Reformierakond

Olen nõus, et kui reaalselt tahetakse midagi põhiseaduses muuta, siis sellisena tulekski asi rahvahääletusele panna. Sel juhul osaleksin muidugi.
Ma saan aru, et siin on inimesi, kes päriselt arvavad, et peale rahvahääletust on sodomiitide/ homototalitarismi teema "maas."
Aa, et kaval idee on selles, et las EKRE räägib sellest, et abielluvad ikka mees ja naine, muidu hakkavad midagi veel hirmsamat rääkima? No jaa, see on muidugi argument.
Kaja Kallas tahab eelarve tasakaalu saada, palun targematel selgitada kui mõistlik see tegevus rahatrüki keskkonnas?
https://www.err.ee/1159918/kallas-kreeka-naide-naitab-et-volgades-riik-ei-jaa-vabaks
Konservatiivne ja tasakaalus fiskaalpoliitika peaks väiksel avatud majanusel olema eesmärk iga ajal. Sedaenam, et Eesti on eurotsoonis ja puudub võimalus juhtida monetaarpoliitikat. Sotsialistid ja konservatiivid on sama perse kaks kannikat ja pole ka ime, et liberaalne fiskaalpoliitika neile meeltmööda on, sellest ka nende laul rahatrükk ja laseme võlga...
"siimos"
Konservatiivne ja tasakaalus fiskaalpoliitika peaks väiksel avatud majanusel olema eesmärk iga ajal. Sedaenam, et Eesti on eurotsoonis ja puudub võimalus juhtida monetaarpoliitikat. Sotsialistid ja konservatiivid on sama perse kaks kannikat ja pole ka ime, et liberaalne fiskaalpoliitika neile meeltmööda on, sellest ka nende laul rahatrükk ja laseme võlga...

Kuna Eesti on eurotsoonis, kus tal puudub võimalus juhtida monetaarpoliitikat ning kus samal ajal toimub arvestatavas mahus rahatrükk, siis milline reaalne kasu oleks Eestil sellises raamistikus konservatiiset fiskaalpoliitikat viljeledes?
Lugesin läbi. Kokkuvõte: "Meil endal ühtki ideed pole, loosungeid hõikuda oskame, aga vaadake, mida koalitsioon teeb!"
Ridade vahel: "Mul endal on ka juba räme siiber pidevate umbusaldustega naerualune olemisest ja viljatust virisemisest, tahtsin lihtsalt vaheldust."
"misso"
Kaja Kallas tahab eelarve tasakaalu saada, palun targematel selgitada kui mõistlik see tegevus rahatrüki keskkonnas?
https://www.err.ee/1159918/kallas-kreeka-naide-naitab-et-volgades-riik-ei-jaa-vabaks

See on tohutult mõistlik. Suisa nii fantastiliselt mõistlik, et eirab oma piiritus mõistlikkuses näiteks IMF-i soovitust ka niigi võlakoormaga hädas olevatele riikidele võtta praeguses kriisis veel võlga juurde. See on nii tohutult mõistlik ka kontekstis, kui keskpank järgmisel aastal ostab kõik probleemse valitsuse võla ära. See on suisa geniaalne. Täiesti, totaalselt ja lõplikult ning absoluutselt täiesti mõistlik.

Veel küsimusi?

"ziff"
"siimos"

Kuna Eesti on eurotsoonis, kus tal puudub võimalus juhtida monetaarpoliitikat ning kus samal ajal toimub arvestatavas mahus rahatrükk, siis milline reaalne kasu oleks Eestil sellises raamistikus konservatiiset fiskaalpoliitikat viljeledes?

Raamistik lähtub ikka euroala suurte vajadustest, kas on mõtet vägisi ennast sinna raamidesse suruda, keegi ei garanteeri, et kui Eesti oma võla laetud saab, siis jällegi valel pool raami ei ole? Liberaalne fiskaalpoliitika ja kurguni laenamine annab lisaks monetaarpoliitikale ka fiskaalpoliitika Brüsseli dikteerida, see kõik saab kindlasti Eesti huvidest lähtuv olema.
siimos, sinu usk sellesse, et see raam veel kunagi mingi ajalooliselt eksisteerinud kuju võtab, kus on võimalik sinu kirjeldatud viisil valele poolele jääda, on kadestamist väärt. See ju tähendaks seda, et naastaks olukorda, kus on business as usual. Reaalintressid on positiivsed ninh 62%ni SKTst ulatuv keskpanga bilansimahtu saab kuskilt tekkinud majanduskasvu kontekstis rahulikult vähendanda, nii et keegi deflatsiooni kätte ää ei koole. Ma pakun, et see on siinse foorumi ajaloo üks kõige optimistlikuimaid mõtteid. Ja ma ei nori ega ole sarkastiline.
"Karum6mm"
siimos, sinu usk sellesse, et see raam veel kunagi mingi ajalooliselt eksisteerinud kuju võtab, kus on võimalik sinu kirjeldatud viisil valele poolele jääda, on kadestamist väärt. See ju tähendaks seda, et naastaks olukorda, kus on business as usual. Reaalintressid on positiivsed ninh 62%ni SKTst ulatuv keskpanga bilansimahtu saab kuskilt tekkinud majanduskasvu kontekstis rahulikult vähendanda, nii et keegi deflatsiooni kätte ää ei koole. Ma pakun, et see on siinse foorumi ajaloo üks kõige optimistlikuimaid mõtteid. Ja ma ei nori ega ole sarkastiline.

