P2P Pangandus: Laenupõhine ühisrahastus

Natukene mõtteainet ühisrahastuse teemal.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3AdSKQqT6ED6EJ%3Aftalphaville.ft.com%2F2015%2F02%2F19%2F2119569%2Fwhat-will-p2p-lending-look-like-5-years-from-now%2F+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=ee
Käivad kõlakad, et rahapuu.eu (Tallinna Investeeringute Grupp OÜ) omanik T.K. on nelja tuule poole kadunud, olles eelnevalt teinud veel paljudele inimestele rammusa tünga olematute iPhone-de müümisega.

PS. Nime ei avalda põhjusel, et tegemist on esialgu siiski kuulduse staatuses infoga.
PPS. Ärge ajage rahapuu.eu-d segi Rahapuu blogiga - täitsa erinevad asjad.
Seda kuuldust kinnitavad päris mitu (ID-kaardiga autoriseeritud) allikat.
Suurem üllatus oleks olnud kui Rahapuu.eu oleks ausaks ürituseks osutunud. Kes vähegi viitsis selle ettevõtmise ja sellega seotud isiku kohta intenetist lugeda ja sellele vaatamata sinna investeeris, võib ainult iseennast süüdistada. Mis see Rahapuu.eu lubadus oli - _garanteeritud tootlus_ 20%? Wayback Machine pole seda lehte kahjuks arhiveerinud.

PS. Huvitav, kes Pealikule miinuse pani?
Nimeta mees Nimeta Baarist.
http://www.aripaev.ee/uudised/2015/02/27/bondora-sai-47-miljoni-eurose-susti
4,7 miljonit eurot Bondorale laienemiseks.
Hea töö Bondora poolt aga väikeinvestorid jooksevad minema või lihtsalt teevad kisa ainult need vähesed, kes ära jooksevad? Kuidas siinsete kasutajatega on - jooksete või mitte?

Bondora muidugi sihib uusi turge ja institutsioonide rahakotte, mistõttu kuulatakse rahakamaid rohkem kui meid väikeinvestoreid, kellest sõidetakse rongiga üle - kuid, ega kusagil pole hea olla väike asjaajaja. Tuleb kannatada ja oma kapitali teistele natuke investori sõbralikemale platvormidele suunata.
Kui isepakkujad taas ainult eestlastele laenamist ei võimalda ja konto väljavõte jääbki kadunuks ja iga uus tarkvara update teeb kõik veel hullemaks, siis on küll tunne, et pakin ka asjad kokku ja viin negatiivse reaaltootlusega hoiusele.
Lenzer
Kui isepakkujad taas ainult eestlastele laenamist ei võimalda ja konto väljavõte jääbki kadunuks ja iga uus tarkvara update teeb kõik veel hullemaks, siis on küll tunne, et pakin ka asjad kokku ja viin negatiivse reaaltootlusega hoiusele.

