Bondoras investeerides ei saa kasumit edasi lükata, kasutades investeerimiskontot. Maksad laekunud tulult tulumaksu ja miinuses laene kahjuks maha kanda ei saa.
hugeli
Bondoras investeerides ei saa kasumit edasi lükata, kasutades investeerimiskontot. Maksad laekunud tulult tulumaksu ja miinuses laene kahjuks maha kanda ei saa.
Kui on plaan pikemaajaliselt tegutseda ja natukene suuremaid summasid sisse panna, siis tasub luua selleks OÜ. Asutamine maksab natukene alla 200€ aga pikemas horisondis tuleb tulusam.
Täiesti õige point, Mooney, kehtib ka väärtpaberite haldamise puhul!
Bondorast: Pärtel treib ikka väga hulle skeeme juba- esiteks automaatpakkujad ei saa valida enam riike, seega kui sa oled laisk investor, kes kasutab automaatikat, siis su raha läheb otse Manjaanadele, kust seda tagasi tuleb vaid statistiliselt, reaalselt aga mitte. Teiseks on kasutusel uus reitingusüsteem, mis teeb enamuse vanadest A1000 laenudest HR klaasiga laenud, mis oma olemuselt on Junk. Nende soov paistab olevat kogu laenuturust: eesti,soome,espana,slovenia teha ühine hall arusaamatu mass, kust tuleb miski protsent raha tagasi, mis muidugi võib olla investori jaoks positiivse tootlusega aga võtab investorilt võimaluse eraldada terad sõkaldest. Täpselt nagu USAs olid suures koguses SubPrime laenajad kokku AAA reitinguga, sest neid oli palju ja osa ikka maksis. Bondora suhe investoritega minu arust halveneb.
Bondorast: Pärtel treib ikka väga hulle skeeme juba- esiteks automaatpakkujad ei saa valida enam riike, seega kui sa oled laisk investor, kes kasutab automaatikat, siis su raha läheb otse Manjaanadele, kust seda tagasi tuleb vaid statistiliselt, reaalselt aga mitte. Teiseks on kasutusel uus reitingusüsteem, mis teeb enamuse vanadest A1000 laenudest HR klaasiga laenud, mis oma olemuselt on Junk. Nende soov paistab olevat kogu laenuturust: eesti,soome,espana,slovenia teha ühine hall arusaamatu mass, kust tuleb miski protsent raha tagasi, mis muidugi võib olla investori jaoks positiivse tootlusega aga võtab investorilt võimaluse eraldada terad sõkaldest. Täpselt nagu USAs olid suures koguses SubPrime laenajad kokku AAA reitinguga, sest neid oli palju ja osa ikka maksis. Bondora suhe investoritega minu arust halveneb.
Bondora ja investorite vaheline suhe on olnud väga õrnakene juba pikemalt aega. Selles osas nõustun kriitikutega, et investor on see, kellel on raha ja ilma investorita laenu välja anda ei saa ehk investor tuleks rohkem fookusesse seada ja temaga dialoogi pidada.
Bondora Ratingu osas aga on selge edasiminek toimunud. Vana maksekäitumine, näiteks A1000, ei näidanud laenuvõtja riskitaset, mis tähendab, et teda ei ole võimalik õiglaselt hinnastada ja seeläbi on oht paljude heade klientide kaotamiseks ning teistpidi jällegi oht anda liiga madala intressimääraga laenu nendele, kes ei ole seda tegelikult väärt. Rating aga näitab, sest peaks arvesse võtma ca 20 erinevat olulist parameetrit (ma jään vastuse võlgu miks ma arvu 20 mäletan). Sealhulgas arvestatakse riigiga seotud iseärasusi: pankrotistumine, taastumine (loss given default on näiteks 90% arvestatud kõigi välisriikide laenude puhul).
Nende eesmärk on luua üle-Euroopaline P2P platvorm, kus kõik laenud saavad vastavalt kehtivatele tingimustele Ratingu ning investor ei peaks enam muretsema kas see on Hispaania või Eesti leping, sest paika on pandud iga grupi kohta enam-vähem mingisugune orienteeruv default rate ning vastav intress.
