Pensionifondid - milleks kära?

Käega katsuda ei anna, aga minu elu muutus märgatavalt paremaks peale regulaarse spordi lisamist. Töö, suhted kolleegidega, suhted perega, libiido (kusjuures lausa märgatavalt, mis 50. aastates on väga meeldiv pööre.) Kes elab hästi ilma spordita - aga palun. Pole lihtsalt vaja halvustada neid, kes spordivad.

4 Likes

Kuulamissoovitus! Nõuandeid koguma hakkamisest, kuni väljavõtmiseni ja selleni välja, kuidas on tagatud hoiustajate vara näiteks sõja puhkemisel.

Kuidas on siis?

Pudelikaelaks ei ole pensionifondid, vähemalt mitte Tuleva, vaid hoopis Eesti riigi serverites.
Pikemalt ja maksuvabalt selgitatakse seda näiteks siin:

Neid nn. “Kuulamissoovitus!” -i saavad ainult need kuulata, kellel on “Äripäev” tellitud.

1 Like

Võimalik, et peab lähiajal raha väljavõtmise avalduse ära tegema. Arvestades, et me ei tea ju milliseid uusi panku soosivaid punkte seadusesse sisse pannakse. VIDEOD | Võimalik, et teine pensionisammas muudetakse taas kohustuslikuks. Valitsuse meelest tuleb seda kaaluda - Delfi
Arvestades, et idanaaber muutub ka üha agressiivsemaks ning pole teada kas ja kuidas saavad inimesed oma raha näiteks okupatsiooni korral kätte.

6 Likes

Uus investeerimishorisont on sel juhul juuli lõpp. Olgu Trump meile armuline.

Avaldus ära esitada enne juuli lõppu, vaadata mida valitsus plaanib ja kuidas Venemaa käitub, ning saab vajadusel avalduse ka tagasi võtta.
Samas parem varblane peos, kui tuvi pankurite pihkude vahel, eriti praegused keerulises geopoliitilises olukorras.

3 Likes

Oli märgata arvamusliidrite aktiviseerumist sel teemal, valmistavad pinda uudiseks ette.

3 Likes

See on jube vahva ja mul on Teie üle hea meel. Aga see ei lahenda küsimust. Kas elu muutus paremaks peale “spordi” ehk ainult treeningule keskenduva füüsilise koormuse lisamist, või oleks sama töö ära teinud ka pidev regulaarne füüsiline koormus, mis oleks keskendunud millelegi muule.
Piltlikult öeldes: kas iga päev N kilomeetrit jalgrattaga vändata, lihsalt keha treenimise eesmärgil või sama N kilomeetrit läbi vändata näiteks Wolti roogasid kohale vedades.
Kas “füüsisele” ja “tervisele” mõjuvad need N kilomeetrit võrdsel määral või erinevat moodi?
Kui ma teen 100 kükki treeninsaalis, kas need on kuidagi tervislikumad 100 kükki, kui ma teen need “maasikapüramiidi” ehitamise käigus?!?

4 Likes

Vahe on ikka väga suur :grin:

Vastus on, et need kükid maasika püramiidi ehitades on sama head kui treeningsaalis tehes.
Mingi lühiajaline mõju neil ilmselt on. Mul üks tark mees ütles, et midagigi tegemine on parem, kui mitte halligi tegemine. Aga pikas perspektiivis neist väga palju tolku ei ole, kui sa just iga nädal maasikapüramiide ei ehita. Minule ei meeldi lihtsalt jõusaali kasutamise eest maksta. Ihnuskoi olen. Kätekõverdusi saab teha ja kõhu/seljalihaseid saab ilma abivahenditeta ka vormis hoida. Mõned hantlid ka soetatud paari kuu jõusaali kasutamise raha eest. Kuigi pean mainima, et jõusaalis on ka teatud väga motiveeerivad elemendid.
Mingit füüsilist tööd ei harrasta. Korteris elamise hüved. Aga kui ise ennast ei liiguta ennast siis on selg paari kuu pärast haige…

3 Likes

Sina ära halvusta sporditegemist, mina ei halvusta maasikapüramiidi ja elame edasi. Igaühele oma.