iseenesest on päris huvitav, et ei ole selliseid otselaenamise vöimalusi tekkinud, kus suurema summa omanik saaks kinnisvara tagatisel näiteks raha välja laenata, mitte seda kontol null intressiga hoida.
Usun, et tagatise olemasolul investor vast on valmis ka väiksema intressiga vöi kui palju see intress peaks olema, et raha kontol ei vedeleks. Samas eks kel on tagatisi, see saab ka pangast raha ilmselt.
Pahurik, esimesed sellised platformid on tekkimas ja kuni Arne omarahas investorite peale karjub ja Pärtel Bondoras väikeinvestorite huvide peale pissib, mõeldes, et peasi, et uue roundi investeeringuid saada, võivad uued tagatisel laenude pakkujad neist peagi üle sõita. Üks selline lootustandvam paistab olema Lätlaste Mintos, mida isegi Bondora foorumis tunnustatakse.
Niikaua kuni P2P pangandusse aina uusi ja uusi noori "investoreid" peale voorib, ei tekita vanade kogenud investorite lahkumine mingit probleemi.
Ma olen kõik raha Bondorast välja kandnud, ainult hapud laenud tiksuvad edasi (aegajalt tiksub 0,01€ osalist tagastust). Järelturg tunudb kah olevat täiesti kokku kuivanud, isegi A klassi laene -5% pealt ei osteta enam. Ütleme nii, et Bondora reklaamitud tootlusi ei maksa uskuda.
Mul on tunne, et nende uued tootlused ja recoveryd on arvutatud mingite katkiste laenude abiga, mis paari päeva möödumisel täies mahus ja intressideta tagasi laekuvad. Ise nad ütlevad, et need on lõplikust kontrollist läbi kukkunud või taotleja loobumised aga neid on nii kuradima palju ja nad kajastuvad pekkis statistikas, millega ei hiilanud Bondora varemgi. Konto väljavõtet ju hetkel normaalselt ei näe, ainult betas raportite alla laadimisega. Lisaks on nende leht nii aeglaseks muutunud, et dial-upi aegne lehe ootamisemoment on tagasi tulnud. Ise muudkui uuendavad ja parandavad aga aina halvemaks läheb, ma isegi ei oska öelda, mis massohismist ma sseal veel olen.
Mina olen küll väga edukalt järelturul müünud. Hetkel olen enda tootluse ja halbade laenude osakaaluga rahul aga paremaks saaks muidugi palju asju teha. Eriti häirib, et järelturul olevate laenude maha võtmine ja intressi muutmine on tehtud nii keeruliseks, kui üldse saab.
Lenzer
Pahurik, esimesed sellised platformid on tekkimas ja kuni Arne omarahas investorite peale karjub ja Pärtel Bondoras väikeinvestorite huvide peale pissib, mõeldes, et peasi, et uue roundi investeeringuid saada, võivad uued tagatisel laenude pakkujad neist peagi üle sõita. Üks selline lootustandvam paistab olema Lätlaste Mintos, mida isegi Bondora foorumis tunnustatakse.

100% nõus kõigega. Loodetavasti on Mintose ärimudel jätkusuutlik ja ilmselt on sarnaseid platvorme veel tulemas.

Bondora tänane uudiskiri annab teada, et alustavad 14.03 kolimist uutele serveritele ja täiendavad IT meeskonda: kuulutus1 ja kuulutus2.

Paar teemakohast linki veel:
http://www.p2p-banking.com/
http://p2p-anlage.de/
http://www.p2pmoney.co.uk/companies.htm
SideKick
Ma olen kõik raha Bondorast välja kandnud, ainult hapud laenud tiksuvad edasi (aegajalt tiksub 0,01€ osalist tagastust). Järelturg tunudb kah olevat täiesti kokku kuivanud, isegi A klassi laene -5% pealt ei osteta enam. Ütleme nii, et Bondora reklaamitud tootlusi ei maksa uskuda.

Minu kogemus on jällegi näidanud seda, et veebruar-märts lisasin järelturule enda portfelli jaoks ebasobilikke laenulepinguid (enamasti E, F ja HR, mille intress oli madalam keskmisest oodatud intressist.) +15% juurdehindlusega. Ca 150 euro eest olen neid tänaseks suutnud maha müüa. Järelturg siiski tugevalt tsükliline - mõningal juhul läks tundidega 5-8 laenu korraga, teine kord tuli paar päeva oodata.

A riskiklassi laenuleping ei ole iseenesest väga tahetav leping tema väikese intressi tõttu. Nagu laenuvõtja soovib madalat kuumakset (suva see intress), siis investor soovib kõrgemat intressi (suva see risk).

Isiklikult olen üles ehitamas viimasel ajal just konservatiivsemat portfelli (58% on AA .. C grupis, 15% D ja ülejäänud kõrgema riskiga gruppides).