Mis on Hispaania puhul häda?
See, et 35% ei maksa ja lähevad pankrotti. Mida keskmine investor ei näe, on see, et 65% ju järelikult maksavad - nüüd tulebki leida viis need 65% kuidagi esile tõsta, sest nendega on ju kõik OK. Soome puhul 20% on problemaatilised ja 80% seega head maksjad.
Bondora Ratingu osas aga on selge edasiminek toimunud. Vana maksekäitumine, näiteks A1000, ei näidanud laenuvõtja riskitaset, mis tähendab, et teda ei ole võimalik õiglaselt hinnastada ja seeläbi on oht paljude heade klientide kaotamiseks ning teistpidi jällegi oht anda liiga madala intressimääraga laenu nendele, kes ei ole seda tegelikult väärt. Rating aga näitab, sest peaks arvesse võtma ca 20 erinevat olulist parameetrit (ma jään vastuse võlgu miks ma arvu 20 mäletan). Sealhulgas arvestatakse riigiga seotud iseärasusi: pankrotistumine, taastumine (loss given default on näiteks 90% arvestatud kõigi välisriikide laenude puhul).
Nende eesmärk on luua üle-Euroopaline P2P platvorm, kus kõik laenud saavad vastavalt kehtivatele tingimustele Ratingu ning investor ei peaks enam muretsema kas see on Hispaania või Eesti leping, sest paika on pandud iga grupi kohta enam-vähem mingisugune orienteeruv default rate ning vastav intress.
Mis on Hispaania puhul häda?
See, et 35% ei maksa ja lähevad pankrotti. Mida keskmine investor ei näe, on see, et 65% ju järelikult maksavad - nüüd tulebki leida viis need 65% kuidagi esile tõsta, sest nendega on ju kõik OK. Soome puhul 20% on problemaatilised ja 80% seega head maksjad.
Tauri, väga hea kokkuvõtte! Miks ma sellest nii arusaadaval kujul siin ja sinult pean lugema, mitte infokirjast, jääb ikka arusaamatuks* :)
* Bondora foorumis on ainult üks häda ja kisa, sealt ma targemaks ei saanud.
* Bondora foorumis on ainult üks häda ja kisa, sealt ma targemaks ei saanud.
Bondora foorumis on ca paarkümmend aktiivset investorit, kes ei taha investeerimise ja P2P olemusest aru saada ning seal tekitatakse tihtipeale väga palju kära ilma olukorda reaalselt analüüsimata, sestap ei ole see võib-olla parim koht, kust infot ammutada.
Mina olen üle 80% oma investeeringust Bondorast välja kandnud ja ülejäänu kannan nii pea, kui laenud järelturul müüdud saan. See niru tootlus ei kaalu üles kõiki riske.
SideKick, jaga oma mõtteid sel teemal: mis täpsemalt vastumeelsust/ebamugavust tekitas?
Fundamentaalseim probleem on see, et maailmas on liiga palju raha, mille tõttu pole mõistliku tootlusega investeerimisvõimalusi.
Ära unusta riski SideKick. Täna räägitakse kuidas kõik laenud on üks ja see sama aga probleemid kipuvad tulema kooris kisades või on nad kooris kõik tasa..
SideKick
Fundamentaalseim probleem on see, et maailmas on liiga palju raha, mille tõttu pole mõistliku tootlusega investeerimisvõimalusi.
Bondora tootlus teiste P2P platvormidega võrreldes on üpriski hea - 12+. UK's tootlused tunduvalt alla poole läinud, ning hakkavab ka minema Bondoras pärast uue Ratingu tutvustust. Uus süsteem teeb meele küll mõrudaks aga kui raha ei taheta teenida ja vägisi aetakse ära, siis pole midagi teha tuleb oma kaks asja kokku korjata ja mujale ümber kolida.
Minu välja laenamine Bondora kaudu on aasta algusest külmutatud. Uue automaatpakkumise süsteemiga kaasa ei läinud, sest Eestist välja laenata ei soovi. Hetkel jälgin lihtsalt mängu.
