NIO potentsiaal?

Mul ajab harja tuliseks eelkõige see, et sellised buumid üldse tekkida saavad. Katsu sellises olukorras siis investeerimisotsuseid teha kui ratsionaalne mõistus ütleb et see kõik on üks suur bullshit. See, et mingid millenniali põlvkonna esindajad tulevad hurraaga rukist lõikama, on ju pelgalt tagajärg, mis samas keerutab seda spiraali edasi taevaste sfääride poole. Ei tahaks olla aktsiates sel ajal kui Suur Depressioon algab. Aga kuskilt otsast ei paista seda algust tulemaski, muusika mängib üha valjemalt, analüüsimajad kerivad igal nädalal uued PT numbrid ette ja pidu käib rõõmsalt edasi. WTF nagu.

FOMO. Ei taha rongist maha jääda, samas tead, et jää alt on vesi ära voolanud ja iga hetk kukume sisse.
Lenzer
Ma vabandan kui käitusin foorumis ebasobivalt, eks mul ajas harja tuliseks, kuidas minuga suheldi. Kas siis tõesti ei tohi olla kedagi, kes mingit firmat kritiseerib siin arutelus, et kõik võiksid olla lähme koos rukist lõikama?
Ma olen hiina firmade ja nende loomingulise raamatupidamise ja varad-ühes; kohustused-teises kehas negatiivselt meelestatud tõepoolest. Kes vähegi suudab siin tõusude ja mõõnade pealt teenida, siis mul on ainult hea meel teie pärast aga siinses teemas läheb asi vahepeal käest ära, ennustatakse mingeid lõpmatuid tõuse ja räägitakse mingitest super numbritest aga fakte välja ei tooda. Ärge siis pahandage, kui keegi kirjutab, et tegemist on väga väikse tootjaga, kes "toodab"* paar tuhat autot ja kelle MCap üle Fordi ja GM-i ei tohiks veel olla. Meil oli Solarbuum, Krüptobuum, Kanada kanepibuum, täna on hiina elektrijunnide buum. Kes oskab teenida pulli või karuna, siis andkem minna. Nio korra kukkus juba 13 pealt 1 peale - ärge siis ehmatage, kui see uuesti juhtub.

*NIOl ei ole oma tootmist, autod tellitakse kolmanda osapoole käest.

Lenzer, NIO on käesoleva aasta 7 kuuga klientidele toimetanud ca 18000 uut autot, mis on elektriautode maailmas juba väga kena näitaja, seda enam, et tegemist on luksusliku otsa tootjaga.
Juuli number oli 3500 autot ning kuigi sinu kriitika tootmise ja ettevõtte osas on osaliselt õigustatud, siis pigem tundub, et oled eelmisesse aastasse pidama jäänud :)

Ma ei ole ise Robinhoodi põlvkonnast ja NIOt olen peale kevadsuvist tõusu korralikult rahaks teinud, seega enam otseselt "põdema" ei pea hoolimata faktist, et aktsia moodustab endiselt väga olulise osa minu portfelli koguväärtusest.
Sektor ilmselgelt buumib ja mingist common sense´st pole ammu enam juttugi, aga hetkel näib peale kasumi võtmise asjalik tegu ka endale midagi seemneks jätta :)
Võtke vabalt :)
Mis siin ikka möliseda.teeme siis nii,et alates tänasest avame selle thread'i korra kuus ja vaatame ja arutame,mis seis on ja miks on.Järgmine kord on siis 28.09.Panen endale kalendrisse kirja.Ärge siis vahepeal siin tühja juttu ajage ja 28.09 vaatame numbritele otsa ja räägime asjast :)
Lenz, kindlasti mäletad veel neid noorusaegu, kui kogemata mingile lennukile pardale komistasid ja siis kuni allakukkumiseni tundsid et oled kõige kõvem ja targem vend universumis :D
Mis numbritele sa niiväga ikka otsa vaatad päev enne kuu ja kvartali lõppemist. Ootaks septembri müügi ära ja siis ootaks Q3 aruande ära, siis räägime ja arutame. Aktsiahinna numbri teemadel pole midagi arutada, saab vaid konstanteerida fakti et kas tõusis või langes.

