Ma olen ühe 2.samba lõpetanud ja teist aidanud lõpetada. Esimene kord lihtalt joppas. Teisel päästis olukorra see, et sai 2.sammas PIKiks muudetud ja siis plussi kaubeldud ning pillid kokku pakitud.
Ma ei usu, et meie pensionäridel, kes investeerimiseks peavadki 2.sammast õnnestub sellest mängust õigel ajal väljuda. Kui joppab siis joppab, aga kui ei siis juhtub nii nagu juhtus nendega, kellel 2.sammas lükati lukku siis kui algas Covid, ukraina sõda, majanduslangus ja Trumpi valitsusaeg.
Veelkord: fondipensioni korral ei “lükata 2. sammast lukku”. Raha jääb fondidesse edasi tootlust teenima ja sealt hakatakse lihtsalt järk-järguliselt väljamakseid tegema. Kogu eeldatava 15+a väljamakseperioodi peale tasanduvad lühiajalised turufluktuatsioonid välja.
Viimaste aastate näitel võib öelda, et siis on sul 2.sammas plussis ainult loetud kuud aasta jooksul, kui maailma majandus natukene järgmisest jamast kosub. Ülejäänud ajal oled kogu aeg miinuses või ei teeni halligi ja isegi fondi pensioni korral saad raha miinuses olevast sambast.
Tootluse kõrval on poliitiline risk minu meelest oluliselt suurem. Kui vaadata ajas tagasi, siis mitu poliitilist rezhiimi ja mitu rahareformi elasid läbi praegused pensionärid ja need, kes 90ndatel pensioneerusid
Cherrypickida võib igasugu asju, aga kui jutt on konkreetse perioodi jooksul kadunud väärtusest, siis sa ei saa suvaliselt teisele perioodile osutades väita, et inimene valetab (ehk teisisõnu, peksab segast). Loomulikult on mugavam ja lihtsam nii väita, kui tunnistada, et jah, käesoleva aastaga oleme kaotanud pea kogu kasumi, mis eelmisega teenisime, aga siiski vaadake kui hästi me eelmisel aastal teenisime…
Psühholoogiliselt on kõige paremaks tagatiseks, et II samba fondhaldurid pingutavad võimalikult hea tulususe nimel, see, et inimene saab oma raha enda kätte võtta ja sellega lahkuda II samba süsteemist.
Mitte aga tagatiseks ei ole see, et erinevad pensionifondid konkureerivad omavahel, meelitades sunnismaiseid pensionikogujaid üksteiselt üle.
Ma ei teadnudki, et pensioni kogumine käib vaid YTD arvestuse järgi.
Palun tsitaati, kus keegi seda (peale sinu) väidab
no kõik isamaa jõmmid laulavad oma laulu täpselt nende sõnadega, nagu selle erakonna omanik ette on kirjutanud … vastasel juhul võib urmasele tulla kõne panga ülemiselt korruselt ja kristjanile või kellelegi teisele kästakse jõukohasem töö leida. kuna pankur tõi teise samba lammutamisega suure portsu oma tarbimislaenude raha koju (noh, nüüdseks on samad tüübid talle jälle samapalju võlgu, aga mis seal ikka, intress jookseb) tuleks leida mingi hästi lendav narratiiv, et sambasse jäänutest järgmine ports siledama finantsajuga tegelasi konksu otsa saada … raha teises sambas põleb, ytd on närune, fondihaldurid rikastuvad ja … yolo!
Ma ei tea, kas Järvanil endal ka on valus, et ta nii loll on aga teistel on küll valus.
Isiklikult kogun pensioniks natuke pikema vaatega kui 4 kuud.
Okei, võtame siis for the sake of argument aluseks, et kõige vingem periood pensionisüsteemi mõistlikkuse hindamiseks on Järvani toodud 4 kuud. Viimased neli kuud oli EPI indeksi tootlus -7,29%; sellele eelnevad 4 kuud +6,28%; veel enne seda +4,15%; siis +5,37%. Rohkem ei viitsi lapata. Ikka ju tuleb välja, et Järvan on sooda?
Minu väide käis ainult ühe asja kohta. Et Järvan ei peksa segast, kui ta räägib numbritest mis käesoleval aastal on pensionifondidest kadunud. Sinu väidet andis just nii tõlgendada kui sa tõid tema jutu neist numbritest ja ütlesid, et ta segast peksab.
