Maksud Eestis ja mujal maailmas

Huvitav, kas keegi taipas ka automaksu neto-eelarvemõju arvutamisel, et presidendi, ministrite ja üldse riigile ja KOVidele kuuluvate sõidukite maksu mõju eelarvetasakaalule on umbes 0? Samuti ettevõtetele kuuluvate sõidukite maksustamine võib hammustada mingit muud maksutulu väiksemaks.
"Velikij"
Kui madalalaubalisele seltskonnale see pressikas mõeldud oli?

Ikka oma valijatele, kellele siis veel.
No eks see pressikas võeti vastu nii, et ametnikunässide ovatsioonid ei tahtnud kuidagi vaibuda.
"Velikij"
Kui madalalaubalisele seltskonnale see pressikas mõeldud oli?

Reformi valijale?
seda riigieelarveliste tegelaste (venelastel nende kohta suurepärane väljend “бюджетники”) sôidukite maksustamisest on Vôrklaev rääkinud ka varem (nt siin https://www.err.ee/1608944366/automaksu-alla-lahevad-nii-soidu-kui-ka-veoautod-ja-bussid)

Ehk akf Henno oskab öelda, miks on meie rahandusministriks selline “ohoh”? Kas Jürgen enam ei viitsinud?
Meil on ametnikenässidega ju pikad kogemused. Meenutagem juhtumit aastate tagant:

„Ma sõidan Škoda Superbiga. Number on 113 BJJ, nii et kui keegi liikluses sellist autot näeb, siis see on Maksu- ja tolliameti juhi kasutuses olev auto. Selle auto pealt makstakse täies määras erisoodustusmaksu, mis tähendab seda, et seda autot ma kasutan ka tööle ja koju sõiduks, teatud määral ka isiklikuks otstarbeks. Kuna see erisoodustusmaks makstakse täie määra pealt, siis sõidupäevikut ei pea. Et olgu ka see siis ära öeldud," ütles Helm saates.

Ärileht kontrollis Maanteeameti lehelt, millise Škoda Superbiga täpsemalt tegu on. Selgus, et numbrimärgi 113 BJJ taga peidab end hoopis 2010. aastal esmaregistreeritud Porche Cayenne S. Niisiis palju kallim ja võimsam automark, mis on saanud üheks firmaautode käibemaksuteema nö musternäidiseks. "Tõepoolest, peadirektor ütles raadiosaates oma ametiauto numbrimärgiks 113 BJJ. See oli otse-eetris juhtunud keelevääratus. Õige number on 133 BJJ, mis on musta värvi Škoda Superb, nagu peadirektor ka raadios ütles," selgitas Maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits.

Äramärkimist väärib seegi, et maksuameti juht kasutab autot isiklikuks otstarbeks ning selle pealt makstakse erisoodustust. See on kena, kuid täieliku tõe huvides olgu öeldud, et see erisoodustusmaks tuleb siiski maksumaksjate taskust.

allikas: https://arileht.delfi.ee/artikkel/70876581/irooniline-vahejuhtum-maksuameti-peadirektor-tegi-raadioeetris-naljaka-apsu

Ja üleüldse!

Masendav, et Reformierakonna saamatu riigijuhtimine tuleb kõigil inimestel tõusva käibemaksu ja uute maksude sh automaksuga kinni maksta. Aga nii juhtub, kui majanduse asemel on valitsuse prioriteetideks tähestikurahva abiellumisõigus. Miks ei ole Reformierakond lõpetanud nn tasuta maaliinide bussisõitu, mis neelab aastas ca 60 miljonit? Või miks hääletas Reformierakond enne valimisi peretoetuste arutu tõstmise poolt, kuigi eelarves selleks raha ei olnud?
No tuletame meelde... et meelest ei läheks:

https://www.youtube.com/watch?v=FbhBox5bLYY

Monika Helme: "Ja tulevadki siis kinnisvara- ja automaks.. ma eeldan et enne saabuvaid valimisi oleks väga oluline kui te selle ka otse välja ütleksite, et inimesed teaksid."

