Nasdaq 900 ja Dow 7500 punkti!

Kogu oma respektiga, mis mul on keskpankade vastu, ei ülehindaks ma nende oskusi ja võimalusi vältimaks deflatsiooni. Firmade hinnakujundusvõimalus on kahanenud, intressid on madalal ja mina ei oma küll ideed, kuidas saaks keskpank aidata firmadel pricing powerit tagasi võita. Samuti on tarbijad kaelani võlgades.

Mulle on arusaamatu, mida mõtlevad keskpangad, kui nad räägivad hindade stabiilsusest. Niipalju kui mina olen aru saanud, tähendab hindade stabiilsus seda, et mõnel aastal hinnad tõusevad ja mõnel langevad. Pärast teist maailmasõda pole ma eriti kuulnud hindadade langusest. Kespangad on pidavalt runninud hinnatõusu.
Hindade stabiilsus tähendabki praktikas nii paar protsenti aastas inflatsiooni. Teada fakt on see, et reaalne inflatsioon jääb väljakuulutatud numbrile alla kuna hinnatõusus on (peaaegu) alati sees ka pisike kvaliteediparanemine, mida ei saa tehniliselt inflatsiooniks lug3eda.
We are lowering our
year end S&P 500 price target from 1200 to 1075 and our
Dow Jones Industrials target from 11,500 to 10,250.

We are also instituting a 2003 PT of
1125 for the S&P 500 and
10,750 for the Dow Jones.

The rollover in the net EPS revisions reading is corroborated by our Fed Policy Indicator, which has not increased much since April.
Our expected asset class return forward one year is
29% for stocks,
5% for bonds, and
2% for cash.

Asset allocation is thus unchanged at
80% stocks,
10% bonds, and
10% cash.
Lehmani poisid on ikka optimistid küll :-)
Alati räägitakse miskist ajaloolisest tootlusest, mis arvutatakse 100 aastase graafiku pealt. Iseenest lahe ja lihtne. Üks tehing s.o. jagamine. Tegelikult, kui võtame ja vaatame natuke seda 100 aastast graafikut, siis indeksite arutu tõus on toimunud just viimasel paarikümnel aastal ja eriti just 90ndate lõpul (sarnaneb väga sellisele mullile). Punkti pani siin muidugi miski dotkomi hüsteeria, siis alates 96ndast. Kõiksugu analüütikud mõtlesid välja isegi miskit uued suhtarvud, mis olid kaugel kainest mõistusest. Tagasi siis graafiku juurde : see ütleb, et tegemist on arutult suure mulliga, millest õhk välja tuleb.
OK. Kõik langused on siiani käinud mööda sarnast rada. Kui väikeinvestorid (kelle rahal kogu see äri põhinebki) lootust lõplikult kaotavad, siis varsti on see tõus lähedal. Järgneb veel järsem langus, pikk vindumine ja järsk 25% tõus, siis jälle vindumist (kasvavd peale uued investorit põlvkonnnad ja rahva mälu on lühike). Millalgi hakkab äri jälle õitsema. Kogu küsimus on muidugi tasemetes kus muudatused toimuvad ja muidugi aja horisondis. See, et mõni aktsionär vaesemaks natukene jääb, sellest ei ole ju miskit eriti halba: viis aastat tagasi plonud tal sedagi.
TNT,

Mida näeme, sõltub sellest mis aastas elame.
Hakkasin eelmise nädala päikeseliste ilmadega lugema Buffeti õpetaja Grahami
teose "Intelligent Investor" 1972 aasta väljaannet. Esimene väljaanne ilmus juba
1948, siis vist 1957, siis 62 jne.

