Tallinna börs

Ära tee nalja Velikij.
Cynic,kas Sa oskaksid mulle kui algajale rumalale investorile selgeks teha,miks peaks fondid oma raha Balti aktsiatest välja võtma?Maj. kasv ju kestab edasi,usun,et oleme poolel (võib olla siiski veerandil) teel nö heaoluühiskonna poole,tarbimine on kasvanud,ka säästud on kasvanud inimestel,need suunatakse nüüd rohkem fondidesse,sest inimesed on ju mõistnud,et parem on investeerimisega kapitali pikaajaliselt kasvatada kui tähtajalistel deposiitidel hoida.
Täna hommikul lugesin Äripäevast uudist Klementi kohta (juhi vahetus),minu meelest on see hea märk ja ettevõttel on potentsiaali.Nii 3 a. perspektiivis võiks see olla hea investeering.Oman ise väikest positsiooni Klementis ning viimasel ajal tegi kurvaks olukorra halvenemine,kuid nüüd ma usun,hakkab asi paremuse poole liikuma,usun tõesti et sel aastal võib ettevõtte isegi kasumisse jõuda.
Aga noh,eks aeg näitab.

Optimistina pikk@klementi
Kui fond teeb mõne kuu miinust hakkavad jaeinvestorid muutuma närviliseks ja raha mujale panema. Sellises olukorras peab fondijuht klientidele raha tekitamiseks midagi müüma sõltumata sellest kas ta tahab või ei. Kui nüüd fond on suur ja kitsa geograafilise piirkonnaga piiratud siis viib raha väljavool fondist/fondidest kogu pisikese turu langusele. Halvemal juhul tekib ahelreaktsioon kus langus tekitab täiendava raha väljavoolu ja see omakorda veel suurema languse jne. Seepärast on Stefani töö suuremate baltikumi fondide mahtude ja possude jälgimisel igati tänuväärne.
BKF minu meelest on võrreldes eelmise aastaga kasvatanud aktsiaportfelli osakaalu võlakirjade suhtes. Venemaal näiteks on 10-20% RTS korrektsioonid regulaarsed, meie siin oleme harjunud "püsitõusuga".
Orwell Tallinna Börs on ikka väga väike ja siin on ka kõik liikumised selgemini ja ka valusamalt tunnetatavad.
Cynic,
Kui fond teeb mõni kuu miinust,nagu näiteks Hansa Balti Kasvufond,siis ma ikkagi ei usu,et hakatakse massiliselt raha välja võtma,paljud ma arvan hoopis täiendavad positsiooni,eks see sõltub investeerimisstrateegiast.
Aga võib olla on sul ikkagi õigus.
Igaljuhul tänan selgituse eest
Noh, seda on ju lihtne kontrollida- võta fondi maht aasta alguses ja vaata mis see maht peaks täna olema kui raha poleks välja läinud. Kui tegelik number on väiksem siis tähendab see seda, et raha on välja läinud.
Selge.
Loodetavasti siis läheb börsil hästi siis kui väikeinvestor on skeptiline :)
Orwell
Nojah,siis ju tekivad head ostukohad. :)
aga rääkige siis rohelistele, mis täpselt 97 a. juhtus?
Kas kusagilt oleks võimalik TALSE krahhiaegset graafikut näha või vähemalt kauplemisinfot saada?
Kas mitte polnud 97a palju õhku hindades ...
Kui mõni firma on fundamentaalselt tugev, kas siis mitte pikas perspektiivis vaadates pole vahet, kui krahhike tulebki, tõuseb ju tagasi või mis? Ohtlik on spekulantidele või olen valesti aru saanud?
mind huvitaks siis mingid faktid... palju kukkus, palju kaotati, mis aja horisondil jne.
Toona paraku paljud ei tõusnudki tagasi vaid võeti odavalt tuumikinvestorite poolt üle. Siis oli muide sama jutt majanduskasvust ja headest fundamentaalidest. Mis sellest, et listitud pankade kasumid tulid väärtpaberitest mitte tavapärasest businessist. Nagu ka täna teenivad paljud kooperatiivid oma kasumeid kinnisvarast mitte põhitegevusest.
Pisut ajalugu
http://luup.postimees.ee/luup/97/07/top.htm
http://luup.postimees.ee/luup/97/22/juhtkiri.htm
http://www.ekspress.ee/Arhiiv/Vanad/1997/48/tempo/art-02.html
Kas vanal ajal ei tuntud ütlust: "Üks pilt on väärt rohkem kui 1000 sõna!" Miks artiklitel pilti juures pole? Kas kusagilt üleüldse on võimalik leida vanemat turuinfot kui 5 aastat. Isegi börsi lehel on info alates 2000.
http://eestipank.info/pub/et/dokumendid/publikatsioonid/seeriad/aastaaruanne/_1997/joonis3.11.html
hm. 150% paar kuuga. mida tegid siis aktsiad päeva siseselt?
OOJEEE, õige asi. Tänud! Eesti Panga lehel siiski vastav graafik õnneks olemas. Joonis 3.11 TALSE ja Tallinna Väärtpaberibörsil kaubeldavate aktsiate indeksid majandussektorite järgi (punktides) juuni 1996 - detsember 1997
Noh , nagu näha , on naistepäevaks nostradamuseid ilmunud välja , vaja oleks aga cashi ...
Täna siiski erinevus niipalju selge , et peale ühe-kahe aktsia ei tea ma Tallinna börsil kedagi , kes teeniks oma kasumeid kinnisvara abil või mitte põhitegevusega .
Ja krahhist on ikka vara rääkida . Rääkida muidugi võib ja täppimineku võimalus on ju alati 50-50 ja hiljem kuulsust kui palju ... Loomulikult saab ka krahh tulla , aga selleks on vaja veel mitme teguri negatiivset arengut , mis pole ju ka võimatu , kuid praegu on tegemist siiski korrektsiooniga turul .
Kui praegu peaks olema mõnede fondide väljatõmbumise põhjus fondiomanike hirm euroga liitumise edasilükkamise pärast , siis palju edu neile . Krooni vastu spekati ka 97 ja hiljemgi , kuid kõik hirmud ei teostu . Ja täna on konvergentsi tasemel ikka way erinevus võrreldes 97-ga , siis tuli EU-st siia iga aastaste programmidega 500 milj aastas , nüüd pikaaegselt eraldatud summadega 5-10 korda enam .
Aga nagu öeldakse turuga ei vaielda , vaid teenitakse .