...kuidas kunagisest klassikalise liberalismi majakast on saanud kooslus, mille arvates on sõnade kontrollimine hetkel kõige olulisem idee.
(Maksumüüri taga)
Lugesin seda eelnõud ja saan aru, et kui keegi kutsuks avalikult üles inimesi tapma, siis on praegu võib seda teha karistamatult, muudatusega saaks selline tegevus siis karistatavaks. Ma pole juriidilses tekstis väga tugev, kas mõistan valesti? Peitub seal veel mingi sõnade kontroll või konks?
Karistatav praegu on siis, kui keegi kutsub inimesi tapma ja sellele tõesti tapmine või muu kuritegu või -katse järgneb.
Vihakõneseadused on ühiskondliku, totalitaarse kontrolli vahend. Sellega saab patologiseerida ja kriminaliseerida viha ja tülgastus kui inimlikud emotsioonid ebaõiglusele ja rõvedusele, milles on ühel või teisel viisil "süüdi" praktiliselt kõik, eriti kui samade ideede esitajad teise käega promovad sedasamast ebaõiglust ja rõvedust. Rakendataks seda mõistagi subjektiivselt ja ühepoolselt, mõnel pool on ebavõrdne kohtlemine isegi seadusesse sisse kirjutatud, mis mõistagi käib igasuguste liberaalsete põhimõtete vastu.
Vihakõneseadused on ühiskondliku, totalitaarse kontrolli vahend. Sellega saab patologiseerida ja kriminaliseerida viha ja tülgastus kui inimlikud emotsioonid ebaõiglusele ja rõvedusele, milles on ühel või teisel viisil "süüdi" praktiliselt kõik, eriti kui samade ideede esitajad teise käega promovad sedasamast ebaõiglust ja rõvedust. Rakendataks seda mõistagi subjektiivselt ja ühepoolselt, mõnel pool on ebavõrdne kohtlemine isegi seadusesse sisse kirjutatud, mis mõistagi käib igasuguste liberaalsete põhimõtete vastu.
Ei ole detailidesse süvenenud, aga kui 25-l EL liidu liikmel ei ole vihakõne ja vihakuritegudele üleskutsete seadustes kajastamisega probleeme ja Eestil ja Rumeenial on, siis on muidugi olemas ka võimalus, et enamusel on õigus ja need kaks eksivad.
Millist riiki neist 25-st on säärased seadused paremaks teinud?
Esiteks soovitaksin lugeda seda uudist. Kas selles toodud problemaatilised tsitaadid on viha- või vaenukõne? Kas inimesega peaks selliste väljaütlemise pärast tegelema prokuratuur?
DW: Germany: 2 top politicians in Thuringia lose immunity pending probes
Teiseks muidugi on lahe see, et erakond, mis kunagi esindas klassikalist liberalismi, selliste initsiatiividega esineb. Mõnda (klassikaliselt) liberaalset ideed tõesti enam ei ole? Otsas? Edaspidi ainult riigiusk ja sotsimine?
Teiseks muidugi on lahe see, et erakond, mis kunagi esindas klassikalist liberalismi, selliste initsiatiividega esineb. Mõnda (klassikaliselt) liberaalset ideed tõesti enam ei ole? Otsas? Edaspidi ainult riigiusk ja sotsimine?
"Karum6mm"
Esiteks soovitaksin lugeda seda uudist. Kas selles toodud problemaatilised tsitaadid on viha- või vaenukõne? Kas inimesega peaks selliste väljaütlemise pärast tegelema prokuratuur?
Ei ole, ei peaks.
"Karum6mm"
Lugesid eelnõud? Minu arusaamise järgi seal pole midagi sellist sees, mis piiraks vihast mölisemist ja solvamist. Konkreetne avalik vägivallaga ähvardamine saaks karistatavaks rahatrahviga. Kui ma saan valesti aru, siis palun paranda, lihtsalt huvitab teema ja igaks juhuks mainin, et ma ise ka ei poolda mingit "vihakõne" kriminaliseerimist.
Ma lihtsalt evin kahtlusi, kas olemasolev seadusandlus ikka vajaks täiendamist? Esiteks mis välistab, et vastuvõetud regulatsioon ei progresseeru ja ei muutu seeläbi professionaalsete aktivistide meetodiks teha kriminaalideks kõik, kes neile ei meeldi? Euroopas ju... Teiseks ma olen suhteliselt veendunud, et ühel hetkel asuks mõni...näiteks populistlik jõud...tegema kriminaalideks kõiki neid, kes neile ei meeldi. Riski-tulu suhe on kuidagi paigast ära.
