Mis rahvusvaheline imperialism? Nimeta seda kuidas tahad. Aga loomulikult on tänased maailma tegijad huvitatud, et tänane maailmakord püsib ja teevad kõik selleks, et säiliks pikaajaline stabiilsus. Kujuta ette, kui Euroopa või USA inimesed peaksid ennast näiteks hiinlaste või araablastega võrreldes tundma alaväärtuslikena. See ei mahuks neile pähe. Hollandi, Inglise ja Hispaania meresõitjate pingutuste tulemusena ju omati poolt maailma. Kui vaadata, millel baseeruvad jõuvahekorrad tänasel päeval, siis on Euroopale ja USA-le ülioluline, et turgude ja finantssüsteemi stabiilsust säilitada. Kui seal tekivad häired, siis on korraga pigem Aasia tegija, sest Euroopa võim ( no mis see USA-gi muud on kui Euroopa jätk) baseerub ajaloolistel säästudel.
NATUKE TEISEST TEEMAST
Lugesin muide Ekspressist maailma parimate tehingute osas, kuidas ameeriklased olid Napoleonile ära teinud ja saanud maa kätte hea hinnaga. Mulle tundus hoopis vastupidi. Ma tahaks teada, mis Napoleoni soetusmaksumus oli. Tõenäoliselt null.
Minu jaoks on hoopis läbi aegade parim tehing see, kuidas Euroopa riigid oma endisi koloniaalriike vabariikideks lubasid. See on stiilis: me anname teid vabaks ja olge nüüd järgmised 100 aastat tänulikud. Aga me jätame endale selle teene eest endale kõik vähegi väärtuslikud varad.
ma pidasin rohkem silmas põhimõttelist lähenemist lähtuvalt seisukohast, et keskpangad lepivad kokku lühiajalise kõrge inflatsiooni aktsepteerimises. Rahvusvaheline imnperialism oli toodud vaid ilukirjandusliku võrdkujuna asja juurde.
Aktsepteerivad mille nimel? Et indeksid allapoole ei läheks? Hullumeelsus? See on ju katastroof, mis sellega kaasneb. Misasi on "lühiajaline". See annab lühiajaliselt efekti, kuid reaalmajandus saab sellest inflatsioonist paugu, millest ta kogub end aastakümneid (kui sedagi). Ja siis on Dow endiselt mingi 10k aga hamburger maksab 100 USD.
Ameerikast ma seda isegi usuksin. Kuid EKP ei lähe iial nii labasesse lõksu.
Lahe on ainult see, et inimestel on julgeid fantaasiaid maailmalõppu ette kujutada...
Aktsepteerivad mille nimel? Et indeksid allapoole ei läheks? Hullumeelsus? See on ju katastroof, mis sellega kaasneb. Misasi on "lühiajaline". See annab lühiajaliselt efekti, kuid reaalmajandus saab sellest inflatsioonist paugu, millest ta kogub end aastakümneid (kui sedagi). Ja siis on Dow endiselt mingi 10k aga hamburger maksab 100 USD.
Ameerikast ma seda isegi usuksin. Kuid EKP ei lähe iial nii labasesse lõksu.
Lahe on ainult see, et inimestel on julgeid fantaasiaid maailmalõppu ette kujutada...
US, sa oled muidu smart vend, kuid ilmselt põed "igavese pulli sündroomi." No offense, ise ma olen aastast 2000 vägagi karusündroomiga. Velikij jõudis mu mõtte ära öelda - inflatsioon on ohtlikum kui indeksite slump ja keskpangad ei hakka selliste avantüüridega tegelema. Mõtleme kasvõi valuutainterventsioonidele ja nende efektiivsusele...
mõmm, aga mida võtad ette sõprade-tuttavate investeeringutega?
hoiad cashis?
hoiad cashis?
Karumõmm j.t,
valuutainterventsioonid on veel suhteliselt süütud asjakesed selle kõrval kui sõjajärgses ühiskonnas pääseb hüperinflatsioon valla. Siis hakkavad sakslased meenutama Weimari vabariigi päevi ja kõike seda, mis sellele järgnes. Ehkki, praegu räägin kaudselt iseendale vastu, sest olen ka siinsamas foorumites kippunud tõmbama paralleele tänapäeva Ameerika ja ligi 70 aasta taguse Saksamaa vahel.
