Starman (SMN1T)

Lugesin uudistest et kaaluti tasuta interneti pakkumist Tallinnas. Ilmselt vist sel kombel et mingi teenusepakkuja käest tellides. Selline linnavalitsuse tellimus oleks tugev plus ühele teenusepakkujale kes selle voidaks. Milliseks hindate erinevate pakkujate shansse?
Starmani teenus on hetkel odavam aga kvaliteet on kehvem. Olen paraku klient aga kaalun vahetamist. Internet on sageli puhkepävade hommikuti maas. Osad pordid on kinni ja sellest tulenevalt osad teenused mitte kasutatavad. Klienditeenindus ajab udu et ei olevat aga on siiski.
Veix67, kuidas Starman saaks pakkuda kõigile tasuta (linna tellimusel) internetti kui ta ei levi kõigini? Vaevalt et mõne eramajarajooni elanik lepiks kui tasuta vaid näiteks Lasnamäele pakutaks. Tegelikult on see tasuta internet pigem utoopia ja kui see reaalsuses peakski teoks saama ning üks firma selle võidab, siis teistel firmadel pole enam kellegile internetti müüa (va. kõrgete nõudmistega üksikud kliendid).
Kalmar maakond Rootsis on täiesti traadita Internetiga kaetud. Nagu mobiil vs. fikstelefon on ilmselt köik hinna küsimus. Fiksvörkudele ma arvan et tulevikus on ÜKS kuutasu mille eest saad Internet, vörgusisene fikstelefon ja TV. Teenuse hind on raske ennustada.
Starmani eelis selles et ta "valib" oma kliente, ehk pakub teenuseid vaid linnaelanikutele. Elion peab köikidele jöudma. Mingisugune kompensatsioon vöib tulla tulevikus, kui riik tahab et köik maksaksid sama hinna söltumata elukohast.
> Starmani tehnoloogilise poole pealt oli minuteada häda internetiühenduse osas see, et
> Starmani poolt polnud ühendus kaitstud erinevalt Elioni ADSL ühendustest.
Elioni ühenduse "kaitstus" tähendab seda et kodu-ADSL ühendusel on sisenevad pordid kinni. See tähendab et veidi keerulisemaid asju tegevale kasutajale see ei kõlba ja kõlbab Elioni toodetest ainult kodutöö ADSL. Nii et näiteks VPNi vajav inimene saab Starmanilt vajaliku asja kõvasti odavamalt, eriti kui suurem ühenduse kiirus pole vajalik.
Tunduvalt kliendisõbralikum oleks kui Elioni oleks nõus kliendi palvel "kaitse" maha võtma st. pordid lahti tegema aga nad määrivad selle asemel kodutöö kaela.

IPOl osaleda ei kavatse, arvan samuti et tsipa kallis.
Ainukene vöimalus jöuda järeldusele et Starman tasuks osta, oleks KLIENTIDE ARV ja potentsiaal ARPU tösta.

AGA

Ma oletan et 95-99% Starmani klientidest on ka Elioni kliendid, mistöttu Starmanil pole mingi eksklusiivne ostja-müüja suhe nendega, ja nad samahästi läheksid Elionile, kui Elion Telefon+Internet+TV pakub.
Starmani pluss on see, et 0-st on kergem tõusta. 10st 100 teha on lihtsam ja samal põhimõttel võib ka 150st 300 käivet teha olla ehk isegi võimalik.
Stefan, Su jutus on paar loogikaviga.

Esiteks, miks peaks olema 99% starmani klientidest ka Elioni kliendid? Et igas toas on oma teenusepakkuja internetiühendus? Ei kõla usutavalt. Starman pakub ka tavatelefoniteenust, seda muide odavamalt kui Elion. Tavatelefoniühenduste arv kodudes kukub pidevalt ja kiiresti, need kliendibaasid küll ei kattu 95% ja järjest vähem hakkavad kattuma. No kesse ull raha peale vihane on, et kodus Elioni kasutab? Võib-olla paar % eri vajadustega kliente (VPN jms), aga enamus kliendibaasist kindlasti mitte.