Kas tal on õigus süsteemi pikaajalise mõttetuse või mõttekuse suhtes, selle kohta ma midagi ei öelnud.
Miski selles narratiivis ei klapi. Tarbimislaenu andjale selle kiiresti ja korraga tagasimaksmine ju kuidagi tulusam ei ole kui võlgniku konksu otsas hoidmine ja hiigelintresside küsimine. Ja lootmine, et ta ühe laenu tagasimaksmiseks peab võtma järgmise ja järgmise jne nagu on kuulda et mõned teevadki… Samamoodi, ülejäänud kes selle raha endale lihtsalt kätte jätsid või ära tarbisid ilma laenu võtmata, need olid ju tarbimislaenu andja jaoks täiskaotus, neil oli nüüd raha ilma laenutagi. Tundub kokku kahjumlik tehing hoopis laenuandja jaoks.
Keegi kuskil pani ka ette, et “tagatiseks” oleks see, kui fondihaldur saab tasu küsida ainult positiivse tulemuse korral. Samas see omab mingit loogikat ainult juhitava fondi puhul
See mis on pensionifondidest kadunud on ikkagi üli suhteline asi. Kui võtta aluseks, et iga väärtpaberi õiglane hind on absoluutne max mis ta graafikus näidanud on ja kõik alla selle on kadumine siis on jah ikka päris palju kadunud. Minu fond ei ole samas juba päris palju aastaid näiteks absoluudis punast näidanud. Jah, loomulikult inflatsioonil on siin oma sõna öelda, ma tean. Samas see millal sa välja võtad sellel ka, nii kaua kui pole välja võtnud ei ole midagi ka põlenud. Ei ole tegelikult mõtet ju kireda kui indeksfond ja veel 10a vähemalt pole plaanis pinsile minna. Sellel aastal minejatele soovitaks jah veidi edasi lükata
Kuidagi on see kogu diskussioon liikunud selle nelja kuu tootluse peale, mis valdava enamiku meelest pole üldse oluline. Räägime ikka olulistest asjadest ja ei püüa seda ebaolulise jamaga varjutada. Koalitsioon tahab 2. samba lõpetamise ära keelata!
Ma kahtlen, kas see on teema, millega valimisvõit koju kätte ära tuua.
Teiseks, parandage kui ma eksin, aga kas on võimalik teostada sarnane seadusemuudatus, ilma et sellele täielik “pangajooks” eelneks? Olen seni elanud usus, et see pole võimalik.
Kui peaks tekkima mingi tõsiseltvõetavam sahin, et seadus muudetakse ringi, taastatakse kommunism ja tehakse varasem lõpetamine võimatuks, siis panen ka kohe avalduse teele. Mis siis, et see võib olla pikas pespektiivis majanduslikult ebamõistlik.
Võib-olla tasuks see teadmine siis ka planeerijateni viia? Muidu on pärast jälle nii, et taheti ainult ju kõige paremat, aga ups keegi ei kujutanud ette, et maksud päriselt ka Lätti läksid või mis iganes.
Ilmselgelt julgustab istuvat valitsust inimeste arv, kes 2.sammast ikka veel kasutavad. Kui ma õigesti kokku lugesin siis on see natuke üle 300 tuhande inimese, kellelt laekus 47 484 310 eurot viimati sambasse. Enne vabaks laskmist oli sambas ca 450 tuhat inimest ja 2019 detsembri kuu sissemaksete summa oli 38 003 518.
Kui oleks jälle sama arv kasutajaid oleks ühe kuu laekumine ca 25 milli suurem.
Kui selline idee on siis ei ole see järjekordne kindlates kätes hoidmine vaid selle nimi on ahnus ja isamaa saab jälle edukalt veelkord 2.sammast vabastada…
Loodame vähemalt, et kui II sammas tehakse kohustuslikuks, siis tehakse see kohustuslikuks neile kes on saanud uuesti-kohustuslikuks saamise hetkel 19-aastaseks või neist noorematele isikutele. Eelmine kord oli kohustuslikuks muutumise sünniaasta 1983 ja hiljem sündinud, ehk siis need isendid olid aastal 2002 19-aastased või nooremad. Varem sündinud võisid vabatahtlikult ühineda.
Meenutame, et umbes tol ajal kehtestati ka vanuselagi, millisest vanusest alates enam ei saanud II sambaga liituda.
Kui seda tehakse, siis maksan kätte. Valin kasvõi kaabud valitsusse või kui ebaõnnestub siis leian miski muu mooduse.