Nüüd, kui eelnevate kommentaatorite poolt on see absurdne väide juba ümber lükatud, palun defineeri uuesti, milles küsimus siis on.
12% oli see number, millega Eesti Pank oma “analüüsis” opereeris. Pole mõtet sellesse numbrisse kinni jääda - igal juhul oli lahkujaid selge vähemus.
Mulle lihtsalt ei isu selline suhtumine, et riik on tark ja kodanik on loll. Nii loll, et ei oska ei oma rahaga ringi käia ega isegi mitte valida neid, kes ta elu hääks teevad. Riik peab kanaemana muudkui valvama, et inimene enda välja teenitud raha valel ajal ega valedele asjadele ei kulutaks ja et ta ka vanas eas soojamaareisil saaks käia. Minu arust on selline vaatepunkt liiga … sotsialistlik. Selle lähtekoha kohaselt poleks üldse mingeid sambaid vaja - piisab pensionimaksust, mida maksad põhimõttel “maksa ja ära kobise” ning tark ja koolitatud ametnik vaatab ise, millisesse fondi ja millise riskiprofiiliga ta maksulaekumised paigutab sest muidu va loll kodanik ju ei oska fondi ka äkki õigesti valida.
Mina tahan uskuda, et kaugelt suurem enamus inimesi saab oma rahaasjadega hakkama ja arvestatav osa neist oskavad selles osas vägagi efektiivseid valikuid teha. Pole vaja neid peedistada, põhjusel et lisaks eksisteerib ka väike rühm inimesi, kes on võtnud elustiiliks peost suhu elada. Neile jäägugi siis riiklik pension ja hooldekoduhüvitis. Ülejäänute võit oma valikute vabadusest korvab selle collateral damage kuhjaga.
Miks kindlustusseltsist makseid? Miks mitte fondipension?
"Et mõista, kui suur see šokk tegelikult oli – viiendik kogujatest lahkus, täiskasvanud elanikkonnast moodustas see 12 protsenti.
Opereeriti ka “viiendikuga” ehk 20%.
Mina tahan samuti uskuda, et suurem enamus inimesi saab oma rahaasjadega hakkama. Aga kui me massina suudame kõik nii targad olla, siis miks pagana pärast on meil 100 tuhat+ võlgnikku Eestis? See ei ole just väike rühm inimesi, vaid see on päris palju. Neile riiklikku pensioni ja hooldekoduhüvitist maksta on Eesti demograafilist seisu vaadates kas võimatu või hakkavad meile seda maksma kolmandate riikide kodanikud.
Töökohtadel kohvinurgas räägitakse kõk välja. ![]()
räägi mulle mis abi on mul sellest fondipensionist, mida hakkan saama 10-15k teise samba eest, ilmselgelt kaotasin sellega, et omal ajal liitusin pangajuhi telefonikõne peale ja lasin konservatiivse fondi teha. Poole raha covidi ajal indeksisse tõstmisega teenis rohkem kui eelmise 20a. Aga no nagu eespool juttu oli, eks kui raha ei ole, paned asjad maha ja saad ka elatud kui küttepuud olemas.
PS ma võiks kihla vedada, et need, kes täna alustavad korjamist, ei oma sellest mingit kasu pensile jäädes, vahepeal on rahasüsteemid ja kogu elu nii muutunud, aga eks lootus tulevasele pensile on ka miskit väärt.
Põhipoint oli, et kumbki variant ei taga , et ikka on pensionärid käed õieli 1 samba pensioni tõstet ootamas. Teie põhiargument reformi vastu lihtsalt ei päde kuna 2 sambast lisanduv makse on pea eranditult kõigil tühine
Kohustuslik ja suletud 2 sammas lahendab nende 100k võlgniku probleemid nagu ära või?
See, et eestlased on otsustanud minna kollektiivse väljasuremise teed, on hoopis teisest ooperist ning pensionikruvide kinni keeramisega seda ei ravi. Pigem vastupidi. Pole suurt vahet kas viimane eestlane sureb makaronitoidulisena Eesti Islamistlikus Vabariigis või palmisaarte viietärnihotelli lounge-s kaaviari ja carpacciot vohmides.