Selle crazy idee kohta on lähiajaloost üks väga valus kogemus ja siitsamast kodu-eestist. Mäletate, see oli vist 98 algul, kui mu mälu mind ei peta, kui 4 panka eestis otsustasid, et nad ei hakka repode jm seelaadsete võimenduste tagatisi realiseerima? Mis oli selle tulemus? Kui muidu oleks lõpp olnud lühem ja vähem õudne, siis tuli ta pikem ja veel õudsem (kes langusele ei mänginud - ja enamik ei mänginud).
Meil on sellise TALSE päästmise operatsiooni kogemus olemas. US, kas sa ei mäleta siis? Ma arvan, et maailm ei soovi korrata (isegi mitte ühes riigis eraldi) seelaadset tobedat eksperimenti.
valuutainterventsioonid on veel suhteliselt süütud asjakesed selle kõrval kui sõjajärgses ühiskonnas pääseb hüperinflatsioon valla. Siis hakkavad sakslased meenutama Weimari vabariigi päevi ja kõike seda, mis sellele järgnes. Ehkki, praegu räägin kaudselt iseendale vastu, sest olen ka siinsamas foorumites kippunud tõmbama paralleele tänapäeva Ameerika ja ligi 70 aasta taguse Saksamaa vahel.
Selle crazy idee kohta on lähiajaloost üks väga valus kogemus ja siitsamast kodu-eestist. Mäletate, see oli vist 98 algul, kui mu mälu mind ei peta, kui 4 panka eestis otsustasid, et nad ei hakka repode jm seelaadsete võimenduste tagatisi realiseerima? Mis oli selle tulemus? Kui muidu oleks lõpp olnud lühem ja vähem õudne, siis tuli ta pikem ja veel õudsem (kes langusele ei mänginud - ja enamik ei mänginud).
Meil on sellise TALSE päästmise operatsiooni kogemus olemas. US, kas sa ei mäleta siis? Ma arvan, et maailm ei soovi korrata (isegi mitte ühes riigis eraldi) seelaadset tobedat eksperimenti.
to: Velikij.
Kahjuks puudub meil kogemus, milline oleks olnud tulemus, kui need 4 panka OLEKS täie rauaga tagatisi realiseerinud. Miks sa arvad, et see tulemus oleks vähem õudne olnud? Olemas selline hea mõiste, nagu positiivne tagasiside, ja kui selline protsess korralikult minema paneb, siis lihtsalt küll enam pidama ei saa.
Kahjuks puudub meil kogemus, milline oleks olnud tulemus, kui need 4 panka OLEKS täie rauaga tagatisi realiseerinud. Miks sa arvad, et see tulemus oleks vähem õudne olnud? Olemas selline hea mõiste, nagu positiivne tagasiside, ja kui selline protsess korralikult minema paneb, siis lihtsalt küll enam pidama ei saa.
Graafik, minu soovitus on sõpradele-tuttavatele olnud "stay short" ja seda alates 2000. aasta suvest. Cashis istumist ma humala eest ei poolda. Aga sorry, minumeelest ei ole vahet, kas turg tõuseb või langeb - "trend is your friend" ja pigem on mõistlik mitte rabeleda, vaid trendi peal ilusti surfata. Seida muidugi juhul, kui sa mingi stock-picking guru ei ole... Indeksinvesteerimisse (pika possu võtmist) ma igatahes ei usu... Think about Japan...
Velikij, sul on õigus. Repo- ja margiinlaenude tagatiste mitterealiseerimine 1998. oli suurimaid idiootsusi üleüldse. Hansa seda ei teinud ja minuteada taipas jamade hetkel isegi lühike olla. Ja päris tore oleks ju olnud pankade seisukohalt turg ülimadalale peksta ja siis nõrkusehetkedel sügaval vee all olevatelt klientidelt aktsiad oma positsiooni tõsta... või mis... Ma arvan ka lihtsalt, et kellegil (isegi koos tegutsevatel keskpankadel) ei ole globaalselt seda ressurssi, et arenenud aktsiaturud tõepoolest "ära päästa" ja iga selline üritus lõppep igal juhul fiaskoga. Seda teatakse ning seepärast on näpud eemal...
