Pensionifondid - milleks kära?

Kas tegemist on tegelikult panga kuluga? Kuidas osad teenusepakkujad suudavad teenustasu ülimadalad hoida?

VOT seda peaks LHV-e käest küsima.

Miks ainult LHV käest. Ma olen aru saanud, et kõigil pankadel on suht samas suurusjärgus teenustasu. Kui ma oleksi pahatahtlik siis kahtlustaks et tegu on kartelliga, aga ma usun, et see on ainult juhuslik kokkusattumus.
Kusjuures huvitav, et kui sinu eest ostavad siis panga kulu on väiksem ja kui klient ise ostab siis on järsku see kulu suurem…

1 Like

PIK´i puhul eriti valikuid ei ole hetkel, kui et: LHV, Swedbank, SEB ja Luminor. Siit tekibki küsimus LHV välistele PIK´i omanikele, et kas olete teenusega rahul, kui ja siis miks? Tänud ette.

Tegelt on see loogiline… korjad 100+ kliendilt summad kokku, teed 1-e ostu kõigile ja jagad saadud koguse 100+ kasutajale versus iga kasutaja teeb eraldi ostu.

Pigem küsiks, miks samaväärse tehingu tegemisel samas kohas inv. kontol on 2x odavam… aga seda on juba investeerimisfoorumis küsitud ja LHV poolne vastus (PIK tasud vaadatakse lähiajal üle) saadud.

See jutt ei klapi. Kui mina teeeksin sama summa eest 1 ostu, mida pank 100 inimeselt kokku korjab siis mul on teenustasu ikka selline nagu pangal hinnakirjas…

Ühesõnaga (s)koorivad. Ikkagi ootaks tagsisidet teiste pankade PIK´i omanikelt !

Hinnakirjad on kodulehtedel üleval. Täiesti puusalt tulistan, et kõigil on see sama…

Aga ära tulista puusalt, tee see 2 hiireklikki ja vaata järele, pole raske ju?
Sa ei peagi mind pimesi uskuma, seal on konkreetsed summad olemas… usa + enimlevinud aktsiad (min tehingutasu PIK 9 EUR ja min tehingutasu inv. konto 5 eur)

See asi ei ole nii lihtne. Täit tõde teada saamiseks peaks kõigis neist PIK´i konto avama. Enamus olulistest tingimustest on niivõrd hämavad.

selline oli see swedis juunis2024

Sa ikka tead, et väljalend võib toimuda juba enne kui sind 2. sambast väljakirjutatakse?

Neli korda aastas vist sai. Kui õige kuupäev kukkus…
Edit: kolm korda ikka. 7 kuud ootad, millal uuesti saad toimetma hakkata oma rahaga
https://www.pensionikeskus.ee/ii-sammas/valjamaksed/raha-valjamakse-enne-pensioniiga/

Väljamakse tehakse, kui avaldus on esitatud:

1. detsembrist kuni 31. märtsini, siis tehakse väljamakse septembri jooksul;
    1. aprillist kuni 31. juulini, tehakse väljamakse jaanuari jooksul;
    1. augustist kuni 30. novembrini, tehakse väljamakse mai jooksul.

Käimasoleva väljumisakna puhul (avalduse esitamine kuni 31.07) on isikul võimalus avaldus tagasi võtta kuni 30.11.2025. Lihtsalt juhuks kui peaks ümber mõtlema.

Suur osa lihtsalt pensionini ei jõuagi või kui jõuab siis väga lühikeseks ajaks või haigena. Kogu see jant fondidega osutub nendele täiesti mõttetuks. Kas mulle lihtsalt hakkab rohkem silma või ongi viimasel ajal 60+ väga palju minejaid, täna Mikk Targo 65a vana.

2 Likes

Täna vahendas err.ee , Terviseameti peadirektori asetäitja sõnu, et küsimus ei ole enam selles, et kas Venemaa ründab, vaid millal ta seda teeb. eks igaüks mõtleb edasi ise. Kas tema jaoks on selle olukorra realiseerudes parem kui pensioniraha on tema otsese kontrolli all Sveitsi frankides n Wise kontol, või seal kus peab kättesaamiseks ootama 6-9 kuud. Nii pikka eelhoiatust ei anna meile keegi.

Mitte kas, vaid millal juttu on räägitud juba Martin Heremi ajal. Mitte midagi uut.
Kui ka juhtub, siis see raha on Eestist väljas ja tõenäoliselt kättesaadav mingis ajaperspektiivis. Kui just ise oled selleks hetkeks elus…

1 Like

Kui on kindel plaan enne pensioniiga ära surra, siis oleks ju I sammas kõige rumalam valik üldse - jääd kõigest ilma. Seevastu II sammas oleks pärandatav, seega võid ju ise ära surra, aga vara säilib. Paraku statistiliselt see enne pensioniiga ära suremine nii lihtne polegi, keskmine eluiga tõuseb pidevalt. Pigem on see selline noore inimese jutt, kelle jaoks ka juba 40-aastane tundub täieliku vanurina ja tekitab küsimusi, kas nii kõrges eas on elul üldse enam sügavamat mõtet. Selle asjaga on aga nii, et mida vanemaks saad, seda rohkem jõuab kohale, et elu on täiesti võimalik ka 70-80 või lausa 90 aastaselt.

10 Likes

Oot, millest - jääd kõigest ilma??? Kui enne pensioniiga lahkud, siis ei ole ju sinuga üldse enam midagi seotud??? Pigem jäävad pärandi saajad sellest ilma. Aga sina ise oled iga kuu jäänud vähemalt 2% ilma, kui II sambaga seotud!

2 Likes

Kui oma surma tähtaega nii täpselt teada, siis on II samba olemasolu korral võimalik kuu ennem kõik välja võtta ja korralik pralle teha. Endal hea tunne ja sõbrad meenutavad tänuga.
Kui ainult I sammas, siis jäädki kõigest sellest ilma.