Ma ei tea ka kas vajaks täindamist, ei tule meelde küll ühtegi sellist avalikku ähvardamist. Aga ma ei näe selles eelnõus ka võimalust kõikide kes ei meeldi kriminaalideks tegemiseks ega sõnade kontrolli.
"peeterv22"
Ma ei tea ka kas vajaks täindamist, ei tule meelde küll ühtegi sellist avalikku ähvardamist. Aga ma ei näe selles eelnõus ka võimalust kõikide kes ei meeldi kriminaalideks tegemiseks ega sõnade kontrolli.
https://ekspress.delfi.ee/kuum/juku-kalle-kommarid-ahju-raid-visati-keskerakonna-peolt-valja?id=27692379
"kindsigo""peeterv22"
https://ekspress.delfi.ee/kuum/juku-kalle-kommarid-ahju-raid-visati-keskerakonna-peolt-valja?id=27692379
See on päris hea näide jah, oleks nagu nali, aga uue plaanitava seaduse järgi saaks trahvi vist.
Kunagine klassiklalist liberalismi esindanud erakond lükkas Riigikogu tänasesse päevakorda oma vaenukõne kriminaliseerimise eelnõu. Kui koalitsioon tegeleb keset tervisekriisi jamaga, siis sama sama saab öelda opo kohta. Ei tasu ka unustada, et juttu on olnud ka maksutõusust.
Kus on maailmavaade? Kus on narratiiv? Kus on ideed? Kus? Sõnavabadusega võitlemine ja üleüldine sotsimine teatavasti pole eriti originaalsed ideed. Nii võib kriitilisteks hetkedeks oluline osa toetusest lihtsalt ära sulada.
Kus on maailmavaade? Kus on narratiiv? Kus on ideed? Kus? Sõnavabadusega võitlemine ja üleüldine sotsimine teatavasti pole eriti originaalsed ideed. Nii võib kriitilisteks hetkedeks oluline osa toetusest lihtsalt ära sulada.
Samas mina olen rahul. Las kogu kamp seal künkal tegeleb asendustegevustega. Siis ei jää aega midagi olulist päris tuksi keerata.
Mõnel on ikka klaas koguaeg pooltäis :D
Klaas ongi pooltäis. Klaasi sisu on problemaatiline. Kollane, kahtlase lõhnaga ja palju...leukotsüüte. :D
"Karum6mm"
Kunagine klassiklalist liberalismi esindanud erakond lükkas Riigikogu tänasesse päevakorda oma vaenukõne kriminaliseerimise eelnõu. Kui koalitsioon tegeleb keset tervisekriisi jamaga, siis sama sama saab öelda opo kohta. Ei tasu ka unustada, et juttu on olnud ka maksutõusust.
See "kunagi" oli millalgi 2000 - 2007 . Ehk pea 15 aastat tagasi lakkas RE olemast klassikalise liberaalsuse esindaja.
Edasi tuli riik, riik, riik, parim sõber oli neil sots ja EW kodanik võrdusustus maksutulu genereeriva ühikuga.
"Stallone"
Mõnel on ikka klaas koguaeg pooltäis :D
Enne olgu klaas pooltäis kui pea. (Jõelähtme)
Reformierakonna vihakõneseadus ei läinud läbi. Hea seegi. Kaja Kallas esines üpris nõrgalt. Kahjuks temalt väga põhimõttelisi küsimusi ei küsitud ka. Keskerakondlased peale Oudekki Loone ei võtnud üldse sõna, ei tea kas neid saaliski oli.
Tervitame RE-d südamlikult Rowan Atkinsoni kõnega.
Ühtlasi ootaks mingeid initsiatiive, mis on positiivse iseloomuga ja esindavad klassikalist liberalismi. Eilses saates "Esimene Stuudio" polnud sellest jälle ei kippu ega kõppu,
Ühtlasi ootaks mingeid initsiatiive, mis on positiivse iseloomuga ja esindavad klassikalist liberalismi. Eilses saates "Esimene Stuudio" polnud sellest jälle ei kippu ega kõppu,