Kahtlemata. Meesjakoer OÜ sissetulekutest päriselt ära elada on meie “konsolideeruvas maailmas” järjest raskem. Mina räägin eetiliselt veidi küsitavast praktikast, kus suured, turgu “valitsevad” ettevõtted “outsoorsivad” vabatahtlikult-sundkorras töötajad “ettevõtjateks” ja jätavad mõnuga nende kanda kõik riskid, maksud ja probleemid.
Nn. “ettevõtja” teenib VÄHEM kui ta palgatöötajana teeniks, riski realiseerumisel puudub “turvavõrk” ja tööd nühib kõvasti rohkem tunde.
Samas laulavad “finatsvabaduse” apologeedid “halleluujah” ja mõned “onud” saavad välislähetusel uhkeldada - vaata kui ettevõtlikud me oleme. Vaadake kui palju meil “ettevõtjaid” on.
Riik saab ka “vastu püksa”, sest ots-otsaga kokku tulemiseks ja üldse ära elamiseks “optimeerib” see müriaad mikroettevõtjaid täie rauaga. Nende kõigi kontrollimine on aga õite ressursimahukas.
Võite mind “sotsiks” sõimata, kui soovite, aga mina näen siin ojhtlikku trendi, kus Riik ja Lihtkodanik saab vastu lonti ja oligopoolsed ettevõtted võidavad “kazummi”.
Mina ei nimetaks seda päris “vabal turul toimivaks normaalseks ettevõtluseks”.
Ja ajaloost on ka näide olemas. Rahvaste vanglas, tsaari-Venemaal valitses kole ja tagurlik pärisorjus. Aga kogu selle tagurlikkuse ja pärisorjuse juures EI TOHTINUD pärisorje müüa-osta ilma “hingemaata”. Maalt välja ajada ka ei saanud.
Koletisest Tsaar ei lubanud eesrindlikel mõisnikel vaba ettevõtlusega tegeleda.
Samal ajal eesridlikus Briti Impeeriumis olid talumehed isiklikult VABAD. Ainult maad neil ei olnud. Maa kuulus valdavalt aadlikele, rentseekeritele. Ja kui tuli “tarastamine”… kasige siit, kus kurat. Vabad inimesed. Ma on minu ja et teie haisugi siin homseks ei oleks…
ei tea, kas meie bolt on näidanud mastaapset eeskuju, aga see palgatöötaja osaühingu või fiena palkamise trend on üha rohkem levimas tõesti … baltic workboats, mis nüüd maha joosti, on jäämäe ülemine tipp, kus suured poisid toimetavad, aga üha rohkem kuulen vastavaid värbamisvõtteid oma tutvusringkonnas ka täiesti tavalistele töökohtadele … kinnisvaramaaklerid on kõige levinum grupp, kus lepinguga kedagi tööle ei võeta ja iga töötaja on oü, mis esitab emafirmale õnnestunud tehingu puhul arve, aga olen kuulnud üsna mitut näidet ka haldus- ja klienditeeninduse valdkonnast.
kui ühe naglama tüübi käest hiljuti retooriliselt küsisin, et kuigi kõik on seadustega kooskõlas, siis kui kujutame fiktsioonina ette olukorda, et enamus eesti inimeste töösuhe on isiklik oü, ei pruugi sulle varsti enam politsei, pääste, arstionu koju sõita, laps saada tasuta haridust ja vanaema pensionit, teatas iga kuu turske summa eest arveid esitav ärimees, et kannab kõik vähegi kõlbulikud kulud autost kuni vetsupaberini oü’sse, maksab endale sõidupäeviku põhjal autokompensiatsiooni, sporditoetused, esinduskulud ja kõik muu maksuvaba värk, vajadusel pika mokaga dividendi pealt 22% ära ja, et … reformierakonna valitsust tulebki kottida
Ära sa märgi, mõnes asjas on muurek isegi Offfiga sama meelt. (Ja Offf muurekuga).
Miks ma olen nii pessimistlik – vot töö on sihuke. Proffessionaalne kretinism.
Istun, joonistan “noolega kaste” ja torisen inimeste pihta “hold your horses, cowboy, see asi ei hakka sul tööle”. "Siin on sul “single point of failure”. “Ei, kulla mees 4 x 10Gib LACP, ei anna sulle mitte 40Gib, vaid 10+10+10+10”, “Oled sa mõlenud selle peale, et kui sa lapid 3 kõrgtehnoloogilist “lehma” üksteise otsa, siis ERLADI võetuna on need kõik supertehnoloogiad, aga teienteise otsas hakkavad nad üksteist SEGAMA ja sinu performans loss on 75%”, “Jah, multi-path auto-failover on väga hea asi, aga kas sul on hosti tasemel “timeout” ja VM tasmel “timeout” sünkroniseeritud ka?”
Minu töö on leida süsteemis nõrku kohti, potentsiaalseid vea ja tõrkekohti, riske hinnata.
Ja pakkuda lahendusi, kuidas saaks ka muud moodi ja paremini, et Äkrpool poleks tulevikus õnnetu.
Paratamatult võtan ma selle “koju kaasa” ja näen ka Kapitalismis ja Turumajandusest (iseensest head asjad) nõrkusi ja vigu ja riski realiseerumise kohti. Ja kirjutan murelikke kommentaare. Sest per se Turumajandus on IMHO Hea Asi tm.
Kahjuks, erinevalt IT süsteemidest, ei oska ma viidata headele leevendusmeetmetele. Pole see haridus.
