Yeah, ja mootorrattad, mis võtavad teel 1/4 auto ruumi ja tarbivad nii 4 liitrit sajale (may vary) ikka ka. Kuigi on kasutusel peamiselt suve perioodil. Jajajh... juttu selle automaksa "keskkondlikkusest" võite purjus jänesele ajada.
Parandage mind palun, aga kas meil on nüüd rahandusminister samal tasemel nagu oli kunagi Sester?
Automaksu eesmärk peaks ju olema maksustada saastamist. Antud maksu efekt on täpselt vastupidine. Need kes sõidavad saastavate ja vanade autodega pigem lükkavad vahetust edasi, sest lisaks muudele maksutõusudele on nüüd uue auto soetamine ja pidamine oluliselt kallim.
Rahandusminister tegeleb demagoogia ja valetamisega. Aga ju siis selle valitsuse ministrid on peaministri moodi. See on igati loogiline.
Kunagi väääga ammu (no kuskil seal 2008 ringis) sai arutletud, mis Eesti ja USA süvariigis erineb. Aspekte on muidugi palju, aga üks väga oluline on see, et Eesti on väike — ja võimudistants on ka väike. USAs on küll we the people, aga reaalselt on mingid DC sägad ikka mõõtmatult kaugel mingist Birminghami väikepoodnikust. Eestis seda pole (polnud). Ah et kuidas see teemasse on? Mul lihtsalt tekib juba mitmendat korda tunne, nagu ühe erakonna tuumik oleks vaadanud Ides of Marchi või mingit muud poliit-thrillerit ja üritanud siia ka importida mingit umbegeniaalset poliittehnoloogiat (no midagi sellist, et suurtel ekraanidel jooksevad tulbad ja numbrid ja keegi ulatab Võrklaevale mapi, öeldes our polls indicate this tax will pull in the demographics necessary for the third district). Sest vahepeal hakkab kergelt halenaljakas — miks oh miks peab mängima kõva säga, kui on teada et siin kultuuriruumis see lihtsalt ei toida?
Ainuke hea asi selle Reformierakonna plaanitava rumaluse juures ongi see, et vanema autoga maainimesed peaks vist pääsema selle 30 euroga aastas. Kehva on muidugi see, et uuema auto soetamise teeb Reformierakond inimeste jaoks aga palju kallimaks. Ebameeldiv on muidugi Reformierakonna retoorika nagu eestlased sõidaks ühe piirkonna kallima kütusega lihtsalt niisama ringi. Eks see näitab selle salga küündimatust ja elukauget olekut.
Muide, nii remargi korras: kui ma nüüd planeeritust õigesti aru sain, siis meie Propellerpüksi üksratta tootjakiirus ületab ka 50 kmh ja hakkab teine automaksu maksma nigu miilenki. Küüniline naer saalist.
"Henri XI" Kas siit keegi prooviks kaitsta Võrklaeva koos valitsusega ja leida midagigi positiivset ? Oleks huvitav lugeda argumente :)
Võrklaeva koos valitsusega kaitsta kindlasti mitte (Võrklaev, istu, kaks!), aga minu arvates automaks läbinisti halb ka ei ole. Argumendid: 1. Mulle käivad hirmsasti pinda suured vanad tossavad Saksa diislijunnid, X5 jne., Škodad ja Volvod kaasa arvatud. Minu arust võiks selliseid maksuga ahistada, mitte haisvatele "vanakestele" allahindlusi teha. Ei ole võimalik et sellised ausal teel ülevaatuselt läbi saavad. Eriti ei peaks allahindlust tegema imporditud vana auto esmaregistreerimisel. 2. Elektriautode osatähtsus müüginumbrites ja liikluses suureneb, aga nad on kallid. Eestis on nende toetamisega olnud enamasti nii, et toetatakse neid, kes niikuinii ostaksid, aga need, kellel toetus ostuotsust mõjutaks, jäävad ilma. Maks võiks siin rohkem elektriautosid soosida, mida plaan A küll ei tee. Plaan B ainult õige pisut. 3. Autode ja nende varuosade hindade vahel on ebakõla. Vanema auto remondivajaduse korral võib üsna kiiresti jõuda olukorda, kus remondi hind ületab auto jääkväärtust. Kui meil räägitakse, et maks peaks motiveerima inimesi olemasolevat autot kauem kasutama ja mitte nii kiiresti uut ostma, siis siin oleks küll üks mõttekoht. 4. Ja siis muidugi juba korduvalt kõlanud argument, et tänava ääres kasutult seisvatest romudest on vaja lahti saada.
Olen nõus nendega, kes arvavad, et automaks üksi ei lahenda midagi. Ühistransport, pargi ja reisi, elektriautode laadimisvõimalused kortermajade juures, kergliiklusteed jne. Muidu räägime tõesti ainult rahakogumisest.