Iga kord vaatab Graham turule, ja üritab selle mõistlikkust & väljavaateid hinnata. Positiivne oli ta kindlalt 1948, kahtlused turu ülehinnatuse suhtes algavad aga juba vähemalt 57 aastast.
60- ndad oli selge mull, ka aastal 72 on ta pigem negatiivne, st.turg ülehinnatud.
Ka tema vaatab 100 aasta graafikut (1870-1972) ja tõdeb: indeksite tõus on üks II Maailmasõja järgne asi.

Aga kui Grahami võlakirja/ aktsia kasumi/dividenditootlikkuse suhet vaadata polegi tänane pilt enam nii hull. Suur osa selles on võlakirjadel, mille tootlus tagasi 60 ndate keskpaiga tasemel.
Kas mitte Graham ise ka ei olnud selles aktsiaäris sees? Ja tal läks päris kehvalt 30ndatel? (võib-olla ma mäletan valersti). Siit siis selline pessimis. Aga ikkagi ma arvan, et viimase kümnendi tõus on olnud väheke liiga tormiline ja kui tasemed veidi alla lähevad , siis mis siin nii väga halba on? Õiget paanikat pole ju olnud ja finantssektoris korralikke miinuseid ei ole ju siiani deklareeritud? Pärast seda saaks rääkida põhja tekkimisest olenemata sellest mida tehnikud räägivad?
Nii-nii. Paistab, et ka pangad hakkavad lõpuks lakse sisse võtma. Kõik läheb suhteliselt mööda vana rada - ei ole midagi uut siin päikese all. Mõni pankrot või ülevõtmine (finantssektoris) sügiseks?
Isegi kaua läks, et finantssektor hakkaks sisse saama... Kui suur see JP Morgani derivatiiviportfell oligi?
derivatiiviportu oli miski 30 triljonit taaala..
ehk 3korda usa skt :))

Dow'l veel kõigest 100 punni kukkuda. Ma olen ikka optimist küll...
Dow kais juba ka alla 7550 ara - nii et eesmark praktiliselt saavutatud, aga nasdaqi 900 jaab kull unistuseks. Roomuks pullidele ja meeleharmiks karudele:)
Nasdaq 900 saab sügisel-talvel vägagi reaalsuseks :)
mex:
loeme neid komme siis kevadel uuesti, aeg naitab, kummal oli oigus.
Noh, karumõmm, kuidas nüüd on? Pullid ruulivad ja karudel toss väljas? Põhi tehtud?
See on korrektsioon. Põhi jääb ajutiseks. Vähemalt üks suurem langus veel tulemas. Praegune põhi oleks liiga "ilus", et olla tõsi. Ei ole ajakirjanduses märganud veel artikleid a'la "USA stockid on viimane koht kuhu raha paigutada".
Tjah, see on tüüpiline karuturg, aeglaselt alla, järsult üles.
Usun, et tehtigi põhi ära. Peaasi, et dollar nüüd nõrgana püsiks. Lähema nädala jooksul panen raha enda jaoks piisavalt olulistes summades turule. Ostan ravimifirmasid (PFE, MRK, BMY, WYE), IT eksportööre (IBM, CSCO, INTC, AMD), consumer goods (PG, JNJ) ja strateegilise tähtsusega eksportööri (BA).
Ajastust peab veel veidi sättima, aga põhimõtteliselt on ostuaeg. Dollar on muidugi kinni pandud.
Nous USga - olen ka ise juba pikk IT eksportoorides (IBM, CSCO, INTC). Ootan ponevusega kui palju suudavad nimetatud firmad tanu norgenenud dollarile oma Q3, Q4 prognoose uletada.

US, osta siis neid IT omasid hasti palju:)
Tegelikult planeerisin IT-d osta ainult 20% kogu portfellist. Võib-olla edaspidi suurendan osakaalu, kui need jätkavad kukkumist. Muide, kavatsen osta 2-3 osas. Kui edaspidi mõi suurem langushoog veel tuleb, siis panen ülejäänud osad käiku. Suur langus on siis, kui senised madalaimad tasemed murduvad veel 5% ulatuses või rohkem.