Mul sama seis, mis Pealikul, kuna nüüd puudub Bondoras võimalus mõistlikul viisil investeerimiseks. Kui võtad kasutusele uue süsteemi, siis saad sunniviisiliselt erilist kräppi omale portfelli ja manuaalselt investeerides on saadaval ainult selline kraam, millesse raha panna ei soovi. Olen nõus sellega, et Bondora Rating on edasiminek ja arvestab iga riigi riski, aga sellegipoolest ma soovin määrata, millisesse riiki ma investeeringuid luban teha. Selle keelamine jätab vähemalt mulle mulje, et on vaja senini tugevalt alarahastatud Hispaania laenusid täita. Kirsiks tordil on veel see, et puudub võimalus _normaalsel_ viisil investeerimist peatada, kui oled juba uue portfellihalduri aktsepteerinud.
-bc-
Mul sama seis, mis Pealikul, kuna nüüd puudub Bondoras võimalus mõistlikul viisil investeerimiseks. Kui võtad kasutusele uue süsteemi, siis saad sunniviisiliselt erilist kräppi omale portfelli ja manuaalselt investeerides on saadaval ainult selline kraam, millesse raha panna ei soovi.
Olen isegi kraanid kinni keeranud ja võtan vaikselt raha välja sealt. Põhjused samad, mis teil - Ei soovi välismaale investeerida; ei saa valida laenu pikkust ja liiga palju vigu IsePakkujas, et seda kasutada.
Kuhu Te oma raha suunate praegu? Aktsiatesse, teistele ühisrahastus platvormidele?
Ise oleksin huvitatud Teistele platvormidele investeerima aga enamus on oma tegemistega alles algusfaasis ja OmaRaha lihtsalt ei sümpatiseeri. Eesti & Balti huvitavamad aktsiad oma üle hinnatud.
Tuleb tunnistada, et peale 4+ aastat Isepankuris investeerimist olen lõpetanud raha juurde maksmsie ja kaalun tõsiselt raha väljavõtmist. Sel aastal olen vaba raha suunanud Omarahasse ja Moneyzenni. Rahulolu ei oska veel hinnata, liiga vähe on aega mööda läinud. Isepankuri senine tootlus nende enda arvutuse kohaselt 28+ % ja stabiilne kolmas koht edetabelis rahuldab mind vägagi. Ise ei ole viitsinud % üle arvutada aga intressitulu ületab punaste laenude põhiosa kordades. Punastest niipalju, et enamus vaikselt maksab ja näha on, et sealt võib veel korraliku kasumi teenida. Mõni üksik surnud või pankrotis ilmselt jääbki tagasi saamata. Algusaastate punastest laenudest päästis mind ilmselt see, et ma ei hüpanud kohe päris esimese vaguni peale ja õnneks olin alguses ka tagasihoidlik, investeerides tagantjärgi selgunud viletsa taustakontolliga laenudesse pisikesi summasid.
Nagu enamusel siinkirjutajatest, siis viimaseks piisaks karikasse sai uus portfellihaldus. Hetkel veel vana töötab taustal ja vaikselt investeerib laekuvat intressitulu. Olen üsna kindel, et see keeratakse varsti kinni ja siis ilmselt tuleb hakata raha välja võtma. Vahel võib ju käsitsi investeerida aga see tundub liiga aeganõudev.
Moneyzenni poolne kutse kohvile oli väga meeldiv ja tõstis kõvasti usaldust. Enne lõplikku loobumist vanast heast võiks püüda Hr Tombergiga kohvile minna. Ei tea kas võetakse jutule?
Nagu enamusel siinkirjutajatest, siis viimaseks piisaks karikasse sai uus portfellihaldus. Hetkel veel vana töötab taustal ja vaikselt investeerib laekuvat intressitulu. Olen üsna kindel, et see keeratakse varsti kinni ja siis ilmselt tuleb hakata raha välja võtma. Vahel võib ju käsitsi investeerida aga see tundub liiga aeganõudev.
Moneyzenni poolne kutse kohvile oli väga meeldiv ja tõstis kõvasti usaldust. Enne lõplikku loobumist vanast heast võiks püüda Hr Tombergiga kohvile minna. Ei tea kas võetakse jutule?
