Uut autot liisida on täielik jaburus. Kui sellist enamvähem mediaan autokasutust vaadata, siis kas ei ole kõige mõistlikum võtta hea ja veidi kasutatud, mitte uus ja finnida see läbi liisingu?
Umbes nii. Odavama auto puhul võib väljaost mõistlikum olla ja lõpeks sõltub kõik liisingu tingimustest.
puhkjapojad1 Mulle isiklikult on vähekese saladuseks jäänud, et kes on need inimesed, kes otavad auto endale sularahas või ülekandega välja? Et läheb nagu varana bilanssi või miks sedasi rahaga talitatakse? Selline asi nagu auto on minu arust kuludena kaelas nagu kivi, amortiseerub räige kiirusega ja sellist vara pigem ikkagi liisiks ja annaks pärast tagasi.
Sellised inimesed nagu näiteks mina - mulle ei meeldi, kui pangast saadetakse igakuiselt kirju: maksa nii ja naa palju raha. Samuti ostan enamasti autosid (massist erinevaid, mitte uusi), mille väärtus ajahorisondis oluliselt ei kuku. Raamatupidamislikult on ilmselt kõige odavama kilomeetri hinnaga autod nn. "emexi garantiiga" (ca 1k EURine sõiduk, mida ei remondita vaid viiakse tõsisema probleemi korral kaalu peale). Paljudele muidugi käib ego pihta selliste sõidukitega liiklemine.
Loomulikult igaühe oma asi, aga mul küll süda tilguks verd, kui mingi täiesti hea raha istuks mingi rauakolaka all kinni. Rahaga peaks olema võimalik palju huvitavamaid asju teha, kui mingit rauakärakat omada.
puhkjapojad1 Loomulikult igaühe oma asi, aga mul küll süda tilguks verd, kui mingi täiesti hea raha istuks mingi rauakolaka all kinni. Rahaga peaks olema võimalik palju huvitavamaid asju teha, kui mingit rauakärakat omada.
Täpselt - inimeste huvid on erinevad. Mul jälle ei oleks vaba rahaga midagi huvitavamat teha, kui 20-50 aastat vanu autosid osta :). V8-ga KGB Volga/68a Lincoln maksab tänasel päeval 10 000 EUR'i ja sama palju või rohkem maksab ta ka 10 aasta pärast. Fun'i autohaigele vahepeal veel rohkem kui küll. Igapäevased sõidud saab ära tehtud suvalise sõidukiga, mis parasjagu ette sattub.
2009. aastast on € alal ringluses oleva sularaha hulk suurenenud pea viiendiku võrra, 806lt 956 miljardini. Allikaks ajakiri Capital xx/2014 viitega ECB-le. Ei kao sull veel kuhugi.
Godwin's law (or Godwin's Rule of Nazi Analogies)[1][2] is an Internet adage asserting that "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1" (wikipedia)
stefan Godwin's law (or Godwin's Rule of Nazi Analogies)[1][2] is an Internet adage asserting that "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1" (wikipedia)
Mis selles siis halba on? Eks eestlased on ilmselt parajad petrolhead'id. Olime tehnikaspordis ühed parimad sotsialistlikus leeris ja paremate rahaliste võimaluste olemasolul oleksime ilmselt ka maailmas. Usun, et kui teha mingi punktiarvestus per elanik, oleksime ka hetkel suht topis sees. Ju siis meile see istub miskipärast.
stefan Godwin's law (or Godwin's Rule of Nazi Analogies)[1][2] is an Internet adage asserting that "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1" (wikipedia)
Mis selles siis halba on? Eks eestlased on ilmselt parajad petrolhead'id. Olime tehnikaspordis ühed parimad sotsialistlikus leeris ja paremate rahaliste võimaluste olemasolul oleksime ilmselt ka maailmas. Usun, et kui teha mingi punktiarvestus per elanik, oleksime ka hetkel suht topis sees. Ju siis meile see istub miskipärast.
