Ei olegi põhjust. A tore oleks, kui veokaentusiastid ei hakkaks sel päeval, kui bisnisplaan parlanksist välja kisub, teiste sektorite eeskujul immigratsioonikvootide teemal krokodillipisaraid valama.
Noh ennem kui unistama hakata sellest, et me kõik teeme kõrge lisandväärtusega tööd ja alla keskmise palgad on ainult kolmandatest riikidest pärit tegelestele, siis alustuseks võiks jõuda näiteks sinna, et meie keskmine palk ja skp per kärss oleks üle EU keskmise. Täna on ikkagi veel eestlane see odav tola kes käib rikkamate riikide heaks tööd tegemas. Jah vähem kui 20 aastat tagasi, aga siiski.
Päris põnev oleks näiteks näha statistikat mis on meie keskmine erasektori palk (siit peaks ka välja arvama riigitissi ooüüd-d emteeüüd), sest teadupoolest palgakasvu veab siinmaal ammu riigisektor.
Mõttekoht: Selle 70 miljoni eest, mis RB iga-aastasteks hoolduskuludeks võib hakata kuluma, saaks maksta €4000 suurust palka 1500-llikmelisele rekkameeste armaadale.
kui töö on oma olemuselt triviaalne, aga ärivaldkond on tulus, siis pigem ikka makstakse üle keskmise palga. näiteks prügi/assenisatsiooniautode tüübid või lihtsama kompetentsiga ehitajad.
rekkajuhtidest ja immigratsioonist … eks neid kesk-aasia tüüpe pedaalib juba siin ka, aga aastake tagasi hääletasin kusagil kõrgõzstani maantee ääres ja mind võttis peale kohalik tüüp, kes nagu pärast põgusat vestlust üllatuseks selgus, töötas chicagos rekkajuhina ja oli nädalaks oma kodukišlakis käimas )
Ei, mõte polnud mitte selles, et “kõik hakkavad saama üle keskmise palka” vaid selles, et kas ja kui palju leidub nende töökäte jaoks alternatiivseid töid, mis veokajuhi omaga konkureerivad. Ma tean näiteks mitut juhtumit, kus inimene läks veokast bussirooli, sest töögraafikud on enam-vähem tavapärased, tervis ei pidanud enam kabiinis elamisele vastu ja (otsetsitaat) “bussi puhul kõnnib veos ise peale ja maha”.
Millises maailmas ehituse lihttööline üle keskmise teenib?
Statistikaamet väidab 2025a i kvartali keskmiseks ehitaja kuupalgaks olevat 1656 eur.
Igasuguseid õlletaguseid muinasjutte kuidas hambutud 3000 eurose autoga ringisõitvad tegelased alla 40 euro tunnis tööriistagi ei liiguta ei pea ülemäära tõsiselt võtma.
Nõus. Nõudlus ja pakkumine peaks tekitama hinna. Vanal heal ajal veeti ka piiritust ehk samakat hobustega Piiterisse ))))
Paljud lihttööd saavadki üllatavalt palju palka. Prügiautojuhtid vist liiguvad ka kategooriasse “1,5 kohalikku keskmist” kuigi nõuete poolest pole keerulisem töö kui rekkamehe oma. Võib-olla tüütum (manööverdamist rohkem, sõitmist vähem), varase ärkamisega, aga kodule lähemal ja kui veoring tehtud, saad inimese moodi perega aega veeta ja hobidega tegeleda.
Tööturg ja demograafia määrab palju. Feministidele meeldib mõelda, et pole olemas “meeste töid” ja “naiste töid”, aga tegelikult ikkagi on, sest sellistele ametikohtadele naised naljalt ei kandideeri. Tööandja vaatevinklist on tööturul võimalikke kandidaate sellega kohe 2x vähem (mõnes tootmises jällegi palgad madalamad, sest nendele lihttöödele kandideerivad ka naised ja seetõtttu valik suurem).
Teiseks siis MINGID nõuded ikkagi on. C-kategooria lubade olemasolu ei ole nii haruldane, aga nõuab ikkagi teatud ettevalmistust võrreldes paljude “väljaõpe kohapeal” ametikohtadega. Kusjuures siin on ka näiteks ühistranspordi juhid (linnaliinid, trammijuhid) sellises positsioonis, et tulevane tööandja on ise valmis neid koolitama, aga transpordifirmad rekajuhte valides ikkagi eeldavad, et vähemalt C-kategooria ja vajalikud juhiload on kandidaadil endal olemas.
Keskmist rekkameest ja bussijuhti ei koolitagi tavaliselt tema tulevane tööandja, vaid töötukassa. Kui ma käisin mingid aastad tagasi oma lõbustuste tarvis E kategooriat tegmas, siis autokooli grupis olin mina ainuke kes seda oma raha eest tegi. Ülejäänud kaader (20+nägu) olid kõik seal omale lube riigi raha eest tegemas.
Prügimehe töö ja rekkamehe töö pole päris võrreldavad. Üks on ikkagi must ja ropp ja haisev töö. Tööpäev algab varahommikul ning nõuab peale roolikeeramisoskuse ka head füüsilist vormi ning samuti korrektset suhtlusoskust kui on vaja mõnikord mõne pahase prügikastiomanikuga maid jagada.
Minu viimane kogemus - oli vaja el boiler vahetada. Päringute peale sotsmeedias tuli ikka igasugust sousti. Enamus oli et 200 ja rohkemgi veel. Tuli rahulik kodanik, vaatas üle, tõi poest boileri (ja olin ostnud) kaasa ja vahetas sajaka eest ära. Mina jäin rahule.
Ehitusettevõtjale makstav raha = brutopalk? Või mida sa täpsemalt mõtlesid?
Miks ise boilerit ei vahetanud kui see nii lihtne on?
Selle näite alusel ei saa küll nüüd midagi järeldada. Boilerivahetus võib ka päevi võtta.
Minujaoks oleks see päevi võtnud - too poest uus, lase vana tühjaks, võta maha, pane uus üles jne. Pidanuks ostma erinevad riistad jne. Lihtsam oli teenus tellida.
Seetõttu ei saagi siin niimoodi öelda, et kas 200 oleks palju olnud või 100 vähe. Boileri vahetus on individuaalne töö.
Selliste asjade puhul on oluline ka töö kvaliteet. Raha eest pole kvaliteet küll kindlustatud, aga koonerdamine ka asja paremaks ei tee