See on selline lahja ettekääne. Kui peaminister oleks keskerakonnast, siis leiaks põhjuse selleski, et nende valitsust kottida. Kui eesmärk on iga hinna eest optimeerida või aeg-ajalt isegi seaduses lubatud piirist üle käia (sest ehk keegi ei jõua kontrollida), siis poleks selliseid vabandusi vaja minu meelest otsida. Ütlegi ausalt välja, et sind ei koti.
Seadus tõlgendab selliseid OÜ/töösuhteid tegelikult nii, et kui töötaja täidab tööülesandeid tööandja “vahetu kontrolli all” siis loetakse see töösuhteks ja tagantjärele võib välja mõista kõik saamata jäänud maksud, puhkusetasud ja muud hüved-kompensatsioonid.
“Vahetu kontrolli all” sisaldab endast mitmeid kriteeriume nagu tööaeg, töö tegemise asukoht, töövahendid, tööriided jne. Ehk mida rohkem tingimusi tööandja töötajale ette kirjutab, seda keerulisem on seda töösuhet teise OÜ-ga sõlmitud VÕS lepinguna näidata.
Kui töövõtja on töö tegemises vaba ja sõltumatu, on OÜ vorm OK.
Nendes näidetes siis kinnisvaramaakler ehk isegi sobib OÜ vormi, aga Prisma kassapidaja ei sobi.
Bolt on sellel skaalal hea näide seetõttu, et päris alguses näitaski Bolt ennast sellise sõltumatu platvormiga, et igaüks võib suvalise eraautoga tulla ja sõita, aga maksude eest vastutab sõitja ise. Aja jooksul hakati üha rohkem reguleerima seda, kuidas ja millistel tingimustel Bolti juhid töötavad ja sellega astuti juriidiliselt tasapisi üle selle joone, kus taksojuht-teenuseosutajast sai taksojuht-töötaja.
minuarust bolt on töösuhte käsitlemisel eraettevõtlusena üks iseäranis küüniline formaat.
töötaja seisukohalt: töövahendid, tööaeg, tööga seotud kulud jne. on kõik enda kanda. kui autol mootor kokku jookseb, bensuhind kosmosesse lendab, või tervis jukerdama hakkab, siis näri muru, või sure nälga … samuti mitte mingit tervisekassat, ega ühtegi muud sotsiaalset garantiid, puhkustest, töötingimustest-, ohutusest jne, mida tavatöötamise juhul inspektorid usinasti kontrollimas käivad, rääkimata. tuttav foruse juht räägib, et palju on neid, kes panevad 16 tundi ööpäevas … töötingimused on ettearvamatud … juhtide arv tõuseb - bolti obrok tõuseb, auto enam ei meeldi või mingi konflikt - saab platvormilt eemaldada, töö tasustamine ehk kilomeetri hind - homsest poole väiksem etc.
riigi seisukohalt: maksude tasumine, riigile esitatav aruandlus ja muu lükatakse kõik taksot sõitvate algharidusega jõmmide ja suva tadžikkide/nigeerlaste kaela, kes rääkimata tsd/kmd täitmisest ei tea ilmselt sedagi, kui palju eestis tulu- või käibemaksu protsent parasjagu on. enamikele nälginud olekuga taksojuhtidele/toidukulleritele otsa vaadates on selge, et pedaalivad siin ilma igasuguse ravikindlustuseta ja korrektselt tulumaksu tasumine tundub samuti pigem ebatõenäoline … noh, ja seda ka, et firma kasutab teede-tänavate näol tasuta riigi ehk siis maksumaksjate ressurssi, aga see on omaette teema.
aga … neljandik vahelt ja kogu moos.
Oh, millist tagurlikku jutt tuleb siin ilusal laupäeva hommikul lugeda.
AI agendid on tulnud selleks, et ühiskond lagundada jälle algosadeks, orgnisatsioonide sh. firmade aeg on möödas.
Maksud ei tõuse, lugege mu huultelt!
Maksud tõusevad natuke! Automaks jne.
Maksud tõusevad ajutiselt ja natuke rohkem!
Maksud tõusevad rekordtasemele aga ajutiselt!
Maksud tõusevad rekordtasemele jäädavalt!
Vali Reformierakonna maksuvaba reede!
tra ma ei või, tulumaks 24% käibemaks 24%…tule kõigevägevam appi, et juba selle aasta kohalike omavalitsuste valimised lööks selle sündikaadi seal laiali või on veel keegi kes ei ole toiduahelas ega erakonna liige aga ikkagi refermierakonna poolt hääletab?
See Mihhal ajab ikka ilgelt närvi oma jutupunktidega.
“Tuulikud, et saaks palju odavat elektrit (tegelt kallist, sest keegi peab kinni plekkima hinnapõranda, mastaapsed võrguehitused ja tohutud investeeringud juhuelektri tasakaalustamisse)”
Kaob maksuküür, et inimesele jääks rohkem raha kätte (inimeseks kvalifitseeruvad ministrid, riigikogulased ja teised kõrgepalgalised).
Enamus valitsusest koosnebki Mihhaili mõistmisele orienteeritud küünikutest, kes reaalmajandusest arusaamist peavad ebaoluliseks.
Ei ennusta refi täielikku põrumist KOV valimistel, kuna elimineeriti märgatav osa teisitihääletajaid .Samas 16+ aastased, kelle valikut kallutab suurema taskuraha saamise võimalus, andja ootustele vastamisel -soosib enda toiduahelale järelkasvu.