Velikij, sul on õigus. Repo- ja margiinlaenude tagatiste mitterealiseerimine 1998. oli suurimaid idiootsusi üleüldse. Hansa seda ei teinud ja minuteada taipas jamade hetkel isegi lühike olla. Ja päris tore oleks ju olnud pankade seisukohalt turg ülimadalale peksta ja siis nõrkusehetkedel sügaval vee all olevatelt klientidelt aktsiad oma positsiooni tõsta... või mis... Ma arvan ka lihtsalt, et kellegil (isegi koos tegutsevatel keskpankadel) ei ole globaalselt seda ressurssi, et arenenud aktsiaturud tõepoolest "ära päästa" ja iga selline üritus lõppep igal juhul fiaskoga. Seda teatakse ning seepärast on näpud eemal...
taat, parem õudne lõpp kui lõputu õudus. Muidugi tagantjärgi tarkus on täppisteadus, kuid 98 leidus ka võitjaid, suuri võitjaid - tunnen ise mõningaid :-)
Karumõmm, mind juba häirib see "igavese pulli sündroomi põdemine". Ma olen seda juba varem öelnud, et mina panin siia foorumisse alates 2000. aasta algusest kõik ilusasti kirja, mida ma edasisest turu liikumisest arvan. Kui võtad lahti märksõna "Nasdaq" all olevad foorumid (näiteks "Nasdaq jälle alla 2000", "DIJA=Nasdaq"), lisaks veel "Prognoosid aastaks 2001" ja "Kas Duisenbergi küündimatus...", siis peaks olema päris selge pilt, et 2000. aasta aprillist alates olen ma prognoosinud USA aktsiaturgude langust ja USD langust, millele järgneb kiire rahapakkumise kasv ja tavapärasest kõrgem inflatsioon maailmas (5-aastane periood keskmise inflatsoonitasemega üle 5% aastas).
Minu pikaajalise pulli (pikaajalise puhul räägin 10 aastast ja pikemast perioodist) sündroom tuleneb sellest, et ma usun, et keskpangad enam kunagi ei lase tekkida ülemaailmsel deflatsioonilisel spiraalil, mis tappis finantssüsteemi 30-ndatel. Pigem otsustatakse inflatsiooni kasuks. Sealt meil nüüd tulebki peamine eriarvamus. Kõigele lisaks tahaks veel öelda, et minu arvates on aktsiaturud juba langenud sellisele tasemele, kus kaua oodata ei ole. Vastasel juhul hakkavad juba finantssüsteemis häired tekkima. 1998. aasta sügisel oli vist Dow madalaim tase 7200-7400 ja keskpangad hakkasid rabistama. Nüüd, ligi 4 aastat hiljem usun ma, et see tase on pigem 8000 ja ülespoole.
Minu pikaajalise pulli (pikaajalise puhul räägin 10 aastast ja pikemast perioodist) sündroom tuleneb sellest, et ma usun, et keskpangad enam kunagi ei lase tekkida ülemaailmsel deflatsioonilisel spiraalil, mis tappis finantssüsteemi 30-ndatel. Pigem otsustatakse inflatsiooni kasuks. Sealt meil nüüd tulebki peamine eriarvamus. Kõigele lisaks tahaks veel öelda, et minu arvates on aktsiaturud juba langenud sellisele tasemele, kus kaua oodata ei ole. Vastasel juhul hakkavad juba finantssüsteemis häired tekkima. 1998. aasta sügisel oli vist Dow madalaim tase 7200-7400 ja keskpangad hakkasid rabistama. Nüüd, ligi 4 aastat hiljem usun ma, et see tase on pigem 8000 ja ülespoole.
Mida tähendab "keskpankadel ei ole ressurssi"?
