Selle sularahavaba ühiskonna põhiline idee on inmestelt makse välja peksta ja totaalselt nende kulutamisi jälgida.
Lisaks siis on see päris hea maksustamise viis, poes ostes maksame 20% KM, teadmata, et tegelikult maksame veel 2% koormist kaardimakse eest. Suht absurdne on, et 1 eurose makse pealt korjatakse 2 senti ja 1000 eurose pealt lausa 20 eurot, kas ei pane mõtlema, kulu on täoselt sama neil juhtudel. Ilmselt paljud ei adu selle summa suurust, 20 EUROT,
Tuleb sulle naabrimees appi midagi tegema, viskad talle 20, maksuamet ajab kohe sellele küüned taha. Eks siis varsti oleme sealmail, et tegid aias tööd, riik küsib tulu ja sots maksu, sest tegid ju tööd. Norras oli mingi näide, kus inimene pidi maksu maksma, sest ehitas ise endale maja ja ehitamise pealt ju tööjõumaksud maksmata.
Avastan oma magamistoast mingi tüübi, kes sorib minu naise pesusahtlis.
Küsin: "Mida sa teed siin?"
Tema vastu: "Kui sul pole midagi varjata, pole sul ka midagi karta!"
Mina: vasaksirge.
Käesolev näide demonsteerib seda, kuidas guncontrol-entusiastid, pehmod, sularahvabastajad, lillelapsed, memmekad, naiivikud ja muidu igasugused poliitkorretsed tarretised teevad fundamentaalse mõtlemisvea ning kasutavad seda ka oma argumentatsioonis. Samas olen ma täiesti veendunud, et sulara- "vabadus" saabub meile koos oma huvitavate kaasnähtustega juba õite pea.
Käesolev näide demonsteerib seda, kuidas guncontrol-entusiastid, pehmod, sularahvabastajad, lillelapsed, memmekad, naiivikud ja muidu igasugused poliitkorretsed tarretised teevad fundamentaalse mõtlemisvea ning kasutavad seda ka oma argumentatsioonis. Samas olen ma täiesti veendunud, et sulara- "vabadus" saabub meile koos oma huvitavate kaasnähtustega juba õite pea.
pahurik
Selle sularahavaba ühiskonna põhiline idee on inmestelt makse välja peksta ja totaalselt nende kulutamisi jälgida.
Lisaks siis on see päris hea maksustamise viis, poes ostes maksame 20% KM, teadmata, et tegelikult maksame veel 2% koormist kaardimakse eest. Suht absurdne on, et 1 eurose makse pealt korjatakse 2 senti ja 1000 eurose pealt lausa 20 eurot, kas ei pane mõtlema, kulu on täoselt sama neil juhtudel. Ilmselt paljud ei adu selle summa suurust, 20 EUROT,
Tuleb sulle naabrimees appi midagi tegema, viskad talle 20, maksuamet ajab kohe sellele küüned taha. Eks siis varsti oleme sealmail, et tegid aias tööd, riik küsib tulu ja sots maksu, sest tegid ju tööd. Norras oli mingi näide, kus inimene pidi maksu maksma, sest ehitas ise endale maja ja ehitamise pealt ju tööjõumaksud maksmata.
Kusjuures ma näeks eetilist alust sellele naabrimehele visatud 20 euro pealt tulumaks maksuametilt tagasi küsida, kui naabrimees selle pealt tulumaksu pidi maksma.
Lisaks veel on Euroopas riike kus 500 EUR kupüürid keelatud/mittesobivad(Inglismaa) ja Taanis registreeritakse vist kõik 500 EUR kupüüride ostjad.
pahurik
Seda ideed toetavad hästi paljud, et inimestel oleks juurdepääs keskpanga maksesüsteemile. Hoiustada saaks keskpangas jne. UK-s minu teada saavad seda tavainimesed teha. Üleüldse on toetajaid sellele ideele, et riik korraldaks makseid ilma kommertspankade vahenduseta. Muidugi maksavad midagi ka riiklikud makseterminalid ja kogu korraldus, ilma need kindlasti pole. Kas kommertspangad koorivad liiga palju ja riiklik teenus oleks odavam? Mina ei tea, ma kahtlen selles, kuigi mingisugusest suurest ja lõpmatust konkurentsist selles valdkonnas vast ei ole mõtet rääkida.
