"siretsch" Itellal (teenindab DE pakke) on nt selline mure, et Saksa pakkidel pole tel nr, mis võimaldaks pakiautomaati saata. Saksamaa nimelt tõlgendab GDPRi selliselt, et tel nr on delikaatne isikuanne ning seda paki peale kirjutada EI TOHI. Võimalik, et su pakiga oli ka mingi sarnane probleem.
Vabalt võib olla. Mingil hetkel sai telefoninumber aadressi osana kirja pandud, siis lks paremaks.
Sakslased on kummaline seltskond -- mingis osas keeratakse vint üle ja siis teises kohas lastakse täiega loha...
Seoses sellega tekkis mul hiljuti kahtlus, et Omnivast lekivad kuidagi klientide telefoninumbrid veebipetiste kätte. Nimelt oli nooremal lapsel hiljuti põhjust teha oma elu esimene veebitellimus Omniva kaudu omaenda telefonimbrilt ja vahetult peale seda tuli SMS-ile petusõnum, kus paluti logida sisse kuhugi Omniava veebilehele...
Jah, eks mingi võimalus on, et lihtsalt pime kokkusattumus, aga et telefon on lapsel juba ikka pikalt olnud ja pole enne ühtegi petusõnumit tulnud, siis ei tundu just usustav juhus, et just nüüd ja just nimelt Omniva suunaline scam tuli.
Seoses sellega tekkis mul hiljuti kahtlus, et Omnivast lekivad kuidagi klientide telefoninumbrid veebipetiste kätte. Nimelt oli nooremal lapsel hiljuti põhjust teha oma elu esimene veebitellimus Omniva kaudu omaenda telefonimbrilt ja vahetult peale seda tuli SMS-ile petusõnum, kus paluti logida sisse kuhugi Omniava veebilehele...
Jah, eks mingi võimalus on, et lihtsalt pime kokkusattumus, aga et telefon on lapsel juba ikka pikalt olnud ja pole enne ühtegi petusõnumit tulnud, siis ei tundu just usustav juhus, et just nüüd ja just nimelt Omniva suunaline scam tuli.
Kinnitan, et mul oli täpselt samasugune "pime juhus". Sõnum tuli pärast seda, kui tellimuse andmed olid Omniva süsteemi jõudnud.
"siretsch" Itellal (teenindab DE pakke) on nt selline mure, et Saksa pakkidel pole tel nr, mis võimaldaks pakiautomaati saata. Saksamaa nimelt tõlgendab GDPRi selliselt, et tel nr on delikaatne isikuanne ning seda paki peale kirjutada EI TOHI. Võimalik, et su pakiga oli ka mingi sarnane probleem.
Vabalt võib olla. Mingil hetkel sai telefoninumber aadressi osana kirja pandud, siis lks paremaks.
Sakslased on kummaline seltskond -- mingis osas keeratakse vint üle ja siis teises kohas lastakse täiega loha...
Eks neid andmeallikaid, mida need tegelased kasutavad, on rohkem kui üks. Viimati jäi mulje, et helistatakse järjest numbreid läbi -- mul on nimelt mõned tavatelefoni nimbrid, mis on erinevate moblade peale edasi suunatud. Tuli üks kõne, kus nutuse häälega vene keeles midagi jaurati. Kui teesklesin, et ei saa muhvigi aru, siis pandi toru ära. Ning paar minutit hiljem helises teine telefon, kus sama tüüp sama nutuse häälega midagi jahvatas. Aga siis sai kohe ise aru ja viskas toru hargile... :)
Seal vast kari PR ja meedia inimesi palgal, samas nende kõige rämedama mainekahju põhjuste kohta info saamiseks peab maksma kellelelegi või tuhnima kusagil feissbooki kommides.....siin näit., märtsist:
Auku pole ikka veel kinni lapitud. Hommikul oli naisele Omniva automaadis pakk. Ühtlasi saabus NELI erinevat scam-SMSis neljalt erinevalt numbrilt. Kõik sama sisuga "pakki ei saa kätte toimetada, minge aadressile blablabla". Turva-augu külge on siis ilmselt lausa mitu erinevat automaatpuuki riputatud, et asi ikka kindel oleks. Nii tore on selle peale lugeda Omniva pressiteadet et "kasutatakse ära MOBIILIoperaatori turvanõrkust". Ei, härrad, ei teie süsteem ei leki kusagilt pakisaajate andmeid, ei mis te nüüd... siukest asja ei saa ju olla.