Ma olen muidugi mõmmiga nõus aga kas me pole oma lühikese elu jooksul juba korra sellist olukorda kogenud kus keskpank finantseeris värskete lepalehtedega valitsuse eelarve puudujääki ja raha seeläbi väärtusetuks muutus nii, et keegi selles enam oma säästusid hoida ei tahtnud. Sinna läheb muidugi veel palju aastaid aga ma ei kujuta hästi ette kuidas see teisiti saaks lõppeda kui EL oma majanduspoliitikat ei muuda.
...enne muidugi usutakse veel seda pilti ka.

"Cynic"
"Karum6mm"

Ma olen muidugi mõmmiga nõus aga kas me pole oma lühikese elu jooksul juba korra sellist olukorda kogenud kus keskpank finantseeris värskete lepalehtedega valitsuse eelarve puudujääki ja raha seeläbi väärtusetuks muutus nii, et keegi selles enam oma säästusid hoida ei tahtnud. Sinna läheb muidugi veel palju aastaid aga ma ei kujuta hästi ette kuidas see teisiti saaks lõppeda kui EL oma majanduspoliitikat ei muuda.

Ei, seekord läheb kõik teisiti.
"siimos"

Ei, seekord läheb kõik teisiti.

Sellega on 50:50 - kas läheb või ei lähe
siimos võiks nüüd lühidalt ja ülevaatlikult seletada, kuidas raha lepalehtedeks trükkimise käigus võidavad need, kes kogu protsessi jooksul on keeldunud värskelt-trükitud raha vastu võtmast.
"zuckerblaum"
siimos võiks nüüd lühidalt ja ülevaatlikult seletada, kuidas raha lepalehtedeks trükkimise käigus võidavad need, kes kogu protsessi jooksul on keeldunud värskelt-trükitud raha vastu võtmast.

Seda selgitust võiks ka kuidagii paluda sellelt osapoolelt, kes keset prinitimisfestivali fiskaaldistsipliinist oma juhitava erakonna sisulise põhisõnumi tegi. Kusjuures ma ei saa sellest kuidagi aru, kuidas selline asi juhtuda sai, sest ma oskan une pealt nimetada taustajõududest kaks nime, kes peaksid kõigi eelduste kohaselt aru saama, mis toimumas on...
Ja mida need graafikud peaksid tõestama?
GDP langus II kvartalis korreleerub mitte riigivõlaga, vaid epideemia mõjuga majandusele.
Päeva lõpus taandub kõik jätkusuutlikule majandusele, trükk ei ole pikas perspektiivis tasakaalustamatusele lahendus ja stsenaariume kuidas see kõik läheb on mitmeid. Kõrge võlatase ei võimalda kriisidele reageerimist, kõrge võlg loob süsteemi, kus süsteem loob majanduskasvu asemel lisa võlga. Ebaefektiivsus toodab ebaefektiivsust mitte kasvu.
Ja kuidas me saaksime uuesti efektiivseks Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja isegi Saksamaa, kellel kõigil on võig/GDP üle 70%? Tšempionidel on "Minsky piir" juba ammu ületatud, see tähendab, et trükkimist ei ole võimalik peatada ilma mõnda süsteemselt olulist suurriiki pankrotti laskmata. Kuna sellega kaasneks kogu pangandussüsteemi ja eurovaluuta silmapilkne aurustumine, siis ei tule see variant kõne alla.
Järelikult on meie ainuvõimalik strateegia võtta võlgu nii palju kui võimalik, jäädes sealjuures võlg/GDP suhte osas Saksamaast ohutusse kaugusse maha. Sest iga euro, mida me *ei laena* euroala keskmisega võrreldavas tempos juurde, tähendab sisuliselt samas summas raha ärakinkimist.