Saatuse iroonia on see, et kui Eestit tabab Krimmi saatus, siis elektrooniliseks tehtud sularaha lülitatakse esmajärjekorras Ilvesel välja.
Karum6mm
Avastan oma magamistoast mingi tüübi, kes sorib minu naise pesusahtlis.
Siit algavad pihta sotsialistlikud arutelud, et kui su eluruumidesse trügib sisse varas, siis pole ta varas, kuna su uks oli juhuslikult pärani lahti. Sealt edasi, et kui varas sisse tuleb, siis pole ta varas, kuna uks polnud lukus, oli lihtsalt kinni. Varsti jõutakse sinnamaani et varas pole varas siis kui näiteks rauduks polnud piisavalt tugev, et ta muukimisele järele anda....
Ameerikas vaadavad inimesed nende peale, kes maksavad 100 dollariliste rahatähtedega: he is one of those. Seadusekuulekad ristiinimesed tavaliselt 20 dollarilisest suuremat rahatähte ei kasuta.
Taanis,Norras,(Rootsi?) on riiklikud pangakaardid. Teenustasu (Taanis peaaegu 7 eurosenti) on korra pealt ning protsenti ei sisalda ning kaartidega saab maksta ainult siseriiklikult.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dankort
https://en.wikipedia.org/wiki/Dankort
Kristjan, ma ei rääkinud, et seda peaks keskpank tegema, tõin lihtsalt näite, et kaardimaksete tasud ei ole kulupõhised. Räägime siin sots või tulumaksu 1% langetamisest jne, samal ajal iga kord poes käies kooritakse sult 2% lisaks. Olen olnud tegev kaubanduses, näiteks elektroonikas mingi kampaaniateler, mida kõik dumbivad, teenib pood selle peslt 40 eurot 1k juures ja peab siis pool tulust kaardimakse eest ära maksma,
Kas 1-2% on palju, mina ei tea, puudub teadmine numbrite liigutamise kulust. Kaarditerminalide eest muuseas tuleb pangale veel eraldi kuutasu maksta.
Kas 1-2% on palju, mina ei tea, puudub teadmine numbrite liigutamise kulust. Kaarditerminalide eest muuseas tuleb pangale veel eraldi kuutasu maksta.
Olen hakanud arvama, et üks põhjus miks Rootsi statistiline SKP on nii tublisti kasvanud viimastel aastatel, on selles, et inimesed restoranides, taksodes, juuksurite juures jne enam sularahaga ei maksa.
Kusjuures ma näeks eetilist alust sellele naabrimehele visatud 20 euro pealt tulumaks maksuametilt tagasi küsida, kui naabrimees selle pealt tulumaksu pidi maksma.
Mingeid naabrimehi ei ole enam. Kui sa saad omavalitsusest ehitusloa, siis maksuamet saab selle informatsiooni ning nad hakkavad passimas käima. Ükski jutt ei aita, et sõber või naabrimees või ma ei maksagi talle. Ebaseaduslikult töötava inimese pealt teevad 1200 trahvi. Vahepeal läks asi selleni, et naabrimehed hakkasid ütlema, et neil on OÜ ja esitavad pärast arve (nad olidki OÜ teinud, et tööjüu maksudest kõrvale hiilida). Lugejal peaks meeles olema need maksuameti jutud OÜ-tamise kohta. Need ajad tunduvad läbi olevat, kui terve suguvõsa tuli kokku talgutele, et vundament valada, maksuametit see ei huvita.
Tehku ära jah. Lisaks pangasaladuse kaotamine. Iga kodanik avab MTAs endale arve ja kiibid paneme kah kõigile külge. Siis vist ongi valmis.
Kesikutel muidugi läheb veits raskeks demokraatiat Eestis viljeleda.
Kesikutel muidugi läheb veits raskeks demokraatiat Eestis viljeleda.