krt, ma olen nii tige ja kõrvale tõrjutud nagu mingi paaria. Olen tellinud kümneid pakke, pooled neist vähemasti Omnivasse, sest see on kõige lähem pakiautomaat ja mitte kunagi pole saanud ühtki petu-SMS. Ühtki petukõnet kah pole.
Miks nad mind petta ei taha ?
Sigudikud…
Teil on ilmselt teie enda telefonis mingi kala sees kui teid kangesti petta tahetakse.
Elementaarne internetihügieen:
Ärge käige igast libu- ja läbusaitidel prostituuti hankimas, ärge regage end seal, ärge laadige igast sitta alla ja üles onaneerimiseks ja “töeliselt kõrge klassiga tibuga” vestlemiseks või oma tagumiku ja vända esitlemiseks, sest see tipsi on nii siiralt huvitatud teie elust ja õnnest peale seda ja tahab kohe kohtuda - ning teile ei tule ühtki petu-SMS ega petukõnet.
Haiguste ravi, kontrollitud .
Kui sa käid lausa sita sees ujumas, siis ära kiunu, et kogu elu haiseb .
Kes tegi ?
Ise tegi, ise tegi !
stagna - teie ajate puhast jama. Vanema Kooli mehel võib see sedasi olla. Aga võtame tavalise keskealise eesti mehe. Igal mehel on vähemalt üks OÜ ootamatute sissetulekutega tegelemiseks. Normaalsel inimesel vähemasti on. Kuna tegemist on asjaga, mis enamasti seisab “riiulil” aga vahel on vajalik mingite summade “läbi laskmiseks”, siis on 99% selliseid OÜsid “ühemehefirmad”. Regatud koju, kontaktiks pandud isiklik mobiilinumber ja isiklik meiliaaress Äriregister/teatmik.ee annab need andmed kohe välja. Ma olen 99% “mul on vaja kodaniku N personaalset nummert” niimoodi leidnud.
On veel terve pinu kohti - k.a. andmelekked igasugu “kliendikaartide” pealt – tahad öelda, et sul ei ole Mitte Ühegi kaupluse kliendikaarti???
Paljud isiklikud andmed lekivad ka sedasi, et paned oma CV kusagile netti ja pole hoolikas selles kohas, et google seda ei indekseeriks.
Kõrghariduse infosüsteemi satuvad tihtipeale samuti isiklikud mailid ja telefoninumbrid. Ole ainult mees ja googelda.
Pole vaja olla “küberräpane”. Piisab sellest, kui elada tavalise keskmise infoühiskonna liikme tavalist elu (ILMA Sinisesse Äppi piilumata) ja tasapisi imbuvad sinu mobiiltelefoni number, primaarne e-posti aadress, isikukood ning ees- ja perekonnanimi Internetti. Ja mis kord Internetis on, see sinna ka jääb. IGAVESEKS. Ja kui sõber google juhtub need andmed indekseerima, siis on need ka lihtsa otsinguga leitavad.
Mul hetkel ei ole aega, aga kui hr. stagna viskab meile kinda, siis alates järgmisest nädalast võin ma ette võtta ürituse “stagna doxximine”, muidugi juhul kui te selleks üheseltmõisteavalt, selgelt ja avalikult soovi avaldate.
P.S. Tuletan meelde, et mõned ratta-aktivistid on meil siin juba kenasti ära doxxitud.
Mina, isiklikult, ei ole kunagi teinud saladust sellest, mis on niigi teada… Offfi “doxximiseks” kuluks Teil 1-2 minutit.
