Pensionifondid - milleks kära?

kui sa ei esita avaldust 01.aprillil või 01.augustil või 01.detsembril vaid teed seda 31.märts või 31.juuli või 30.novembril, siis oled 5 kuu asemel rahas ainult 1 kuu ja 2 päeva. Ehk selle 5 kuu probleemi kõige lihtsam lahendus on ekraani ja tooli vahel. :slight_smile:

1 Like

Ma olen aru saanud, et pensionifondist saab fondipensioni perioodilisi väljamakseid vastavalt osakute hetkeväärtusele. Kas PIK-is on see samuti et teen rahaks ainult niipalju kui selles kuus välja võtta soovin?

Kuda sa selle raha ühe kuu ja 2 päevaga kätte saad, kui peale avalduse esitamist on sul võimalus avaldus veel tagasi võtta järgmise avalduste vooru lõppemiseni ja avalduse esitamise momendil peab konto olema rahas?

(53) Kuni avalduse esitamise kuu viimase kuupäevani võib isik oma käesoleva paragrahvi lõike 4 esimeses ja teises lauses nimetatud ühekordse väljamakse avalduse tagasi võtta. Käesoleva paragrahvi lõikes 41 nimetatud raha väljavõtmise avalduse, mis on esitatud hiljemalt 31. märtsil, võib isik tagasi võtta kuni 31. juulini, avalduse, mis on esitatud hiljemalt 31. juulil, võib isik tagasi võtta kuni 30. novembrini ja avalduse, mis on esitatud hiljemalt 30. novembril, võib isik tagasi võtta kuni 31. märtsini. Selleks esitab isik kontohaldurile või registripidajale registripidaja ette antud vormil ühekordse väljamakse avalduse või raha väljavõtmise avalduse tagasivõtmise avalduse. Ühekordse väljamakse avalduse tagasivõtmise avalduse esitamise suhtes kohaldatakse käesoleva seaduse § 16 lõikeid 1–4, 6, 7 ja 8 ning raha väljavõtmise avalduse tagasivõtmise avalduse esitamise suhtes § 14 lõikeid 2–3 ning § 16 lõikeid 1–7 ja 8.

Tänud. Õige tähelepanek. Võimalik et soovmõtlemisest tulenevalt arvasin, et väljamakse(d) käituvad sarnaselt vahetamisele st. fondist PIK’i kandmine on tehtav minimaalselt 1 kuu + 2 päevaga aga väljamaksete puhul on tõesti kõigepealt minimaalselt 3 kuud nö. ümbermõtlemiseks + seejärel 1 kuu + 20 päeva … ehk oluliselt pikem periood. My bad.

2 Likes

Huvitav, kas Isamaa tehtud käki eest kunagi vastutuse ka võtab?

Mina loeks seda viimaste aegade vähesteks edulugudeks eesti poliitikas. Teisele kohale paneks omaasoolhiarate abielude võimaldamise.
Peale nende kahe asja ei tule ühtki asja, mida viimasel ajal ära on tehtud nii, et mingi osa kodanikest ka sellega rahul on.

4 Likes

Objektiivsuse ja tasakaalu huvides ootan Eesti Pangalt nüüd ka analüüsi sellest, milliseks oleks kujunenud Eesti pensionisüsteemi olukord, kui pensionireform oleks toimumata jäänud ja kogu kogumisperioodi lõpuks kogunenud pensionireserv oleks ka edaspidi kindlustusfirmade kontodele 0% tootlusega 15+ aastaks seisma jäänud. Ilmselgelt aga sellist analüüsi ei tule sest EP pole mitte finantsinstitutsioon, vaid poliitilist agendat ajav PR-kontor, mis pickib kogu pensionireformist välja ainult ühe mitte eriti olulise aspekti ning vaikib kõik teised surnuks.

13 Likes

Raha ,vabaks laskmine", kindlustuslepingute kadumine, tasude langemine ja tootluste kasv ei ole Isamaa teene. Pigem seee on ikka seotud Tuleva, ehk siis uue konkurendi tulekuga.

Poleks pensionisüsteemi IRL-i eestvedamisel muudetud, istuks II samba pensionikogujad siiamaani süsteemis mille aastatootlus oleks kuni paar protsenti nominaalselt plussis või siis negatiivne.

Sunniviisiliselt jäika pensionisüsteemi kinni seotud rahvamasside reaktsioon, et märgatavas osas raha välja võetakse, on täiesti normaalne reaktsioon. Oleks ennustanud isegi suuremat protsenti pensionikogujatest, kes raha välja võtavad.
Pensionisüsteemi vabaks laskmine oli kindlasti Eesti edulugu. Midagi hullu ka sellega ei juhtunud, nüüd on inimestel lausa stiimul oma raha sinna panna.
Meenutaks, et omal ajal oli isegi III samba tootlusega olukord nutune.

5 Likes

Kindlustuspensioni võimalus on sul pensionile siirdumisel endiselt olemas. Isamaa pensionireformiga, mis lõi võimaluse kasutada fondipensioni, ei võetud sult midagi ära. Tuleval polnud sellega mingit pistmist.

6 Likes

Kus see Eesti Pank ja kiilakas siis olid kui pensionikogujate pensioniks kogutud raha põles neis sammastes ja Eesti pensionifondide tootlused olid OECD riikide viimaseid? Rääkimata eelpolmainitud kindlustusfirmade nuumamisest.

