Pensionifondide maht oli 2024. aastal OECD järgi Eestis 18% SKP-st, mis on viis korda väiksem kui on OECD riikide keskmine. Täiendavaks võrdluseks – Eesti rahvaarv on OECD riikide rahvaarvust 0,1%, kuid pensionifondide varade maht on ainult 0,01%. Seega on Eesti inimestel kogutud pensioniks kordades vähem kui on OECD riikide keskmine. OECD tublimad tunduvad praeguste Eesti arengutega püüdmatud. Allikas.
OECD andmetel on pensionärid Ida-Euroopas, eriti Balti riikides ja mitmes endises idabloki riigis, rahaliselt haavatavamad. Pärast Eestit registreeriti kõrgeimad pensionäride vaesusmäärad Lätis (33%), Horvaatias (28,5%) ja Leedus (24,6%).
Pensionäride vaesusmäär on Lääne- ja Põhja-Euroopas tavaliselt madalam. Islandil (3,1%), Norras (4,1%), Taanis (4,3%) ja Soomes (5,5%) on ühed madalaimad määrad. Need riigid saavad kasu tugevatest sotsiaalhoolekandesüsteemidest ja universaalsetest pensioniskeemidest. Allikas.
Käesoleval aastal olen 3. sambasse maksnud 6000€. Praegu on vaja 6000€ sambast välja kanda. Kas tulumaksukohustus tekib või mitte? LHV 3. samba müügikorraldus ütleb:“Olen teadlik, et minu osakute tagasivõtmise ja raha arvelduskontole kandmise korral peetakse väljamakstavalt summalt kinni tulumaks (tulumaksuseaduse alusel) ning kogu tulumaksuarvestuse aluseks olev summa deklareeritakse Maksu- ja Tolliametis füüsilise isiku tuludeklaratsioonis minu tuluna.” Kas see tekst vastab tõele, et ma ei ole saanud tulumaksutagastust käesoleva aasta eest, aga pean koheselt tasuma tulumaksu?
To: w1bu.
Muidugi võetakse 3. pensionisambast välja võetavalt rahalt tulumaks maha, sest see raha mida sa 3. sambasse sisse maksid oli tulumaksuvaba (ehk selle raha pealt oli tulumaks maksmata).
Jah, 3. sambast väljamakstavast rahast peetakse tulumaks enne väljamaksmist kinni. Ei, 3. sambasse sissemakstud raha ei ole tulumaksuvaba, vaid sellelt makstud tulumaksu saab järgmisel aastal tuludeklariga tagasi. Ka siis kui kandsid raha käesoleval aastal sambasse ja ka välja võtsid käesoleval aastal, deklariga saab tulumaksu tagasi ikka.
Arvestades inflatsiooni võiks kolmanda pensioonisamba maksuvaba sissemakse piiri juba tõsta.
Absoluutselt.
Sa viimati postitasid oma väljavõtte 19 mai. Siis oli sul teises sambas 29647. Selle ajaga on muudatus 518 eurot. 19 maist on möödas ca 2 kuud. 2 kuuga on kasv 518 eurot. Sellest mingi osa moodustab ka sissemakse. Mingi 150-200 eurot on see ikka kuus? Kui palju siis tegelik kasv on kahe kuuga?
Tuleva on jah veidi parem kui Swedi indeks aga pole ka veel aasta algusega võrreldes plussi jõudnud. Ma pole veel vormistanud 2.sammas ja mõtlen kas kõik välja võtta kui plussi jõuab või jätta kasvama, pagan seda tulevikku ette teab. äkki pöörab suuremaks sõjaks ja seegi kukub mutta mis praegult on.
Dollarites oleksid plussi jõudnud, aga halb on see, et välja võtad summa ju eurodes. Dollar on aga aasta algusest kõvasti nõrgenenud euro vastu, selles see häda.
Printer huugama ja küll saab selle euro ka jälle nõrgaks, minu keha on valmis 1,2-miljoniliseks Nõmme Ants-tüüpi maja hinnaks
Pensionikeskuses on absoluutselt kõigi fondide tootlus jälgitav suvalises valitud ajavahemikus. Ma ei saa aru, miks me peame siin ühe venna kontoväljavõtteid jälgima.
Las paneb. Meelelahutusväärtus on kõva. Tüüp pajatab, et teenib 3 sotti päevas ja siis demob selle kõrvale oma sambaseisu, kuhu on 20 aastaga kogunenud … 5 kuu palk. ![]()
Selle inimese 2. sammas suureneb ainult igakuisetest sissemaksete võrra, mis on ilmselt maximumini viidud.
Veider muidugi on selle juures see, et ta kujutab ette justkui oleks päriselt raha juurde kasvanud.
Kas jälle oli mingi eneseuhkuse väljavõte? Uskumatu, kui tola saab olla. Pangu siis ka kontode väljavõte. Muidu nagu Nasha Rasha see politseinik, kelle lemmiksöögiks oli kodus naabrinaise käest laenatud soolane vesi
Ega nii hinnates iga sinu postitus spämmi tiitlit väärib…
Tähenärija minus ei anna asu. Seda mis sa kirjutasid on ehk mõnus uskuda, aga mälu kipub mulle meenutama, et tegelane hoidis oma sammast PIKis tähtajalisel hoiusel ja ostis end turu põhjast indeksfondi tagasi. Või nii ta vähemalt väidetavalt tegi. Seega täitsa tõenäoliselt ta sammas ikkagist kasvas, just niipalju kui turg kevadisest august on praegu taastunud.
Iseenesest tark lüke, kuid nii saab oma rahaga teha ka sambaväliselt, ja nagu ma ütlesin siin foorumis arvatavasti kõik teavad, mis tempos indeksid tõusid ja langesid, nii kui ka teavad kuskohast otsida infot pensionifondide tootluse kohta. Kellegi isikliku konto kosumise kiirus ei ole sugugi huvitav.
Ah minge pekki! Ma enam teie arvates üldse siin foorumis postitada ei või? Kohe blokite ära? Ah, ongi mõtetu urgas, kus kibestunud teine Eesti oma dogmasid pressib.
???
kuna uues kaasaegses foorumimootoris on dislike funktsioon asendatud selle totaka musta lipuga, siis … ma ise ei ole kunagi siin kedagi blokkinud, veelvähem blackflaginud, aga kas me võiksime käituda kuidagi kultuurselt ja lõpetada selle kodanik ttrusti käivitatud kauri mustade lippudega kiusamise nõiajahi? foorum on erinevate arvamuste sein ja kui keegi karlssoni asju näha ei taha, on võimalik ta enda jaoks personaalselt blokkida. see on minu arvamus, tänan.
tänahommikune fb sein viskas ette … äärmuslik rikkus nõuab turvalist anonüümsust! ![]()