Liiklusseadus

Tuleb jätkata. Vahepeal on juhtunud nii palju, et:

1. Isa koos kaheaastase pojaga keeras ATV-ga kraavi. Mõlemad said surma. Kuigi juhtus kusagil võpsikus, siis miskipärast kahtlustan, et läheb liiklussurmade statistikasse.
  2. Täna siis kaks rekameest, kes neljarealise Tallinn-Tartu maantee esimeses sõidureas üheskoos rehvi hakkasid vahetama ja sõiduautole ette astusid või jäid.

Juulikuu on läbi saanud ja… tuleb ausalt öelda, et viimase kahe kuu liiklussurmad (neid on siis nüüd 9, mis mu radarile on uudistest jäänud), on üks rumalam õnnetus kui teine. Tunnen kaasa kõigile lahkunutele ja lähedastele, aga jätkuvalt on keeruline näha seost, kuidas see mida politsei teeb või suuremad trahvid kiiruse ületamise eest, aitaks kuidagi selliseid õnnetusi ära hoida.

5 Likes

Mina ei taha trahvi saada ja ei ületa kiirust. Kui trahvisaamis hirmu ei ole siis kupataksin külavahel nagu torust tuleks… Mobla kasutaks ka pidevalt sõidu aeg. Turvavööd ei kannaks ise ega nõuaks ka kaasreisijatelt. Ülevaatusel ka ei käiks

Ja milline trahvirisk sind küll küla vahel pidurdab. Ma saan aru, et lahtine kruus pidurdab, võimalus et pimedas kurvis tuleb vastu maamees traktooriga, pidurdab ja võimalus et naabri-Kolla, saabaste ja soniga, ronis täispeaga lenksu ja kihutab oma Audirondiga, pidurdab. Aga trahv? Küla vahel? Rly?

1 Like

Kindlasti tuleks nende 2 sinu poolt viidatud õnnetuse valguses alandada Tallinna kesklinnas autodele kehtestatud kiirusepiirangut - praeguse 40 km/h pealt näiteks 20 km/h. Sellega väheneks kindlasti ATV-õnnetustes hukkunute arv Jõgeva kandi metsades. Kohe raudselt! :smiley: :smiley: :smiley:

4 Likes

Külavahel=Merivälja. Siin liikuv kaamera aegajalt üleval. Ja maal on külas samuti patrull üsna tihti väljas kohalike kantseldamas…

Augustis seni kaks liiklussurma:

1. Tallinn-Narva maanteel Kuusalus jäi 73-aastane jalakäija päevasel ajal auto alla. Täpsemaid asjaolusid ei tea, mida ta seal neljarealisel teel tegi. Spekuleerima ei hakka.
  2. Tallinnas hukkus liinibussi alla jäänud jalakäija

Kurb statistika, aga endiselt keeruline selle põhjal väita, et meil on liikluskultuuriga või piirkiirusest kinni pidamisega kuidagi eriliselt pahasti.

Muide, alles äsja liikus sotsiaalmeedias kellegi postitus, et Tallinnas oli eelmisel aastal 2 liikluses hukkunut, samal ajal kui 2x suuremas Helsinkis 0. Kutsuti üles linnas lubatud kiirust vähendama, tänavaid ümber ehitama vms.
Alustaks äkki siis bussijuhtide koolitamisest kõigepealt?

2 Likes

Mul oli eelmisel nädalal “huvitav” intsident Magistrali keskuse parklas. Ilmus üks rohelise numbriga “nukuauto” ja tegi “huvitavaid” manöövreid parkimiskohale saamiseks (mina olin juba parklast välja sõitmas.). Nii huvitavaid, et ma pidin korraks veidi tagurdama, et kodanik selga ei tuleks.
Mõtlesin, et äkki on joomane, eks need “rohelise numbriga” parajad joodikakärud ole. Aga kui ma juhti lähemalt nägin…
Füüsiliselt olid kodanikul ilmselged Downi sündroomi tunnused. Down syndrome - Wikipedia
Jah, ma tean, et mitte kõik Downi sündroomiga patsiendid pole vaimses arengus maha jäänud ja eriprogrammidega on võimalik, et mõni lõpetab mitte ainult keskkooli vaid suisa baka. Aga “parkimismanöövrite” sõidustiil jättis siin koha mõningasteks kõhklusteks.
Kuid… pidades silmas, et kui kodanik oli 21 aastat vana LS muudatuse jõustumise ajal, siis võib ta AM kategooria sõidukiga liigelda ilma mingi paberi ega testita. Legit.
Mida ta “päris liikluses” teeb… ei tea ja hoidku jumal, et ei saaks ka kunagi teada.

Asjast on valesti aru saadud! Selgelt on kirjas, et “Tallinnas hukkus liinibussi alla jäänud jalaküija”. Seega piirkiiruse muutmine siin ei aita mitte kuidagi. Lahenduseks on ainult 2 varianti:

• keelata Tallinnas liinibussid (või ka ühistransport üldisemalt);
  • keelata Tallinnas jalakäijad.
    Probleem lahendatud :smiley: :smiley: :smiley:
3 Likes

Käisin üks nv Pärnus ja selle ühe reisi jooksul oli 3x võimalus surma saada. Seda on natuke liiga palju.