Greenspan pani oma kuulsa "irrational exuberance" killu kui DJIA oli 6400 punkti, praegu on DJIA 8400
Jah, seda Greenspani statementi ma mäletan. See oli kuskil 96. aasta II pool või 97. aasta algus. No sellele pane ikka vähemalt 5% aastas normaalse kasvuna otsa. Teatud rahamassi kasv on iseenesest normaalne. s.o 5 aastaga 27%. Kokku ongi 8100.
Nojah, ei maksa unustada, et turule meeldib liialdada, ei ole tähtis kummale poole, kas üles või alla.
Nii, et matemaatikaga pole lühikeses perspektiivis midagi peale hakata.
Järgmine nädal algab karuturu uus (dramaatiliseim) etapp, tore oleks kui see jääks viimaseks.
Nii, et matemaatikaga pole lühikeses perspektiivis midagi peale hakata.
Järgmine nädal algab karuturu uus (dramaatiliseim) etapp, tore oleks kui see jääks viimaseks.
Well, vend US! Eks ikka Eurooplastest esivanemad vytsid riski kanda ja teostasid investeeringud kolooniatesse. Rajasid tyystused ja ekspluateerisid neid. Muidugi kahjuks ei tea ma mis riskikapitali ja net sale ratio vyis olla- arvatavasti pyris soliidne.
kolonialismi lypupoole kui kolooniate targemad olid mingil moel hariduse omandanud tekkisid vastuolud, mis viisid revulutsioonideni ja vabariikideni. Samas pidid ka investorid oma investeeringud tagasi saama kui koloniaalvyim ehk security lahkus kolooniast.
Vend VELIKJI! Siin pole praegu syjajyrgset olukorda vyi mingil muul viisil tekkinud inflatsioonilist majanduslikku olukorda. Yhesynaga sa vyrdled valesid olukordi. Praegu on deep deflatsioon ja seega toimub korrektsioon. Inflatsiooni oleks praegu hydasti vaja mille poole US arvatavasti pyydlebki.
Equiti indeksite optsioonid lyppesid tyna ning samuti nydalalypp ning praegusel turusentimendil vaevalt keegi positsioone julgeb jytta nydalavahetuseks. Samas on mynenydalaga S&P ja teised kaotanud ligi 20% vyyrtusest. Ise ootan myningast korrektsiooni jyrgmine nydal, aga eks me nyeme.
kolonialismi lypupoole kui kolooniate targemad olid mingil moel hariduse omandanud tekkisid vastuolud, mis viisid revulutsioonideni ja vabariikideni. Samas pidid ka investorid oma investeeringud tagasi saama kui koloniaalvyim ehk security lahkus kolooniast.
Vend VELIKJI! Siin pole praegu syjajyrgset olukorda vyi mingil muul viisil tekkinud inflatsioonilist majanduslikku olukorda. Yhesynaga sa vyrdled valesid olukordi. Praegu on deep deflatsioon ja seega toimub korrektsioon. Inflatsiooni oleks praegu hydasti vaja mille poole US arvatavasti pyydlebki.
Equiti indeksite optsioonid lyppesid tyna ning samuti nydalalypp ning praegusel turusentimendil vaevalt keegi positsioone julgeb jytta nydalavahetuseks. Samas on mynenydalaga S&P ja teised kaotanud ligi 20% vyyrtusest. Ise ootan myningast korrektsiooni jyrgmine nydal, aga eks me nyeme.
Kas tänast langust võib juba lugeda kapitulatsiooniks. Langus üle kogu platsi. Dow 8019, Nasdaq 1319, S&P 847. Panin kohe kõik siia kirja, siis on edaspidi hea vaadata, mis kommentaarid ühe või teise taseme juures tulid.
Mulle kui ostuhuvilisele oli see väga meeldiv vaadata. Tõesti huvitav, mida keskpank selle peale teeb. Intressimäärad veel allapoole?! Ei tea, kas see enam aitabki, sest Bush kogu aeg korrutab, et kõik on korras. Nüüd aga tähendaks intressimäärade langetamine jätkuva toetuse andmist turgudele.
