Pensionifondid - milleks kära?

Minu arusaamist pensioniraha väljavõtjate suhtes on ilmselt mõjutanud isikliku empiirilise vaaatluse tulemus, kus ainult üks kümnetest väljavõtjatest tõesti on tänaseks(kogenud krüpto päevkaupleja) pensionifondide tootlusi ületanud. Küll aga on markantsemaid näiteid, kus tugevalt üle keskmise teeniv inimene ostis pensioniraha eest endale uuema luksusauto ja hiljem sellele ka uued valuveljed, üks teine maksis oma kiirlaenud, müüs vana auto ja ostis 10a!!! a. väikelaenuga uuema auto jne., jne.
Need on inimesed, kelledest suurem osa tõstab vanaduses maksumaksjate maksukoormust.

2 Likes

To: muurek, kas sa maksad ainult haigekassat või kogu sotsiaalmaksu 33%? Ma isegi ei tea kas praegu saab haigekassat eraldi maksta.

Igatahes mingi aeg käis läbi selline võimaluse-ettepanek, et saab ka eraldi haigekassa kindlustuse soetada, mingi umbes 700 euro eest kuus. Ehk siis keskmine haigekassale laekuv määr.

no ikka kogu sotsmaksu … riigiga võrreldes soodsamate erakindlustuste variandid käisin ka mingihetk läbi, aga seal on välistusi, millest keegi aru ei saa ja mida vältida ei õnnestu, nii palju, et esimest korda kindlustuskonsultandiga suheldes sain aru, et nad ei soovita seda ise ka :slight_smile:

ps. kuna ühtegi sammast ma peale esimese ei oma, võite mul siin plõksimise vabalt ära keelata )

3 Likes

Ma enda tutvusrinkonnas tean kolme varianti - ise aktsiad, kinnisvara ostmine(sissemakse suurem) ja kulla ostmine. Ei tea kedagi kes oleks külmkapi või auto alla raha pannud.

3 Likes

See on küll positiivne. Loodetavasti siis panustatakse oma vanaduseks ka edaspidi endiselt igakuiste maksetega vms.? Oma kodu ma pigem investeeringuks ei peaks, aga see selleks…

Pidi ikka jõhker summa olema 2. sambas, et omale luksus auto selle osta. Kurb muidugi, et luksusautole pidi valuveljed eraldi ostma?
Tsirkus on linnas ja klounid on foorumisse pääsenud…
Ma võtsin 2.sambast raha välja ja 3 kuud hiljem lasin korterisse uue köögimööbli ehitada. 2.samba raha ikka alles.

1 Like

Sambas oli tal enda sõnade järgi juba 4a tagasi väljavõttes 21 000€. Ikkagi tunduvalt üle Eesti keskmise palk, mille saajad pensionisammastest just eriti võidavad, aga noh… Isegi, kui ta sinna juurde ei oleks pannud, oleks tal täna samba väärtus üle 30 000€, pigem sinna 40 000€ kanti. Kui suur on tänaseks ostetud auto väärtus? Ja keda süüdistatakse? Loomulikult valitsust. Nüüd on ju suur automaks ja sääste ka enam ei ole jne.

See luksusauto jutt ei klapi jah selle retoorikaga, et inimesed ostsid 480 euro eest suure teleka, 500 euro eest käisid Türgi või Egiptuse reisil ja oligi raha otsas. Ja loomulikult põhjustas teleka ost ja Türgi reis Eestis viimase 3-4 aasta 50% toiduhindade inflatsiooni.

7 Likes

No see on ju reffide matemaatika, ei maksa numbrimaagiasse kinni jääda…

4 Likes

Propellerpoisi silmavaade ja tutvusring on selline imelik-räägib nii mõndagi. Isiklikult lõpetasin ka kohe II samba ära, usaldamatus oli põhjus. Natuke sai seda keerutatud ja euribori tipphetkel kõik kodulaenud tagasi makstud. Võlavabadus on ka hea.

1 Like

To: Uiboupin-Toomas, sellel isendil on lihtsalt fantaasialend ja ta mõtleb igasuguseid asju välja ja paneb need siia kirja.

