Reformierakond

Valga linna kroonika - Pihkva-Valga-Riia raudtee 1889-

infrastruktuur rajamise kiirus…) meil suudeta õnnetut el rongi veel vähemalt aasta jooksul Tartu-Tln käima panna )))) Milles viga ? ))))

1 Like

Ahjaa, valin internetis, sest minu aeg maksab ja autoga hääletama sõites kulutan mõtetult nii aega kui ka raha. Luban, et jagan sellest siin pilti ka kui e-hääl on omavalitsuste valimistel Reformile antud. :grinning:

aeg on makse maksta, mats

6 Likes

Jällegi, ma maksutõuse ei poolda, aga samas, riigieelarve enimkasvavad kuluartiklid on pensionid ja sotsiaalkulutused, samuti riigikaitse. Mille kärpimisest pihta hakkame? :grinning:

see on ikka parim

Effektiivsemat refitrolli pole foorum veel näinud, nii naiivne ei saa ükski inimene niisama olla, kui talle just ei plekita

3 Likes

Einstein jällegi arvas, et universum ja inimeste rumalus on lõpmatud.

2 Likes

Võib olla alustaks sellest, et ei tõstaks kulusid?

Hetkel on olukord selline, et kes on “neljaks aastaks kohale saanud” see sinna ka JÄÄB, juhtugu mis tahes. Tehtagu mis tahes (erand: kriminaalkuriteod).
On väga absurdselt naiivne arvata, et keegi hakkaks tegutsema omaenda HUVIDE vastaselt ja isegi välja pakkuma sellist “rahvaalgatuse seadust”.
Võib olla keegi väga altruisitlik ja suure südametunnistusega kodanik. Kuid… meie valimissüsteem tervikuna. Erakondade-rahastamise-toiduahela-mõjuvõimu-valitsemise-valimise süsteem ise hoolitseb, et “sinna üles” suudavad välja trügida ainult psühhopaat-nartisissistid, zero-eq küünikud jms. “toredate” isiksuseomadustega tüübid.
Süsteem on selline, et võimu ligi saavad eranditult ainult need, kes võimu ligi mitte mingil juhul saada ei tohiks. NB! Mitte kõik mandurid ei ole Tundmatud Isad aga eranditult kõik Tundmatud Isad on mandurid :slight_smile:
Kord juba etableeritud, hakkab see süsteem ennast säilitama. Igavesti. Murda saab seda ainult massiivne väline mõjur (NB! ja muutus ei pruugi olla sugugi mitte paremuse poole).

2 Likes

Lätis on süsteem, et kui 10% hääleõiguslikest kodanikest annab allkirja, siis korraldatakse referendum, kus küsitakse kas korraldada erakorralised valimised.

Sellise referendumi võib korraldada iga 6 kuu tagant, välja arvatud parlamendi esimene ja viimane aasta.

Paragrahv 14.

See seletab, miks Läti valitsus nii kergesti iga jamaga kaasa ei lähe. Vähemalt on mingi vastutus valijaskonna ees.

7 Likes

Valimised.ee andmetel on Eestis hääleõiguslike kodanike arv 27.02.2023 seisuga 965 555 valijat

Mis analoogia põhjal rusikareeglina tähendakski, et 100 000 allkirja kokkusaamisel peab valitsus korraldama rahvahääletuse erakorraliste valimiste asjus.

Paraku pole Eestis taolist seadust.

Eestis tähendab mingite allikrjade kogumine lihtsalt palvekirja esitamist. Umbes nagu 19.saj keskel Eesti talupojad otsisid mõne kirjaoskaja mehe ja saatsid palvekirja isakesele tsaarile Peterburi selle kohta kuidas Anija mõisnik talupoegadele ülekohut teeb ja neilt orjatööga viimsed elumahlad välja pressib. Mille peale isake tsaar ei teinud midagi, kuid kaebus jõudis ringiga mõisnikuni tagasi, kes lasi ülbetele ja laiskadele maameestele, kes ei viitsinud härra jaoks piisavalt tööd teha, usinust ja tööisu mõisatallis tagumiku kaudu pähe taguda.