Kaja Kallas: "Aitäh, me oleme kokku leppinud, et maksud ei tõuse, maksud ei muutu. See on lihtne vastus. See, et mõni ametnik arvab ühte või teist või kolmandat.. palun ärge karjuge samal ajal vahele..las ma vastan teile. Kui mõni ametnik arvab, et ühte või teist asja, neid mõtteid on ju liigelnud, siis see ei tähenda, et need on kõik reformierakonna inimesed, need kes siis arvamust avaldavad erinevate asjade kohta. Mina arvan, et see on väga tervitatav, et sellit debatii peetakse, et minu jaoks on see suur pilt see, et maksustamise põhimõte on maksustada kõrgelt seda mida sa ei taha, et areneks.

Martin Helme: " Ega te ju ei vastanud siis sellele konkreetsele küsimusele maksude kohta, et kas te automaksu ja kodumaksu pooldate, küll aga te ütlesite meile minu meelest üsna selgelt välja, et te tahate maksustada seda, e mida te tahate et inimestel oleks vähem ja me näeme, et te tahate, et inimestel oleks vähem oma kodu. Küttearved, elektriarved ja intressitõusud ja kinnisvara hinnaralli seda ju teeb. Ja te tahate, et inimestel oleks võimalik vähem autot.. autoga sõita, et nii automaks kui kütuse hinnatõus seda ju saavutavad. Ma sain siit vastuse kätte ja ma eiole nõus sellega, et küsimus oli ainult Ahti Kuningas ehk ühes ametnikus, vaid ka Anneli Akerman, teie uus rahandusminister rääkis maksutõusudest. Ehk see on puhas poliitiline jutt. Nii et mina sain siit küll vastuse kätte, et te soovite maksutõususid.

Kaja Kallas: Aitäh, kuna te mõistate ainult lihtlauseid, siis kordan üle ja lugege mu huultelt: Maksud ei tõuse, punkt! Oli liiga keeruline?
---

Ma ei tea millist analüüsi peaks teostama, et mitte jõuda tulemuseni milleks on see, et KaKa ja üleäjäänud reform lihtsalt ülbitseb ja valetab.

PS. Mulle ei sümpatiseeri sotsid, aga peab ütlema, et nad on vähemalt ausad ja räägivad oma märgadest unenägudest. Reformierakonna puhul häirib mind see, et juba viimased 10a lihtsalt sirgelt VALETATAKSE.
https://arvamus.postimees.ee/7817887/juhtkiri-automaksu-tegelik-eesmark-on-midagi-muud
Seekord olen selle Reformi pihta suunatud kriitikaga päri. Linnas peaks olema isikliku auto kasutamine kõrgemalt maksustatud, kui Uduveres elaval pensionäril. Kui pepsile härrale või daamile ühistransport, jalgratas, või jalgsi kõndimine ei kõlba, siis see enamasti rohkem teeniv kodanik võiks ju ka selle eest rohkem maksta, et linnas umminud, saaste ja müra on.
Automaksu ainuke mõte on täita riigieelarvet, mille Kaja Kallase viimased kaks valitsust on vastutustundetult suurde miinusesse ja võlgadesse laristanud. Isegi keskmine Reformierakonna valija võiks sellest iseseisvalt aru saada. Ja hakata rääkima planeedi ja maailma päästmisest. Nii totu ju ei saa olla? Või saab?
"Tervist Teile"
Automaksu ainuke mõte on täita riigieelarvet, mille Kaja Kallase viimased kaks valitsust on vastutustundetult suurde miinusesse ja võlgadesse laristanud. Isegi keskmine Reformierakonna valija võiks sellest iseseisvalt aru saada. Ja hakata rääkima planeedi ja maailma päästmisest. Nii totu ju ei saa olla? Või saab?

Reformi valijate hulgas on mingi hulk neid, kes usuvad, et see on kehvadest valikutest parim (arvasin ise ka kunagi nii) ja üldse on inimestel kalduvus uskuda ja olla naiivne. Minul läks see üle, aga eks järgmistel valimistel ole näha, et kas senised valijad on mingeid järeldusi teinud või lasevad ennast edasi lollitada. Järgmistel valimistel läheb minu hääl sellele erakonnale kes esiteks lubab need lollused tühistada ja teiseks leiab juba enne valimisi partnererakondi nendes küsimustes.