8 Likes

II sambast turule paiskunud raha tulemusel lisandus Eesti majandusse ühe kuu jooksul 1,34 miljardit eurot, mis moodustas sel hetkel 4,6% Eesti aastasest SKPst.
Samal ajal tõusid suurema nõudluse toel tarbijahinnad 2021. aasta viimasest kvartalist kuni 2022. aasta teise kvartalini umbes 1–2 protsendipunkti kvartalis.
Lahkujate hoiused moodustasid kõigi Eesti elanike hoiustest 4% ehk märksa väiksema osa, kui on nende osakaal täiskasvanud rahvastikus. Samuti puudus enamikul neist võlakirjadesse ja aktsiatesse investeerimise kogemus, sest lahkujate varad neis varaklassides moodustasid vaid 0,2% kõigist Eesti elanike võlakirjadest ja aktsiatest. Lahkujate tarbimislaenud moodustasid seevastu aga 46% ja eluasemelaenud 20% kõigi Eesti elanike tarbimis- ja eluasemelaenudest.

2 Likes

Eesti Pangal puudub võimekus näha võlakirjadesse ja aktsiatesse investeerijate arvu. Nad võivad saada seda eestis tegutsevatelt pankadelt, aga näita mulle lolli, kes kaupleb nende instrumentidega läbi pankade ja nuumab neid ülisuurte teenustasudega.
Mõistlik inimene kasutab IB või lihgtyeari laadseid tooteid. Paljud loovad selleks mingi juriidilse keha. Seda Eesti Pank kindlasti ei oska om arvutustesse siduda…
See on enmavähem sama, et EMTA ei saa sellest mitte kunagi teada, kui sa ise ei deklareeri

1 Like

Jah, osaliselt see võib tõesti nii olla, kuid suurt pilti see ei muuda. Err artiklist:
Nii esimesel, teisel kui ka kolmandal kuul laenujäägid väga oluliselt vähenesid, aga peale seda enam, et ta oleks madalamale tasemele jäänud, seda me ei näe. Me siin võrdlemegi, kuidas on dünaamika teise samba kogujatel võrreldes väljavõtjatega. Ja paistab, et kuigi nad on usinalt kasutanud pensioniraha väljamakseid oma laenude tagasimaksmiseks, siis mingil hetkel siiski nende laenujäägid jõuavad samale tasemele nagu võrdlusgrupil. Ehk on ka uusi laene võetud. Näiteks aasta pärast seda positiivset efekti, et nad oleksid väiksema laenukoormusega kui võrdlusgrupp, siis seda tegelikult ei ole."

Laenamine on kökimöki. Laenati enne 2.samba vabakslaskmist ja laenatakse ka peale seda.
Kui Eesti Pangale laenamine ei sobi siis algatgu eelnõu või seadus ja lõpetagu eestis laenuandmine ära samamoodi nagu 2. sammas.

2 Likes

EP võtab eelduse ja püüab siis vägisi seda eeldust tõestada, ja eriti, kui on enne seda neid asju ennustanud. Ei ole kuidagi neutraalne uuring. Seostamine hinnatõusuga, vähem teenimine kui pensionikontol jne umbluu…

3 Likes

To: nier
Hinnatõusul on põhipõhjused absoluutselt mujal, kui korraga peale tulnud rahamassil. See rahamass ainult aitas veidi kaasa hinnatõusule, niivõrd-kuivõrd. Pealegi, hinnad oleks pidanud siis langema endisele tasemele, kui see rahamass ära jahvatati. Aga hinnad jäid kõrgeks ja kõrgenesid veelgi, mis sest, et see rahamass jahvatati ära üsna lühikese ajaga. Hinnad tõusid kogu maailmas, mitte ainult meil.
Poliitpropagandaks on aga seda Eesti Pangal hea lihtne väita. Keegi vist käskis seda teha.

4 Likes

Muidugi! Milleks üldse koguda kui padurikkaks ei saa? Sotsialistid teavad - teised peavad üleval kui piisavalt kaua ja piisavalt kõvasti viriseda. Isiklik vastutus pole igaühe jaoks. :grinning:

Keegi ei keelanud kogumist ära. Mingi miinimum riiklik pension ja riiklik pension üleüldiselt ei kao ka kunagi mitte kuhugile. Need kes koguda ei viitsi peavad riikliku pensioniga hakkama saama.
Mina ei kogu ja minu pärast ei pea küll keegi kurvastama, et kuidas ma riikliku pensioniga küll oma elu ära saan elatud.
Kui empaatia üleääre ajab siis tee midagi päriselt ära ja toida kodutuid koeri/kasse ja muidu eluheidikuid…

2 Likes

“Mis see teiste asi on, et ma suitsetan ja joon, minu keha. Mis see teiste asi on, et ma autoga kihutan, minu elu. Mis see teiste asi on, kas ma pensioniks kogun, minu elukvaliteet.” Ühendavaks teguriks on, et kui kakahetk käes on, siis peavad arstid, tervisekassa, sotsiaalamet jne. astuma tegevusse, sest inimese enda jõud üle ei käi, aga ära ka ei sure, vaid läheb ikka plakatiga “Kaja, astu tagasi” piketile ja seletab, kuidas toimub rahva genotsiid valitsuse poolt.

7 Likes