Sambarahaga kodulaenu maksmine on ka hea näide. USA aktsiaturu, mis moodustab maailma aktsiatest ligikaudu 60%, ajalooline keskmine tootlus, mida saab teatavasti indeksfondidega, on olnud 9% aastas. Mis sul selle kodulaenu intress oli? Koos euriboriga 4-6% aastas ilmselt? Ajalooliselt teenib indeksfondis edasi olles rohkem. Ja jällegi, 20% andsid sa sellest riigile niisama ära.

Valuveljed on vabad!
Mul suht savi, mis inimesed oma II või III samba rahaga teevad.
Kuid inimestel on komme vanaks jääda ja siis on kihk “elamisväärset pensioni” riigilt nõudma hakata. Me teame ju väga hästi, millises demograafilises vetsupotis me täna oleme.
I samba pensionite tõstmine saab käia vaid teiste valdkondade arvelt. Iga aastaga jääb maksumaksjaid vähemaks ning koormus sotsiaalsüsteemile ainult kasvab (loodetavasti pikeneb eluigagi). Ja pensionieas on juba hilja endale sääste koguma hakata.
Vot see on situatsioon, kuhu ma ei taha et minu lapselapsed peavad sattuma - ebamõistlikult suur osa nende teenitud rikkusest jagatakse pensionäridele lihtsalt laiali.
Riigi asi on tagada minimaalne hakkamasaamine, ülejäänu peab tulema igaühe enda elus tehtud valikutest.
Kui kõik sellega nõus, siis minu poolest võiks ju ka I samba vabaks lasta, samuti võiks vabaks lasta ka haiguskindlustuse jms riigipoolsed kohustuslikud koormised.

Aga sisetunne ütleb, et tänased valuveljeostjad valivad homme populiste, kes riiklike pensione tõsta lubavad.

6 Likes

Keskmine pensionikoguja eestis pole põllumees, vaid heal juhul potipõllumees. Kelle puhul tulebki toote lõpphind kallim kui päris põllumehe käest ostes ning mingit majandusliku positiivset efekti ta elus selle tegevusega ei saavuta, peale roheliste unistuste. Mul üks sugulane arvestas välja, et oma suvilas kasvatatud kartulikiloks tuli üle 2 euro (ilma oma tööjõudu arvestamata).

Keskmisel 40 aasta vanusel inimesel eestis on 2 sambas 12 tuhat eurot (rahandusministeeriumi andmetel). Tal on tööiga jäänud alles 25 aastat. Seega heal juhul võime rääkida, et tal on pensionile minnes kogutud max ehk 40 tuhat eurot.

Arvestades meie inflatsiooni, siis ma pole täiesti kindel, kas ta saab selle raha eest pensionile minnes isegi aasta elada. Seega üldpildidis on keskmisele pensionikogujale terve pensionikogumine täiesti viienda järguline asi. Enamiku elust vajamineva raha peab ta leidma siiski kusagilt mujalt.

Ainuke kellele see tegevus on kasumlik, on pensionifondid.

8 Likes

Sa spämmid siia jälle 4 ja pool aastat vanu uudiseid? Ilma ette hoiatamata?

Oled veendunud, et su lapselapseed hakkavad rikkust teenima?
Mul samuti lapselapsed, aga teenivad suht keskmist sissetulekut. Ja nende teenitult sisssetulekult võetakse täpselt samasuguseid makse nagu ka minu teenistuse pealt.
Millest selline paanika, et sinu lastelaste rikkusi hakatakse minule pensionimaksmiseks ära võtma?

6 Likes

Nagu minu, sinu ja paljude teiste praeguste maksumaksjate rikkusi võetakse praegu ära nende vanemate või vanavanemate pensionimaksmiseks.

Minu vanemad ja vanavanemad maksid samamoodi nagu mina maksan. Samamoodi maksavad ka minu lapsed ja lapselapsed. Mitmendast põlvkonnast see nüüd siis teistmoodi käima lükatakse?

2 Likes

To: isonts. Vastupidi, ma kinnitasin just sellega, et kõik see läheb samamoodi edasi, midagi ei muutu.

Paanika on muidugi kõvasti öeldud, aga lootus tekkib siis, kui pingelises eelarveolukorras esimest korda maksutõusu asemel jäetakse ära erakorraline pensionitõus.

4 Likes