Street
Rootsi on kiirrongliine täis, seal elab hajutatud 9 milj inimest. Baltimaadel on rahvas hästi kontsentreeritud suurlinnades, ehk siin tasub sellised investeeringud ilusti ära, ma arvan.
Rootsil on olnud 200 aastat sõjata rikkust koguda ka, Eesti ja Rootsi võrdlemine on nagu siga ja kägu võrrelda. Ma võiks kihla vedada et 2020 on ka Tallinn-Kaunas vähemalt 10 tundi.
Ma pakun, et suur osa veoautode mahud võiksid ka kolida sellisele raudteele. Eks debatt taastub järgmine kord kui naftahinnad on piisavalt kõrged.
Katla pole oma sõna veel öelnud
:)
:)
Street
Rikkus on üks asi, kasumlik tootmine/teenindamine teine. Kui projekt on kasumlik, siis võiks siia investeerida kasvõi 100% Jaapani raha. Selles pole probleemi. Asi on projekti kasumlikkuses.
Rikkus on üks asi, kasumlik tootmine/teenindamine teine. Kui projekt on kasumlik, siis võiks siia investeerida kasvõi 100% Jaapani raha. Selles pole probleemi. Asi on projekti kasumlikkuses.
Siis pole mingit debatti, sest kogu maailmamajandus on juba hoopis rängemas kriisis kui 2009 ever oldi. ja infra laguneb, mitte seda ei ehitata...aga see juba teine teema.
Rail Baltica ei saa mitte iial kasumlikuks. See saabki olla ainult doteeritav projekt, mille jaoks aga pole raha. End of story.
Botniabanan, Rootsi projekt, hind 15 mrd SEK, 185 km (sh 140 silda, 25 km tunnelit) Põhjarootsi regioonis kus elab paarsada tuhat inimest. Reisirongide maksimaalne kiirus 250 km/h.
Nii kallis ja keeruline on ehitada vähestele inimestele Põhjarootsis. Ja siin väidetakse, et Tallinn-Riia ehitada ära ei tasuks...
Nii kallis ja keeruline on ehitada vähestele inimestele Põhjarootsis. Ja siin väidetakse, et Tallinn-Riia ehitada ära ei tasuks...
et Põhja-Rootsis tasub siis ära või? :D Dotatsioon, dotatsioon, sind vaid loon, sind vaid loon, nagu laulaks Toe Tag. Aga noh, misse väike 200 biljonit SEK riigivõlg Rootsile ikka teeb.
Majandusministeerium võiks uurida kas Rootsi riiklik raudteefirma SJ poleks huvitatud Tallinn-Riia-Kaunas liinist. Ma pakun, et nad oleksid väga huvitatud.
Siin (Tallinn-Riia-Kaunas) on väga "ebaeuroopalik" olukord kus normaalne raudtee pole. Ja edaspidi on oodata aina kõrgemaid bensiinimakse (Euroopa tasandil otsustatud) ja siis istume siin ilma raudteeta ja kõik teenitud raha põletatakse mootori kaudu ära.
stefan, Raudtee on siiski jah tunduvalt odavam transpordivahend kui rekka. Ma leian, et kui oleks selline korralik raudtee, siis oleks Eesti sadamatel tunduvalt suurem eelis Peterburi venemaa ja soome sadamate ees. Ning kogu baltikumi sadamad oleksid juba tunduvalt arvestatavamad vidinad. Kui siit läheks ultraspeed kiirrong hispaaniasse, a la just hop in ja reisi, siis looks see täitsa arvestatava eelise lennufirmade ees. Kuigi muidugi nigu kiirrongide piletid näitavad siis odavlennud Paris Toulouse on tunduvalt odavamad kui rongipilet, kuid kaubavedu oleks siiski tunduvalt odavam rongiga minuarust.
http://www.raileurope.co.uk/Default.aspx?tabid=101#divBasketTotalLink
Rongiga 5 tundi 36 minti hind 88 naela.
Toulousest pariisi. 700 Km, autoga 6 tundi 16 minti. hind ?
