Pensionireformi II sammas käivitumas...

Niisiis matemaatikast.
1. protsendiarvutus
investeerin 100 krooni ja riik paneb juurde 200. Mitu protsenti moodustab 200 sajast?
2. Teine osa on juba mõistuspärasem aga juhiksin tähelepanu asjaolule, et kui inimene täna sambaga ei ühine on tal tulevikus see võimalus endiselt olemas. Seetõttu võib otsuse langetamiseks täna vaadata ka ühte makset ja sellest tulenevat ostujõu kasvu.
Suurem on probleem tootlusega- julgen sügavalt kahelda fondi 6% suuruses tootluses (aga see on eraldi teema). Ja lõpuks võiksid kogu investeerimishorisondi lõppu panna elukidlustuslepingu alusel sõlmitava annuiteedi maksimaalse tootlusega 3%. Seejärel korda kogu arvutust inimese kohta kes jääb pensionile näiteks 10 aasta pärast ja võrdle tootluseid. Pakun välja, et kui need arvutused läbi teed ja protsentide arvutamise üle kordad on sinu järeldused suht sarnased minu omadele.
cynic - 100kr on tagapool tulumaksu - sinu reaalne negatiivne kassavoog tuleb korrigeerida tulumaksuga, s.t. 26%-ga. Seega "kaotad" Sa iga kuu 74kr ja saad pensionifondi 300. 300/74-1=300%
Võib ju ka nii arvutada, et juhul kui pensionifond ei teeni kogu selle aja jooksul midagi ehk tootlus on 0%(mis pole kuidagi võimalik, kui valida näiteks 100% võlakirjadest koosnev fond), siis maksad ise 30 aastaga sisse ikka 26640 ja see summa on 30 aasta pärast 12*300*30 = 108000 ehk 4,05 korda suurem ehk 305% rohkem ehk keskmiselt aastas 14% m.o.t.t.
roberti point täiesti õige (eeldusel, et riik suudab/tahab säilitada maksusoodustuse). Samas võib alternatiivina vaadata ka võimalust 100 krooni mustalt saada ja lisaks veel ka (kasvav?)sots maks 100le juurde liita. Aga nagu ennist ütlesin sõltub õige võrdlusstsenaariumi leidmine iga konkreetse inimese vanusest/võimalustest.
cynicu point "ühe aasta kohta tulev dotatsioon on seda suurem mida lühemaks ajaks inimene sambasse investeerib" on õige ainult suhteliselt, mitte absoluutselt. Tegu on ikkagi kogumispensioniga ja vaieldamatult mida varem sa temaga liitud, seda rohkem pensionieaks koguneb.
Talupojamõistusega võttes (arvestades reaalsust, et eesti meeste keskmine eluiga = pensioniga) oleks muidugi arukam investeerida näiteks laste haridusse, kinnisvarasse või kasvõi rahaturufondi. Kogu pensionisüsteem on bullshit ja inimeste petmine ei muud!
Ilmselt need, kes eluaeg lõtva lasevad, elavad mugavalt 80-aastaseks ja saavad 1. samba pensioni, on winnerid. samuti naised, kelle keskmine eluiga ületab eestis meeste oma ligi 8 aastaga.
kinnisvara on muidugi üks targemaid investeeringuid. ja-jah. eriti kuskil seal merirahu kandis ja no eriti eestis üldisemalt, sest siin on ju maad nii vähe. ostke maad, seda enam ei tehta.

ja kinnisvarainvesteeringud 100-500 krooni kaupa kuus on muidugi eriti tasuvad.

ma arvan, et kõige tõenäolisem alternatiiv II sambale on investeering õllesse vms, mis siis omakorda pikemas perspektiivis aitab kaasa sellele, et puudub vajadus igasuguste sammaste järele.

Velikij: Keskmine eluiga ei ole tegelikult asjakohane näitaja. Mehe keskmine eluiga saadakse ju nii, et võetakse kõikide meessoost isikute aeg sünnist surmani ja jagatakse inimeste arvuga. Seal hulgas on ju ka vastsündinud, imikud jne. Teadupoolest on suremustõenäosus selline, et sünnijärgselt on see suhteliselt kõrge, seejärel langeb hästi madalale ja siis kuskil keskeast alates hakkab püsivalt jälle tõusma. Seega keskmise eluea kohta kehtib see, et on olemas suured valed, väiksed valed ja statistika... Seepärast kindlustusseltsid võtavadki arvesse hoopis "oodatavat eluiga", mis on keskmisest elueast palju kõrgem. Ehk teisisõnu, vastsündinu tõenäosus elada 75-aastaseks on palju väiksem kui sellel inimesel, kes on elanud juba 25-aastaseks.

Ja ei tahaks küll kuidagi uskuda, et 1. samba pensioni saajad on erilised winnerid. Kui enda sissetulek oleks praegu alla 2000 kuus, tunneks suht nutuselt. Ei näe ka mingit põhjust, kuidas riikliku pensioni ja keskmise palga suhe tulevikus võiks pensionäridele soodsas suunas muutuda. Vaevalt muidugi, et ka II sammas mingi pensioniprobleemi täielik lahendus on.
matrox,

ironiseerid ilmaasjata.
Investeering õllesse on muidugi vaieldamatult parim investeering, selles ei kahtle vist keegi (erinevalt investeeringust õlletootjasse :-)

Küsimus polnud ka mitte selles, et puuduks vajadus igasuguste sammaste järele. See on demagoogia ja sellega ma ei nõustu. Nii pole ilus väita.

