Sularahavaba ühiskond

Kellel on see elementaarne ja lihtne raamat läbi lugemata - Richard von Coudenhove-Kalergi "Totaalne riik – totaalne inimene" - võiks seda lugeda ja selle üle mõtiskleda.
Siinne vaidlus sularaha kaotamise üle pani seda raamatut meenutama.
Minu meelest siin oli juba üks suurepärane väide totaalse e-raha VASTU: "Mis saab siis kui tuleb sõda ja infra kokku kukub". Nagu näitasid Balkani sõjad, on tisviil-infra küll üllatavalt vastupidav, aga ikkagi pole ta 100% töökindel ja nagu ütles ühe Eesti suurima ISP admin eravestluses vastuseks delfi kommentaatorite kisale "miks pole dubleeritud" -- odavam on palvetada.
Raha on selline imeline lihtne "low-tech" asi, mis mõnikord "töötab" ka siis kui riigi, kes seda tagab, võim on juba kokku varisenud (tsaari rublad, aasta 1918 jne).
Seega, raha kasutamine sõltub põhimõttelselt ainult kahest inimesest ja nende USALDUSEST raha vastu.
E-raha puhul on meil väääga vääga pikk ahel seadmed ja süsteeme, mis KÕIK peavad toimima, kui me soovime makset sooritada. (Täna mingit otse seadmest seadmesse krüptoraha otseselt ringluses ei ole!)
Ja ahel on just nii tugev, kui selle kõige nõrgem lüli.
Mul on veel üks väide totaalse e-raha vastu. Küsimuse vormis. KES KONTROLLIB KONTROLLIJAID?
stefan
margin
Riik ei taha midagi. Riiki juhtivad inimesed tahavad erinevaid asju, enamik tahab võimu, mõni tahab raha, mõni tahab end teostada, mõni tahab maailma õigele teele pöörata.

Riik on meie ühine reeglistik ja võimuorganisatsioon selleks, et saaksime hästi koos elada, kuigi meil on erinevad huvid siin meie eluajal maailmas. Demokraatia on parim teada olev meetod kuidas riiki juhtida (arvab enamus). Sõdimise või kaklemise asemel, me valime, ja austame valimistulemusi, ja seejärel valitud inimeste otsusi. Mis siin käib on debatt sularaha rolli ümber, ja mina väidan, et kui saaksime sularaha ära kaotada, siis riik toimiks paremini, näiteks kuna ärielu oleks ausem, kuritegevust vähem ja logistika odavam. Keegi ei vaja 500 EUR-tähte, alustagem sealt ja kaotagem ära nii palju rahatähti kui saab. Selline minu arvamus.

Ole hea ja kirjelda mulle palun kuidas sularahata ühiskonnas toimuks näiteks mõistlikult ja turvaliselt kasutatud auto vms. kallima asja ostmine käest-kätte. Aitäh.
Miks kui kirjatuvide asemel mobiiltelefonid täna sõnumeid edastavad, siis keegi selles probleemi ei näe, aga kui paber elektroonilise maksega asendada, on kohe tegu räige isikuvabaduste piiramisega?
mx77,
ma olen nii rott, et ei ole oma elus veel tehasevärsket autot ostnud. Kõik autod olen ostnud turvaliselt sularahata, sest mulle tundub võimalus kolakat saada suure paki sulliga ostma minnes märgatavalt suurem, kui pangakaardiga ringi jalutades.
Isikuvabaduse piiramine võrreldes mingi ajaloolise kontekstiga on see kindlasti. Samas olen mina tähtsate onude tekstist aja jooksul aru saanud, et sularaha järk-järguline marginaliseerimine ning mingis faasis täielik välja tõrjumine arenenud maailmas on juba mõned aastad tagasi langetatud sisuline otsus. Seega - me võime jaurata siin palju tahame, varsti on ikkagi prööks.
No eks siis nuputame välja need off-line töövõimelised krüpto-sulliasendajad.
mx77
stefan
margin
Riik ei taha midagi. Riiki juhtivad inimesed tahavad erinevaid asju, enamik tahab võimu, mõni tahab raha, mõni tahab end teostada, mõni tahab maailma õigele teele pöörata.

Riik on meie ühine reeglistik ja võimuorganisatsioon selleks, et saaksime hästi koos elada, kuigi meil on erinevad huvid siin meie eluajal maailmas. Demokraatia on parim teada olev meetod kuidas riiki juhtida (arvab enamus). Sõdimise või kaklemise asemel, me valime, ja austame valimistulemusi, ja seejärel valitud inimeste otsusi. Mis siin käib on debatt sularaha rolli ümber, ja mina väidan, et kui saaksime sularaha ära kaotada, siis riik toimiks paremini, näiteks kuna ärielu oleks ausem, kuritegevust vähem ja logistika odavam. Keegi ei vaja 500 EUR-tähte, alustagem sealt ja kaotagem ära nii palju rahatähti kui saab. Selline minu arvamus.

Ole hea ja kirjelda mulle palun kuidas sularahata ühiskonnas toimuks näiteks mõistlikult ja turvaliselt kasutatud auto vms. kallima asja ostmine käest-kätte. Aitäh.

Einoh, mõlemal osapoolel on kiibid naha all, maksja mõtleb summale, kiibid pannakse kohakuti, tehtud. Stefanile kindlasti meeldiks...

Aga totalitaarses ühiskonnas elanuna mina nii ei taha. Ma tahan, et ma saaksin ka edaspidi tarbida kõike legaalset, aga sotsiaalselt hoolivate inimeste poolt taunitavat sularaha eest. Tahan käia kasiinos nii et pank teada ei saa, tahan osta suitsu ja alkoholi nii, et riik soovi korral teada ei saa, jne.

