siim susi Telia on see aasta ilmselt parem investeering kui vesi. Kaugtöö ja muu IT mudru lendab mis kole.
Mõneti on risk neil sarnaselt äriklientide poolel.
Tihti jah unustatakse ära, et äriklient toob rohkem raha sisse ja eks seal tuleb kokkutõmbamisi, aga eks ta ole hetkel üks stabiilsemaid ärisid vist. Kuigi võiks aktsia ikka veidi alla tulla, aga hetkel näha pole.
Nimeta üks ÜKS põhjus miks Telkod peaks alla minema....
siim susi Telia on see aasta ilmselt parem investeering kui vesi. Kaugtöö ja muu IT mudru lendab mis kole.
Tihti jah unustatakse ära, et äriklient toob rohkem raha sisse ja eks seal tuleb kokkutõmbamisi, aga eks ta ole hetkel üks stabiilsemaid ärisid vist. Kuigi võiks aktsia ikka veidi alla tulla, aga hetkel näha pole.
Üldine, kõikehõlmav paanika.
See hetk oli ära, vähemalt Pandeemia osas. Jah kui mõni hull pommi käiku laseb, siis jah, seda usun.
Kindlasti on Telia äri tänastele probleemidele resistentsem kui näiteks restoranil. Samas ma arvan, et praeguse olukorra soodsat mõju on telekomi jaoks lihtne ka ületähtsustada. Pigem on soetatud teenused efektiivsemas kasutuses ning koormused tõusnud (mis tihti ei pruugi tähendada suurenevat müügitulu Telia jaoks).
Ja kui inimesed lähevadki koju tööle, siis mis on tõenäosus, et seal juba ei olnud sobivat internetiühendust? Kas tulevikus nt tööandja seda kulu osaliselt kompenseerib, ei tähenda telekomi jaoks midagi täiendavat.
Samal ajal on kindlasti ka kulude kokkutõmbamist, mis võivad ka Teliat ebasoodsalt mõjutada. Tõenäoliselt küll rohkem kaubamüügi osas kui teenustes (ja kaubamüügi marginalid kindlasti madalamad), kuid ikkagi. Et praegune seis suure telekomi jaoks lilleline on, ei tasu kindlasti ette kujutada. Edukam võib olla olukord mõnd väga spetsiifilist toodet või teenust pakkuva ettevõtte jaoks.
Ma arvan, et telekomidele on mõju pigem neutraalne. Teenuste tarbimine selle eriolukorra ajal ehk kasvas, aga see ei pruugi kajastuda sissetulekutes nagu TaivoS juba märkis, vaid suuremas võrgukoormuses.
Majanduskriisi tingimustes langeb mingil määral ka telekomide käive, samas leeveneb pisut selle sektori palgasurve (IT ja telkod on viimased 3-4 aastat olnud palgatõusu veduriteks). Üldjoontes võiks hea juhtimisek korral negatiivsed mõjud välja taanduda.
Ma arvan, et vähe on neid ettevõtteid/tarbijaid, kes nüüd ei hakanud oma lepingutingimusi üle vaatama ja kes ei ole päringuid välja saatnud erinevatele telco teenust pakkuvatele ettevõtetele. Ka eraisikud vaatavad oma vajadusi üle, veendumaks, et kuskil üle ei maksa mingi teenuse eest. Mõned teenusepakkujad on ennetavalt reageerinud ja ise pakkunud soodsamaid lepingutingimusi rohkema teenuse eest (ka ise sain pakkumise 20% suurematele side ja andmemahtudele 20% soodsama hinna eest). Ehk üldine konkurents ampsab taas tüki EPS-ist, saadav tulu per andmemahu ühik või per kõnetund, pidevalt väheneb.
Kindlasti mitte kabelimats Teliale aga telekomiturule üldiselt väike mõju peaks olema(eriti hõreasustuse aladel). Eriliselt suured optimistid on prognoosinud 35 miljardilist käivet.
Ei usu, et see SpaceX üritus siin regioonis erilist rolli mängib. Tõenäoliselt jääb maapealne side kiiremaks, kvaliteetsemaks ja soodsamaks.
Mis puudutab praeguse olukorra mõju telkodele, siis päeva lõpuks säästavad kõik raskustes ettevõtted ka telekomi arvelt. Kõik teenused, mis lõpetada annab, ka lõpetatakse. Loomulikult on olukord ilusam, kui paljudel teistel sektoritel, kuid kindlasti mitte muretu.
Ma arvan telekomiettevõtetele käesolev olukord on kahe otsaga. Ühelt poolt jah tarvikute müük langeb. Teiselt poolt ettevõttena oli mu telefoniarve kordades kõrgem tavapärasest, tõenäoliselt oli see ka paljudel reisijatel märtsis. Samuti inimestele kõige käepärasem meelelahutuse viis hetkel on kiire internet (sh kodukontoriks) ja TV-paketid.
Monte Ma arvan telekomiettevõtetele käesolev olukord on kahe otsaga. Ühelt poolt jah tarvikute müük langeb. Teiselt poolt ettevõttena oli mu telefoniarve kordades kõrgem tavapärasest, tõenäoliselt oli see ka paljudel reisijatel märtsis. Samuti inimestele kõige käepärasem meelelahutuse viis hetkel on kiire internet (sh kodukontoriks) ja TV-paketid.
Täiesti nõus, esimese kvartali tulemustele on ka mul positiivsed ootused, olen olnud sunnitud ka ise oma teleteenuste arvet kasvatama märkimisväärselt ja pole üldsegi mitte seotud reisimisega.
Olen panustanud stsenaariumile, et telekom näitab Q1 pigem häid tulemusi.
Mitme otsaga lugu. Alainvesteerinud operaatorid, kel võrgu selgroog maas või kanalid umbes, võivad näha ka massilist klientide ülejooksmist. Nägin unes, et kõikide operaatorite võrgud ei pea kasvanud andmesidekoormusele vastu.
Aktsia on All Time High lähedal. Veebruaris oli vist 1,35 kunagi ületatud.
Korralikul langusajal on siiski väga erakordne, et suurettevõte on hoopis ATH lähedal. Aga eks see näitab, et praegune langusajal pole üldine majanduslangus, vaid lööb valikuliselt.
Mis me tast räägime nii väga? Saab kriis läbi naaseb harjunud radadele, läheb hullemaks - kukub ka. 5G idiootide mõju võib proovida ennustada: pakun, et Eestis suurt 'edu' ei tule, Püha Remmelga tase.
Kas nüüd peab jälle hakkama DAS-1 saatma? Väljavõte 28 aprilli üldkoosolekust:
Residents of the foreign countries, which have concluded agreements on Avoidance of Double Taxation with the Republic of Lithuania, could take advantage of reduced tariffs provided by such agreements by submitting Claim for Reduction or Exemption from the Anticipatory Tax Withheld at Source, form FR0021 (DAS-1). The form should be completed following the law requirements and presented to SEB bankas together with the broker’s confirmation by 22 May 2020.