Rongiga 5 tundi 36 minti hind 88 naela.
Toulousest pariisi. 700 Km, autoga 6 tundi 16 minti. hind ?
Berliin-München, 6 tundi ja 120EUR. Arvestame, et siin on kordades vähem reisijaid. Optimistlikult hindaks Tallinn-Vilnius pileti hinnaks 240EUR. On ostjaid?
Väga suured soovid siin mõnel. Kumb siis, 200 km/h reisirong või rahulik kaubavedu, või mõlemad korraga samal raudteel?
Mitu rööpapaari tuleks ehitada ja mis riskid tekiksid seoses kiirete ja uimaste rongide kooseksisteerimisega........
Mitu rööpapaari tuleks ehitada ja mis riskid tekiksid seoses kiirete ja uimaste rongide kooseksisteerimisega........
http://www.e24.ee/?id=252661
ERR-video
"Kuigi Läti ja Leedu on majandusraskuste tõttu kaheks aastaks külmutanud investeeringud Rail Balticasse, ei ole projekti siiski maha maetud, kinnitab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium."
ERR-video
"Kuigi Läti ja Leedu on majandusraskuste tõttu kaheks aastaks külmutanud investeeringud Rail Balticasse, ei ole projekti siiski maha maetud, kinnitab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium."
stefan, otsusta nüüd ära, mida sa selle Rail Baltica peal vedama tahaks hakata. Küll on jutt kaubavedude sinna kolimisest, siis Rootsi Botniabanani-laadsest regionaalliinist, siis vaid pealinnu ühendavast kiirrongist.. Kaubaveod ja moodne reisirongiliiklus ei saa toimuda ühe tracki peal.
Kas kellelgi on andmeid, kui palju ntx Paldiskist veetakse autosid Venemaale rekkadega ja kui palju rongidega? On ju seal "ideaalne" infra juba olemas.. Siiski on kaubaveod Euroopast transiidina Venemaa/Soome suunal praktiliselt ainuke sektor, kus ma suudan näha mingitki võimalust kasumisse jõuda. Poola piirilt 47km veokeid mahuks kenasti raudteele ära :P
Mis puutub regionaalarengusse, siis oleks tõesti tore näha linnalähiliikluse arengut nii Tallinna (viljandi suund) kui Tartu ümber. Tartu-Viljandi-Pärnu liin ... hehe.. jõudu Emajõe soode, Pedja lk ja Soomaa läbimisel.
Kas kellelgi on andmeid, kui palju ntx Paldiskist veetakse autosid Venemaale rekkadega ja kui palju rongidega? On ju seal "ideaalne" infra juba olemas.. Siiski on kaubaveod Euroopast transiidina Venemaa/Soome suunal praktiliselt ainuke sektor, kus ma suudan näha mingitki võimalust kasumisse jõuda. Poola piirilt 47km veokeid mahuks kenasti raudteele ära :P
Mis puutub regionaalarengusse, siis oleks tõesti tore näha linnalähiliikluse arengut nii Tallinna (viljandi suund) kui Tartu ümber. Tartu-Viljandi-Pärnu liin ... hehe.. jõudu Emajõe soode, Pedja lk ja Soomaa läbimisel.
1) Botniabanan'i peal on ette nähtud kaubaveotransportid kiirusega kuni 120 km/h, NING reisirongitransportid kiirusega kuni 250 km/h. Ta on üherööpaline, ent 22 kohtamispaigaga (Wikipedia). Ma kujutan ette, et öösel on hea aeg kaubaveole.
2) Kõik sõltub naftahindadest, mitte täna, vaid homme.
2) Kõik sõltub naftahindadest, mitte täna, vaid homme.
Muide, mina ei taha niiväga saada kuue tunniga Kaunasesse. Mulle meeldiks hulga rohkem jõuda poole tunniga Haapsallu, Raplasse.
Kui majandusele kuidagi priitp Haapsallu jõudmine kasulik oleks siis vuraks ammu rongid 250km/h sinna :)