...paremate rahaliste võimaluste olemasolul oleksime ilmselt ka maailmas. Nooo, ma protesteerin. Ühel hetkel oli motorkrossi kuninglikus (ei ole mingit moodi seotud Rootsi kunniga) klassis MX1 teravaimas tipus(TOP 30) korraga 3 eestlast - Leokid ja Krestinov. Fenomenaalne hetk Eesti spordi jaoks ja arvestades ala populaarsust - ülikõva reklaam riigile. Kahjuks näidati riiklikult rahastatavas TV-s sel ajal ikkagi suusatamist ning erinevatele riiklikele toetustele need tublid sportlased ei kvalifitseerunud.
Nii et raha taha ei ole midagi jäänud, pigem kitsaste olude kiuste on tehnikasportlased näidanud uskumatult häid tulemusi.
P.S. Stefan, ära siin üldista midagi - on ka autosse, kui pleki/plasti/kummi/klaasi hunnikusse aseksuaalselt suhtuvaid eestlasi. Mind näiteks ei eruta. Kõik rootslased ei ole ju ka ahned...
margin On ka olemas selline mõiste nagu kilomeetri hind. Arvestades isiklikku läbisõitu ja sõitude eesmärke ei saaks ega tahaks ilma autota, lisaks teatud autopedenduse geen. Samas kilomeetreid koguneb nii vähe, et vaid kasutatud auto omab pointi. Mulle on jällegi jäänud saladuseks, milline mõttekäik viib inimese uut autot ostma/liisima. Müstilised asjad, need autod.
Uut autot liisida on täielik jaburus. Kui sellist enamvähem mediaan autokasutust vaadata, siis kas ei ole kõige mõistlikum võtta hea ja veidi kasutatud, mitte uus ja finnida see läbi liisingu?
Ma pigem kalduks ka sinna Puhki parteisse. 30 kilose aasta+ kasutuses olnud auto hind kukub umbes 20 kilo peale olenemata läbisõidust. Natuke tuleb otsida ja uurida, aga üldselt leiab turult täiesti normaalseid, mitte üle 2 aasta vanasid ja alla 30 kkm läbisõiduga autosid, mille HIND on kukkunud kolinal. 20+ kilone 10- kiloseks, 30+ kilone 20- kiloseks jne. Edasi enam nii kolinal ei kuku... seal ongi graafiku peal see "magus punkt" bang-for-the-buck. Täiesti isiklik seisukoht muidugi. Eks siinne rahvas ilmselt nii odavate ja väheprestiižsset marki autode poole isegi ei vaata :)
Ei teagi mida sellest sularahaleiu uudisest arvata. Kui uudis algab sõnadega: "nii palju sularaha ja kalliskive, et need kaalusid kokku rohkem kui tonni. Nad vajasid nädalat, et kogu raha üle lugeda ning 12 veokit" Ehk siis 80+ kg veoki kohta. Rikšadega veeti?
Varimajandusel on ikka oluline osa. Kaudselt läheb see ka majanduskasvu sisse. Kas just nii oluline, nagu tumeaine universumis, aga arvestatav siiski. Totaalselt kontrollitav majandustegevus kaotaks palju praegu olemasolevat motivatsiooni lisandväärtust tekitada. Varsti nii või teisiti commodity based currency-le üleminek, paradigma muutusega kaovad ka need veidrad jutud sularahavabast totaalkontrolliga ühiskonnast. Mingi ühiskondlik-majandusliku süsteemi peatse lõpu üks tunnuseid on irratsionaalsete teooriate tekkimine, mille praktikasse viimine peaks laiapõhjaliselt ja üha hoogustuvas tempos parendama antud formatsiooni.
mykoloog Miks kui kirjatuvide asemel mobiiltelefonid täna sõnumeid edastavad, siis keegi selles probleemi ei näe, aga kui paber elektroonilise maksega asendada, on kohe tegu räige isikuvabaduste piiramisega?
