingutesse ja kütusesse (ainuüksi perioodil 2011-2015 läks tal autode peale €47 669,03). Kusjuures vähe sellest, et ükski neist autodest polnud tema oma, polnud tal isegi juhiluba. Oleks siis, et teda veeti nende autodega - nope - Korb sõidutas teda Narvast Tallinna. Ja siis ostis ta veel riigikogulase hüvitise eest omaenda raamatuid. Sellega kõrvutades on küll keeruline näha, mida Grünthal väga teisiti tegi?

15 Likes

To: PeaLiK
Tõenäoliselt, kui Stalnuhh oleks praegu riigikogus, oleks tal samasugune kohtuprotsess kaelas. Ma muud ei oska öelda.
Eks iga süsteem täiendab ja parandab ennast aja jooksul.

See ei tulnud ju kellelegi üllatusena, et kuluhüvitistega antakse teinekord valusalt vastu näppe. Seda teades ikkagi otsustada 3000€ pärast riskida peab ikka eriline kleptomaan olema.

3 Likes

Kuluhüvitiste-juhtumid peaksid ka parteisid pingsamalt jälgima panema, et igasuguseid probleeme oma ridadesse vastu võtta pole mõtet.
Minu mäletamist mööda suutis isegi Grünthal minna Helmedega vahepeal kergelt nugadele.

Selles valguses on päris huvitav lugeda uudiseid IRL-i jauramisest selle roppsuu-röökurist videotegijaga, kes Tartus üllatavalt palju hääli sai viimastel valimistel. Kindlasti see tüüp üllatab meid kõiki ka tulevikus millegi huvitavaga.

1 Like

See on kui valimistele lubatakse noori, kes ei tohi poest isegi õlut ega suitsu veel osta ega autot juhtida ilma et täiskasvanud juht tema kõrval oleks sõidu ajal ja järelevalvet teeks
Täiesti mõistusevastane .

1 Like

Raha ei haise — valimistel saadud hääled ei haise.
Sellest roppsuu-röökurist tuleb kinni hoida, et ta kesikutesse või EKRE-sse üle ei kargaks. Sest tõenäoliselt saab see röökur riigikogu valimistel korraliku häältesaagi.

Olen 60+ ja valin pigem sellieid roppsuuröökureid kui seda kommunistide ja sotside põhjakaabet kes järjekindlalt võimule üritavad jääda. Oleks see vaid minu teha siis lõpetaksid 90 prots praegustest võimupoliitikutest kusagil kivihoovis seina äärs

2 Likes

Mis need marislaurid või jürgenligid paremad on? Või seesama klaas, valimiste kaotaja aga ikka pressis linnapeaks tagasi.

2 Likes

Maastik tõi näite, et ta on MTÜ Saare Rannarahva Seltsi liige ning on seda ka toetanud. Tema sõnul on MTÜ vastu meretuuleparkide subsiidiumidele. „Nende kahjulike tegurite vastu tegelen ma ka ju riigikogus Isamaa erakonna nimel,“ tõi ta esile. „Võiks ju väga vabalt siduda selle automaatselt erakonnaga Isamaa.“

https://www.delfi.ee/artikkel/120421217/mart-maastik-kais-politseis-utlusi-andmas-ja-sai-kaks-kahtlustust-tundsin-end-kui-hukkunud-alpinisti-hotelli-filmis

2 Likes