Offf,
miks sa soovid, et riik tuleks sinu ja sinu laste vahelist suhet reguleerima?! Seda aga sinu soovitused tähendavad. Tõenäoliselt oluliselt odavamalt saame parema tulemuse, kui jätame riigi mängust välja ja anname kodanikule selgelt mõista - sa kas kogud endale pensionipõlveks ise mammonat (ja arvestad seejuures võimalusega, et hooldekodu koha tasu tõuseb >10% aastas) või kasvatad üles järglased, kes on suutelised ja ka soovivad(!) sind vanaduspõlves toetada. Kogu lugu.
Ma olen siin varem juba rääkinud võimalusest kaotada I sammas. Mõistlikult tehes kulub selleks küll ~75 aastat…
PS. Kraadide väärtused on erinevad. Mina näiteks pole sugugi veendunud, et üks soo-uuringute phd on väärt …8(?) kesk-eri elektrikku/mehhaanikut/lukkseppa.
Sama siin. Siiski, praeguseks on rahal teine väärtus. Kaup üle mõistuse kallis. Elamiskulud, sidekulud ülejäänust rääkimata. Peaks mina praegu taas oma teekonna alguses olema, täiesti kindel, et selle foorumi lastega seotud teemad jääksid minu poolt avamata.
Tsiteerime seda kulunud tsitaati põhiseadusest:
“peab tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade”
Seda ei pea ju tegema tingimata “rahakülviga”.
Ja kui eespool küsiti “Kas see on RIIGI asi” siis põhiseadus vastab meile – JAH, on küll Riigi asi.
Iseasi on meetodid.
Kui “põlvkondade järjepidevuse side” kipub “katki minema” siis IMHO on just nimelt Riigi Asi. Sekkuda ja sealjuures otsustavalt.
Näiteks, mitte toetada ega soodustada kestmisvaenuliku LGBTIQ+DEI ideoloogia levitamist avalikus inforuumis. (Puuk MTÜd “pälema”)
Jättes juba välja teenitud raha kätte neile, kes teevad rohkem järeltulijaid.
Premeerides neid, kes oma järeltulijatest Inimesi kasvatavad. (Miks peaks kolm retsidivisti-korterivarast ühiskonnale “kinkinud” kodanik olema penisionijärjekorras võrdsel pulgal kolme teaduste doktori emaga???)
Vältima riikliku kõrgharidustellimuse esitamist kestmisvaenulikele eba-teadustele. (feminismiuuringud)
Rahvaarvu aukude lappimisele immigratsiooniga, lisada tõsiseltvõetav integratsiooni-assimilatsioonikava. Geenid geenideks, aga geno- ja fentüübilt ja kultuuritaustalt lähedane inimene nt. ukrainlase järeltulija võiks põlvkonna (või äärmisel juhul kahe) jooksul saada edukalt eesti keelt “emakeelena” rääkivaks (eesti keeles mõtlevaks), Eesti kodanikuks, Eesti patroodiks ja “eesti ukrainlaseks”. See, kui ta pidupäeval paneb selga “tikandiga särgi”, laulab “Bidmanula” ja viskab boršisupi kõrvale pitsikese nalivkat. SEE ei tohiks ju ometi kedagi segada. Seni kuni kodanik kohalikke seadusi ja kirjutamata seadusi, tavasid, kombeid ja kultuurikonteksti tunneb ja austab.
Muide, paneme tähele, et mitte kõik ülalpoolloetletu pole KULU. Puukide ja LGBTIQ+DEI ideoloogia “rahakraani kinni keeramine” on ju puhas tulu. win-win. Nii Riigieelarvele kui eesti rahvale tervikuna. Iseasi, et mõned lärmakad kodanikud jäävad meeldivast sissetulekuallikast ilma.
Selle kohta ma kirjutasin Väga Selgelt. On kas A v. B. Sul on valida – kas laste “kraadipensilisa” või “laste palgalt tasutud sots- ja tulumaksult saadud lisa”. Üks v. teine, mitte mõlemad.
Kui sa oled keskharidusega autodidakt-geenius, kes kasvõi daytradinguga iga päev 10 tonni “puhast” teeb (ja sellelt ausalt maksud tasub), siis võib-olla on see koefitsent kasulikum. Siis valid selle. Hüpoteetiliselt muidugi.
Ma pole kogu selle ideega (ja need numbrid olid mul vabsjee "laest võetud, huupi, et oleks "mingi number) kunagi tahtnud tubli mehaaniku, müüriladuja, CNC pingi operaatori või elektriku üles kasvatanud vanemaid kuidagi kehvemasse seisu seada.
Visandasin mingi skeemi. On feminismiuuringute phd-sid kes saavad “Rahva Raamatus” 900 netopalka, on “nooremteadureid”, kes saavad 2500 “brutopalka” ja on ilmselt “kesk-erihariudusega” tublisid vannitubade plaatijaid, kes teevad kuus 2 kui mitte 3 “nooremteadurit”.
Kõigil neil peaks olema oma koht päikese all.
