Võimalik et paljud teist on juba näinud, kuna 2021.a dokumentaal aga soovitan ikkagi:
The Secrets To Civilization [(Jupiter | ERR)]
“Uurime ajaloolaste ja arheoloogide abil uusi keskkonnaandmeid, mis näitavad, et kliimamuutustel, pandeemiatel ja vulkaanilisel tegevusel on olnud otsustav mõju tsivilisatsioonide saatusele alates Vana-Egiptusest kuni Rooma langemiseni.”
Esmaspäevane välisilma dokfilm Türkmenistani praegusest presidendist oli päris huvitav vaatamine. Riigikorras võib tuua paralleele Põhja-Koreaga- võim pärandatakse.
Louis XIV või Henry VIII taolised kuningad, kel ka tegelikult oli võim.
Elizabeth II-l või tema pojal polnud enam midagi peale tiitli ja mõnede tseremoniaalsete kohustuste . Võimuga kaasaskäiv rahaline rikkus, väga väärtuslik kinnisvara jms oli muidugi ka.
Ikka leitakse midagi mille kallal iriseda . Kullast kuju, uued hooned pealinnas ja naised pühivad luudadega tänavaid, et puhas oleks. Kas ta peab siis sopane olema nagu meil see tänav ?Ja ega see kuju tervenisti kullast ole, ainult pealt on kullatud .Eestis võiks kah olla president Ilvese kullast ratsamonument, mis teil selle vastu on ? Korruptant, kellel leiti kodust 800 kg hästi kuivatatud sajadollarilisi, pandi kinni .Pea aeti paljaks ja käed raudu. Jälle häda ?
Selle kohta ütleks nagu Mailis Reps ütles peale seda televisiooonis kui ta Marimaad külastas :
“Olen siin esimest päeva ja kõik, mida nägin, on väga suurepärane. Faktid, mida siin nägin, ja faktid, mida lugesin kodus, need pole kuigi sarnased. Võiks isegi öelda, et kodus tahetakse asju näidata natuke halvemana kui nad on, aga siin on näha, et koolid tehakse lahti, inimesed loovad kultuurikontakte, keel on, võimalusi on, kui ainult huvi on.
Ma ütleksin, et meil on liiga vähe korrektset informatsiooni ning seepärast on mul hea meel, et ma siia sõitsin. Tuleks rohkem keskenduda sellistele ilusatele ja optimistlikele asjadele nagu see marikeelne kool. Kui lapsed laulavad mari keeles, ei ole see kahltemata mingi Potjomkini küla ."
Kus tõusis alles seakisa selle peale, äärepealt oleks paljulapseline ema ministrikohalt lahti lastud selle pärast ja Laar saanud enneaegse rabanduse suure viha pärast .Mailis pidi vabandama ja puha ning ütles et tema viisakust küllakutsujate vastu ugri-mugri kongressil Marimaal kasutati kurjasti ära.
Stagna, kui ma nüüd sinust õigesti aru saan, siis sa väidad, et see praegune Türkmenistan on selline igatepidi unistuste ühiskond ning kogu selles dokumentaalis välja toodud kriitika on jama. Kas sa oled juba kohvreid pakkimas, et sinna elama kolida? Sest seal on kõik nii ilus, puhas ja tore.
Ei, sa saad valesti aru . Eestis tuleb kah teha presidendi kullast ratsamonument, autod tuleb kõik valgeks värvida, katused roheliseks, tänavad tuleb sopast ja sodist puhtaks pühkida, ehitada uued ja ilusad hooned, korruptandid, kel on kodus üle poole tonni sularaha, tuleb kinni panna ja üldse tuleb lõpetada teesklemine, et meil on mingi demokraatia või et rahvarämps midagi otsustab.
Ei otsusta ja pole kunagi otsustanud, milleks siis seda teeselda ?
Otsustab alati türannia ja rahvas teeb ainult nagu lambakari mää-mää !
Paremat see ei väärigi
Kusjuures praeguse Türkmenistani presidendi või valitseja (võimisiganestiiteltalon) dokfilmiga seoses tekkis deja vu efekt- eelmine juht, “türkmenbaši”, selle puuslike püstipaneku algatas (kui avastati gaasimaardlad ja et nende sisuga saab räigelt pappi kokku kühveldada). Mania grandiosa kestis kuni papi vedru välja viskas, ja praegune võttis niiöelda sujuvalt võimu üle- et siis sama, puuslike(s.h. enda) püstitamise “traditsiooni” edasi jätkata.