Mulle kui ostuhuvilisele oli see väga meeldiv vaadata. Tõesti huvitav, mida keskpank selle peale teeb. Intressimäärad veel allapoole?! Ei tea, kas see enam aitabki, sest Bush kogu aeg korrutab, et kõik on korras. Nüüd aga tähendaks intressimäärade langetamine jätkuva toetuse andmist turgudele.
Olen pull tehnoloogiasektoris (Nasdaq oli siis 1400 tuuris kui sisse laksin) ja istun vaga rahulikult. Olen kindel, et kui mitte veel sel aastal, siis vahemalt jargmiseks suveks on Nasdaq jalle 2000 kandis. Majandus on kosumas ja 3Q tulemuste avaldamisel ootab meid ees kindlasti positiivne ullatus. Praegused meeleolud on minu arvates selgelt liiga pessimistlikud - ega ettevotete "cookingu" ja terrorismihirmus ei saa elada igavesti. See oli hea eluga harjunud ameeriklastele lihtsalt liiga suur shokk ja kull sellest toibutakse, aeg parandab haavad.
Ei maksa unustada ka seda, et keegi ei taha olla president, keda maletatakse kui paljusid-ameeriklasi-rahast-ilma-jatnud-presidenti, ka Bush ei taha seda mitte. Tema reiting on juba kukkuma hakanud ja paljud nimetavad seda ulemoistuse korgeks (muidugi on see tingitud 9/11 osavast arakasutamisest enda huvides). Eks valimiskampaania hakkab ikka kaugelt enne valimisi ja valimised ei ole enam ju vaga kaugel. Mida koike aga enne valimisi ei lubata ja mis teemadel sona ei voeta! Toome paralleeli Eestiga?:)) Igaljuhul ennustan, et finantsturgude teemadel voetakse sona tihti ja turge puutakse mojutada. Kuhu poole - ikka ules!
Rong on umber poordumas, votke pilet, palun.......imho.
Ei maksa unustada ka seda, et keegi ei taha olla president, keda maletatakse kui paljusid-ameeriklasi-rahast-ilma-jatnud-presidenti, ka Bush ei taha seda mitte. Tema reiting on juba kukkuma hakanud ja paljud nimetavad seda ulemoistuse korgeks (muidugi on see tingitud 9/11 osavast arakasutamisest enda huvides). Eks valimiskampaania hakkab ikka kaugelt enne valimisi ja valimised ei ole enam ju vaga kaugel. Mida koike aga enne valimisi ei lubata ja mis teemadel sona ei voeta! Toome paralleeli Eestiga?:)) Igaljuhul ennustan, et finantsturgude teemadel voetakse sona tihti ja turge puutakse mojutada. Kuhu poole - ikka ules!
Rong on umber poordumas, votke pilet, palun.......imho.
Ma ei usu mitte mingi valemiga, et nasdaq composite järgmisex suvex 2000 on. Me pole veel ju 3 digit tasemeid näinudki (and we will). Pigem tuleb millalgi selle aasta sees panic selling followed by väike korrektsioon ja siis jääme vedelema nagu vedeleti pärast GD-t.
Aga ikkagi, kas kellelgi on mingid positsioonid ka võetud, et oma nägemust rahaks pöörata. Sest argumenteerida oskab igaüks. Oma õigsust tagantjärgi kiita ning möödapanemise puhul vaikida ka.
Mul isiklikult positsioone pole ja seetõttu ei hakka midagi arvama. Day-by-day trading on rohkem kontimööda.
Mul isiklikult positsioone pole ja seetõttu ei hakka midagi arvama. Day-by-day trading on rohkem kontimööda.
Ma usun, et oma varandust on järgneval neljal-viiel aastal võimalik vähendada ka oluliselt meeldivamatel viisidel kui aktsiate omamise kaudu. Kas ebaseaduslikul, amoraalsel või paksuks tegeval moel - see on juba maitseasi :))
1929 aasta crash'ist hakati tõeliselt toibuma millal...? 1954!!! Ok, vahepeal oli ka sõda, kuid siiski masendav ajavahemik.