Ma arvan, et põhiidee ei ole midagi välja peksta ega kedagi jälgida. See läheb rohkem sinna vandenõuteooriate kanti juba. Tegelikult on see lihtsalt demagoogia. Kui sa ikka tahad, et sind üldse jälgida ei saaks, siis kindlasti lisaks kaardimaksetest loobud igaks juhuks kõigist kliendikaartidest, igaks juhuks ka mobiiltelefonist, soovitavalt igasugusest elektroonilisest suhtlusest, seda kõike kindlalt keegi jälgib ju. Nojah, pagan, nad ju on paigutanud veel need turvakaamerad tänavatele, nii et parem mitte üldse väljas liikuda või kui on vaja mina panka sularaha võtma, siis igatahes sukk peas :)
Pahurik, sa ajad tegelikult pläma, sa tead väga hästi, et ka praegu kannavad inimesed üksteisele raha üle, olgu mingi väikse teene või eseme eest. Olen ka nii kandnud kui saanud, ei ole probleeme olnud. Maksuametil on muudki teha.
Kogu sularahatuse mõte on ikkagi see, et teha asju uutmoodi, paremini, mugavamalt, odavamalt.
Ainus probleem mis suurel osal inimestel selle muutusega on - me oleme harjunud asju ühtemoodi tegema ja uutmoodi teha tundub algul ebamugav. Kõik see jälgimise ja maksustamise jutt on tegelikult jama. Teoreetiliselt muidugi võimalik, aga reaalselt seda keegi tegema ei hakka. Ja kui väga tahaks, saaks ka sularaha olemasolu korral.
Sellega olen täiesti nõus, et 2% makse pealt võtta on absurd, eriti suurematelt summadelt. Tegelikult võiks olla vabalt vastupidi - kui võtad sularaha välja, siis pead maksma proportsionaalse osa kogu sularaha käigushoidmise kuludest. See on otsustamise küsimus ainult.
Pahurik, sa ajad tegelikult pläma, sa tead väga hästi, et ka praegu kannavad inimesed üksteisele raha üle, olgu mingi väikse teene või eseme eest. Olen ka nii kandnud kui saanud, ei ole probleeme olnud. Maksuametil on muudki teha.
Kogu sularahatuse mõte on ikkagi see, et teha asju uutmoodi, paremini, mugavamalt, odavamalt.
Ainus probleem mis suurel osal inimestel selle muutusega on - me oleme harjunud asju ühtemoodi tegema ja uutmoodi teha tundub algul ebamugav. Kõik see jälgimise ja maksustamise jutt on tegelikult jama. Teoreetiliselt muidugi võimalik, aga reaalselt seda keegi tegema ei hakka. Ja kui väga tahaks, saaks ka sularaha olemasolu korral.
Sellega olen täiesti nõus, et 2% makse pealt võtta on absurd, eriti suurematelt summadelt. Tegelikult võiks olla vabalt vastupidi - kui võtad sularaha välja, siis pead maksma proportsionaalse osa kogu sularaha käigushoidmise kuludest. See on otsustamise küsimus ainult.
Yeah, see autonumbrite kontroll spordiklubide juures oli lihtsalt eksitus.
Maksuamet sai õnneks ise ka aru, et see oli eksitus.
kaidoke
Ma arvan, et põhiidee ei ole midagi välja peksta ega kedagi jälgida. See läheb rohkem sinna vandenõuteooriate kanti juba. Tegelikult on see lihtsalt demagoogia. Kui sa ikka tahad, et sind üldse jälgida ei saaks, siis kindlasti lisaks kaardimaksetest loobud igaks juhuks kõigist kliendikaartidest, igaks juhuks ka mobiiltelefonist, soovitavalt igasugusest elektroonilisest suhtlusest, seda kõike kindlalt keegi jälgib ju. Nojah, pagan, nad ju on paigutanud veel need turvakaamerad tänavatele, nii et parem mitte üldse väljas liikuda või kui on vaja mina panka sularaha võtma, siis igatahes sukk peas :)
See loob võimalused paremaks jälgimiseks küll, kuigi ega ka praegu on võimalik seda teha, raha seerianumbritega tehakse seda pidevalt, kui Ameerika krim. saateid vaadata. See viib ühe sammukese lähemale sellele, et poliitiline kontroll tõhustub. Sinu "käes oleva" raha saab sekundiga tühiseks kuulutada, kännu alla ka sa ei peida varastatud raha.