Selliste päevade nimel, nagu täna, tasubki koos riigipoolse võimendusega turule investeeritud olla, eriti indeksitesse. SP500 praegu 2,7% üleval. Igaüks võib ise avutada kui palju kasvab selle ühe päevaga sammas, kus on 10 000€, 20 000€, 30 000€ jne. ![]()
Kätt sirutavad inimesed, kel on raskuseid olnud ka enne pensioniaega. Arvestades meedianpalka - neid ei ole mitte vähe. Ja nad ei võida II sambast mitte midagi.
Pealiku mõttele lisan - väljasuremine ja tööjõu sissevedu. Ühel hetkel saavad nö sisseveetud vabalt ja demokraatlikult otsustada, et nende töö on olnud piisav ja nende vanade p…vestide ülal pidamine on ebamõistlik
.
Tuleb välja, et kohustuslik ja seejärel avatud fond võimaldas tõesti mingil grupil oma laene ajutiselt vähemaks maksta. Muidugi tänaseks on uued peale võetud ja sammas ka tühi.
Ma võtsin hiljuti oma 2 samba välja, sest kõik poliitikud on sotsid ja küll nad hoolitsevad mu pensioni eest, 15 aasta pärast kui ma pensionile jään on selle fondi väärtus ükssuur ? ja ei ole kindel et on riiki kes mulle seda maksaks ja noh, eesti mehe keskmine eluiga on 73, arvestades minu elustiili, ma lucky kui niikaugele välja vean.
Valuvelgesid ei osta, igaksjuhuks jätan 3 samba alles ja panen sinna juurde, parem varblane pihus kui tuvi katusel
Mis see minu põhiargument reformi vastu on?
Ennem pensionireformi viskasin õhku Investeermisraadios mõtte, et äkki võiks anda investoritele rohkem vabadust ehk siis nn tänane PIK. Pakkusin välja ühe mõttena, et iga inimene saaks teha pädevustesti (nn barjäär, et täispeaga ei tuleks mõtet kangelt investeerima hakata) ja kui see korras (instrumentidest arusaamine olemas), siis mine ja investeeri.
II samba reform on tänaseks tehtud ja seda tagasi ei pööra. Nüüd on järgmine probleem - valitsus peaks mõistma, et kohustuslikuks tegemine toob kaasa sambajooksu ja kaotab selle viimasegi usalduse pensionisüsteemi vastu. Seda ka ei ole vaja.
Üle viskavad müüdid, et kindlustus maksab 20 eurot kuus pensionit.
Laias laastus tegelikult pole keegi teeninud mitte midagi, kui ta päeva lõpuks pole midagi maha müünud…
Lenin ja Co. tulid kaltsakproletariaadi toel võimule ja avastasid siis, et “kaltsakproletariaadi isu on lõputu”. AInult anna. Paremaid tingimusi, rohkem palka, vähem tööpäeva.
Mulle on jäänud mulje, et II samba reformi üle halab siin suuresti see seltskond, kes on nende sammaste pealt omale mõnusat sissetulekut saanud. Arusaadavalt ei pea ma silmas pensionäre.
Ma ei usu et 15 aasta pärast kui ma pensionile jään on maailm selline, et kellelgi meist on mingi mõnus pensionipõlv. Kõik need gepoliitilised pinged, ühe apelsini säuts võib kõik põhja vedada
Olles kasutanud 2. samba pensionisammast vabatahtlikult alates aastat 2006, ning PIKi alates 2021st aastast, olen väga rahul, et selline muudatus 2020 aastal tehti, andes inimestele juurde vabadust oma rahaasjade korraldamiseks.
Kui süsteem lukustatakse praeguste kollakaspunaste sotsialistide poolt, mis iganes üllaste pòhjendustega parema rahva finantstervise nimel, toob see kaasa massilise sambast lahkumise. Ehk vastupidise efekti sellele, mida loodetakse saavutada. Kui üldse enam antakse sellist võimalust sambast lahkuda praegustel tingimustel. Keegi siin ütles siin tabavalt, et võetakse ikka sealt kust saab.
Mõned propagandistidest ajupestud ideoloogiasõdurid veel lisaks neile.