“Maha, ja 50 soolast talle !”

Võin kihla vedada, et peale seda läks meestel kaebamise isu üle ja tööisu tuli tagasi

Maul halten und weiter dienen ! nagu kirjutas hiljem üks klassik

2 Likes

Ma ei ole eriline konstitutsioonitundja, aga olen saanud aru, et konstitutsiooni muutmiseks on kolm varianti 1. läbi riigikogu kahe koosseisu. 2. vähemalt 80% ühe riigikogu liikmete häältega. 3. Läbi rahvahääletuse.
Küsimus. Kuidas ja kes sellise rahvahääletuse algatada saab?

Minu teada on siin selline kaval lõks, et rahvahääletuse konstitutsiooni muutmiseks saab algatada Riigikogu. Ja kui muudatus läbi kukub, peab Riigikogu laiali minema ja tulevad erakorralised valimised. Mõtle nüüd ise 3 korda … palju on tõenäosus, et keegi “algatab”. Ühe korra on meil “algatatud” – EUsse astumiseks. Aga siis puges Ametlik Propaganda ka seitsmest nahast välja, et see hääletus läbi läheks.

Uus pettumus- enne lootustandvana tunduv perearstist- minister Joller on ka partei peajoone poolt ära kodustatud. Näitas äsja ETV-s oma truualandlikkust ametihüvede hoidmiseks. Max häbi talle ravirahva poolt !

1 Like

Kui me ei oleks EU-sse/ EL’i astunud, siis oleksime juba mitu aastat tagasi olnud liidetud idapool oleva riikide liiduga ning suurema tõenäosusega ei toimuks meil sõjalised õppused mitte NATO riikide sõjaväelastega, vaid veremaa sõjaväelaste kirsad tambiks meie murukamarat …
ehk EU/EL’i liitumise hääletuse ajal oli tegelikult lihtne valik - kas otsime liitu lääneriikidega või oleme varsti liidetud idanaabriga … teise variandi tõenäosus on jätkuvalt nullist suurem aga siiski kordades väiksem, kui see nö. iseseisva so. EL’ist väljas oleva Eesti riigi puhul oleks olnud.

5 Likes

Ma pakuks, et see on pigem seotud NATOs olemisega, mitte ELs.

Samas pikas perspektiivis on EL kasulikuks osutunud, kuna kohalikud poliitikud omapead suudaks veelgi rohkem kahju tekitada.

4 Likes

Õnneks jah EL siiski mingil määral ohjeldab Eesti valitsejaid. Ilma EL liitumiseta oleksime arvatavasti nagu Moldova või 2014. aasta eelne Ukraina või tänane Venemaa. Meenutuseks, kuidas päts 1934 Eestis parlamendi laiali saatis ja diktatuuri kehtestas.

3 Likes

Ma ei sihtinud oma teksti eriti EU vastu. Pigem on meil tõenäosus, et Riigikogu algatab rahvahääletuse umbes võrreldav sellega, et kui 9/10 šanssi on RK kasuks (Ettepanek läheb läbi) siis võib olla hakatakse rahvahääletuse korraldamise peale mõtlemisest mõtlema. Võib-olla. Keegi ei hakka ju endal vabatahtlikult vaipa alt tõmmama.
Ma pole kindel, kas ma isegi… mitte, et ma üldse kaaluks sellist karjääri, aga 4-jaks aastaks tööturult eemale, mingit surmigavat jahumist kuulama. Krt. ma enne lähen 4-jaks aastaks täiendavat kõrgharidust omandama Maailma Kõige Igavamale Erialale.
Ja jällegi… oletame, et ma mingis äärmises ajulühise hoos liitun mõne erakonnaga ja kukun kandideerima. Ja mingi IME läbi topitakse mind nimekirjas esimeseks ja veel suurema IME läbi osutun valituks. Kas ma kohe, esimese asjana, kukuks endal sellestki “töökohast” vaipa ise alt ära tõmbama. Justkuinagu… eeee… ei tahaks.

1 Like