Sularahavaba ühiskond

Ma ostan ka auto raha eest välja. Pean palju kallimaks enda antud garantiid või käendust ostusummale.
+ ei pea õigeks osta asju milleks mul raha ei jätku. Auto on nii või naa kulu, kasutad sa teda või mitte. Amortiseerub suht sama sammuga nii uus või vana. Mingil ajahetkel muidugi muutub langus laugemaks aga me tüüri sinnapoole kus täitsa sõitva masina saab osta 1-100 eurtsi eest.
Pigem on point selles, et üle 5 aastaseid lexe või mersusid ei ole nii hirmsalt putitada vaja ja saab seda teha mingites alternatiivsetes kohtades, mitte margi esindustes. Samuti kaob mõte kaskodele jne. Lihtsalt tangi ja sõida.
Tegelikult puht maitseasi. Poest või esimeselt omanikult.
Kaks juhtumit Võrus: politsei hoiatab võltsitud sularaha eest
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/kaks-juhtumit-vorus-politsei-hoiatab-voltsitud-sularaha-eest.d?id=70219113&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+delfimajandus+%28DELFI+%3E+Majandus%29
stefan
Kaks juhtumit Võrus: politsei hoiatab võltsitud sularaha eest
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/kaks-juhtumit-vorus-politsei-hoiatab-voltsitud-sularaha-eest.d?id=70219113&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+delfimajandus+%28DELFI+%3E+Majandus%29

völtsitud sularaha juhtumid on sadu kordi väiksemad summad kui elektrooniliselt pangakaartide ja muuga kontosi tühjendatakse.
kontosiD
Palju hullem olukord saabub siis, kui Rootsi kaotab oma sularaha - Rootsi krooni - ära, selle asemele tulevad eurod, Norra kroonid, dollarid, naelad jne. ...Ning inimesed kaotavad selles sularaha-virrvarris oskuse veenduda, kas antud sularahatäht on võltsitud või mitte.
Ehk siis jällegi- M.O.T.T.- Cash IS the king.

Teisalt lendab teine samasugune kivi ka nende vesipeadest lammaste kapsaaeda, kes on juba taolise mugavusteenusega nii ära harjunud, et ühe pangakaardi tehnilise rikke korral ollakse nagu s.tahäda keset teenindussaali ja mitte mingeid alternatiivplaane pole sularaha teemal viitsitud mõeldagi, et "juhul kui....."

Stealth
Ehk siis jällegi- M.O.T.T.- Cash IS the king.

Teisalt lendab teine samasugune kivi ka nende vesipeadest lammaste kapsaaeda, kes on juba taolise mugavusteenusega nii ära harjunud, et ühe pangakaardi tehnilise rikke korral ollakse nagu s.tahäda keset teenindussaali ja mitte mingeid alternatiivplaane pole sularaha teemal viitsitud mõeldagi, et "juhul kui....."

Lepo, tahad sa alustada?
Ma ei saa aru Stefani lähenemisest, et sularaha kadumisega peaks varimajandus kaduma. Tegutsemisviisid lihtsalt muutuvad ja summad, mis varimajanduses liiguvad võivad sama hästi ka suureneda. Kas on mingi põhjus, miks sularahavabas majanduses ei oleks võimalik pettustega tegeleda?
...sattusin mina ristorantes sarnasesse olukorda. Naeratasin ja palusin väljastada paberarve. Ettekandja naeratas ja ütles, et pole mõtet paberit määrida. Teatasin talle oma elektronposti aadressil. Tunni pärast oli postkastis .pdf. Maksin ära. Eimingit stressi. e-Eesti?
2teist2
Ma ei saa aru Stefani lähenemisest, et sularaha kadumisega peaks varimajandus kaduma.

Oletame, et mõni restoranipidaja paneb saadud sularaha otse taskusse (=konkureerib ebaausalt). Kui me nüüd kaotame sularaha, kas sa siis ei arva, et tal muutub natuke raskemaks küsida klientidelt näiteks kulda? Jah, kui on sula-dollareid olemas siis ta võib küsida dollareid, muutub aga raskemaks. Lihtne aru saada.
Restoranis arvet makstes ei vaata keegi, mis OÜ või isik seal arvel raha saaja on.
Ma usun ka et enamikes teeninduskohtades pole see kaardi mittetöötamine mingi kuue sigma juhtum ja selle tõttu enda "kerjusena" tundmiseks peab ikka tugevalt alla keskmise suhtlemisoskusega inimene olema.

