ei puutu küll starmani aga kas kuskilt oleks võimalik usa turul juba toimunud ipo-de prospekte ka saada netist?
varsti vaatame mis toimub, mul on tunne et koik laheb hasti
yanek
http://www.nasdaq.com/reference/ipos.stm on mingil määral prospekte saadaval ja statistikat IPOde kohta
starmani klienditeeninduse kohta oleks ka paar paha sõna öelda. aga ma ei ole enam klient.
tv = (näitlejad, muusikud ehk laiemalt talendid) + programmi tootjad + telekanalid (- reklaamijad) + ühenduse pakkujad
võtame väärtusahela, mida pidi pakutakse meile tv-d
kümne aasta perspektiivis kaovad vast kõige kindlamalt ära telekanalid nagu meie neid praegu mõistame. reklaamijad on ahelas miinusmärgiga kuna nende poolt juurde lisatud raha tähendab lõpptarbijale väiksemat kuutasu.
starmanile positiivne stsenaarium = reklaamijad maksavad yhenduse ja contenti kinni. iga 10 minuti tagant on sujuvalt teletootesse integreeritud reklaam
elionile positiivne stsenaarium = klient maksab yhenduse eest, content on tasuta (st see on pysiyhenduse hinna sees väikse marginaaliga). klient ostab yhenduse, et saada ligipääs contentile.
ennustus lähtub loomulikult sellest et starman on tugev kliendile sexy teenuse osutamises ja paketi valikul, elion soovib eelkõige yhendust pakkuda & torusid müüa. mina investeeriksin elioni, kuna tarbijana valiksin pigem reklaamipausideta filmi, kui reklaamid.
lisaks oleks minu bets elioni poolel ka contenti ostuhinna pärast. suurkontsern, saab kaubelda soodsama hinna contenti omanikelt või TS sees odavamalt.
võtame väärtusahela, mida pidi pakutakse meile tv-d
kümne aasta perspektiivis kaovad vast kõige kindlamalt ära telekanalid nagu meie neid praegu mõistame. reklaamijad on ahelas miinusmärgiga kuna nende poolt juurde lisatud raha tähendab lõpptarbijale väiksemat kuutasu.
starmanile positiivne stsenaarium = reklaamijad maksavad yhenduse ja contenti kinni. iga 10 minuti tagant on sujuvalt teletootesse integreeritud reklaam
elionile positiivne stsenaarium = klient maksab yhenduse eest, content on tasuta (st see on pysiyhenduse hinna sees väikse marginaaliga). klient ostab yhenduse, et saada ligipääs contentile.
ennustus lähtub loomulikult sellest et starman on tugev kliendile sexy teenuse osutamises ja paketi valikul, elion soovib eelkõige yhendust pakkuda & torusid müüa. mina investeeriksin elioni, kuna tarbijana valiksin pigem reklaamipausideta filmi, kui reklaamid.
lisaks oleks minu bets elioni poolel ka contenti ostuhinna pärast. suurkontsern, saab kaubelda soodsama hinna contenti omanikelt või TS sees odavamalt.
Through its launch of telephony services, Starman becomes *the first* Estonian company to offer triple-play (combined CATV, Internet, and Phone services for one
low fixed price).
See lause esilehel, kindlasti väidab elion sama. Küsimus siis, millal saadi esimene klient ja millal esimene kuutasu maksev klient (triple pay)
low fixed price).
See lause esilehel, kindlasti väidab elion sama. Küsimus siis, millal saadi esimene klient ja millal esimene kuutasu maksev klient (triple pay)
Starman’s business is very technology intensive, and new products constantly come to the market. One example of a competing technology is satellite access.
LOL
LOL
> Starmani analüüs nüüd siis ka jaeinvestoritele kättesaadav ...
1. lk. 10-11 - viimase peal. bravo!
2. miks "This document may not be distributed in the United States"?
1. lk. 10-11 - viimase peal. bravo!
2. miks "This document may not be distributed in the United States"?
muide dokument on ikka abiks, kui ARSP prognoseerimise meetodi kõrvale jätta. suured tänud.
ARPU, sorry ;]
See 10-11 lehekülg peaks kehtima ka kõigi teiste ettevõtete arengule ja ARPUdele. Või keegi arvab, et Starman suudab oma ARPUt selles valguses suurendada ja näiteks Elion ei suuda?
Fire, mis siis juhtuks, kui nii Elioni kui Starmani ARPU võimsalt tõuseks? Mõjuks positiivselt mõlemale.