Ja mis kompensatsioonist ja kellele Sa räägid, et kõik maksaksid sama hinna sõltumata elukohast? No kamoon, ma lähen ise Toompeale protestima, kui selline lollus vastu võtta tahetakse. Sama hind kõigile kogu riigis ja vaba turumajandus - sorry, need asjad ei sobi üldse kokku!
öige

aga üle Eesti on ju firmad mis tömbavad traadid korteritesse, ja vaevalt maksaks keegi nende firmade eest eriti rohkem kui traatide väärtus. Kui juhuslikult rohkem maksaks, siis tuleks teine traaditömbaja ja konkureeriks.
eelmine kommentaar oli fire-le

velikij:

starmanil on vaid 3 000 telefoniklienti minu andmetel.

elioni puhul mötlesin et telefoniteenuste suhtes on ju reeglid mis kehtestavad mida peab pakkuma domineeriv firma. Ilmselgelt on palju kallim pakkuda teleteeused maaelanikutele. Kui üks firma "valib" oma kliente, teine peab köikidele traadid tooma, siis ilmselt ei tööta konkurentsi. Elioni positsioon peaks selles suhtes olema soodne.
Traadi vedamine on tehniline töö ja seda tihtipeale allhangitakse, mõnikord ka kontserni sees. Teenusepakkumine on midagi hoopis muud ja Starman pole traaditõmbaja.

Võid ju Kapa-Kohilas oma majaseina traate täis vedada, aga mis sellest kasu, kui selle taga sisulist teenust pole? Ja see on õiglane ka, et Elion küsib selle eest nii kõrget hinda, sest:
a) teenusepakkumine maakohtades on kallim (omahind)
b) maaelu on luksus (elustiili mõistes), mistõttu ongi sotsiaalselt õigustatud sama kiirusega internetiühenduse eest rohkem maksta
aga fikstelefonihind on sama, eks ole? (küsin ei tea)

sel juhul loogiline et sama mötlemine käib edaspidi Interneti kohta, kui Internet asendab sisuliselt telefoni.
Elioni positsioon ei ole ses suhtes kuigi soodne, kuna ta on monopol koos sellest tulenevate regulatsioonidega.
Ja Starmani telefoniklientide arv peaks näitama head tõusu - potentsiaali on.
Fikstelefoni hind ei ole ka sama, selles ju asigi. Miks muidu loobuda Elioni tavatelefonist ja vahetada see Starmani oma vastu? Ikka hinna küsimus! Starman on odavam.
mötlesin/küsisin: kas Elioni fikstelefonihind maainimestele on sama kui linnainimestele. Kui jah, tasub selle peale möelda miks, ja kuidas edasi

Starmani analüüs nüüd siis ka jaeinvestoritele kättesaadav ...

Huvitav, kas Starman ei lähe kaubaks?

Tallinna Vee noteerimise ajal ei helistanud mulle keegi ega küsind "kas olen pakkumise kätte saanud ja mis ma arvan jne..."

Samas loomulik ka, et Starmani puhul vaja ikkagi rohkem pingutada...
Ja et institutsiooniliste osa pakutakse erainvestoritele, kas ei viita sellele, et insitutsioonilistele mõeldud kogustes on katmata kogused ?
Clint, täpsustan veidi - institutsioonide ja erainvestorite osad on endiselt samad, vahe on ainult selles, et nüüd on ka erainvestoritel ligipääs analüüsile.
>santa:Elioni ühenduse "kaitstus" tähendab seda et kodu-ADSL ühendusel on sisenevad pordid kinni.

Ega ikka ei tähenda küll , ADSL puhul ei saa naaber sinu liiklust jälgida ,(jagatud) ühenduse korral
aga liiklus kõigile sees nähtav.