Mintose kõrval on Eestis näiteks EstateGuru, kes kinnisvara tagatisel laenu pakub. Hetkel on üks projekt (ca 325 000€) aktiivne, millele minu teada on ka ankurinvestor leitud (s.t. projekt läheb töösse nii ehk naa).

ttrusti kommentaarile lisaks, et Bondora puhul on teemaks peatselt institutsionaalsete investorite lisandumine (sellest kirjutati ka hiljutises uudiskirjas). Hakatakse selgelt muutuma Prosperi ja Lending Clubi sarnaseks hübriidiks, kus valdava enamuse rahast investeerivad fondid ning jaeinvestor jääb üha enam kõrvale. Eks sellisel puhul olegi tark edasi vaadata sellistesse kohtadesse, kus täna on jaeinvestoril võimaluS (MoneyZen, Investly, EstateGuru, Crowdestate jne).

Mintose eufooriast ei ole ma veel väga hästi aru saanud. Lätlased rahastavad projekte enamasti umbes meie Sillamäe, Paide või Haapsalu laadsetes linnakestes. Ma ei kujuta ette mis väärtust selline kinnisvara võiks omada krahhi korral (eriti kui LTV on 60-70%). Ega siis Lätti inimesi juurde tule.

Bondora execution on olnud täna selgelt laenuvõtja ja institutsionaalse investori kasuks. Jaeinvestor on paraku jäänud kuulamata, mis selles mõttes on kurb, et jaeinvestor oli selleks grupiks, kes selle ürituse algselt üldse käima tõmbas. Olen Pärteliga rääkinud sel teemal ning eks väikene lootus on, et aktiivne väikeinvestor saab edaspidi rohkem tähelepanu (nii arenduse kui investorsuhtluse osas). Suures plaanis aga kui loeme Bondora foorumis väikeinvestorite pahameele kohta, siis peaksime sinna kõrvale ka konteksti looma:
- need kuni 100 aktiivset väikeinvestorit, kes seal sõna võtavad, on alla 2% kõigist investoritest
- AS ei ole mittetulundusühing, kes oma tegevustest kasumit teenida ei soovi
- paljud 'valulikud' muudatused on tehtud pikemat perspektiivi silmas pidades, näiteks kasutajanimede standardiseerimine ca aasta-poolteist tagasi
Mintose plussid võrreldes näiteks Bondoraga:

- iga väljaantud laenu finantseerib portaal kõigepealt ise ja siis investorid saavad sealt 0% juurdehindlusega omale osalust "osta". Kui võrrelda erinevaid laene, siis vähem atraktiivsemad on mitmeid kuid peale laenu väljastamist valdavas osas Mintose enda poolt rahastatud. Seega on neil oluliselt suurem huvi iga laenu kvaliteeti hinnata, kuna peavad arvestama võimalusega, et see jääbki valdavalt nende enda portfelli. Milline oleks Bondora laenude valik, kui nad kõigepealt rahastaksid kõik laenud ise?

- portaali koostöövalmidus. Olen saatnud neile 4-5 ettepanekut muudatuseks/täienduseks ja need on üleval paari päevaga. OK - portaal on küll uus, kasutajaid vähe, aga siiski meeldiv vaheldus.
BC. Kuidas nagu saada aru jätkusuutlikust äriloogikast et hapud laenud firmale ja head laenud kliendile ???
Mintos on lihtsalt väga väikene. Kui Sul oleks 9000 investorit, kes igaüks soovib mingisugust nupukest / funktsionaalsust kusagile, mis tihtipeale võib kellegi teise investori arvamusega ristipõiki minna, siis kuidas seal teha vahet millist funktsiooni rakendada?

Muuseas - ka muud väikeportaalid Eestis on väga aktiivsed muudatusi tegema ja soovitusi vastu võtma.
Tin
BC. Kuidas nagu saada aru jätkusuutlikust äriloogikast et hapud laenud firmale ja head laenud kliendile ???

Loe palun uuesti KOGU tekst sealt lõigust. Oled muidu portaaliga tutvunud või arvad niisama? Kui paljude kinnisvaraga tagatud laenude puhul näeksid sa ette olukorda, kus raskuste puhul ei suudetaks kätte saada mingitki osa algsest summast? Kui palju on Bondora puhul laene, kus tagastatakse 0 eurot? Suudad tuvastada vahe?