Olen väga pettunud, et Parempoolsetest ei ole mitte midagi kuulda. Piltlikult öeldes on mulje nagu neid ei eksisteeriks enam - vaikus eetris.
Mulle meenutab see värk tüüpilist perevägivalda. Selle asemel, et uks väljapoolt enda järgi sulgeda, andestatakse ja minnakse ikkagi vägivallatseja juurde tagasi...ja saadakse järgmine keretäis. Ja nii aastast aastasse.
"Tervist Teile"

Jah ja nii võiks ka välja öelda. Võtame teilt ja anname näiteks sotsiaalselt haavatavamas olukorras olevatele, jätame mõne kooli sulgemata, pakume mitte toimetulevate vanematega lastele sooja koolilõuna vms. Isegi kõige rohkem vaeseid vihkav autoomanik ehk sulaks.
Selle Võrklaeva teate juures on ju lisaks automaksule veel üks oluline sõnum — minu tsiteeritud lõigus see sõna, “isegi”. See ilmestab väga hästi, et mõtteviisi on juurdunud mingi veider hierarhia. Isegi ministrid ja president! Kui hr Võrklaev või mõni tema kolleeg siin lugema satub, siis paluks meelde tuletada, kes ministri ja presidendi tööandja on.

Aga mis puutub maksu endasse, siis see mötteviis, et riigi kulureale lisanduvad “maksud” on… no ma ütlen viisakalt, et mitte rahandusministri positsioonile kohane.
"siretsch"
Selle Võrklaeva teate juures on ju lisaks automaksule veel üks oluline sõnum — minu tsiteeritud lõigus see sõna, “isegi”. See ilmestab väga hästi, et mõtteviisi on juurdunud mingi veider hierarhia. Isegi ministrid ja president! Kui hr Võrklaev või mõni tema kolleeg siin lugema satub, siis paluks meelde tuletada, kes ministri ja presidendi tööandja on.

Aga mis puutub maksu endasse, siis see mötteviis, et riigi kulureale lisanduvad “maksud” on… no ma ütlen viisakalt, et mitte rahandusministri positsioonile kohane.

Süsinikuheite vähendamisele seatud eesmärgid on konkreetsed ning nende täitmata jätmisel ähvardavad suured kulud heitekvoodi ostmisele. Kuidas selle lahendaksite?
"karlsson25"
Süsinikuheite vähendamisele seatud eesmärgid on konkreetsed ning nende täitmata jätmisel ähvardavad suured kulud heitekvoodi ostmisele. Kuidas selle lahendaksite?

Sellisel juhul peaks automaks sõltuma ainult ja olulisemalt CO2-st. Praegusel juhul on tegemist ainult riigieelarve täitmise vahendiga.
"sr71"

Olen väga pettunud, et Parempoolsetest ei ole mitte midagi kuulda. Piltlikult öeldes on mulje nagu neid ei eksisteeriks enam - vaikus eetris.

Parempoolsed pidid raha kokku kaapima kuskohast aga saab, et valimistega tekkinud kampaaniavõlgu klattida.
Nemvaltsilt teemakohane pilt ka:
Üks küsimusi tekitav kõrvalnüanss veel seoses selle "isegi presidendi käsutuses" repliigiga - minuteada on presidendi ametiauto näol tegemist Kaitseväe sõidukiga st. see on registreeritud Kaitseväe ja Kaitseliidu sõidukite registrisse mitte Maanteameti liiklusregistrisse. Seega - kas reformierakond kavatseb hakata automaksu kaudu tõesti ka riigikaitseks eraldatud vahendeid Kaitseväe sõidukipargi pealt riigieelarvesse tagasi korjama?
"karlsson25"
Linnas peaks olema isikliku auto kasutamine kõrgemalt maksustatud, kui Uduveres elaval pensionäril. Kui pepsile härrale või daamile ühistransport, jalgratas, või jalgsi kõndimine ei kõlba, siis see enamasti rohkem teeniv kodanik võiks ju ka selle eest rohkem maksta, et linnas umminud, saaste ja müra on.

Ma olen ennegi nentinud, et reaalsuse tajumise ja rehkendusega on raskusi. See idee võib olla "tohutult õilis" aga selle REALISEERIMINE?!?
Te pakute pidevalt ja järjest välja "lahendusi" mis pea kõik langevad "peavalu ravimine dekapiteerimise teel" kategooriasse.
Selleks, et teada saada, kes PÄRISELT elab maal ja PÄRISELT on SUNNITUD autoga sõitma, on vaja koguda isikuandmeid sellise granulaarsuse ja täpsusega, et see sõidab rämeda teerulliga üle viimasest privaatsuse riismest.
Ei päde!