pahurik
Kristjan, ma ei rääkinud, et seda peaks keskpank tegema, tõin lihtsalt näite, et kaardimaksete tasud ei ole kulupõhised. Räägime siin sots või tulumaksu 1% langetamisest jne, samal ajal iga kord poes käies kooritakse sult 2% lisaks. Olen olnud tegev kaubanduses, näiteks elektroonikas mingi kampaaniateler, mida kõik dumbivad, teenib pood selle peslt 40 eurot 1k juures ja peab siis pool tulust kaardimakse eest ära maksma,
Sa ikkagi tundud arvavat, et valesti on asi. On võimalus piirhinnad seada veel. Paljudes valdkondades on riik nii teinud, näiteks ravimite müük apteekides. Kui me arvaksime, et konkurentsiga on kõik väga hästi ja parim on nn turuhind, siis võiks ju ravimite hinnad vabad olla, aga nad ei ole seda täna. Tea miks?
"Pahurik, sa ajad tegelikult pläma, sa tead väga hästi, et ka praegu kannavad inimesed üksteisele raha üle, olgu mingi väikse teene või eseme eest. Olen ka nii kandnud kui saanud, ei ole probleeme olnud. Maksuametil on muudki teha."
Sa ikka tõsimeeli usud seda, mida kirjutad? Vau, uskumatu.
Rootsi jne on ise tunnistaud ju, et sularahavaba ühiskonna peamine mõte o must raha ringlusest kõrvalda ja kõik maksud iga kroooni pealt kätte saada ja sa tuled rääkima, et see nii ei ole.
Kristjan, arvan jah, et on valesti. Inimesed lihtsalt ei tea palju neilt iga kardimakse pealt kooritakse. Kõik kaardimaksed käivad läbi Nets Estonia muuseas, mingit konkurentsi siin ei ole jah. Kas peaks reguleerima riik piirhinnaga? Ma ei tea, aga nagu sa ütlesid, monopolide puhul seda tehakse ja keegi ei virise, võibolla tõesti kehtestada maks tasu makse kohta.
Sa ikka tõsimeeli usud seda, mida kirjutad? Vau, uskumatu.
Rootsi jne on ise tunnistaud ju, et sularahavaba ühiskonna peamine mõte o must raha ringlusest kõrvalda ja kõik maksud iga kroooni pealt kätte saada ja sa tuled rääkima, et see nii ei ole.
Kristjan, arvan jah, et on valesti. Inimesed lihtsalt ei tea palju neilt iga kardimakse pealt kooritakse. Kõik kaardimaksed käivad läbi Nets Estonia muuseas, mingit konkurentsi siin ei ole jah. Kas peaks reguleerima riik piirhinnaga? Ma ei tea, aga nagu sa ütlesid, monopolide puhul seda tehakse ja keegi ei virise, võibolla tõesti kehtestada maks tasu makse kohta.
Mind veenis sularaha kasutama üks intsident, kus naaritsakasuka ostnud tuttav sai pangast telefonikõne. Tunti muret, et kas ta nii suurte ostude korral ikka jaksab kinnisvaralaenu tagasi maksta. Privaatsus on tõsine probleem. Üks asi, kui mõni heatahtlik või vähemalt neutraalne asutus võõrastes andmetes sobrab. Aga välistada ei saa ka andmete lekkimist või isegi teadlikku müümist. Kujutage näiteks ette loomakaitsjate rõõmu, kui nad saaksid oma kätte kõikide kasukaostjate andmed. Küll saaks ikka mõnuga piketeerimas käia! Kõlab absurdselt? Sugugi mitte. Üks tuttav soomlane on hinnatud katseloomade käitleja. Kuidagi saadi tema elukoht teada ja see tõi kaasa päris korraliku pogrommi "Soome kõige vihatuma mehe" vastu.
Ehk siis: mõnikord on isegi seadusekuulekal inimesel mõistlik seadusega kooskõlas olevaid toiminguid viia läbi seaduslikku maksevahendit kasutades anonüümselt.
Ehk siis: mõnikord on isegi seadusekuulekal inimesel mõistlik seadusega kooskõlas olevaid toiminguid viia läbi seaduslikku maksevahendit kasutades anonüümselt.
Üksvahe kunagi 1997 lekkis Pankade Kaardikeskuse andmebaas.