Lk. 20-22 olev valuation näitab kui keeruline on sellist ettevõtet hinnata. USA ettevõtete "väärtus kliendi kohta" jääb ehk veidi kaugeks, kuid Skandinaavias toimunud ülevõtmised on üsna hea paralleel hindamaks väärtust. Ma usun, et Eesti klient võiks ca 25% Skandinaavia kliendist olla väärt küll.
Lk. 20-22 olev valuation näitab kui keeruline on sellist ettevõtet hinnata. USA ettevõtete "väärtus kliendi kohta" jääb ehk veidi kaugeks, kuid Skandinaavias toimunud ülevõtmised on üsna hea paralleel hindamaks väärtust. Ma usun, et Eesti klient võiks ca 25% Skandinaavia kliendist olla väärt küll.
Täiesti nõus Kristjan. Ise olen kergelt kahevahel IPO suhtes, aga väga suure tõenäosusega siiski ei märgi. Tundub ikka natuke liiga kallis, liiga kaua tuleb oodata, et PE normaalsele tasemele hakkaks laskuma, lisaks veel risk, et äkki.... Kui Elion 150M käivet endale juurde teeb, siis see tema aktsiahinda mõjutab tunduvalt vähem kui Starman 150M käivet juurde teeb. 150M kogu turu peale polegi ehk võimatu juurde haarata. Sisuliselt väiksusest tuleva eelise tõttu on Starmanil lihtsam 100% tõusu mingi ajaperioodi jooksul näidata kui Elionil. Teisi eeliseid ma kahjuks ei näe.
Medali teine pool on see, et ka 100%-line langus on kiirem tulema :)
ruuki, 100% langust käibe osas tähendab käibe langemist nulli - äkki mõni mõte lisaks, mis võiks seda tingida? :)
Henno,
oled üks terane poiss, napsasid sõnasabast kinni :)
Tegelikkuses mõtlesin ikka 100% tõusu all 2x tõusu ja languse all 2x langust ehk siis 50% langust.
Minu lugupidamine.
oled üks terane poiss, napsasid sõnasabast kinni :)
Tegelikkuses mõtlesin ikka 100% tõusu all 2x tõusu ja languse all 2x langust ehk siis 50% langust.
Minu lugupidamine.
Selle tingib Elioni ja STV ühisoperatsioon Starmani kukutamiseks :)
Starmani sügav kukkumine sikutaks allapoole terve turusegmendi.
Kindlasti mõjuks see halvasti ka STV ja Elioni käekäigule.
Ühisoperatsiooni hind + häving negatiivsest sentimendist + operatsiooni kardetavast läbipaistvusest tulenev halb maine >= turuosa juurdevõit.
Pakun, et selline ühisoperatsioon on väiklane ja seda isegi ei kaaluta.
Kindlasti mõjuks see halvasti ka STV ja Elioni käekäigule.
Ühisoperatsiooni hind + häving negatiivsest sentimendist + operatsiooni kardetavast läbipaistvusest tulenev halb maine >= turuosa juurdevõit.
Pakun, et selline ühisoperatsioon on väiklane ja seda isegi ei kaaluta.
Elion ja Elion. No on ikka kõva sõna alles!
Firma, mis eksisteerib sellises mahus üksnes tänu traditsioonidele ja suurklientide laiskusele.
Elioni puhul 150M täiendavat käivet - never ever.
disklaimer - kommentaar lähtub Elioni traatide vahendusel :)
Firma, mis eksisteerib sellises mahus üksnes tänu traditsioonidele ja suurklientide laiskusele.
Elioni puhul 150M täiendavat käivet - never ever.
disklaimer - kommentaar lähtub Elioni traatide vahendusel :)
A ma siin püüan otsusele jõuda, et kas luftitada sajalisi või siiski mitte.
Ühest küljest on see suht ettevaatlikuks tegev, mida te kirjutate, aga teisest küljest võib see kõik olla ka kibestumine Tähemehe suhtes või isegi katse potentsiaalseid investeerimise konkurente eemale peletada, et ülemärkimist pidurdada. No mitte ei suuda otsustada ...
Ühest küljest on see suht ettevaatlikuks tegev, mida te kirjutate, aga teisest küljest võib see kõik olla ka kibestumine Tähemehe suhtes või isegi katse potentsiaalseid investeerimise konkurente eemale peletada, et ülemärkimist pidurdada. No mitte ei suuda otsustada ...