Usun, et eluterve umbusaldus riigivõimu ja seda võimu rakendavate isikute suhtes on ühiskonnale pigem kasulik.
dumbuser
mx77
stefan
margin

Einoh, mõlemal osapoolel on kiibid naha all, maksja mõtleb summale, kiibid pannakse kohakuti, tehtud. Stefanile kindlasti meeldiks...

Aga totalitaarses ühiskonnas elanuna mina nii ei taha. Ma tahan, et ma saaksin ka edaspidi tarbida kõike legaalset, aga sotsiaalselt hoolivate inimeste poolt taunitavat, sularaha eest. Tahan käia kasiinos nii et pank teada ei saa, tahan osta suitsu ja alkoholi nii, et riik soovi korral teada ei saa, jne.

Usun, et eluterve umbusaldus riigivõimu ja seda võimu rakendavate isikute suhtes on ühiskonnale pigem kasulik.

dumbuser
dumbuser
mx77
stefan
margin

Aga totalitaarses ühiskonnas elanuna mina nii ei taha. Ma tahan, et ma saaksin ka edaspidi tarbida kõike legaalset, aga sotsiaalselt hoolivate inimeste poolt taunitavat, sularaha eest. Tahan käia kasiinos nii, et pank teada ei saa, tahan osta suitsu ja alkoholi nii, et riik soovi korral teada ei saa, jne.

mx77
stefan

Aga totalitaarses ühiskonnas elanuna mina nii ei taha. Ma tahan, et ma saaksin ka edaspidi tarbida kõike legaalset, aga sotsiaalselt hoolivate inimeste poolt taunitavat, sularaha eest. Tahan käia kasiinos nii, et pank teada ei saa, tahan osta suitsu ja alkoholi nii, et riik soovi korral teada ei saa, jne.

Legaalsus on ... selline kahemõtteline. Näiteks ma ei saagi aru mismoodi kriminaliseeritakse "dopingut" , igasuguseid steroide jne. Kas kriminaliseeritakse võistlustel käivatelke profisportlastele või kõigile? Kui seadus aga on nii lollakas, et keelab Eestis steroidid kõigile, siis musklipumpajad peaksid saama seda sularaha eest anonüümselt osta. Sest euroliidu teises servas on seda legaalselt müügis.
2korda2
mx77,
ma olen nii rott, et ei ole oma elus veel tehasevärsket autot ostnud. Kõik autod olen ostnud turvaliselt sularahata, sest mulle tundub võimalus kolakat saada suure paki sulliga ostma minnes märgatavalt suurem, kui pangakaardiga ringi jalutades.

saad sa seda protsessi kirjeldada?
Allkirjastatakse leping (see on muide vajalik ka sulli puhul), kus kirjas nii objekt kui tasumise ja üleandmise tingimused. Ostja teeb ülekande, müüja veendub raha tulekus arvele. Võtmed vahetavad omanikku. Esimest korda ostad miskit elektroonilise rahaga?
ja kui võtmeid kätte ei saa? ja raha on läinud mingi tankisti arvele?
Olen ka suht mitu kasutatud autot ostnud. Üks kord maksin ülekandega. Läksime panka, sealsamas telleri leti ääres kirjutasime lepingu ja maksekorralduse, allkirjad alla, teller ütles, et raha läks, võtmed mulle: tehtud. Lisaboonuseks pangakontori turvaline, soe ja kuiv keskkond. Piisavalt suur ja kallis asi, et tasub pangas käiguga jahmerdamist.
Sel moel toimetades oleks saanud sama protsessi ka 1904. aastal teha, kui kuskilt oleks ostmisväärse auto leidnud. Polegi vaja totalitaarset ühiskonda, kiipi ega midagi.
Mulle isiklikult on vähekese saladuseks jäänud, et kes on need inimesed, kes otavad auto endale sularahas või ülekandega välja? Et läheb nagu varana bilanssi või miks sedasi rahaga talitatakse? Selline asi nagu auto on minu arust kuludena kaelas nagu kivi, amortiseerub räige kiirusega ja sellist vara pigem ikkagi liisiks ja annaks pärast tagasi.
puhkjapojad1
Mulle isiklikult on vähekese saladuseks jäänud, et kes on need inimesed, kes otavad auto endale sularahas või ülekandega välja? Et läheb nagu varana bilanssi või miks sedasi rahaga talitatakse? Selline asi nagu auto on minu arust kuludena kaelas nagu kivi, amortiseerub räige kiirusega ja sellist vara pigem ikkagi liisiks ja annaks pärast tagasi.

On olemas ka selline automõiste nagu hobiauto.
On ka olemas selline mõiste nagu kilomeetri hind. Arvestades isiklikku läbisõitu ja sõitude eesmärke ei saaks ega tahaks ilma autota, lisaks teatud autopedenduse geen. Samas kilomeetreid koguneb nii vähe, et vaid kasutatud auto omab pointi.
Mulle on jällegi jäänud saladuseks, milline mõttekäik viib inimese uut autot ostma/liisima. Müstilised asjad, need autod.
margin
On ka olemas selline mõiste nagu kilomeetri hind. Arvestades isiklikku läbisõitu ja sõitude eesmärke ei saaks ega tahaks ilma autota, lisaks teatud autopedenduse geen. Samas kilomeetreid koguneb nii vähe, et vaid kasutatud auto omab pointi.
Mulle on jällegi jäänud saladuseks, milline mõttekäik viib inimese uut autot ostma/liisima. Müstilised asjad, need autod.

Uut autot liisida on täielik jaburus. Kui sellist enamvähem mediaan autokasutust vaadata, siis kas ei ole kõige mõistlikum võtta hea ja veidi kasutatud, mitte uus ja finnida see läbi liisingu?