Ma ei tea, millal TEMUst tellimine meil muutus rahvusspordiks.
Pakuks välja uued sõnad temutama ja temutamine
PS! Tänu TEMUle Omniva on kasumis. Kui TEMU kukub ära, siis …
Ma ei tea, millal TEMUst tellimine meil muutus rahvusspordiks.
Pakuks välja uued sõnad temutama ja temutamine
PS! Tänu TEMUle Omniva on kasumis. Kui TEMU kukub ära, siis …
Siis on Semu. Aga ära ta ei kuku, küll aga ei tooda ta enam seda kasumit Omnivale.
Ma ei usu, et hiinlased kellelegi ka praegu kasumiks midagi jätavad, kui siis see on osav silmapete.
Tore majandusgeenius:
“Regionaalministri Hendrik Terrase sõnul ei vasta riigile kuuluva postiettevõtte Omniva ehk Eesti Posti hiljutised majandustulemused ootustele ja see olukord vajab muutust, kuid viiepäevane posti kojukanne peaks inimestele säilima.”
“Terras ütles, et võimalikke lahendusi on mitmeid, üks on postiseadus, teine hinnakujundus.”
Ma tavaliselt ei viitsi selliste loodusõnnetuste, nagu posti- ja kullerteenused, üle vinguda, kuid see oli nüüd küll rekordiline saavutus. Tulen mina mai algul linna ja leian postkastist kirja oma USA tuttavatelt. Imestan, et mis häda neil on paberkirja kirjutada, tavaliselt nad seda peale jõulukaartide ei tee. Siis näen, et posti see on USAs pandud 22.11.2024. Oligi jõulukaart.
Eesti Posti tempel seal peal 01.05.2025. Ümbrik pooleldi lahti. Ma ei tea, kas keegi menetles seda enda juures kodus sügisest siiamaani ja siis tuli meelde posti panna või mida see kiri on vahepeal läbi pidanud elama. Oleks veel kuu aega viitsinud venitada oleks saanud jõulukaardi jaanipäevaks.
Omniva tõstab jälle niigi kõrgeid postitariife veelgi. Nii loodavad nad kasumisse jõuda. Ma arvan, et pigem kahjum kasvab.
Paar näidet hindadest: näiteks lihtkiri Saksamaale hakkab maksma 3,50 (seni 2,60). Sama Saksamaalt Eestisse maksab 1,25 eur,
Hiljuti tellisin Poolast, saadetis 0,9 kg- saatekulu 7,63 eur. Kui peaksin tellitu tagasi saatma Omniva kaudu, siis tuleb arvestada 31,75 eurose (seni 23,50) saatekuluga.
Eilne pressiteade https://www.err.ee/1609691585/ministeerium-andis-eesti-postile-loa-tosta-hindu-viiendiku-vorra
Ühel hetkel, kas varem või hiljem, see lihtkirja saatmine lõpeb. Kui juba Saksamaa näitena toodi, siis ka seal on kellad: https://www.err.ee/1609624001/taani-riiklik-postiteenistus-lopetab-kirjade-kohaletoimetamise
[quote=“277025, post:265, topic:31481, full:true”]…
Hiljuti tellisin Poolast, saadetis 0,9 kg- saatekulu 7,63 eur. Kui peaksin tellitu tagasi saatma Omniva kaudu, siis tuleb arvestada 31,75 eurose (seni 23,50) saatekuluga.
[/quote]
See on maksikirjaga saates. Sama saadetis pakina maksaks 10,66€
Terras algatas Eesti Posti erikontrolli: https://www.err.ee/1609712691/terras-algatas-eesti-posti-erikontrolli
Eelmise erikontrolli tulemused salastati.
Väljavõte ERR-i uudisest:
Kuldma on lubanud viia Eesti Posti aasta lõpuks kasumisse.
Ei usu, et kasumisse jõuavad. Pealegi on neil palgavaidlus käimas. Omniva/ Eesti Posti lihttöötaja palk võib olla väga nadi.
Veidi üllatav muidugi, et härra minister rahavool ja kasumil vahet ei suuda teha.
Ajaloo huvides veidi lugemist:
Pakun et enamik ministreid ei tee rahavool ja kasumil vahet.
Sama naljakas on lugeda, et ettevõtte juhtkond hindab finantsseisu heaks, aga palkade maksmiseks kasutati ühel hetkel arvelduskrediiti.
Käibekapitali puudus võib ka täiesti edukal ja pädeval ettevõttel ette tulla. Tuletagem meelde lugu Jack Tramielist ja MoS Technologies’ist. Suurklient Commodore janditas tellimustega ja viivitas arvetega ja tembutas, kuni saigi likviiduskriisi esile kutsutud ja MOStechi odavalt taskusse pistetud.
Ma olen oma tööelus ka Eestis kõrvalt näinud, kuidas suurklient, kes himustab ühe väikese allhankija mõnusat ja lukratiivset ökonišši üle võtta pitsitab seda pisikest mõnuga “veidi ebaeetiliselt” kuni vähemal on võhm väljas. Microsofti sugusest teerullist, kui see otsustab sinu pisikese IT firma üle võtta, parem ei räägiks. Müü, kuni vähegi viisakas pakkumine laual on.
Seega, päris IGA ettevõte pole seetõttu veel kohe “rämps” et kerge käibevahendite kriis on. Omniva on muidugi erijuhtum igast otsast. See õnnetu kalkunikarkass lendab ainult siis, kui 2 tonni dünamiiti alla panna.
Sa vist pole ettevõtte köögipoolt finantside osas näinud? Saad väikse koperatiivina suurkliendi, kõik lahe, aga krt, sina pead kuluarved maksma 14 päeva jooksul, sulle makstakse näiteks 60 päeva pärast. Kuidas sa seda vahet finantseerid? Ongi pank või jõuline Gennadi.
Kas selle nimi vanasti “faktooring” ei olnud? Ja oli vist soodsam, kui laenu võtta.
Naiivitar
Arvad et arvelduskrediit v faktooring on pangal sulle erineva kuluga?
Eks ma natuke naiivitar olen jah. Pole kunagi nii suurt busnjaksi omanud, et oleks pidanud “fak-ju-tooringut” või arvelduskrediiti lunima. Raamatupidurdamisest ja finantsarveldusest tean ka ainult nii palju, kui vanast ajast mäletan erinevaid nippe-ja-trikke kuidas eestis kokku käkerdatud jõledusi, nagu Eeva, VERP, SAF ja Hansa tööle häkkida. Ja õnneks on aeg siinigi kasvatanud ajukäärudele halastava samblakihi ![]()
No ära põe, inimesed on erinevad ja meie tegevusprofiilid ongi erinevad (kuigi olen ka ülikoolis ja TKTK-s loenguid andnud natuke, aga logiistika teemal). Point oli see, et kui sul käive tõuseb äkki kolm korda, siis pead natuke leiutama.
Pisukeselt taas hinnatõuse:
tähitud kiri up 21%
tavakiri up 34%
Kolm advokaadi ja audiitorbürood on valmis ette võtma “Omniva autotäie ülbuse ja saamatuse” erikontrolli ![]()