Kui õnnetusi ja hukkunuid on palju, siis on süüdi kehv liikluskultuur ja tuleb rohkem trahvida või piiranguid karmimaks panna.
Aga kui õnnetusi on parasjagu vähem, siis ei ole põhjuseks mitte paranenud liikluskultuur, vaid ilm.
Talvisel ajal, huvitaval kombel, ilm justkui polekski tegur. Ikka valed sõiduvõtted ja teeoludega mitte arvestamine.
Võib vabalt nii olla. Ilm ja kehv majanduslik seis. Inimesed on vähem aktiivsed. 2020, esimesel koroona-aastal, oli ka liiklussurmasid märgatavalt vähem.
Võib nentida, et “kevad” algas alles nüüd. Linnas kubiseb patrullidest ja kiiruskaameratest. Tavaliselt võis seda (loodus?) nähtust täheldada kusagil mai alguses esimeste tõeliselt soojade, kuivade ja päikeseliste ilmadega, kui kõik oma hobisõidukid – mootorrattad, kabriod ja retrod garaažidest välja ajasid.
Järeldus - hobisõidukid indutseerivad politseipatrullide juurdekasvu
Kes selle ristmiku välja mõtles on geenius aga kes selle ehituse heaks kiitis on jobu. Isegi google ei oska Luhamaalt tulles Võru tänavale juhatada läbi ristmikurägastiku kui ainult suure ringiga.
a miks sa ei võiks kohe peale Võru tn ületust (selle valge autoga sildist alates) hoida paremale ja siis ringilt esimese väljasõiduga oledki Võru tänaval, millega saa üle magistraali (sealt samast valge sildi alt)?
Järgmise tiiruga pidin ka sama reha otsa astuma ga viimasel hetkel korrigeerisin ja sain õigest teeotsast välja. Tänava viitasid on eespool aga sellise hargnemise kohal ei ole.
Oooo… see on see Tartu Uuus Labürint. See on armas. Kolm korda olen ma sealt läpbi pidanud sõitma ja kolm korda olen ma ka ära eksinud ja valesti keeranud. Ja siis mingeid tiirusid ja tiirusid ja tiirusid teinud (GPS ka ei saa seal rägastikus kohe ja täpselt öeldud, mis ritta võtta ja mis mulku keerata). Tõeline meie väike oma kodumaine Minose saare labürint. Seda võiks turistidele atraktsioonina ärida.
Ja kui ma olen enne juba mitu pöörakut teinud kus ma siis tean mis suunas ma olen, kas pean otse või paremale minama kui tee nimetust enne pöörakut ei ole. Kolmandat korda ehk jääb juba jah meelde.
Google vaatestt on loogika lihtne - sihtaadressile vasakpööre liikluskorralduslikult keelatud, seetõttu viib ka “ringiga”. Muus osas liiklussõlm nagu ikka.
See silt on enne silda ja ajab segadusse sest kohe peale silti on parempöörde koht aga peale silda ei ole ühtegi tänavaviidet. Jah all on väikselt 190m pärast aga miks see silt ei võiks olla vahetult enne ringristmikut.
Erinevalt tsiviliseeritud riikest, kus sildid pannakse Tükk Maad ettepoole ja dubleeritakse 2-3-4 korda on Eestis kombeks panna sildid vahetult enne ristmikku või hargnemist.
Kes tahab, võib Tallinnas proovida, mitut sellist tänavaristi te teate, kus normaalse (või normaalseks korrgieeritud) nägemisteravusega isiku silm seletab silti “mis rida kusagile viib” umbes nii kaugelt, kus a) algab ristmiku ees olev pidev joon b) reageerimiseks, rea vahetamiseks ja manöövri tegemiseks jääb 50 kmh sõidukiiruse juures umbes 0.3 sekundit.
“Silt tuleb panna sinna, kus manöövrit sooritada ei ole enam seaduslikult võimalik” paistab olevat meie liikluskorraldusvahendite üles seadjate moto.
Sama kogemus - ka kolm korda seal ära eksinud. Tõsi on ka see, et kolmandat neljandat korda läbides juba teab. Samas see aasta olid tublid tartlased jällegi oma labürinti täiendanud.
Umbes nagu uusrikkad oma alaväärsuskompleksist ülesaamiseks ehitavad tornide ja tornikestega maju, tartlased ehitavad mõttetute tornikestega kaunistatud liikluslabürinte.
Veidike on see ka Pärnusse levinud seoses uusima sillaga.