Ma ei saa aru, kui suur see võimuahnus peab olema, et niiviisi peast segaseks minna.
Tead, võib olla nad polegi nii “segased” kui sa arvad. Asi on selles, et sealne “lihtne inimene” on pigem alati austanud pompöösssust ja bütsantslikku hiilgust. Valitseja, kes pole kusagil “kõrgel ja kaugel” kullast troonil… polegi nagu õige valitseja. Noh, umbes nagu “õigele venelasele” antud korraldus, millega ei kaasne sõimuvaling ja jalahoop, polegi nagu õige korraldus ja selle võib vabalt täitmata jätta. Ja sihuke ülemus kes räägib viisakalt, vaikse häälega on mingi möku, aga mitte ülemus.
Eks neil ole seal ka oma rahvuslikud eripärad.
Mõtle kasvõi Iraan 1965 … nooremad, haritud inimesed olid kahtlemata õnnelikud, aga vaimuliku haridusega papidele es meeldinud üldsegi. Ise teate, mis sai…
Ma soovitaks noorematele, ühte parimat sci-fi horror filmi, film on 42 aastat vana ja ikka veel vaadatav. Vähesed filmid paevad ajale nii hästi vastu, Alien tuleks ainukesena meelde
Minu jaoks on kõige hämmastavam, kuidas needsamad piltidel kujutatud inimesed juba mõnikümmend aastat hiljem tõsimeeli oma diktatuure ja muidu totalitaarseid reziime kiidavad.
Inimestel on täiesti võimalik ca 10 aastaga täielik ajupesu teha. (Kunagi keegi Venemaa vastav asjapulk rääkis küll 15 aastast.)
Põlvkond (~15-20 aastat) on piisavalt pikk periood.
Kooliprogrammi mõjutamine on ülioluline. Selle 15-20 aastaga kasvab peale uus põlvkond noori, kes on kogu elu koolis käies saanud “õiget” õpetust ja piisab, kui märkimisväärne osa selle suuremal määral omaks võtab (või pole neil lihtsalt paremat teadmist kui see mida koolis õpetati).
Lapsepõlves omandatud maailmapilti, eriti kui see on religiooniga põimunud, on ka hiljem veidi keerulisem muuta. Uued teadmised, mis seniste uskumustega vastuolus on, lükatakse psühholoogiliselt lihtsalt endast eemale.
Eelnev soodumus loeb palju. Venemaal zombeerusid inimesed kümnekonna aastaga. Eestis tegi koolisüsteem 40+ aastat ajupesu, 90% inimestele see ei mõjunud.
(Kuigi, jah, kui veel veerand sajandit oleks jätkunud, siis mine tea…,)
Iraani näide on veidi teistsugune just sellepärast, et seal on kultuur ja ühiskonna reeglid religioonist lähtuvad ja neid muudatusi on religioonist tulenevate reeglitega ka põhjendatud.
Meelde tuleb Afghanistan ja Pakistan, kus keskvõim on nii nõrk ja vaene, et sisuliselt toimivat koolisüsteemi ei ole. Külakoolid olidki mošeede juures, mõeldud teatud vanusest ainult poistele ja loomulikult levitasid matemaatika ja kirjatehnika vahele jõuliselt radiakaalset islami käsitlust.
Ma lisaks ühe “Kärbse” ka eelmainitule hulka. No see 1986-nda aasta film, Jeff Goldblumiga peaosas. Tegelikult on selliseid filme nii palju, et esimese hooga ei tule meeldegi. Ja üks pilt ka, näitamaks et õuduse tekitamine inimestes võtab aega ja väsitab vahel päris ära.
Aaa, õigus Kärbes läks meelest juba, Hellraiser oli tõesti klass omaette, peaks üle vaatama.
Sci-fi horror filme ei ole nüüd väga palju, mida ei oleks piinlik praegust vaadata. Event Horizon, Alien,Aliens,The Thing, väga rohkem nagu ei meenugi.