Esiteks, vastutulevast kolonnist möödasõitu tegev auto ei jõudnud õigel ajal tagasi oma ritta ja tekitasime “kolmanda rea”.

Teiseks, vastutulev suund oli mingi teetöö tõttu kinni ja suur vilkuv nool hoiatas autosid. Vastutulev kolonn sõitis üksteise järel läbi vastassuuna kõik sealt mööda hoolimata sellest, et mina omas reas neile 92 km/h vastu tulin. 2 rekat ja 3-4 sõiduautot. Pidurdasin peaaegu seisma, et avariid vältida

Kolmandaks, 2+1 teelõigul, kus keskjoonel on metallist piire, sõidan mina 1-realisel 102 km/h ja märkan tagant jõhkra lauluga lähenevat autot. Ma ei ole mingi kergesti verest välja minev mees, aga sellist tulekut ei ole ka varem kohanud. Pakun, et ta kiirus võis olla vähemalt 150 ja ma ei vaidleks vastu, kui keegi väidab 200. Igatahes selge avarii vältimiseks tõmbasin paremale ja ta mahtus sellel üherealisel minu ja teepiirde vahelt läbi. Ja sama kordus tal minu ees sõitva autoga.

Võib muidugi väita, et kiiruseületamine ei olnud ühelgi korral peamine probleem, juhtide idiootsus maanteedel on. Aga need probleemid on ka omavahel otseses seoses.

4 Likes

Kuidas see võimalik on, need üherealised on ju nii kitsa teeservaga. Äkki sul on pardakaamera salvestus sellest.

Kahjuks ei ole. Võtsin maksimaalselt tee äärde, kruus oli kohe järgmiseks kõrval. Kõik käis ka nii kiiresti, et ega seal arvutamiseks aega ei jäänud.

Kui sa väidad, et su paremad rattad olid veel asfaldidl ja see tagant tulija mahtus mööda, siis kas see oli mootorratas? Seal ei mahu kaks autot ka vägisi kõrvuti.

Härra mõtles lihtsalt elu huvitavaks:

Teiseks, vastutulev suund oli mingi teetöö tõttu kinni ja suur vilkuv nool hoiatas autosid. Vastutulev kolonn sõitis üksteise järel läbi vastassuuna kõik sealt mööda hoolimata sellest, et mina omas reas neile 92 km/h vastu tulin. 2 rekat ja 3-4 sõiduautot. Pidurdasin peaaegu seisma, et avariid vältida

Väga usutav, et teetööde ajaks pannakse üks suund kinni ja teises suunas lubatakse 90+kmh edasi sõita

Jajah, te võite muidugi uskuda mida soovite. Eriti hale on tulla väitma, et ma valetan.

Võimalik, et ei olnud teetööd, võibolla niideti teepeenart, mul ei olnud aega seal täpsemalt ringi vaatama hakata. Tegemist oli masinaga, mille taga oli suur tahvel ja kollastest lampidest koosnev nool, mis osutas vastassuuna rajale.

Ei olnud mootorratas. Maailma kõige laiem auto ka ei ole, aga mööda ta mahtus. Ei oska täpsemalt öelda, kuidas ta seda tegi. Käisin mapsi streetview’ga vaatamas. Päris täpset kohta ma ei tea, aga ühest sarnasest teelõigust panen foto siia ka. Kes teab, kui lai see tee on, võib proovida arvutada. Auto on mul 1783 mm lai. Teise auto marki ei tuvastanud.

Ja valetajaks kutsujad võivad persse minna

2 Likes

Sõidurajal laius peaks olema 3,75 m ja peenra laius 1 m

Isiklik tähelepanek. Tartu, Narva, Haapsalu, Türi suunal on enam-vähem ok liiklus. Ikla (Pärnu) suund on täiesti arulage. Sättides püsika 96 peale 90 alas on kindel, et 80% autodest peab kindlasti mööda minema, nui nahren peab. Pärnu vist tõmbab lollakaid nagu magnet?

3 Likes

Pea igal sõidukijuhil tundub olevat oma isiklik salajane “õige liikumiskiirus”, mis pannakse püsika peale ning sellest aeglasemalt liikuvad sõidukid liigituvad jalus uimerdajateks ning kiiremad arutult kihutajateks.

PS. Nimetet “õige liikumiskiirus” pole konstant, vaid sõltub paljuski sellest kas on parasjagu kiire ja vahel ka lihtsalt tujust. :slight_smile:

4 Likes

Kui juht kasutab püsikat, on juba pool võitu. Kõige tüütumad ongi need arusaamatud nõkerdajad, kes sirgel kiirendavad ja kurvis pidurdavad, samuti iga kiiruskaamera juures on pidurituled.
Pigem sõida juba nõks aeglasemalt, aga ühtlase kiirusega.

6 Likes

I poolaastal 9% õnnetusi vähem. Jälle ei lähe kokku narratiiviga, et meil on liikluskultuur täiesti pekkis.

3 Likes

Arvatavasti on asi majanduslanguses ja hinnatõusus. Kui on raha vähem või kardetakse seda kulutada, siis ka sõidetakse vähem ning vähem uljamalt. Eelmise masu ajal oli samamoodi.