Kipud algaja investori mulje jätma. Üks küsimus sulle - kui aktsiahind läheb langusse, siis kui kaua plaanid seda kõrvalt vaadata, enne kui müüma tormad?
Olengi algaja,aga mul ainult tõuseb ja pappi tuleb uksest-aknast sisse :)
White Nigga
Lenz, kindlasti mäletad veel neid noorusaegu, kui kogemata mingile lennukile pardale komistasid ja siis kuni allakukkumiseni tundsid et oled kõige kõvem ja targem vend universumis :D

Muidugi mäletan, hooplesin sullegi Võrumaa kuplite vahel, kuidas ostsin Snaiget 17 sendiga ja müüsin 34 sendiga ja nüüd olen kõvem mees kui Buffett aga eks järgnevad aastad õpetas mind veidi maale tagasi tulema, eriti USA aktsiatega, kus Balance Sheet võib teinekord väga loominguline olla ja 10B market capiga firma võib teinekord varatu olla. Eks igaüks peab selle kõik omal nahal läbi tegema, siin ei saa vanad peerud noortele ässadele midagi õpetada.
1 ostab õiglaselt hinnatud aktsiaid. Teine lähtub eesmärgist, et pole tähtis, mis värvi on kass, oluline on, kui hästi ta hiiri püüab.
Tavaline, et erinevatel inimestel on erinevad põhimõtted. Enda oma on tõde, teine inimene tuleb õigele teele juhatada - hukatusest päästa.
--
Ei oma kassi, ega NIOt.

Tesla jälgedes.

https://twitter.com/NBDPress/status/1318830319328395265
Nõudlus autode järgi paistab päris suur olema. Tuleb vaid loota, et suudetakse tootmist suurendada. Nii jutu sees on vist kostnud, et uue aasta alguses loodetakse 12,5k kuus toota? Päris oma tehaste mitte omamine on puudus või pigem kulude suhtes eelis?
Q2 aruande confcallilt:

We are now preparing sufficient capacity for the product that we're going to launch in 2022. Another point is about the current new JAC plant. Without significant investment, we should be able to increase the production capacity of our current plant to 150,000 units under two shifts.

Ses suhtes kasulik koostöö, pole vaja investeerida kapitali tehase rajamisel, JAC teab ja oskab, neil on kogemused. Partei tugi ka selja taga. Usun et nad tõstavad tootmismahtu nii kiiresti kui vähegi nõudlust peale tuleb. 12,5k kuus tundub realistlik ootus millalgi järgmisel aastal. Vaevalt nüüd kohe jaanuarist, aga vaatame mis Q3 tulemuste confcallil teada saame. Kuupäeva pole vist veel välja hõigatud, aga kuskil nov keskel vast.
Omal käel ei leidnud, aga kas Hiinas on ka mingi "regulatory credit" süsteem tootjatele? Midagi sarnast millega Tesla endale lisasissetulekut genereerib? Ostjatele vist pakutakse toetust, aga tootjate pool jääb segaseks.
Jah on, siit saab selle kohta lugeda. NIO ka kenasti teenib neid punkte, aga kuidas turul seis nende müümisega on, see on vist natuke uus teema alles, pigem hakkab see raamatupidamises (positiivses võtmes) kajastuma millalgi 2021. aasta jooksul.
Q2 confcallil on tegelikult päris hästi seda creditsi teemat valgustatud:

Last year, with 20,000 units, we have achieved RMB 120 million revenue, which means that for each vehicle it can generate RMB 60,000 revenue. With increased pricing, we believe this is going to benefit our gross margin in the long term.

Siin on mingi tõlkeviga vms, tegelikult on see RMB 6000 ehk ca USD 900 per auto aastal 2019. Sel ja järgnevatel aastatel credits per auto tõuseb, seega peaks sealt hakkama rohkem raha sisse tulema. Marginaal võiks sellest kasvada suurusjärgus 3-5 protsendipunkti.
Aitäh antud teemal valgustamise eest.

