Rahvastikumuredest kaine pilguga – oht on asendada üks tulekahju teisega

Mina pakun, et põhmure on see, et tänapäeval on tekkinud teatud elustandard, millest alla minek on enamikule inimestele vaimselt valus. Üks asi on igapäevased kulud, mis on näiteks see pakutud a la 500 kuu , mille elavad paarina kõik üle, kes vähegi tööl käivad. Teine asi on, et kui sul seda 500 üle enne ei jäänud siis tuleb millestki loobuda, iga üks võib ise vaadata, millest nad loobuksid praeguses elus näiteks 250 euro ulatuses kuus. Kolmas asi, ja tegelikult ma pakuks, et kõige tähtsam on majanduslikest faktoritest eluasemeturg. Kui sa oled nõus elama 2 toalises 4 liikmega perega siis on kõik muidugi okei. Mina näiteks ise vaatasin, et (elan majas) tahtes 1 laps juurde oleks mul vaja 1 lisatuba, minimaalselt 100K kulutus ,pigem rohkem . Saaks hakkama ka teistpidi aga elustandard oleks kindlasti kehvem. Paneb mõtlema, kas ikka on kogu seda stressi vaja.

Elu ei ole exceli tabel vaid järjepidevuse ja tähendusega.
Negatiivne info domineerib: magamata ööd, rahapuudus, pole aega endale, suhe kannatab
Kui kord see laps tuleb ja kui ta isegi ootamatult tuleb muutub arusaamine sellest, mida tegelikult on raske mõõta: tähendus, järjepidevus, side, tunne, et elu ei ole ainult tarbimine ja töö.

13 Likes

Vabandust, aga “Minimaalselt 100K kulutus” ühe lapse lisandumisel ajab muigama.

Päriselus inimesed lahendavad selle esiteks lapse võrevoodiga enda magamistoas. Järgmiseks tulevad kasutusele variandid “narivoodi laste toas” ja “kapiga/kangaga eraldatud alad samas toas”. Ja üsna pea juhtub ka see sündmus, kui vanem(ad) laps(ed) hakkavad välja (/ülikooli ühiselamusse) kolima.

8 Likes

Mina tean väga hästi, kust see raha võtta. Pensionitest. Kui sul lapsi pole, siis miinimumpension. Igasugune “tulumaksu” põhine pension peab kaduma.

Miks üksikud inimesed, kes säästavad laste pealt 600 eur kuus raha ja panevad selle indeksisse saavad tulevikus sama pensionit, kui need kes selle lastesse investeerisid. Ajast ei hakka ma rääkimagi!

https://www.err.ee/1609929380/teadlastel-pole-uksmeelt-kuidas-korvata-lastele-kuluv-600-eurot-kuus-peredele

3 Likes

Mida teha, kui laps on aga joodik? Ja lapsel lapsi pole.

Mis sa norid. Meil ei ole ühiskonnas joodikute probleemi. Meil on lastetuse probleem.

Praegu lähevad pensionile need naise ja mehe, kes naersid nende üle kes 3 last said! 93 sündinud ja hiljem toimus suur langus sündivuses! Nendele lastetutele pension tuleks ära fikseerida ja ei ühtegi tõusu enam!

Praegu toimub suurem võitlus vanemate inimeste lastetute ja lastega perede vahel! Varsti läheb konflik suuremaks. Ühiskonnas on tekkinud parasiitlus! Indeksfond ja personaalne vabadus vs laps!

3 Likes

jajah, ti bla taas konflikti üles kütmas. Muuseas laste eest saab rohkem pensioni, vahe küll pole suur, aga kõik need pensionärid on ausalt makse maksnud, keda sa vaenad. Probleem on hoopis see, et reform kaotas tulumaksuvabastuse laste pealt ja kärpis lastetoetusi, lisaks fishi iidol idapiiri taga ähvardab sõjaga ja see on palju suurem probleem.

Kellega sa seda sõda pead, kui noori pole?

1 Like

kui ei ole, siis ei ole, loodus tühja kohta ei salli, küll su rahvuskaaslased tulevad siis tühja kohta täitma. Ahjaa, neil ju ka noori pole, ainult moslemid sünnitavad.
Ja 1 lapsest niikuinii ei piisa, mitu lapst peab siis olema, et fish pensioni ära ei võtaks? Seepärast ei ole ka need vahepealsed suured lapsetoetused mõistlikud, võimaldavad moslemitel 10 last treida ja rahulikult lastetoetustest elada. Kuidas see eestlaste kestmajäämist toetab?

60% inimestest aastaks 2040 üle 40 Eestis. Sellega sõda enam ei pea…

miks peaks sõdima? Ahjaa, sinu iidol Putin soovib või ei? Kui ei, siis pole ju probleemi? Ja eks me ju tea, et fish juba Putini vastu relva ei haara?