A vot kui nüüd see ka kuidagi diskreetselt ära lahendataks et mismoodi kaardiga tipi jätmine käib siis oleks elu täitsa hea kohe. Üks kord olen näinud et arve peal on tühi lahter (ja kaante küljes pastakas) ja üks kord olid makseterminalis mingid valikud, aga enamasti vist eeldatakse et ma oma soovist ilusti selgelt ja valjuhäälselt teada annan? Ja kas see ikka jõuab sinna kuhu vaja, nii nagu vaja? Igaks juhuks olen alati mõned mündid taskusse torganud :)
Mina isiklikult arvan, et kui on plaan juba raha ebaseaduslikult kõrvale panna, siis leitakse lihtsalt uus moodus selle tegemiseks. Üks firma teeb teisele näiteks mingi teenuse eest arve, mida ei ole olnud ja tegelikult saab selle eest hoopis mingi kauba, mis läheb isiklikuks kasutamiseks. See nüüd lihtsustatud variant aga selliseid erinevaid skeeme on kindlasti kasutusel hulganisti ja mida vähemaks jääb sularaha, seda rohkem tehakse selliseid pettusi.
jesper
A vot kui nüüd see ka kuidagi diskreetselt ära lahendataks et mismoodi kaardiga tipi jätmine käib

Kuidagi vigane jah see asi, ei tea kas inimesed saamatud või tõesti ei saa, erinevalt paljudest teistest kohtadest maailmas. Usas trükitakse soovituslik tipgi arvele (15%=x, 18%=x, 22%=x). Eestis mingis kohas sai tipi anda nii, et vormistati eraldi tehinguna, veider.
Karum6mm
...sattusin mina ristorantes sarnasesse olukorda. Naeratasin ja palusin väljastada paberarve. Ettekandja naeratas ja ütles, et pole mõtet paberit määrida. Teatasin talle oma elektronposti aadressil. Tunni pärast oli postkastis .pdf. Maksin ära. Eimingit stressi. e-Eesti?

Dokumenti ikka küsiti, või oled sa nii ausa näoga, et usuti niisama?
opex
jesper
A vot kui nüüd see ka kuidagi diskreetselt ära lahendataks et mismoodi kaardiga tipi jätmine käib

Kuidagi vigane jah see asi, ei tea kas inimesed saamatud või tõesti ei saa, erinevalt paljudest teistest kohtadest maailmas. Usas trükitakse soovituslik tipgi arvele (15%=x, 18%=x, 22%=x). Eestis mingis kohas sai tipi anda nii, et vormistati eraldi tehinguna, veider.

Kaarditipi pealt koorib EMTA oma noosi, ärge seda palun unustage!
stefan
2teist2
Ma ei saa aru Stefani lähenemisest, et sularaha kadumisega peaks varimajandus kaduma.

Oletame, et mõni restoranipidaja paneb saadud sularaha otse taskusse (=konkureerib ebaausalt). Kui me nüüd kaotame sularaha, kas sa siis ei arva, et tal muutub natuke raskemaks küsida klientidelt näiteks kulda? Jah, kui on sula-dollareid olemas siis ta võib küsida dollareid, muutub aga raskemaks. Lihtne aru saada.

stefan, sulle on KORDUVALT selgitatud, et väike kasu, mis sellest asjast tõuseb, et kaalu mitte kuidagi üles suuremat KAHJU ja JAMA, mis selline totrus (sullivaba üh) kaasa toob. See restoranipidaja ja tema kopikad on muki-kaka. Juba ammu ületab küberkuritegevuse käive tavalise kuritegevuse oma. Mis, nad arveldavad sinu meelest sullis või?
See "oma noosi korjamine" on veel eraldi teema - esiteks, ega ma ju tegelikult ei maksa seda konkreetsele isikule kes parajasti tollel päeval mind teenindama juhtus, vaid ikka kogu jalgadega töötavale personalile tervikuna. Normaalsetes kohtades läheb jootraha ilusti kassasse ja jagatakse sealt päeva lõpus vastavalt töötatud tundidele välja, mitte teenindajad ei konkureeri omavahel et kelle lauda läheb ameerika turist ja kelle omasse tudeng raamatuga. Ma ei näe mingit põhjust, miks ei peaks antud protsessi käigus ka makse maksma, töötasu nagu iga teinegi.
Offf, usuti niisama. Aga see on Tallinna-nimelise küla fenomen vast. Täitsa reaalne on, et ma tahan sinna puhvetisse veel minna ning 28 EUR arve pärast esiteks ilmselt oma reputatsiooni ei ruineeriks ning võimalusi ei ahendaks.
Offf
stefan, sulle on KORDUVALT selgitatud, et väike kasu, mis sellest asjast tõuseb, et kaalu mitte kuidagi üles suuremat KAHJU ja JAMA, mis selline totrus (sullivaba üh) kaasa toob. See restoranipidaja ja tema kopikad on muki-kaka. Juba ammu ületab küberkuritegevuse käive tavalise kuritegevuse oma. Mis, nad arveldavad sinu meelest sullis või?

Üks on IT-turvalisuse probleem, teine on maksupettuse probleem. Sa argumenteerid maksuprobleemide lahendamise vastu, argumendiga, et IT-probleemid on palju suuremad. 1) Keegi ei tea kui suured om maksupettused. 2) Ühe probleemi olemasolu pole argument mitte tegeleda teise probleemiga.