Aga suurimad ohud? Kuna turg on hetkel ainult Hiinas(varsti ka euroopas?), siis USA-Hiina erimeelsused otsest mõju vist ei avalda? Üldise suurema turu langusega liiguks aktsia arvatavasti kaasa muidugi.
Või lihtsalt EV sektorist õhu välja laskmine?
Suurim oht on mumeelest see, et toimub tootmisvõimsuste liiga järsk kasv erinevate autotootjate tehastes, mistõttu uputatakse pakkumine üle ja nõudlus ei jõua nii ruttu järgi tulla. Sama asi toimus päikeseenergia sektoris mingi 5-6 aastat tagasi. Palju väikseid tootjaid pani pillid kotti seetõttu. Praegu muidugi on elektriautode osakaal müügis suutnud suuremat kasvu näidata kui analüütikud on julgenud prognoosida, samal ajal on suured autotootjad üritanud elektriautode tootmist tagasi hoida niipalju kui võimalik, luues sellega eelise Teslale, kes on saavutanud viisaka turuosa selles sektoris. Kui nüüd siiski selgub, et turg võtab need autod jätkuvalt väga hästi vastu, võib juhtuda, et kõik tulevad nüüd korraga rukist lõikama ja hakkavad üksteist surnuks konkureerima. Ma usun, et Hiinas osutub kaotajaks Tesla ja võidavad kohalikud. Euroopas läheb tuliseks sõjaks, seal Tesla turuosa juba langeb mitmes riigis ja hiinlased pole sinna veel jõudnudki peale Geely, kes oma Polestar2-ga Skandinaavias laineid lööma hakkas. USA turul valitseb esialgu Tesla ja võib tõesti juhtuda, et hiinlasi kostitatakse seal priskete tariifidega, kui nad tulla üritavad. Täpselt nagu solari sektoris tehti. Hiina firmad vastasid sellele tehaste Hiinast välja rajamisega. Esimesena võime Hiina elektriauto tehaseid pigem vast EU-s näha, aga ei maksa sündmuste käigust liialt ette ka minna, vaatame kuidas hiinlased kõigepealt eksportima hakkavad. Nio peaks järgmisel aastal EU-s oma autode müüki alustama kõigi eelduste kohaselt. Kvaliteet peab looma usalduse Hiina autode vastu, sest senini on see usaldus olnud nullilähedane. Räägitakse, et Hiina Teslad on väga hea kvaliteediga. See annab lootust, et ka Nio autod on ehk piisavalt hea kvaliteediga, et eurooplane need hästi vastu võtaks. Ma ei mõtle siinjuures mitte spec-i vaid vastupidavust ja töökindlust, eriti akude ja kere osas. Tesla on kimpus olnud värviga ja tulede niiskumisega. Meie kliimas visatakse teedele ka soolasid ja muud keemiat. Pole just meeldiv keskkond elektriauto jaoks talvisel ajal.

Aga EV sektorist õhu väljalaskmist ma ei usu. Maailm liigub elektrilisele transpordile ja see toimub lähema 20-30 aasta jooksul, seega see teema on kuum veel pikalt.

Tänan mõtete jagamise eest.

Nii palju kui ma ostjate tagasisidet vaadanud olen, siis kvaliteet peaks ka euroopas läbi lööma. Suurenenud konkurentsis on kindlasti abiks Hiina valitsuse tugi. Huvi, et kohalik toodang näiteks Euroopas läbi lööks on kindlasti olemas. Lisaks veel EU kliimaplaanid.
Hinnakonkurents saab muidugi huvitav olema, hetkel arvaks, et Tesla vastu on Hiinas hinna-kvaliteedi suhe parem. Euroopas on akuvahetustaristu väljaehitamine kindlasti kulukas kui see üldse tuleb. Kui ei, siis ilma akuta odavamat varianti osta pole vast võimalik.
Selle Battery-as-a-Service osas mul praegu kindel arvamus puudub. Kas seda üldse vaja on, kas see mingi eelise annab ja ega see ettevõtte jaoks üleliia kalliks ei osutu. Eks aeg annab arutust. Võib-olla Solid-State akude tulekuga kümnendi keskpaigas muutub laadimine nii kiireks, et vahetamise mõttekus kaob täielikult. Ja kui lõpuks isejuhtimine ehk Transport-as-a-Service kohale jõuab, pole võib-olla auto hinna võimalikult madalaks ajamine üldsegi teemaks enam, sest auto ostmine ja omamine muutubki nišikaubaks, valdav enamus laseb ennast sõidutada. Kuigi koroonaga seoses näeme praegu just vastupidist trendi - isikliku auto omamist peetakse nakatumise vältimise seisukohalt oluliseks.
Nio BaaS on kindlasti üks parimaid asju, mille nad on välja arendanud. Esimese versiooni akude vahetus kestis 3-4 minutid, järgmine aasta tulev versioon 2.0 pidi tulema alla minuti(arvatavasti kahe roboti abil). Lisaks võimsam akupakk 150KW/h=ühe laadimisega üle 900km. Asja teeb veel tulevikukindlamaks seesamane kast mida robot vahetab, sisu on võimalik muuta, asendada uuema akutehnoloogiaga. Euroopas näeme seda juba järgmisel aastal kui nad käivitavad projekti Marco Polo, lähimaks ostukohaks saavad olema Taani ja Norra.