Pensionifondid - milleks kära?

Kus see Eesti Pank ja kiilakas siis olid kui pensionikogujate pensioniks kogutud raha põles neis sammastes ja Eesti pensionifondide tootlused olid OECD riikide viimaseid? Rääkimata eelpolmainitud kindlustusfirmade nuumamisest.

13 Likes

II sambast turule paiskunud raha tulemusel lisandus Eesti majandusse ühe kuu jooksul 1,34 miljardit eurot, mis moodustas sel hetkel 4,6% Eesti aastasest SKPst.
Samal ajal tõusid suurema nõudluse toel tarbijahinnad 2021. aasta viimasest kvartalist kuni 2022. aasta teise kvartalini umbes 1–2 protsendipunkti kvartalis.
Lahkujate hoiused moodustasid kõigi Eesti elanike hoiustest 4% ehk märksa väiksema osa, kui on nende osakaal täiskasvanud rahvastikus. Samuti puudus enamikul neist võlakirjadesse ja aktsiatesse investeerimise kogemus, sest lahkujate varad neis varaklassides moodustasid vaid 0,2% kõigist Eesti elanike võlakirjadest ja aktsiatest. Lahkujate tarbimislaenud moodustasid seevastu aga 46% ja eluasemelaenud 20% kõigi Eesti elanike tarbimis- ja eluasemelaenudest.

2 Likes

Eesti Pangal puudub võimekus näha võlakirjadesse ja aktsiatesse investeerijate arvu. Nad võivad saada seda eestis tegutsevatelt pankadelt, aga näita mulle lolli, kes kaupleb nende instrumentidega läbi pankade ja nuumab neid ülisuurte teenustasudega.
Mõistlik inimene kasutab IB või lihgtyeari laadseid tooteid. Paljud loovad selleks mingi juriidilse keha. Seda Eesti Pank kindlasti ei oska om arvutustesse siduda…
See on enmavähem sama, et EMTA ei saa sellest mitte kunagi teada, kui sa ise ei deklareeri

2 Likes

Jah, osaliselt see võib tõesti nii olla, kuid suurt pilti see ei muuda. Err artiklist:
Nii esimesel, teisel kui ka kolmandal kuul laenujäägid väga oluliselt vähenesid, aga peale seda enam, et ta oleks madalamale tasemele jäänud, seda me ei näe. Me siin võrdlemegi, kuidas on dünaamika teise samba kogujatel võrreldes väljavõtjatega. Ja paistab, et kuigi nad on usinalt kasutanud pensioniraha väljamakseid oma laenude tagasimaksmiseks, siis mingil hetkel siiski nende laenujäägid jõuavad samale tasemele nagu võrdlusgrupil. Ehk on ka uusi laene võetud. Näiteks aasta pärast seda positiivset efekti, et nad oleksid väiksema laenukoormusega kui võrdlusgrupp, siis seda tegelikult ei ole."

Laenamine on kökimöki. Laenati enne 2.samba vabakslaskmist ja laenatakse ka peale seda.
Kui Eesti Pangale laenamine ei sobi siis algatgu eelnõu või seadus ja lõpetagu eestis laenuandmine ära samamoodi nagu 2. sammas.

3 Likes

EP võtab eelduse ja püüab siis vägisi seda eeldust tõestada, ja eriti, kui on enne seda neid asju ennustanud. Ei ole kuidagi neutraalne uuring. Seostamine hinnatõusuga, vähem teenimine kui pensionikontol jne umbluu…

5 Likes

To: nier
Hinnatõusul on põhipõhjused absoluutselt mujal, kui korraga peale tulnud rahamassil. See rahamass ainult aitas veidi kaasa hinnatõusule, niivõrd-kuivõrd. Pealegi, hinnad oleks pidanud siis langema endisele tasemele, kui see rahamass ära jahvatati. Aga hinnad jäid kõrgeks ja kõrgenesid veelgi, mis sest, et see rahamass jahvatati ära üsna lühikese ajaga. Hinnad tõusid kogu maailmas, mitte ainult meil.
Poliitpropagandaks on aga seda Eesti Pangal hea lihtne väita. Keegi vist käskis seda teha.

6 Likes

Muidugi! Milleks üldse koguda kui padurikkaks ei saa? Sotsialistid teavad - teised peavad üleval kui piisavalt kaua ja piisavalt kõvasti viriseda. Isiklik vastutus pole igaühe jaoks. :grinning:

Keegi ei keelanud kogumist ära. Mingi miinimum riiklik pension ja riiklik pension üleüldiselt ei kao ka kunagi mitte kuhugile. Need kes koguda ei viitsi peavad riikliku pensioniga hakkama saama.
Mina ei kogu ja minu pärast ei pea küll keegi kurvastama, et kuidas ma riikliku pensioniga küll oma elu ära saan elatud.
Kui empaatia üleääre ajab siis tee midagi päriselt ära ja toida kodutuid koeri/kasse ja muidu eluheidikuid…

4 Likes

“Mis see teiste asi on, et ma suitsetan ja joon, minu keha. Mis see teiste asi on, et ma autoga kihutan, minu elu. Mis see teiste asi on, kas ma pensioniks kogun, minu elukvaliteet.” Ühendavaks teguriks on, et kui kakahetk käes on, siis peavad arstid, tervisekassa, sotsiaalamet jne. astuma tegevusse, sest inimese enda jõud üle ei käi, aga ära ka ei sure, vaid läheb ikka plakatiga “Kaja, astu tagasi” piketile ja seletab, kuidas toimub rahva genotsiid valitsuse poolt.