Pisut diskrimineeriv lähenemine aga eesti residendile võiks võimaldada 100% riigisisest portfelli. Praeguse tempoga laekub pool kuni 2/3 investeerimisvõimalustest üle. Investeeringu suurust ei ole ka mõtekas oluliselt tõsta. Seega hakkab portfell uut kohta otsima.
Vaevalt, et härrad Bondorast, kedagi jutule võtavad. Neil rahakad välismaa investorid taga, kes pumpavad raha neile peale, ei huvita kellele ega kuhu see raha läheb, peamine, et mingisugust tootlust toodaks.
Huvitav, oleks isegi tahtud MoneyZen'iga tasuta kohvi juua. Aga kui ei kutsuta, siis pole midagi teha.
Järjest rohkem hakkavad oma pead tõstma Investly ja EstateGuru. Eriti huvitav on EstateGuru, kus laenud tagatud ja korralik intress (13%), hetkel üks investeerimisvõimalus üleval, kuid laenude arv on ikkagi suhteliselt kesine. Loodame, et tulevik on helge ja saaks oma raha sinna üle viia.
Huvitav, oleks isegi tahtud MoneyZen'iga tasuta kohvi juua. Aga kui ei kutsuta, siis pole midagi teha.
Järjest rohkem hakkavad oma pead tõstma Investly ja EstateGuru. Eriti huvitav on EstateGuru, kus laenud tagatud ja korralik intress (13%), hetkel üks investeerimisvõimalus üleval, kuid laenude arv on ikkagi suhteliselt kesine. Loodame, et tulevik on helge ja saaks oma raha sinna üle viia.
Mulle sellest artiklist piisab, et Estateguru poole mitte vaadata:
http://ekspress.delfi.ee/news/paevauudised/smiguni-mehe-meistriklass-kuidas-valutult-vabaneda-100miljonilisest-volast?id=68178033
http://ekspress.delfi.ee/news/paevauudised/smiguni-mehe-meistriklass-kuidas-valutult-vabaneda-100miljonilisest-volast?id=68178033
Eks see kriis tabas kõiki ja siin ikka tugevalt kollast meediat ka juures. Ega vist ei tasugi kõiki asju ühe firma alt ajada, kui midagi mädaks läheb, siis oled kõrvuni mudas ja väljapääsu pole.
EstateGuru poole pealt, arvan ja loodan, et kuniks kommunikatsioon investoritega ja platvormi arendamine toimub, siis ei näe ma probleemi seal tegutseda. Eks see investori usalduse võitmine ongi kõige raskem, Ja Bondora puhul räägiti ka algusaastatel, et püramiidskeem ja see ei jõua kuhugile; nüüd vallutab euroopat, suuri investoreid ja nende raha.
EstateGuru poole pealt, arvan ja loodan, et kuniks kommunikatsioon investoritega ja platvormi arendamine toimub, siis ei näe ma probleemi seal tegutseda. Eks see investori usalduse võitmine ongi kõige raskem, Ja Bondora puhul räägiti ka algusaastatel, et püramiidskeem ja see ei jõua kuhugile; nüüd vallutab euroopat, suuri investoreid ja nende raha.
Minu silmis on Crowdestate tunduvalt riskantsem. Seniks on kõik ilus kuniks majandus ja kinnisvarahinnad kasvavad aga kui peaks midagi juhtuma, siis inimesed tühjade kätega ja vaatavad CEO poole - kes ütleb, et ise ju teadsite milleks raha laenasite ja nüüd pole midagi teha enam, sorry. Praegused kinnisvarahinnad ja ehitustase on kriisieelsest tasemest kõrgemal ning tundub juba buumi moodi olevat (arendajad lasevad vaikselt oma korterite hindu alla poole, sest ostjaid pole - minu arvates näitab see juba midagi).
Ühesõnaga kes matsu jagavad hoiavad sellisest asjast ikka kaugele eemale ja soovitavad teistelgi hoida. aga ju siis on piisavalt sinisilmseid..
Ühesõnaga kes matsu jagavad hoiavad sellisest asjast ikka kaugele eemale ja soovitavad teistelgi hoida. aga ju siis on piisavalt sinisilmseid..