4 Likes

Ma Offfi elu täpselt ei tea, aga üldiselt kipub olema nii, et inimesed ülehindavad nii sellise koduse aiatöö sagedust (mõned päevad nädalas) ja intensiivsust võrreldes spordiga.
Räägitakse küll, et ‘iga päev teen’, aga tegelikult pigem üksikud episoodid hooajal. Suvel piirdub asi kastmise või muru niitmisega. Talvel on lume rookimine, aga kui eriti ei saja, siis ei teki sellestki koormust.

Lisaks teeb see maasikapeenras istumine pigem teatud lihasgrupid kangeks. Ära väsid, aga lihaseid arendavat mõju on sageli vähe. Pulss ei ole samas piisavalt kõrgel, et aeroobset vastupidavust arendada.
Aktiivne elu, jah. Kaloreid kuigivõrd kulutab, jah. Aga 3-4x nädalas 1h teadlikku trenni annab teisel tasemel tulemusi.

4 Likes

Kas see on pensionifondide teema või aiandus ja kehakultuur? Palun jäägem teemasse!

11 Likes

Kes aianduse ja kehakultuuriga ei tegele, see pensionipõlveni ei paindu - Tõstamaa

6 Likes

Ma olen sellega täiesti nõus, sest õige mees teeb lapse ühe tõukega ja ülejäänud energiaga ehitab maasikapüramiide või lõhub puid, niisama tühja rapsida pole ikka kasulik.

3 Likes

Võrklaev väidab, et suurenenud tarbimine, mis kaasnes pensioniraha väljavõtmisega, oli üks teguritest, mis tõi kaasa inflatsiooni kasvu just 2021. ja 2022. aastal, kiirendades inflatsiooni 1-2 protsendipunkti.

Tõusev inflatsioon mõjutas aga läbi hinnatõusu meid kõiki, mitte ainult neid, kes oma raha teisest sambast välja võtsid.

Mina väidan, et kõige rohkem kaotasid need, kes väljavõttes tulumaksu maksid ja ülejäänu eest endale automaksu, tähendab uue auto ostsid. :grinning:

1 Like

2025 aasta on viimane, kus inimesel on võimalik siirduda ennetähtaegsele vanaduspensionile. Järgmisest aastast see pensioniliik kaob ja asendub nn “paindliku pensioniga”. Erinevus seisneb põhiliselt selles, et riiklikust pensionieast varem palgatöö lõpetamine toob edaspidi kaasa märksa suurema I samba trahvi. Näiteks kui ennetähtaegse vanaduspensioni korral kaotas aasta enne pensioniea saabumist pensionile siirduja 4,8% edaspidisest pensionist, siis järgmisel aastal kaotaks ta juba whopping 8,23%.

Sama vungiga taotakse otsa riiklikule pensionivanusele. Käesoleval aastal on see veel 64 aastat ja 9 kuud, aga järgmisel väänatakse 3 kuud otsa, ehk 65a.

Nagu Eesti Panga ja Võrklaeva nupukestest nähtub, on sotsid lükanud käima meediaspinni, kõrvaldamaks võimalus ka II samba vahendeid enne riikliku suvaga määratud pensioniiga kasutusele võtta.

Arvestades, et vajadus riiklikku pensioniga riigieelarve tasakaalus hoidmise eesmärgil ka edaspidi tõsta on riigi demograafilist olukorda arvestades üsna paratamatu, tähendab kogu see kompott kokku vaid seda, et mida aeg edasi, seda rohkem inimesi kõngebki palgatööd rühmates, ilma et sentigi oma väljateenitust kasutada oleks saanud. Eriti puudutab see mehi, kelle oodatav eluiga jääb naistele viimase statistika kohaselt tervelt 8,6 aastat alla.

7 Likes

Et kui 1. sammast ei suuda ära oodata, ei tasu ära ka 1. sambast osa oma isiklikule 2. sambasse kantimine ära? 2. sambaga, mis on ka pärandatav, saad osa oma 1. sambast suvalisel hetkel välja võtta. Isegi siis, kui sa ei ela pensionieani.

1 Like