Praeguses olukorras on igale vähegi pädevamale siilile üsna selge, et
a) kui üldse keegi kedagi toetab, siis pigem vanemad lapsi, kuni vanemad veel “jalul püsivad”.
b) meie põlvkonda ootab karoshi (surm töökohal ületöötamise tagajärjel)
Ei lenda, kui Riik kõrgharidustellimuse tasuta kohtadele mõistlikuks timmib.
EAP on 50–100 EUR. Baka maht - 180 – 240 EAP.
Võtame miinimumi - "kõige odavam tasuline “kassibaka” on 9000 EUR.
Sisse toob siis pensionärist vanemale 100 EUR kuus. Investeeringu tasuvusaeg 90 kuud ehk 7.5 aastat.
Nagu eelpool mainitud, ma tulistasin puusalt need numbrid. See on, jumal hoidku, siiski selline vaba mõttevahetuse foorum, mitte koht, kuhu enda poolt lõpuni läbi analüüsitud ja risti-põiki läbi arvutatud ja viidetega varustatud asju panna.
Aga viidatud number näitab, et mõistlik oleks sellisel juhul baka panna 50 EUR juurde. See tõstaks “investeeringu” tasuvusaja 2 x. 15 aastat… ilmselt "niisama puusalt 9000 kilo investeerida ja “paber” osta, ei oleks enam eriti ahvatlev “lihsalt investeeringuna”
Ja mida me selle “nutumüüriartikliga” peale hakkame? Mitte, et mul poleks seda mõnda euri aga antud kontor on teinud oma tellimussüsteemi selliseks, et nad igal klikil annavad mõista - nad EI TAHA mu raha. Ma siis loobusin.
Isiklik kogemus, mis on veider ))) slaavi/ tserkessia naised. Pigem Musta mere äärne rahvas…naistena vrs eesti naised 3x korda sõbralikumad. Noh, siin võiks jälle jahuda, mis x korda vahet tserkessia/tsetseenia ja venemaa naised ))) Nad,need naised, kuidagi sõbralikumad kui eesti naised. ))) ma ei tea. ei hakka õigustusi otsima))) Isiklik kogemus, nii tundub. Miks on nii,ei tea ))) ärge foorumlased mind hukka mõistke ))))
Ainult (ja AINULT) maksupanuse järgi.
Mida on ühiskonnal rohkem vaja, kas kaht torumeest või järjekordset riigiteaduste magistrit?
Sealjuures - miinimumtasemest ülespoole peaks lastetoetus olema maksuvabastus, mitte sularaha. Aitab vähendada ülalpool mainitud ”joodikud panevad rahatrukkimismasina tööle” fenomeni.
Eelneva valguses on igatahes päevselge, kuidas viimased 10 aastat toimunud pensionäride elatustaseme säilitamine lastega peresid lisamaksustades on olnud ühiskonnale … ei, mitte jalga, vaid näkku tulistamine.
Üldjoontes võib Isand Zuckerblaumiga nõus olla.
Maksupanus on suht asjalik ja õiglane ja “lõikab ära” sellest, mitte üleliia suurest “potist” kõige alumise otsa, kes üldse ei vaevu panustama ja selle etableeritud “ülemise otsa” kes sedastab, et “makse maksavad ainult lollid” (neil, niikuinii pole sellest riigipensist ka sooja-ega-külma).
Seda olen ma kogu aeg oma postides rõhutanud, et raha “külvamine” või “jagamine” on saatanast. Jätke inimesele lihsalt pihku see, mis ta välja on teeninud, kui ta panustab täiendavalt opossumite-sektoris.
Kogu sellel kaunil mõttevahetusel on ainult üks häda. See jääb mõttevahetuseks LHV foorumis. Millegi ligilähedasega ei julgeks keegi välja tulla. Seda enam, et KUI tuleks, siis mõni populistlik seltskond saaks kohe ideaalse platvormi mustamiskampaaniaks – ainult “natukene” öeldu mõtet väänata, veidi kontekstist väljas mõnda lõiku rõhutada ja hakkab pihta kurat, jälle rikkureid soositakse.
Ja võib ka lihtlabasele kadedusele rõhuda… “hea küll, mul penss tõuseb 300 EUR (lambisumma) ja see on täitsa abiks… aga RAISK, naabrimehel tõusis 310 EUR. Tursk, ma ütlen!!!”
Me ju kõik teame, milline see “tõeline eestlane” on. Parem järan kuivikuid ja olen sellest 300st ilma, PEAASI, et naabrimees jumalaeest 310 (ROHKEM kui mina) ei saaks. Saagu või sitem!!! Pea-asi, et naabrimehel ei oleks parem.
Ja seda “kaadrit” on meil valijate hulgas palju, palju, palju!
Oot-oot. Pereplaneerimise toetused on sotsialismi-ihaldus. Aga pensioniplaneerimis toetused ei ole? Tervelt 3,5 miljardit aastas pensioneid. Mida maksavad needsamad lapsed…
Ja siis tuleb 2korda2 oma väga sisulise kommentaariga, kes ilmselgelt lapse kasvatusest ei tea midagi ja narrib siin laste isa ja ema panust.
Minu meelest on hale vaadata neid isikuid, kes teadvustavad, et lapsetoetus on eestis 80 eur kuus hetkel 1 ja 2 lapsel. Ja siis kirjutavad sellist juttu! Häbi Teile!