Minu arust on Fishi jutus point - kui panna inimeste ette näiteks referendumiküsimus, kas nad sooviks maksta oma sotsiaalmaksust pensioni pigem omaenda vanematele või jagada seda võhivõõrastega, kes lapse saamise 100K säästmise eesmärgil ära jätsid, oleks üsna eeldatav, milline domineeriv vastus olema saaks.

10 Likes

ja kui siis neil ei ole lapsi siis nad on ka nõus makse maksma ja pensioni mitte saama?

Liiga lihtne lahendus keerulisele probleemile.
Lastesaamise eas inimesed on ilmselt üks kõige vähem pensionile mõtlev ja sellega arvestav vanusegrupp. Paremal juhul tõuseks sündivus natukene, aga hiljemalt inimeste pensionile jäämise ajal on uued “teistpidi” probleemid.

Ma tõin allika, kust saab raha selleks, et tõsta massiivselt lastetoetusi. Praegu on sisuliselt ûhiskonnas meil üsna selge, et 2+ last teeb su vaeseks nii rahakotist kui ka ajaliselt…

1800 eur kuus, kui sul on 3 last.
Vs
1800 eur kuus, koguda indeksit, käia reisidel, sõita Porschega ja elada lux elu…

4 Likes

Kuidas sa nimetaksid inimest, kes:
a) omaenda vanematele pesnioni maksta ei soovi ja laseks neil vireleda;
b) raha, mis kuluks laste üles kasvatamisele kulutab enda heaolule;
c) eeldab, et kellegi teise lapsed peavad teda tulevikus üleval?

Sorry, aga minu empaatia ja solidaarsustunne jääb selliste inimeste osas üsna kasinaks.

4 Likes

üldiselt ma olen suga ühel arvamusel tavaliselt aga:
kust see tuleb, et inimene ei soovi maksta oma vanematele pensioni, kui ta maksab makse, st siis ju maksab neile pensioni?
2. kõik ei saaa paraku lapsi, aga makse maksavad, seega toetavad ju ka teiste lapsi läbi riigieelarve, haridus, tervishoid jne.
3. miks peab eeldama, et kellegi teise lapsed teda üleval peavad? Maksab ju makse ja kogub samamoodi pensioni nagu need kel lapses. Siin ikka prääniku meetod töötab paremini, laste eest saad rohkem pensioni nagu hetkel on, seda võib siis suurendada ja lastetoetused võiks olla sellised, mis katavad lastele kuluva raha, kasvõi just kaotatud tulumaksutagastus laste pealt
PS küsisin su referendumiküsimuse kohta ju, et kui nad ise lapsi ei saa, kas siis on nõus ka ise ilma pensita olema? Et teistele, kel lapsi ei ole, ei peaks pensioni maksma, aga kas enda kohta kehtib sama?
PSS võib ju kehtestada mingi lastetusmaksu nagu NL ajal oli, aga see, et iga lapse pealt pead vähem tulumaksu maksma on minu meelest parim meede. Siis ei saa lihtsalt lastetoetustest elada ja lapsi vorpida. Me vist tahame ikka haritud eestlasi mitte…?

Ja kas mehed on sünnitama hakanud või mis nad peavad tegema? :smiley:

Nii võiks olla, aga üha rohkem noori mõtlevad pigem selle kõrge standardi peale. Esiteks lükkavad esimese lapse saamist edasi ja siis arvutavad täpselt nagu siin, et teine või kolmas laps tähendaks suuremat elamist ja autot,uut kodulaenu jne. ja sinna see soov jääbki.

Praktikas sünnib palju kolmandaid neljandaid lapsi siis kui esimesed on suuremad. Mõnikord juba teismelised. Siis lahendataksegi nii, et pesamuna saab päris oma toa kui vanim laps ülikooli läheb. Aga kõige selle eelduseks on, et esimene laps sünnib umbes 25-selt, mitte hiljem…
Nii et lahenduse võti on ikkagi selles, kuidas anda 25-aastastele noortele piisavalt kindlust, et pere luua, mitte veel 5-10 aastat esimese lapsega oodata.

4 Likes

Minu arust on see illusoorne fiktsioon, et inimene kogub endale läbi sotsiaalmaksu pensioniosa ise pensioni. Seda raha pole kuskil olemas. See läheb joonelt tänastele pensionäridele pensionite maksmiseks. Need I samba “osakud” on lihtsalt poliitiline lubadus tulevikuks, mis läheb muutmisele niipea, kui sündimuse kahanemisest vähenev sotsiaalmaksu laekumine seda enam ei võimalda (ning seda ongi juba korduvalt nii pensioniea tõstmise kui solidaarsusosa suurendamise kaudu muudetud). Faktiliselt maksab inimene täna (ja ka tulevikus) ikkagi oma sotsiaalmaksust vanemate/vanavanemate pensione kinni.

1 Like

Ära seda unusta, et praegused tööl käivad ja hästi palka saavad, seega ka hästi sotsiaalmaksu maksvad inimesed tasuvad sinu praeguste vanemate või vanavanemate pensioni.
Miks peaks see inimene üldse sotsiaamaksu pensioni-osa siis praegu maksma? Las jätab kõik endale.