"Henri XI" Kas siit keegi prooviks kaitsta Võrklaeva koos valitsusega ja leida midagigi positiivset ? Oleks huvitav lugeda argumente :)
Võrklaeva koos valitsusega kaitsta kindlasti mitte (Võrklaev, istu, kaks!), aga minu arvates automaks läbinisti halb ka ei ole. Argumendid: 1. Mulle käivad hirmsasti pinda suured vanad tossavad Saksa diislijunnid, X5 jne., Škodad ja Volvod kaasa arvatud. Minu arust võiks selliseid maksuga ahistada, mitte haisvatele "vanakestele" allahindlusi teha. Ei ole võimalik et sellised ausal teel ülevaatuselt läbi saavad. Eriti ei peaks allahindlust tegema imporditud vana auto
See on ühe teise "hullumeelsuse" TAGAJÄRG. Tahaks ju hirmsasti "preeemium klassi SAKSA autot" ... ikka saksa värk, toyota on nõmedatele. Ja vaata mis LISAD... jne. jne. Rahakott ainult hästi ei kannata. Jeeli-jeeli jaksab osta, hooldus.... oh ei. Netist leiab kerge otsimisega ühe erakordselt JÄLGI blogiposti, kus suisa õpetatakse kuidas 15 aastat vana saksa "preemium" soodsalt kätte saada ja kuidas nii pidada, et jumala eest sentigi sisse peanema ei peaks ja kuidas siis "kerida" ja leida uus loll, kellele see õnnetus pähe määrida jutuga "ei, rihma vahetuseni on veel aega". Ja siis on meil kohutavad "sarad" millel on viimase 5 aastaga olnud 5 "omanikku". Tossamised ja muud õnned rõõmud :( Kahjuks kõikide võimaatute ja võimalike hoolduvälpade "üle laskmine" annab meile VRAKI mida praktiliselt ei ole võimalik enam mõistliku rahaga "järje peale" saada. Üks kadunud puks, mida ei täita vahetada, keerab loksumisega varsti terve silla kanni. jne. jne. Tulemuseks jälle idiootlik raiskamine, kus teoreetiliselt veel täitsa "teenistuskõlbulik" sõiduk on "mul on ikka saksa preemium, mitte mingi honda" näitamisega imekiiresti raugstanud. Juriidiliselt on kõik korrektne, aga inimlikus plaanis ütlen ma selliste "omanike" kohta "m...id"
Liivi sõja ajal oli veelgi hullem. Sobib?
"Tervist Teile" Ainuke hea asi selle Reformierakonna plaanitava rumaluse juures ongi see, et vanema autoga maainimesed peaks vist pääsema selle 30 euroga aastas.
See on veidike imelik väide, et vähemsitt halb asi on lausa hea asi...
Võrklaeva koos valitsusega kaitsta kindlasti mitte (Võrklaev, istu, kaks!), aga minu arvates automaks läbinisti halb ka ei ole. Argumendid: 1. Mulle käivad hirmsasti pinda suured vanad tossavad Saksa diislijunnid, X5 jne., Škodad ja Volvod kaasa arvatud. Minu arust võiks selliseid maksuga ahistada, mitte haisvatele "vanakestele" allahindlusi teha. Ei ole võimalik et sellised ausal teel ülevaatuselt läbi saavad. Eriti ei peaks allahindlust tegema imporditud vana auto esmaregistreerimisel. 2. Elektriautode osatähtsus müüginumbrites ja liikluses suureneb, aga nad on kallid. Eestis on nende toetamisega olnud enamasti nii, et toetatakse neid, kes niikuinii ostaksid, aga need, kellel toetus ostuotsust mõjutaks, jäävad ilma. Maks võiks siin rohkem elektriautosid soosida, mida plaan A küll ei tee. Plaan B ainult õige pisut. 3. Autode ja nende varuosade hindade vahel on ebakõla. Vanema auto remondivajaduse korral võib üsna kiiresti jõuda olukorda, kus remondi hind ületab auto jääkväärtust. Kui meil räägitakse, et maks peaks motiveerima inimesi olemasolevat autot kauem kasutama ja mitte nii kiiresti uut ostma, siis siin oleks küll üks mõttekoht. 4. Ja siis muidugi juba korduvalt kõlanud argument, et tänava ääres kasutult seisvatest romudest on vaja lahti saada.
Olen nõus nendega, kes arvavad, et automaks üksi ei lahenda midagi. Ühistransport, pargi ja reisi, elektriautode laadimisvõimalused kortermajade juures, kergliiklusteed jne. Muidu räägime tõesti ainult rahakogumisest.
Põhimõtteliselt olen nõus. Ma ei tahaks mingit automaksu, sest autod on niigi mitmekordselt maksustatud. Aga kui teha automaks, siis eesmärgiga need vanad tossavad Passatid ja X5-ed liiklusest eemaldada. Pakutud lahendus on täpselt vastupidise efektiga.
Põhimõtteliselt olen nõus. Ma ei tahaks mingit automaksu, sest autod on niigi mitmekordselt maksustatud. Aga kui teha automaks, siis eesmärgiga need vanad tossavad Passatid ja X5-ed liiklusest eemaldada. Pakutud lahendus on täpselt vastupidise efektiga.
Sellest "tossamisest" ma natuke kirjutasin. See automaks ei ravi vajadust olla "naabrist parem" sest mul on ikkagi "preeeemium Saksa kvaliteet". :) Muide, brittide maal juhtus kunagi 90ndatel selline kurb lugu, et majanduse turgutamiseks ja viimaste uppuvate kodumasite tootjate aitamiseks ja edasimüüjate elus hoidmiseks tehti riiklik kampaania "anna vana auto ära ja saad uue palju odavamalt". Idee õilis -- tagajärg oli see, et ka palju unikaalseid ja haruldasi mudeleid ja erimudeleid läks "pressi alla". Briti autofännid nutavad tänaseni, et see imeline kampaania rebis tohutu "augu ajalukku". Nii nende heade ideedega tihtipeale on... tahtsime parimat...
See ongi lihtne, läbi OBD pistiku piisab ainult ühe parameetri kontrollimisest ja asi selge. Meil seda ei tehta aga naised saunas rääkisid, et põhjamaades täitsa kontrollitakse.
Ega jah, see kui valitsus, KOV, karlsson või rahvusvaheline sotsialism tahab ette kirjutada, millega keegi sõitma peaks, on see totalitarism ja eraellu sekkumine, mida tuleb tampida, tampida, tampida. A samas kui ise ikka ka südamepõhjas tahaks teistele sama teha, siis see on täitsa mõistlik plaan!