Kinnisvarasse investeerida 500 kr kaupa kuus on tõesti raske, kuid lõppude lõpuks jagavad pangad (s.h. Ühis) heldel käel igasugu eluasemelaene. Päris pikaks ajaks. Nii et see pole sugugi absurdne ega ebareaalne.

Minu seisukoht on see, et kui pärast pensionikka jõudmist antakse mu kogu aktiivse tööperioodi jooksul kogutud raha kindlustusseltsile väljamaksmiseks ja seal eksisteerivad piirangud, siis see on röövimine. Ja röövlitele tuleks tina anda.

Alternatiiv inimesele, kes ei taha ise pidevalt mõelda, kas saaks teha tehing nüüd vasakust või paremast servast, on investeerimisfond. Vähemasti on osakutel reaalne väärtus ja võimalik realiseerida MILLAL TAHES ja KUIDAS TAHES. Tahan, müün kõik, tahan, müün osade kaupa. tahan, ostan hoopis juurde. Erineva riskiastmega fondid. Palun, olge lahked, inimesed.

Jah, siin ei anna riik juurde 2% veel 4%. Ei anna tulumaksusoodustust.

Nüüd võib öelda, et ma reklaamin hoopis 3. sammast. Kui nii võtta, siis on sul, matrox, vist õigus, f... o.. kõik sambad!
keegi kuskil ytles et milleks elada, kui me matame Teid k6igest $2 eest!
Velikij kribas:
"Kogu pensionisüsteem on bullshit ja inimeste petmine ei muud!"
Küllap on siis tegemist ülemaailmse vandenõuga, kus osalevad kõik heaoluriigid.
enz, pigem on asi suhtumises klienti eestis ja heaoluriikides. Vahet pole vaja kaugelt otsida, isegi ülelahe on käitumine hoopis teine.

Teiseks, mai arva, et see sotsiaaldemokraatia mudel, mis seal hirmsa maksukoormusena kodanike õlul lasub, oleks mingi eeskuju. Me pole nii rikkad, et selliseid lollusi endale lubada.

Ja pealegi, üha enam ja enam kipuvad need heaoluriigid irduma oma ülemaailmsest vandenõust ja liberalismi poole pöörduma...
Pooldan pensionisambaid. Siiski pole piisavalt paljud rahvusvahelised rahajuhid piisavalt võimekad, et nii madala tulumääraga nende fondidesse investeerida. Võib-olla ma olen ise väheharitud, aga nii see tundub. Ja lollikindel pääsetee on indeksiinvesteeringud.
enz,
kas neil heaoluriikidel mitte p..se majas ei ole või kohe sinna ei tule selle tõttu, et nad on kõrgete pensionitega oma rahvad ära hellitanud?
mitte heaoluriikides on teistsugused pensionisüsteemid - tee lapsi ja looda, et nad sind nälga ei jäta, või viska lusikas nurka, kui töövõime kaotad...
kusjuures kuni sotsialismi võidukäiguni oli Eestile iseloomulik pigem viimane süsteem.

robert,

miskipärast oled sa sammaste miinuspoolte suhtes kuidagi kidakeelne? et polegi midagi halba, vä?

Minu meelest suurim s..t, millega varalahkunud kolmikliit, olgu muld talle kerge, hakkama sai, oli töötuskindlustus, täpsemini otsese maksukoormuse tõus terve protsendi võrra. Minul ajas see kopsu üle maksa küll igatahes, kui ma oma palgalehel seda nägin.

Ja kui nüüd haipida heaoluriikide maksusüsteemi, siis vaadake, kuidas sakslased ja rootslased ja kes iganes sealpool pidevalt üritavad seda vähendada. Meil miskipärast arvatakse, et kui me kopeerime nende "ülemaailmse vandenõu, kus osalevad kõik heaoluriigid", siis saame ratsa rikkaks.

Siim Kallas ütles palju aastaid tagasi: Rikkaks ei saa rikkust ümber jagades (loe maksu tõstes), rikkaks saame ainult rikkust juurde tootes!
Skandinaaviamaad on loomulikult "liiga" heaoluriigid, sellist sotsialismi ei oota ka mina. Samas ei arva ma ka, et see 2% kohustuslikku kogumispensioni "hellitaks" meie rahva samamoodi ära. Kõigilt inimestelt ei saa oodata vastutustunnet ja seega on minu arvates teatud riigipoolne sund koguda ja investeerida vajalik. See 2% ei ole minu arvates liiga vasakpoolne või sotsialistlik lähenemine inimese vabadusele ise otsustada. Aga sundkindlustus lõpus on muidugi jama, võiks ikka olla valik, kas päritav fondiosak või kindlustus.
enz, selles ongi kogu point, et kuna eksisteerib selline jama, siis see nullib ära ABSOLUUTSELT KÕIK!!!

Ma ei taha anda kogu elu jooksul hoolega kogutud (ja pensafondihalduri investeeritud) raha röövlibande kätte. Aga mis parata, f...'n varakapitalistlik mädapaise maailmakaardil :-(
Nagu ütles vahva sõdur Sveik- nii lolli keisririiki ei peaksi ilmas olema :-)
eesti kuningriigiks
vast piisaks reiljanist? :-)
Tagasihoidlikke arvestuste kohaselt peaks II samba fondidesse laekuma sel aastal 500 miljonit EEKu.
Mingi osa sellest investeeritakse aktsiatesse, sealhulgas Eesti aktsiatesse.

Keegi võiks väljaarvutada kui suur rahavoog Eesti aktsiaturule oleks vajalik, et hoida aktsiahinnad stabiilsed või kergelt kasvamas.