P.S. Näide elust. Õppejõu kontaktideks on antud ainult ülikooli lauatelefon ja ülikooli “ametlik” meiliaadress. Ees- ja perekonnanime googeldades leiab kellegi õpilase üles laetud loenguslaidid, kus on kenasti peal õppejõu isiklikud kontaktid hädaolukorras ühenduse võtmiseks. Pr0n? Kahtlaste neidude sõbrakutsed?
näen, et foorum on tõusnud aegade võimsaimale tasemele.
vaene pensionär tartu tagant õpetab noorematele veebihuvilistele internetihügieeni ja sündsat seksuaalkäitumist, ausi kloon sigala unistab traditsioonilisi väärtusi hoidvast kõvast käest ja loobib igasse teemasse hulgi eesti-vaenulikke kraaksatusi, karlsson unistab garaažiühistult elektrit varastades ja humanast ostetud rootslaste vanu trussikuid kandes rikkaks saamisest ja maksumaksja toetusega kasutatud elektriauto soetamisest. kõik on väga hästi, nii hoida
Ja ikkagi mõned saavad neid petukõnesid ja petu SMS ja mõned ei saa . Mul on kah kaks kliendikaarti ja kaks pangaarvet , ma teen klindikaartidega vähamalt 20 ostu kuus, ma teen netis mitu ostu kuus, vahel koguni 10 ja maksan kõik oma 5 arvet netipangas ja ei ühtki petukõnet .
Ma isegi ei võta vastu ühtki kõnet tundmatult numbrilt . Sõitku nad kõik persse ! kui ma ei oota just pakiautomaadi uksekoodi, ma kustutan ära iga saabuva SMS ja muuseas sama uksekood saabub mulle ju ka e-mailile . Ma helistan ainult neile, kellele mina helistada tahan
Kui keegi tahab minult midagi saada , mul on üks vastus ainult, sama , mis Gambleri laenuhail : Fuck you !
Igaüks, kes kiunub, et teda tahetakse petta telefoni teel, on ise selles süüdi
Siin väike vastuolu ei ole või? Kui sa ühtegi tundmatut numbrit vastu ei võta, kuidas sa siis venekeelseid superinveseeringu pakkujaid p…sse saadad?
Paneme nüüd tähele, et sugugi mitte KÕIK ei saa endale lubada luksust tundmatud numbrid ignoori saata (mina saan). SMS tuleb sulle kohale nii kui nii, ikka pead otsa vaatama. Scami õnge minna ei ole muidugi kohustuslik.
Kas me peame nüüd sedasi aru saama, et petised ja telefonisulid ja scammerid võiks vabalt tehtuseda (igaüks kes vingub… jne) Telekomifirmad ja Õiguskaitseorganid ei peaks midagi ette võtma, et seda jama ohjata ja igaüks kes kelmi ohvriks langeb on selles ise süüdi ja lollpea??? Miks siis Liis Haavel pandi vangi, mitmeks setmeks aastaks? Mutikesed ju ise kinkisid talle maid ja maju. Miks Röövsaare suhtes algatati krim. menetlus - keegi ju ei sundinud investeerima.
Imelik arusaam teil, stagna, kohati sest ilma-elust.
P.S. Ma olen jõudnud nii kaugele, et hoitan inimesi ette - kui sinu nummert ei ole minu tel. raamatus, siis lepi kõne eelnevalt kokku SMS, Messngeri, Telegrami või meili teel
Ei, kuritegu on kuritegu ikka ja peab saama karistatud ideaaljuhul. Kuid sageli ei saa. Kuipalju neilt petistelt on raha tagasi saadud ?
Igast Nigeeria kirjad jms värk pole ju uus asi, see hakkas tekkima niipea kui inimeste suhtlus internetis sai valdavaks tiguposti ja lauatelefoni asemel , juba aastakümneid tagasi ja varganäod on aina täiustanud oma meetodeid. Eesti keel kaitseb pisut eestlast, sest need tüübid oskavad sageli vaid vene keelt ja google translate tõlgib veidralt ja vigadega
Lihtsalt kui sa oled nii hooletu või loll, et aitad ise petisele kaasa, siis ära kiunu.
