Miks seda vaja on? Asja pole vaja asja iseenese olemasolu pärast. Isegi nõukogude ajal oli siin raudtee näiteks transiidi või sõjaväe pärast.
Siin aga tehti selgeks, et Rail Baltica lastakse kohe pilbasteks, kui sõda algab. Samas, Eestisse on toodud sõjaväevarustust meritsi, väga väike kogus on liikunud mööda raudteed koos ümberlaadimisega Poola-Leedu piiril.
Julged pea anda, et kõik EU suunad on täna ja on ka tulevikus veetee kaudu odavamad raudteest? Julged pea anda, et kodumaised sadamad arendavad end tulevikus kogu aeg ning igal ajahetkel on kõiksugu raske ja/või mahuka kauba transport sadamate kaudu hea hinnaga saadaval?
Ma arvan küll, et “pea anda” saab. Sest mis nende sadamatega ikka juhtub aja jooksul ja samas Rail Balticaga juhtumine on välistatud? Rotterdami, Hamburgi ja Antverpeni sadamad panevad ennast kinni?
Et miks on kaubaveos alternatiivid head kauba omanikule? Et transpordi pakkujad pidevas konkurentsis oleks. Et transpordis monopole ei tekiks.
Ma ei hakka otsima seda AK lõiku, ma ei suudaks seda leida, kus mingil paari aasta tagusel suurõppusel mingi välisväe esindaja ütles, et täna on Eestisse suures mahus sõjaväelise tehnika ja varustuse liigutamine väljakutse. Just nende ümberlaadimiste pärast. Usu, mitte ükski sõjaväe logistik ei pea EU-st Eestisse kiiret sõjatehnika ja varustuse liigutamist tänaste võimaluste juures lihtsaks.
Tal olid nii Georgi rist lindiga kui ka Vabadusrist, lisaks eluaegne tasuta üle-eestiline ühistranspordi pilet (ei kehtinud teine pool ta elust).
Ta rääkis, et raudteed kasutati selleks, et käia ära Pärnus, mis muidu hobusega võttis terve päeva.
Kui aga autod ja bussid tulid, siis raudtee tähtsus vähenes, reisiliiklus pandi busside tulekuga enamvähem kohe kinni. Teine oluline asi Lõuna-Pärnumaal oli olnud metsast palkide vedu jõe äärde (sest kitsarööpmelisele oli lihtne haruteid lisada kuni viimase miili kogumispuntideni, kuhu veeti hobusega), aga ka see kadus autode tulekuga ära.
Vabandan, et kasutan ilusat eestikeelset omasõnast omadussõna “loll” kui räägin eriti rumalast jutust.
Ka sadamate taristu vajab aegajalt remonti, kaubamahtude suurenedes õigeaegseid tulevikku vaatavaid edasiarendusi otsuseid. Selles ei ole ükski sadam eksimatu. Eestiski sellealaseid näiteid.
Nii. Nüüd on mul “ttrust” pea pandis. Ainus häda on, et ma olen selleks ajaks loomulikku surma surnud, kui RB tasuvust/mittetasuvust mõõta saab. Samas, tal võib ka õigus olla.
Kas Rail Balticuga ei tule ümberlaadimisi? Samamoodi tuleb. Samas mahus tuleb. Rail Baltica ei ulatu ju otse NATO baasidesse välja, mis teeks ümberlaadimist veidikenegi lihtsamaks.
Tõenäoliselt on sõjalise tehnika ja varustuse liigutamine problemaatiline kogu Euroopas, ei ole siin kandis see midagi erilist. Ja seda rahuajal.
Sõja-ajal ei liiguta sa mööda Rail Balticat üldse mitte midagi enam.
Mida imet need tänased kaubarongid veel sõidavad? Selle kauba omanik soovib oma kauba veoks alternatiividega võrreldes rohkem kulutada?
Ära veiderda. Me oleme võõrad inimesed. Ma olen sulle suvaline võõras inimene tänavalt. Sa ei hakka ju väitma, et kui sa ei nõustu mõne võõra inimese (nt kolleegi, ülemuse, alluva, riigiametniku, politseiniku, sinu perearsti jne) argumentidega, siis sa ütled talle „loll“?
Ei taha. Sina suudad kuidagi leppida, et meil lihtsalt on eriarvamused RB ja raudtee transpordi osas laiemalt? Suudad jääda eriarvamusele nii, et ei lähe isiklikuks ja püüadad oma seisukohti argumentidega sisustada?
Millised kaubarongid siis sõidavad? Venemaale nad sõitsid üle Koidula piiripunkti kuni viimase ajani, üle Narva kaudu vist nad veel sõidavad praegugi. Aga millised kaubarongid veel sõidavad, mis venemaaga ajutist piirikontrolljoont ei ületa?
Muidugi tuleb RB-l ümberlaadimisi. Väga palju peab neid tulema, sest viimase miili transport raudteedel tehakse IKKA ja ALATI autodega. Sama süsteem sadamate ja lennutranspordiga.
Kuid RB ehituse idee poolest ei tekita neid ümberlaadimisi erinevate riikide rööpmete laiused, taristu juhtimissüsteemide erinevused, manööverteede puudus ja muu taoline jant.
Ma ei mõista arvamust, et konflikti ajal ei luuguta sa raudtee kaudu midagi. Selles geograafilises osas, mida suudetakse turvata, selles osas on raudtee konflikti ajal suurepärane. Ei tahaks näiteks tuua, aga tbla kasutab Ukraina kiusamisel raudteed väga hästi.
Päris kööga ei ole, kuid suurem osa kaubaveost raudteel on tõesti kadunud, Veetakse kodumaist ümarpalki sadamasse, et see Läänes pelletiks jahvatada. Veetakse natuke väetisi ja killustikku .Veetakse ehitusmaterjale.
Veetakse ka RB ehitamisele vajalikke materjale.
Kuid võib öelda julgesti, et 95 % endisest kaubaveost raudteel on surnud ja reanimeerimise lootust pole seni kuni Venemaast saab taas riik, mida ei sanktsioneerita . Kas ja kuna see juhtub, seda teab ainult issand jumal taevas - …kui temagi …