ok, võtan entsüklopeediakirjastusega ühendust, et see spekulatiivne tõus EE-sse lisataks.
ma eeldan, et püsitõus on siis - kui firma avaldab enda majandustulemused ja see peale aktsia hind kerkib ja näiteks järgmine päev või kahe päeva pärast ei lange tagasi samale tasemele kus ta oli enne tõusu ja ei jää sinna sama targalt edasi istuma.
Mina ei peaks näiteks BLT ja PTR novembrist siiani toimunud tõusu spekulatiivseks. Ka KLV 0,85 tasemelt siiani peaks olema mõistuspärane mustast august väljaronimine.
Kui väidad, et TVB-l on krahh, siis ehk tooksid välja mõned selged sarnasused 97. aasta ainsa tunnustatud börsikrahhiga TVB ajaloos - muidu me ei pruugi sellest veel enne hästi aru saada kui juba hilja on. Ühtlasi oleks kasulik algajatel ka kuulda Sinu kogemusi 97. aasta krahhiga, mida sealt õppisid ja mida nüüd teisiti või samamoodi teha?
Olukord Tallinna Börsil on läinud hullemaks.15 firma kaubeldavast aktsiast on 12 tootnud miinust aasta algusest alates ja ainult 3 firmat on plussis.Nendeks firmadeks on Baltika,Eesti Telekom ja Saku Õlletehas.
Siit ka küsimus suurele ringile.Kuhu julgeta hetke seisu arvesse võttes enda raha alla panna ja kui suures ulatuses?
Noh, mingi pisike sarnasus ehk tõesti on. Enne 97. aasta crashi tõusis kõigepealt Eesti ning seejärel läks kuumem raha Läti ja Leedu ebalikviidsesse sodisse et ka seal sama moodi teenida. Hinnad viidi astronoomilistesse kõrgustesse ja aktsiate ostu põhjenduseks oli 'tõusev trend' mitte fundamentaalnäitajad. Täna on hindu olulisel määral pumbanud Baltikumi suunalised fondid mille eelmiste aastate track on hea ja mida kuni viimase ajani on olnud lihtne müüa, sest inimesed on taas avastanud 'tõusva trendi'. Kui nüüd olukord pöördub ja fondidest vahelduseks raha välja läheb, on tulemus suht sarnane 97. aastaga- kõigepealt müüakse seda mida müüa õnnestub (telekom, telekomas, vesi, tallink jne.). Fondide portfellid muutuvad ebalikviidseteks ja kuna track muutub negatiivsemaks hakkab raha väljavool kiirenema mistõttu tulenb müüa ka ebalikviidseid positsioone mistahes hinnaga. Investorid kes esimeses (paanika)laines ei väljunud kaotavad veel ja saavad lisaks endale instrumendi mis väga pikka aega ei tõuse.
Kui võrrelda kolme balti börsi indeksit, siis näeb et OMXT on neist üleüldse kõige tugevamini käitunud ja on aasta algusest KÕIGEST -0,79% madalamal. Krahhist rääkimine on ju alusetu. Kui olete kindlad et krahh on käes siis palju õnne! Keegi on meist ühe sammu võrra ees, sest mina pole sellest veel aru saanud. Tehke seda mis oleks õige teha: ostke turult suurtes kogustes odavaid aktsiaid kokku. Oodake 5 aastat ja müüge mitmekordse kasuga maha. Osta ja hoia taktikaga saab alati palju inimesi isegi krahhi ajal rikkaks. Üleüldse, kui üldse siis kas mitte kinnisvara ei mullita praegu hoogsalt?
Ma ei öelnud, et kõik kukub- see kaup mis fondidel kiiresti müüa õnnestub/õnnetsus võib vastavalt tulemustele performidagi aga sellist ebalikviidset kama, mida samal ajal ka fondides palju on, ma küll hoida ei julgeks. Samuti ei julgeks hoida Baltikumiga piiratud fondide osakuid.
Kõige halvem märk saabuvast hävingust on see,mida olen ka korduvalt ennem rääkinud,et ka isegi head majandustulemused ei liigutanud hindasid kuhugile ja pigem isegi kutsusid langust esile."Suurte kalade"lahkumine e.igasugused fondid,mis viivad raha baltikumist mujale.2005 oli nende fondide jaoks edukas.Kui 15 firmast 12 toodab juba mitmendat kuud järjest ainult kahjumit siis on see halb märk.Turg on selgelt hirmul.Tegelikult ei ole mina esimene kes seda krahhi juttu siin ajama hakkas.Ka juba eelmise aasta lõpus nii mõnigi kommentaatori jutust lipsas läbi mõte 97a situatsioonidest ja sarnasustest.