Sa ei jäta ju kodust lahkudes uksi lahti ja oma palgaraha näiteks lihtsalt sulas lauasahtlisse. Varas, kes selle ära võtab, sooritab kuriteo, kuid vähe lootust on oma raha tagasi saada
Oma tel nr ja e-maili, isikukoodi ja postiaadressi igal pool paljundades, regades , mingites only fans keskkondades või mujal tussut masseerivate veebikaamera tipside eest krediitkaardiga makstes on umbes sama kui teataks sulidele,et näe minu kodust võib leida lahtise ukse, võiks proovida ja äkki näkkab . Sajal korral ei näkka, ühel näkkab ja sellest piisab .
Ma ei saa üldse aru, mis suur soov on inimestel näiteks vestelda tundmatu tel.nr-iga või lugeda tundmata SMS . Mida te loodate sealt saada ? Parimal juhul on see mingi telemarketer, kes püüab teile mingit ebavajalikku kaupa või teenust pähe määrida. Halvemal juhul lihtsalt katse teie vara pihta panna.
Niisugust uudist, et “me tegime kõigi internetist leitud tel. nr vahel loterii ja teie oma võitis jackpoti 1 M eurot” te kunagi ei saa sealt. Ja kui saate, siis ei võitnud vaid ikkagi proovitakse teie varale küüned taha ajada
stagna, teil on jäktuvalt veider arusaam, justkui liiguks sinu tel. nr. või kodanikunimi netti mingite “kahtlaste lehekülgede” kaudu. Ei, see ei ole nii. “Kahtlased leheküljed” küsivad, minu andmetel, ikkagi krediitkaardi nummert Looglilne.
Ma tõin sulle näite elust, kus sinu nimi, telnr. ja maili jõuab netti.
Veel täiesti legit näide: Inimene teeb esitluse. Viisakas inimene paneb slaididele ka oma lühitutvutuse. Enamasti saadetakse esitluse fail ka osalejatele.
Natukese aja pärast maandub see esitlus mõnes “dokumendiarhiivis” (academia.edu library.org vms.)
Palju on ka olnud kliendikaardi andmebaaside lekkeid - osasid neist pole kunagi avalikustatud. Need andmed liiguvad Dark Webis.
Jutu moraal: selleks, et su nimi-telnr-email combo lekiks ei ole vaja neid kahtlastel lehtedel jagada. Piisab, kui sa neid e-kujul jagad.
Näiteks TalTechis oli hiljuti pisike “turvaintsident”. Väidetavalt küll sharepointi kallale ei saadud, aga ega me täpselt ei tea.
Võite üsna kindlad olla, et ülikooli jagatud ketta laiemal levimisel võib igaüks sealt leida vähemalt “eesnimi perekonnanimi + tööandja + amet” kombosid. Väga tõenäoliselt ka meiliaadresse ja telefone.
Mul oli just vastupidine juhtum, spämmifilter pidas ühte riigi saadetud olulist teadet spämmiks ja lükkas selle automaatselt spämmikataloogi. Rutiinse kontrolli käigus avastasin selle maili 2 päeva enne lõpptähtaega, vastasel korral oleks see mulle 7500 euri maksma läinud või pika kohtulahingu. Ilmselt tegeleb riik samalt IP-aadressilt ka spämmimisega, kust olulisi teateid saadab. Ilmselgelt on tegemist kuritegeliku lohakuse/käitumisega.
See päris nii ei ole. Sa muidugi ära avalikusta, mis “spämmifilter” see oli. Aga vihjeks võin ütelda, et Microsoftil on äge komme lüüa Off365 spammiflitrisse tervete C-klasside kaupa. Ja ära sealt… lihtsam on laulu seest minema saada. Olen pidanud ühel serveril IP-d vahetama ISP kaudu, sest “naaber spämmis”.
Isegi kui riik hüppaks pikkust ja investeeriks meeletud summad selle peale, et testida läbi kõigi maailma teenusepakkujate ja tarkvarade kõik spämmifiltrid… (sulle maksumaksjana see kindlasti meeldiks, eks???) leidub ikkagi vähemalt Üks Ettevõte vähemalt ühe Paranolise Admminiga, kes seab kasutajatele Karmid Filtrid… ja sinna me sõidame.