11 Likes

Kus kohast viimasel ajal kõik need kommunismi ihalejad on välja ilmunud? Nendest kahest nn ülikoolist? Kas muutuva ajastu märk koos ameerikaviha propageerimisega? Riik teab paremini kui inimene, mida ta oma rahaga teha võib, madalate maksude asemel ning ettevõtlikuse asemel tuleb inimestele jagada suuri toetusi, riik tõmbab õhtul traktoriga teki peale jne.
Meeldetuletuseks, et me oleme sellises riigikorra all juba 50 aastat elanud. Ei olnud meeldiv.

3 Likes

Mul läks siin järg nagu käest ära - kas juhul kui 2st sambast loobud siis enam ka 1 samba osa enam ei saa?

Sinu toodud näide ei päde kohustusliku pensionifondi konteksti. Nimelt II samba pensioni sinupoolne mitte kogumine ei kahjusta tulevikus teisi ja ei koorma tulevikus maksumaksjat.
Esimesest sambast hakkad sa niikuinii nii palju pensionit saama, et mingeid lisatoetusi sa ei vaja, nii on asi kord juba seatud. Lisaks, vastupidi, II sambast loobudes sa annad oma panuse hoopis praegusesse I sambasse, suurendades seda.

1 Like

silmaringi laiendamiseks või mälu värskendamiseks - ehk see esimene sammas ei pruugi üldse nii kindel olla, kui kindlaks enamus meist arvab seda olema:

" Nii ähvardab heaolupõhimõtetel üles ehitatud riike lisaks massilisele sisserändele täiesti reaalselt sama saatus, mis viis langusse Rooma impeeriumi – riigi ees seisvad pensionikohustused ületavad riigikassa võimalusi ."

" 20.sajandi teise poole riigimudelid pole enam rakendatavad, ees ootab karmim tulevik – väiksemad palgad ja pensionid, kõrgemad maksud, kõrgem pensioniiga, rohkem võõrtöölisi . Spekuleeritakse ka, et 20. sajandi leiutise ehk universaalpensioni kui turvalise eluviisi vanadusse pikendamise garantii kõrgaeg on peagi möödanik ning tulevikus on taas igaühel endal järjest suurem roll oma pensioni teadlikul kogumisel."

kliki: Pensioni ajalugu, osa 3: tänapäeva ohud ja võimalused

ps.
kui juba lugema hakkate, siis soovitan juba kõik 3 osa läbi lugeda. Head lugemist!

1 Like

To: mancik.
Arvan, et ajahetkel kui kukub I pensionisammas, siis on II sammas juba ammu kukkunud.

3 Likes

Mingi hetk hakkab valitsus rääkima, et II ja III sammas tuleb misiganes (nagu ikka sobib muutunud julgeolekuolukorra pärast) põhjusel ära natsionaliseerida, nii nagu Enefiti aktsiatega tehakse parasjagu, ja ongi teema lõpetatud. Kas keegi mäletab valitsuse lubadust, et maamaks ei tõuse aastas rohkem kui 10%?

8 Likes

Läks tõesti, aitan su tagasi. Loomulikult saad. Loomulikult võid mitte koguda ja elada I samba pensionist. Loomulikult võid töötada mustalt ja mitte omada tervisekindlustust. Loomulikult. Lihtsalt kogu see iseseisvus, oma peaga mõtlemine ja süvariigi vastane rebel olek lõppeb kohe, kui elamine läheb raskeks ja siis on valitsus süüdi.

1 Like

Selle pahna lugemiseks pole küll mõtet oma aega raisata.
Kuna sina oled seda teinud siis ole he ainimene ja ütle mis aastal see kõik juhtuma hakkab. Kui sa seda ei suuda siis oled sa oma aega täiesti ilmasajta raisanud selle jama läbilugemiseks

Mõne jaoks siin on maailm nii mustvalge, et 2019-2020 oli võimalik ainult Isamaa stiilis pensionireservide laialijagamise reform (aka pensionisüsteemi riigistamine) või pensioneas väljamaksete üldse reformimata jätmine. Isamaal olid kõik võimalused teha sellest enda ja Eesti edulugu. Seda võimalust otsustati mitte kasutada.

Neile tehti kümneid asjalikke muudatusettepanekuid, sh seesama Eesti Pank, selgitati kannatlikult. Mäletan üht tolleaegset Eesti Panga poolt korraldatud teemakohast konverentsi/nõupidamist, kus esinesid erinevad väliseksperdid (ei, mitte fondihaldurite ega “süvariigi” esindajad). Ekreike valitsuse esindaja marssis sinna sisse ja ütles umbes nii - te võite siin ju mõjuanalüüse ja muudatusettepanekuid teha, aga meil on igatahes asi otsustatud ja paigas.

Pensioni“reformi” ideoloogid olid ja on vähemalt selles mõttes ausad, et tunnistavad - eesmärk ei ole teha teist sammast paremaks, vaid see kaotada.

3 Likes

Kas mina olen midagi maha maganud, teine sammas pole ju ära kaotatud?

5 Likes