Milline peab olema ajuehtius, et sellise demagoogilise jutuga välja tulla. Issand halasta, neuroloogid apppiiiiii, palun seletage minule rumalale ka see ära kuidas selline asi on võimalik.
Kommunikjatsioonisüsteemid kus edastatakse sõnumeid ja finantstehingud kus edastatakse vara on ikka väga erinevad asjad.
puhkjapojad1 Mulle isiklikult on vähekese saladuseks jäänud, et kes on need inimesed, kes otavad auto endale sularahas või ülekandega välja? Et läheb nagu varana bilanssi või miks sedasi rahaga talitatakse? Selline asi nagu auto on minu arust kuludena kaelas nagu kivi, amortiseerub räige kiirusega ja sellist vara pigem ikkagi liisiks ja annaks pärast tagasi.
Odavama otsa kärude omamine tuleb odavam kui uuemaid liisida vms. Ja no alati on palju inimesi kellel lihtsalt on aega selle putitamise ja jukerdamisega tegeleda.
Mina näiteks olen üks lollidest kes ostab auto kohe välja. Aga minu autod maksavad ka vähem kui teise mehe poole aasta või aasta liisingu kuumaksed (+kasko+hooldused). Elementaarse hooldusega saan ise hakkama ja kui midagi totaalselt pekki läheb siis viin kokkuostu (mida pole veel siiani juhtunud) ja ostan uue ehk siis järgmise. Auto ostan tavaliselt sularaha eest. Ma ei pea oma aega nii kalliks, et ei suudaks ise õli vahetada või klaasipesu vedelikku sisse valada. Olen kunagi ka autot liisinud ja mulle tundus see palju suurem raha raiskamine. Hoolduses võeti 100+€ selle eest, mida olen suuteline ka ise tunni-pooleteisega nädalavahetusel ära tegema. Ma ei pea nutma parkimismõlkide/kriimude pärast ja põdema kuidas mu auto väärtus langeb. Minu jaoks on auto tarbeese, millesse ma ei kavatse ka tulevikus liiga palju raha alla panna. Elementaarsed mugavused peaks muidugi olema - kliima, eelsoojendus. Sellise konfiguratsiooniga masinaid leiab turult piisavalt ja kauplemisruum on suur. Liisitud auto on püsikulu, ostetud auto on ühekordne kulu. Ostan kilomeetreid. 1€ auto hinnas=10 kilomeetrit. 3000€ eest saab lõdvalt auto, mis on suuteline sõitma 30K km ehk siis umbes aasta-poolteist. Läbitud kilomeetrite kvaliteedis võib muidugi vahe olla aga see ei ole eriti suur mõjutaja.
Paari aasta pärast saan müües enamuse oma makstud rahast tagasi. (olen isegi plussi jäänud mõnikord, aga see pole olnud eesmärk). Autosid on mul olnud palju ja pole siiani kahetsenud oma teguviisi.
Pole just väga teemasse (v.a. sularaha eest auto ostmine) aga taheti teada, millised on need inimesed, kes ostavad auto kohe välja :)
Kusjuures on teisigi selliseid põhimõttelisi selle, kes ostavad tõsiseid Kuusakoski-eelikuid umbes nii, et kui on aasta ülevaatust olemas, siis 300-500 E ja sõidame. Ülevaatust ei hakka isegi proovima, läheb vanarauda ja siis järgmine.
mykoloog Miks kui kirjatuvide asemel mobiiltelefonid täna sõnumeid edastavad, siis keegi selles probleemi ei näe, aga kui paber elektroonilise maksega asendada, on kohe tegu räige isikuvabaduste piiramisega?
Milline peab olema ajuehtius, et sellise demagoogilise jutuga välja tulla. Issand halasta, neuroloogid apppiiiiii, palun seletage minule rumalale ka see ära kuidas selline asi on võimalik.
Kommunikjatsioonisüsteemid kus edastatakse sõnumeid ja finantstehingud kus edastatakse vara on ikka väga erinevad asjad.